Ваучери за храна?

• 36 877
  • 834
  •   1
Отговори
# 585
Само да потвърдя,че има работодатели които удържат сумата за ваучерите от работната заплата. Не съм сигурна Ами съм абсолютно убедена 1000% (слава богу не е моят работодател) но наистина се случва....и не никой не може да ми каже ,че съм се объркала и не съм разбрала правилно.

# 586
Само да потвърдя,че има работодатели които удържат сумата за ваучерите от работната заплата. Не съм сигурна Ами съм абсолютно убедена 1000% (слава богу не е моят работодател) но наистина се случва....и не никой не може да ми каже ,че съм се объркала и не съм разбрала правилно.
Хайде да по разсъждава е малко на кое казвате "УДЪРЖА ваучера от заплатата".
Работника е назначен на МРЗ - 933 лв. След данъци и осигуровки има да получава 850 лв. Работодателя плаща 650 в брой и 200 лв зарежда ваучер. Работника се разписва на ведомостта за 850 лв. Ако случая е такъв е нарушение и работника сам си е виновен, че стои при такъв работодател.
Във всички други случаи когато работодателя плаща допълнителна сума на ръка не можем да говорим за "удръжка". Става въпрос за уговорка от типа - "плащам 300 ле допълнително, от тях 100 на ръка и 200 във ваучери". Такъв е примера, който породи тази дискусия - имало договорка за доплащане 3% от оборота (най-вероятно устна), обаче работодателя е решил част от тази сума да е под формата на ваучер. Най-вероятно, за да отчете поне някаква част от сумата" под маса" за разход. Проблема си е на този, който си е мислил, че ще вземе 3%  в брой и още 200 лв горница във ваучери.

# 587
Съглана съм, че има много калпави работодатели, които си правят каквото си поискат, но това не значи, че приспадането на ваучери от заплатата е законно.

Иначе работодателите много ги кефи да плащат с ваучери, защото си спестяват една торба осигуровки. Работниците също си спестяват - кеш и осигурителен доход, върху който се изчисляват болнични, пенсии и т.н.
Човек сам трябва да си гледа интереса, а не да разчита на някой друг да го защитава.

# 588
Работника е назначен на МРЗ - 933 лв. След данъци и осигуровки има да получава 850 лв. Работодателя плаща 650 в брой и 200 лв зарежда ваучер. Работника се разписва на ведомостта за 850 лв. Ако случая е такъв е нарушение и работника сам си е виновен, че стои при такъв работодател.
Във всички други случаи когато работодателя плаща допълнителна сума на ръка не можем да говорим за "удръжка". Става въпрос за уговорка от типа - "плащам 300 ле допълнително, от тях 100 на ръка и 200 във ваучери". Такъв е примера, който породи тази дискусия - имало договорка за доплащане 3% от оборота (най-вероятно устна), обаче работодателя е решил част от тази сума да е под формата на ваучер. Най-вероятно, за да отчете поне някаква част от сумата" под маса" за разход. Проблема си е на този, който си е мислил, че ще вземе 3%  в брой и още 200 лв горница във ваучери.
Ето точно това исках да избегна....някакви безкрайни анализи на трудово-правните отношения в,които да демонстрираме знания по счетоводство.... Ситуацията е следната :
Назначен на 933+80лв ваучери (по фиш всичко е ок,както си му е реда)
Реална заплата договорена(примерно) 2300+80 лв ваучери. Идва време за заплата и ситуацията е 2220лв.+80лв ваучери. Същото беше и преди,когато ваучерите бяха по-малка сума. Чисто,ясно и просто без да ровим в удръжки и други подобни.

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 02:00 от Веве

# 589
Ами кратко и без анализ - да е питал 2300 как ще ги получава. Утре, ако работодателя реши - може да му плати колкото са записани в трудовия договор - 933

# 590
Явно се измъкват в случая.
Не можеш да докажеш нищо.
Получавам си това,което е по договор.
Ваучерите отделно.

# 591
  • Пловдив
Ами кратко и без анализ - да е питал 2300 как ще ги получава. Утре, ако работодателя реши - може да му плати колкото са записани в трудовия договор - 933
Освен това, нали сте наясно, че като реши да напусне последната заплата ще е колкото е по документи? В случая 933 лв. Останалите отлитат.

# 592
Трябва да се мисли като се започва работа при такива работодатели.

# 593
Извън големите градове са много нагли и не те питат харесва ли ти. В София съм попадала на чужденка, германка, която ми обясняваше с овчи поглед, че знаела в България как се прави .... неофициално. Казах й чао, но аз можех да си го позволя.

# 594
Скрит текст:
Във всички други случаи когато работодателя плаща допълнителна сума на ръка не можем да говорим за "удръжка". Става въпрос за уговорка от типа - "плащам 300 ле допълнително, от тях 100 на ръка и 200 във ваучери". Такъв е примера, който породи тази дискусия - имало договорка за доплащане 3% от оборота (най-вероятно устна), обаче работодателя е решил част от тази сума да е под формата на ваучер. Най-вероятно, за да отчете поне някаква част от сумата" под маса" за разход. Проблема си е на този, който си е мислил, че ще вземе 3%  в брой и още 200 лв горница във ваучери.
Ето точно това исках да избегна....някакви безкрайни анализи на трудово-правните отношения в,които да демонстрираме знания по счетоводство.... Ситуацията е следната :
Назначен на 933+80лв ваучери (по фиш всичко е ок,както си му е реда)
Реална заплата договорена(примерно) 2300+80 лв ваучери. Идва време за заплата и ситуацията е 2220лв.+80лв ваучери. Същото беше и преди,когато ваучерите бяха по-малка сума. Чисто,ясно и просто без да ровим в удръжки и други подобни.
Чисто, ясно и просто, сте приели договорка в нарушение на закона и нямате право да си търсите каквото и да е по тази договорка.
То не може хем осигуровки да не плащаме, хем всичко да ни е гарантирано.
Законът не е само да си демонстрираме знанията, а да го спазваме. И докато отношението към законовите изисквания е толкова презрително, няма да намерите работодател, който да предложи нормални условия.

# 595
  • София
Преди много години, когато въвеждаха ваучерите, във фирмата в която работех тогава ни връчиха анекси към договорите (бяха на пълните ни заплати) за намаляване на основната заплата с 50 лева, които щяха да ни дават във ваучери. Това бих нарекла удържане от заплатата. Сега не знам дали още се практикува подобно нещо.

# 596
Все още се случва макар и рядко, миналата година бях свидетел на такава промяна.

# 597
Преди много години, когато въвеждаха ваучерите, във фирмата в която работех тогава ни връчиха анекси към договорите (бяха на пълните ни заплати) за намаляване на основната заплата с 50 лева, които щяха да ни дават във ваучери. Това бих нарекла удържане от заплатата. Сега не знам дали още се практикува подобно нещо.

Не ми се е случвало такава глупости.
Но не бих подписала такъв анекс. Няма смисъл.

# 598
Практикува се. Точно от измекяри, които плащат в плик. Но доста хора са съгласни и приемат такива неща.

# 599
Аз бих попитала този дето ми дава анекса каква ми е ползата от това да го подпиша.
Да ми вземат 50 лв от заплата и да ми ги дадат във ваучер.
Даже всъщност губя.
Даже те могат да се облажват така от тия ваучери, да пестят. Не ги разбирам много нещата, но нали няма удръжки на тях. И така пестят и от това.
Та нека ме убедят, че ще спечеля, да ги видим Joy
Сега са 200 лв при повечето.
Не бих била съгласна заплатата ми да падне с 200 лв. Нито с 50.
Все пак на това се осигурявам. Отпуски, болнични и т.н. Знаете. Обичам чисти работи.

Общи условия

Активация на акаунт