Да преправим старите мебели с любов - тема 40

• 42 728
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
И на дърво яхтеният ми създаде голям проблем (на открито) - стана на юфка и нов труд по отстраняването му.

# 631
  • София
Дъждец, не мисля, че избраната от теб комбинация ще се получи.
Назад в темите имаше една страхотно преобразена баня, но е използвана боя за плочки, ето тази.

# 632
Казус: Дупка в ламинат. Купих за корекция едни пълнители от Тему. А днес и фиксиращ лак от Лидл. Някой ползвал ли е този лак за ламинат? В съдържанието са изброени различни повърхности, при които може да се ползва, но не и ламинат.

# 633
Пише ли, че е акрилен? Може ли на ПВЦ? Ламинатът има покритие, което трябва да се внимава да не се разтвори от лака.

# 634
Благодаря, момичета!
Знаете ли дали тази боя за плочки я продават в Практикер?

# 635
Търсих боя за чугунена вана, която (боя) предполагам, че е близка по състав до тази за плочките - препоръчаха боята на Сухстрой - в нея има епоксидна смола, която удължава живота на покритието и същевременно не стяга с бързината на епоксидната смола, което позволява да се работи от аматьори.  Търси онлайн и съпоставяй състава на конкретно предлаганата боя.

# 636
  • София
Пише, че има на левис, в бриколаж също там и тикурила има, от другите им бои съм мн доволна тази не съм пробвяла. В баухаус също имаше преди бои за плочки.

# 637
Пише ли, че е акрилен? Може ли на ПВЦ? Ламинатът има покритие, което трябва да се внимава да не се разтвори от лака.
У дома ще прочета и ще пиша.

# 638
  • Варна
Благодаря, момичета!
Знаете ли дали тази боя за плочки я продават в Практикер?

Точно тази от Сухстрой я няма в Практикер.

Може ли да споделите линка за пълнителите за корекция на дупки в ламинат? Намирам по български сайтове, но много скъпи.

# 639
Проверих. Лакът е алкиден на смолиста основа.

# 640
Не би трябвало да разяде - все пак проба на скришно място на малка площ.

# 641
  • Бургас
Имаме бамбукови мебели за терасата. Сега тръгнах да ги вадя и ми се иска да ги лакирам. Търся лак, който да запази естествения цвят, но да придаде и бял отенък. Нещо като Шаби шик. Отгоре има възглавници, така че ще се вижда само корпуса на подлакътниците и краката. Дали има такъв прозрачен лак с бял отенък. Обиколих всички големи магазини и като питам ме гледат като голям камък.

# 642
Внимавай с лака за навън. Преди години уж грамотни консултанти препоръчаха за външни дървени капаци на прозорци, тип жалюзи, да лакираме с яхтен лак. Уж устойчив. Няколко месеца слънце и дъжд го направиха на юфка, а почистването от капаците е само ръчно и ужасно трудно. Има леко ленено масло (не безир), макар че бамбукът има естествен финиш, който препятства попиването.

# 643
Колко ще се задържи лакът, зависи И от това как са подготвени повърхностите за лакиране. Чисти, обезпрашени, обезмазнени и т.н. За бамбукови мебели подготовката ще е безкрайно пипкава работа.
За цветовете виж в някой по-голям магазин, където тонират.
Само идея, ако претапицираш възглавниците пак ще ти е ново и свежо, но е много по-лесно.

# 644
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
За поддръжка на бамбукови мебели препоръчват омасляване веднъж годишно.
https://weltevree.eu/blog/How-to-maintain-Bamboo-material
Осмото имаха масло в бяло, но си спомням, че потребителки споделяха и за други марки с тонирано масло. За защита може да се натъркат и с восък, не парафин!, а восък.
Иначе си има специален лак за бамбук -  Bamboo Furniture Varnish VMB500, но не знам дали се внася у нас.
https://www.anovabois.com/gb/varnish/1177-bamboo-furniture-varni … worktop-care.html

С ленено масло - https://www.youtube.com/watch?v=IoSxe4UyxSU

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 08:32 от profi_1

Общи условия

Активация на акаунт