Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата? - тема 20

• 40 543
  • 767
  •   1
Отговори
# 690
От превръзките детето ползва на Always 100 % Cotton.
Моля за снимка, ако може. Благодаря ти Simple Smile
Търся основно памук, от другите ужасно се обривам и получавам жесток сърбеж. Преди като че ли имаше повече от чист памук... И на дъщерята говоря да не прави компромиси с това, но тя понякога иска други да купуваме.

# 691
Чашките, за които вярно че трябва малко време да се научиш да ги слагаш правилно, са най-удобното и дискретно нещо някога измислено за менструация.

Не ги препоръчвам за децата, но наистина просто няма начин да си сложа пак нещо друго 😊
Просто ви препоръчвам да им дадете един шанс. От там нататък разбира се който каквото иска да прави.

# 692
Да изместя малко темата, колко джобни бихте дали за 5 дни лагер на морето?

# 693
Аз по 20 дадох, имаше по 4 хранения, но ходеха на басейн и увеселителни паркове. Не е похарчила всичко.

# 694
  • Бургас
Джобни за лагери не давам.
От 5-годишна има самостоятелен бюджет. Започнахме тогава да й даваме по 1 лв. на ден, продължихме и в училищна възраст, при осигурено хранене в училище - имаха стол. Постепенно, докато растеше, въведохме допълнителен стимул за свършена домакинска работа - такава, която не е част от нейните, а моите задължения - например разтоварване на миялна, простиране на дрехи и т.н. Така винаги има пари, има и самочувствие, но има и дисциплина. Събира си пари, когато бабите дадат, миналото лято с приятелки изработваха разни гривнички и други сувенири, които продаваха на главната улица Simple Smile Печелеха по 30-50 лева на ден и бяха много доволни.
Плащаме такси за лагери, екскурзии и т.н., но предлагаме да има и самоучастие - джобните да са неин ангажимент от спестените пари.
Досега каквото е взимала като джобни, е връщала. Харчи най-много по 5-10 лв. за целия лагер от 5 дни.
Държим много на финансовата дисциплина, на самоконтрола относно харченето и виждам, че сега е много разумна, пестелива и осмисля всяка покупка.
Когато беше малка, 5-6 годишна, ходихме в "Джъмбо" с нейните спестени джобни. Много внимаваше какво да си купи. Дотогава източникът беше моето портмоне и нямаше грам дисциплина Simple Smile

Ако се дават джобни - зависи какво хранене е осигурено и на колко години е. Ако има трикратно хранене, бих дала 15-20 лв. на ден.

# 695
Три хранения.
15 години.

# 696
Ние не сме в България и нашето училище при екскурзии определи максималния размер на джобните. Съобразяваме се с него и с храненията.
За мен при осигурено хранене може би бих дала 10-15 лева на ден. Да има за някакво сокче и нещо сладко примерно. Някоя глупост като воден пистолет, надуваема топка …

# 697
Нашата девойка отива на лагерите с банковата си карта,която баща й съответно зарежда. Определили сме месечна сума, която превеждаме. Виждаме какво  плаща с картата. На лагерите е купувала само сувенири и веднъж - сладолед.

# 698
Ние за едно нейно пътуване с танците миналата есен извадихме дебитна карта /води се детска и е вързана към моето банкиране/. Така винаги има сигурна сума на разположение, ако свършат парите в брой. Зарежда се моментално от моя сметка, а може и да се връща сумата обратно - на принципа на виртуална карта е. След това и по време на годината си я ползва.

# 699
  • София
Около 15-20 лева на ден, като й останат ще си ги върне. Не разрешавам на децата си да излизат никъде без джобни. Не се знае по какъв повод може да се нуждаят от пари.
...
Държим много на финансовата дисциплина, на самоконтрола относно харченето и виждам, че сега е много разумна, пестелива и осмисля всяка покупка.
За дете на каква възраст говорите?

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 18:50 от buni

# 700
За всеки случай решихме 200 лв.
Всичко става.

# 701
  • Бургас

...
За дете на каква възраст говорите?

Тази година става на 11.

# 702
Децата с банкови карти в България ли са? Защото всички знаем, че у нас не навсякъде вървят картови плащания, въпреки че стават все по-масови.
Моето ще става на 10 , все още никакви пари не получава освен нещо инцидентно. Малко спорим с ММ по въпроса, аз на тази възраст разполагах с пари за закуска. Стигаха ми за закуска и още нещо ( сок, вафла или зрънчо). Сега аз пращам закуската, в лафката им само боклуци  продават. Масово децата около нея имат вече пари, мисля от есента и ние да започнем с малка седмична сума.

# 703
Децата ми са на 9 и на 16 и двамата имат карти на банката, която имам и аз сметка, за да идват парите веднага, когато им пращам. Дъщеря ми има сметка от поне 5 години, синът ми от миналата година. Дъщеря ми има и револют.
Почти навсякъде може да се плаща с карта, с много малки изключения. И двамата винаги имат и дребни пари в себе си.

# 704
Малко too much взеха да стават тези детайлни описания ..
Който се интересува, мисля, че може да си намери информация.
Доста взе да се измества основната тема.
Stuck Out Tongue Winking Eye абе, и аз докато пишех си помислих, че задълбах... обаче точно както писаха и други, ако можеше на мен някой да ми беше обяснил малко повече и това да не беше такава табу тема докато бях момиче. Толкова неудобства и фалшив срам щях да си спестя през годините. Та така.
Въпросът за джобните и мен ме вълнува,  дъщеря ми мине не мине, повдига темата как "всички вече имат", само тя едва ли не няма. В училището при нас се носи храна, не се продава нищо, обаче излизат в междучасието и си купуват някви ужасни боклуци от киоска наблизо. Още не мога да се пречупя да давам пари ежедневно да ги харчи за захар.  Давам само за свършен домакинска работа като чистене, готвене, изхвърлен боклук.

Общи условия

Активация на акаунт