Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата? - тема 20

• 40 543
  • 767
  •   1
Отговори
# 705
Давам седмични джобни от 2 клас, от 5 месечни. Синът ми си събра пари за кола от спестени джобни...
Дъщеря ми нищо не харчи, къта си ги за момента. 6 клас ще е, давам по 100 лв/месец. Ще й потрябват още малко ... 😁
На баткото в 12 клас последно давах по 350/месец.
За домакинска работа нищо не давам.
На баткото съм давала като за общ работник, когато реално го ползвах за такъв - да бърка бетон, да реже греди, да носи плочки .. ама това си беше баш баш на обект.

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 15:47 от duhi_puhi

# 706
За свършена работа не мога да се пречупя да давам пари. На мен никой не ми плаща да чистя, да готвя, да простирам и да зареждам миялната. Нали сме семейство, не фирма все пак.
За бюджета - не мога да си представа да няма пари в себе си. А това дали ще си купува само боклуци или не, смятам, че се възпитава.
Да, за Бг банка говоря аз за детската карта -ДСК. Сега, след като вече стана на 14,  трябва да идем и да я сменим за teen.

# 707
  • Бургас
Рали, и аз бях със същата нагласа.
Но си има задължения, които се вършат, защото са нейни и така трябва и такива, които са заплатени. По този начин от малки разбират стойността на изкараните пари, имат мотивация да работят и да си ги управляват.
Ето статия по темата, мисля, че ще е полезна в дискусията. Има и цяла поредица за финансовата грамотност от най-рано възраст,  пак в сайта на Мама Нинджа.
https://mamaninja.bg/%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0/%D0%B2%D1%8A%D0%B7 … sova-nezavisimost

# 708
На мен ми е интересно защо трябва да се заплаща изхвърлянето на боклук примерно и свършена домакинска работа?
Нали всички са част от семейството?
И трябва да има всеки участие в поддържането на дома?

# 709
Абсурд да плащам за боклук или просната пералня. Аз да не съм камериерка и чистачка... Всеки си има задължения, според възрастта и възможностите.

# 710
Само веднъж съм и дала пари за домакинска работа. Толкова бях изненадана, а и наистина много неща беше свършила. За съжаление не се повтори, но и аз предупредих, че няма да плащам.
Моля ви да обясните за детските карти, че трябва да издадем. Двамата родители ли трябва да отидем и от коя банка сте доволни?

# 711
Един е достатъчен. С акт за раждане. Синът беше към ПИБ, защото имах и аз там карта...
Сега като навърши 18 ходи да си я прави вече нормална.
Има си банкиране онлайн, получавах известия на моя мейл на всеки превод... Никакви проблеми. Имат различни лимити, можете да разбирате доста голям диапазон. Нямат такси месечни.

# 712
Много благодаря! Баща и има сметка в ПИБ, тъкмо аз няма да се занимавам

# 713
Имаше период, в който насърчавах помощта в домакинството с пари. След това спрях. Ще прочета статията. За мен не е възпитателно да се дават пари за домашни задължения. Домашната работа се върши от всички и си помагаме един на друг. Никой от нас не е заплатен. И на мен никой не ми плаща, нито пък на мъжа ми. Цененето на изкараните пари го виждам когато започне да печели пари от работа, за която е била наета - разнос на вестници примерно.
Има карта, има много спестени пари, харчи си редовно за парфюмчета, препарати за коса, дезодоранти, сладолед … Винаги е имали пари, не е задължително да ги харчат за сладки и боклуци. Със сигурност по едно време си купуваше чипс, оказа се, че е нещо като традиция всеки купува и ядат общо. Било обаче ежедневно и тя отказала да участва, нито ѝ се харчат пари за това, нито ѝ се яде всеки ден .., набедиха я егоистична, че била стисната… мина и това. Отдавна си е финансово дисциплинирана, а за домашната работа вече даже не се налага да казвам или да питам за помощ. Прави всичко. Последно говорихме за пералнята, че още не я е пускала сама. Мисля да пускам на отложен старт и после да простира. Със съдомиялната е същото. Това са двете неща, което не е правила сама - да пуска. Иначе зарежда, събира дрехи, вади от миялната … С фурната как сте? Мен много ми се иска понякога да я оставя сама да си изпече замразена пица, но ме е страх да не се обърка нещо и да се изгори. Иначе като съм там е правила макарони, пече нещо във фурната, но готвенето е много рядко и само ако е видяла нещо, което би яла. 12 години.

# 714
Аз също намирам плащането за рутинни дейности в домакинството за невъзпитателно, дори за вредно. Същото важи и за плащането за добри оценки.

# 715
Готвенето при нас е топ!
Моята от 10г готви редовно за цялото домакинство, нейна инициатива. Тесто за пица меси сама. Прави всякакви печива - мъфини с украси, торти (Павлова, Гараш, Френска селска, еклерова, вкл. еклерите, всякакви стандартни с кремове и плодове...), бисквити, брауни, пай, желирани десерти, шоколадови бонбони, френски макарони, целувки, палачинки.. Абе изпускам много неща 😁
От манджите - прави мусака, пиле с ориз, телешко с грах или картофи, пълнени чушки, панирани хапки на фурна, спагети, запеканки всякакви...
Нон стоп се гледат готварски канали, на мастършеф всички сезони знае наизуст, черешката на тортата ги коментира като шеф Ангелов 🤣🤣🤣 Прави ми забележки за наименования на сосове и техники...
В момента готви пиле по ориенталски - сама си намери рецептата и си бъркочи там...
Най-голямото й постижение е, че след мазане и цапане, всичко в в миялната, пусната и после върнати по местата...
За Коледа поиска нова фурна с нам си какви функции, ама точно еди кой си модел, за миналия й РД получи планетарен миксер 😁
Дала ми е задача до 7 клас да съм й направила бейкъри шоп, в който да работи уикендите и ваканциите 😵‍💫

# 716
Моята има карта Револют към моята. Мога да и превеждам пари, но за съжаление не може да плаща с нея, а само да тегли от банкомат.
Ако някоя банка дава карта на  12 годишно, с която да плаща бих извадила, искам да знам че ако се наложи мога да и преведа по всяко време.
Това че се е научила да цени парите видях сега, върна почти половината джобни от лагера, харчила е много разумно.
За малки къщни задължения не давам, но сега като бяхме при баба и, малката изми всички тераси, стълбище, скуба трева изобщо не обичайни действия. За там дадох като поощрение.
Обича да си има нейни пари и да си ги къта. Като по малка с по- широки пръсти беше🙃

# 717
# 718
  • София
duhi_puhi, завидях. Браво на детето!

# 719
При нас има задължения, като отправянето на стаята им, за които няма пари. За общите неща давам и само това им е начин да получат джобни, защото класически джобни просто така не давам. И мен така едно време ми дава пари само ако върша домакинска работа. После стана тя каквато стана - спряха да дават (а и нямаха хората толкова вече), а ние със сестра ми правехме всичко вкъщи и даже възпитани хора станахме. Не споря с никого тука, всеки решава как да възпитава децата си и кое е най-правилно за тях. Аз споделям своя опит, ипитвам се да покажа на децата, че парите имат цена и не са даденост.

Общи условия

Активация на акаунт