Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 45 979
  • 377
  •   2
Отговори
# 360
Скрит текст:
Д-р Симонски, явно не сте видели публикацията ми. В която съм прикачила изследванията, които ми препоръчате да направя по моя казус. Ще се радвам на коментар от ваша страна.

Здравейте,
Тъй като запитванията са изключително много, има вероятност да е останал Вашият казус между отговорите на останалите от форума.
Моля Ви да ми напишете на ЛС целия казус и ще Ви отговоря.
Успешен ден.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 10:04 от Рaдост

# 361
Здравейте, д-р Наум Симоновски. Бих желала да попитам за мнението Ви относно следните изследвания. Благодаря предварително.

# 362
Здравейте д-р Симоноски,
бременна съм в 30-та гестационна седмица и резултатите от изследванията ми са:
Желязо - 3.91
ЖСК - 82.3
HGB - 94
Фолиева киселина 9.09
Феритн 7.8
Според тези резултати каква терапия бихте препоръчали Вие?
Предварително Ви благодаря за отделеното време.

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 02:22 от MarielaK

# 363
  • София
Здравейте д-р Симоноски,
при профилактични изследвания се установи, че тези показатели от ПКК са завишени. Повод ли са за притеснение и следва ли да се направят други изследвания. Винаги до сега са били в норма.

# 364
Скрит текст:
Здравейте, д-р Наум Симоновски. Бих желала да попитам за мнението Ви относно следните изследвания. Благодаря предварително.
Здравейте,
На база предоставените от Вас изследвания, Вие сте с анемия, която трябва да бъде коригирана.
Ако решите, пишете ми на ЛС и ще Ви дам насоки какво трябва да се направи.

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 09:59 от Рaдост

# 365
Скрит текст:
Здравейте д-р Симоноски,
бременна съм в 30-та гестационна седмица и резултатите от изследванията ми са:
Желязо - 3.91
ЖСК - 82.3
HGB - 94
Фолиева киселина 9.09
Феритн 7.8
Според тези резултати каква терапия бихте препоръчали Вие?
Предварително Ви благодаря за отделеното време.
Здравейте,
Вие сте с анемия и с оглед бременността трябва да се предприеме прием на желязо.
Ако решите, пишете ми на ЛС и ще Ви дам препоръки.

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 10:00 от Рaдост

# 366
Скрит текст:
Здравейте д-р Симоноски,
при профилактични изследвания се установи, че тези показатели от ПКК са завишени. Повод ли са за притеснение и следва ли да се направят други изследвания. Винаги до сега са били в норма.
Здравейте,
Основните Ви показатели са Ви в референтните граници. Показатели, които са извън тези референтни граници, се отнасят на обеми/форми на еритроцити и тромбоцити. Тези индекси мога да се променят в най-различни физиологични състояние от възпалителни процеси до по-натоварени физически упражнения.
В заключение: Няма основание за притеснения, нито необходимост за допълнителни изследвания. На база предоставените изследвания от Ваша страна Вие сте без хематологични отклонения.

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 10:01 от Рaдост

# 367
Скрит текст:
Здравейте, може ли коментар по изследванията ми, имам бета таласемия минор и Хашимото, не приемам хормон от 4 месеца заради завишени Т4. Изследванията са направени на 23 ден от цикъл, като имам обилен такъв. Имам подут и болезнен лимфен възел под челюстта и температура 37,5 от няколко дни. Също така съм с нисък кортизол (поднормен 154 при норма 166-507) , ниско кръвно 80 на 50, 90 на 60 и при физическо усилие вдигам висок пулс. Имам много силна умора, задух, тахикардии при движение, това е от половин година, нямам сили за нищо, ходила съм при десетки доктори, но ми изписват антидепресанти, защото според тях нямам проблем и е психосоматичен, а аз просто нямам сили.
Здравейте,
Пишете ми на ЛС и ще Ви дам препоръки.

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 10:02 от Рaдост

# 368
Здравейте д-р Симоноски,
От по-млада съм с много обилен цикъл и съответно се боря с желязо дефицитна анемия, но не мога да намеря железен препарат, който тялото ми да абсорбира и понася добре. През годините феритина ми е падал до между 1 и 3 когато бях най-зле. Най-висок беше когато бях бременна, почти 30. Хемоглобина ми понякога пада под 120, понякога се държи, според зависи. Пускам си изследвания редовно на всеки 6 месеца. Вливките не ми понасят добре и ми дават много гадни странични ефекти.
Посещавала съм не малко ваши колеги, пробвала съм десетки различни видове железни добавки, но проблема пак си стои.

Моля препоръчайте ми добър и качествен железен препарат в течна форма, който да се предлага на българския пазар, и който да се усвоява добре и да не предизвиква ужасни коремни болки.
Препоръчаната ми доза е около 30мг. желязо дневно, като периодично приемам по-големи дози и правя почивки от прием. Най-добре понасям гликираните форми (gluconate, bisglycinate). Благодаря ви предварително за препоръката.
Поздрави!

# 369
Здравейте.Пуснах кръвна картина на дъщеря ми, на 12 години е.Всичко е в норма но глюкозата и на гладно беше 5.8 дали е нормално.Според нейния личен лекар е ,но аз си мисля ,че е висока.До сега винаги е била 4.5 когато съм пускала . Хемоглобина е 137.Взеха и кръв от пръста.Да се притеснявам ли и да пусна ли на своя глава отново като и вземат от вената?

# 370
Здравейте.Пуснах кръвна картина на дъщеря ми, на 12 години е.Всичко е в норма но глюкозата и на гладно беше 5.8 дали е нормално.Според нейния личен лекар е ,но аз си мисля ,че е висока.До сега винаги е била 4.5 когато съм пускала . Хемоглобина е 137.Взеха и кръв от пръста.Да се притеснявам ли и да пусна ли на своя глава отново като и вземат от вената?
Здравейте,
Не съм педиатър, единствено бих могъл да Ви дам насока дa повторите изследванията след 2-3 седмици и при потвърждение на завишените стойности на глюкозата да направите консултация с детски ендокринолог.

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 10:53 от Рaдост

# 371
Скрит текст:
Здравейте д-р Симоноски,
От по-млада съм с много обилен цикъл и съответно се боря с желязо дефицитна анемия, но не мога да намеря железен препарат, който тялото ми да абсорбира и понася добре. През годините феритина ми е падал до между 1 и 3 когато бях най-зле. Най-висок беше когато бях бременна, почти 30. Хемоглобина ми понякога пада под 120, понякога се държи, според зависи. Пускам си изследвания редовно на всеки 6 месеца. Вливките не ми понасят добре и ми дават много гадни странични ефекти.
Посещавала съм не малко ваши колеги, пробвала съм десетки различни видове железни добавки, но проблема пак си стои.

Моля препоръчайте ми добър и качествен железен препарат в течна форма, който да се предлага на българския пазар, и който да се усвоява добре и да не предизвиква ужасни коремни болки.
Препоръчаната ми доза е около 30мг. желязо дневно, като периодично приемам по-големи дози и правя почивки от прием. Най-добре понасям гликираните форми (gluconate, bisglycinate). Благодаря ви предварително за препоръката.
Поздрави!
Здравейте,
Пишете ми на ЛС и ще Ви дам насоки какво може да вземете и по какъв начин да го приемате.

Успешен ден.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 14:30 от Рaдост

# 372
Здравейте,преди около седмица забелязах подут лимфен възел на шията отстрани към врата на сина ми на 15 г.Не знам откога е там.Скоро не е боледувал от нищо.Не боли,големината е на бобено зърно да кажем,като го пипам се мести.Не е много твърд.Личният лекар пусна изследвания,каза,че всичко е.наред.Засега възелът все още е там,не нараства,но и не намалява.Въпросът ми е кога приблизително се очаква да се махне,може ли да остане така уголемен дълго време и има ли нещо притеснително Миналата година по това време неутрофилите също бяха леко занижени,на какво се дължи това?

# 373
Скрит текст:
Здравейте,преди около седмица забелязах подут лимфен възел на шията отстрани към врата на сина ми на 15 г.Не знам откога е там.Скоро не е боледувал от нищо.Не боли,големината е на бобено зърно да кажем,като го пипам се мести.Не е много твърд.Личният лекар пусна изследвания,каза,че всичко е.наред.Засега възелът все още е там,не нараства,но и не намалява.Въпросът ми е кога приблизително се очаква да се махне,може ли да остане така уголемен дълго време и има ли нещо притеснително Миналата година по това време неутрофилите също бяха леко занижени,на какво се дължи това?
Здравейте,
Не съм педиатър, но ще Ви дам някакви насоки. Принципно малките ЛВ, особено ако не нарастват, не представляват проблем, но за Ваше спокойствие бих Ви казал: ако няма промяна на големината на този ЛВ, след 2-3 седмици проведете консултация с педиатър.

Успешен ден.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 14:31 от Рaдост

# 374
Здравейте, направих профилактични изследвания и се установи, че хемоглобина ми е 90. Консултирах се с хематолог, кой ме увери че имам желязодефицитна анемия и ми предписа СОРБИФЕР ДУРУЛЕС - 2 таблетки дневно за два месеца. Също така ми препоръча да направя колоно и гастро - скопия, за да се провери дали имам проблеми в тази област. Аз се чувствах прекрасно, нямам виене на свят, нямам косопад, имам добър тонус. Откакто започнах на пия хапчетата почнах да задържам вода и увеличих теглото си. Това води и до нервен срив (но както и да е). Възможно ли е от хапчетата да задържам вода и да напълнявам? Трябва ли да си направя скопиите? Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт