На 5 години в първи клас?

• 25 084
  • 485
  •   1
Отговори
# 405
Огромно количество българчета се юрват да учат в чужбина, после остават там и в биографиите не стои ок, че са завършили на 25, вместо на 23. ...................Или да махнат 12-ти. Точно в момента съм свидетел на 12-ти клас и го намирам безсмислен.

Ахахахах, по-голяма глупост скоро не бях чела!!!

Не стои ок в биографията да си завършил на 25 ??!?? Що за мислене..... Мииии, добре. Даже ориентирай децата си за прескачат класове, че да завършат висше на 19. Ще стои идеално в СВто.

# 406
Нещо почнаха да се поизкривяват цифрите. С германчетата завършваме на еднаква възраст, най-много година по-късно, англичанчетата завършват година по-рано от нашите. Няма чак такива драстични разлики и такива драми. Една година е това.
След това българче би завършило висше не на 25, а на 24, и то ако е магистър, ако не - и по-рано. Медицината прави изключение.
Всеки май си слага една година отгоре и надолу, за да си напасне неговата теория Laughing

# 407
Не разбирам цялото това бързане децата да започнат да работят по-рано. Те и така до пенсия и след висше ще са работили над 40 години.

# 408
Да станели самостоятелни. Не мисля, че на колкото и години да е детето, родителите ще го изгонят. Обикновено нещата се случват естествено - с преместване в друг град/държава за учене или живеене с партньор. Няма пределна възраст, може да стане на 19, може и на 29.... Не знам защо някои хора се чувстват длъжни да ни разкажат колко опримално решение са взели за себе си и за децата си и колко им е прекрасен животът. Ми....добре! Радваме се за тях.

# 409
Наистина се радвам, че детето на автора се адаптира успешно и родителските експерименти не са се отразили на негов гръб, или поне не засега.
И аз като Динчо не съм против ранното започване на училище, а против това да се случва заедно с 2 години по-големи от него деца.

Това за ограбване на детството и тем подобни са глупости, има деца, за които ученето е забавление, понякога повече и от игрите. Аз съм била такова дете и чудесно го разбирам.

Виж не такова забавление обаче е мирното стоене на тясно чинче по 5 или повече астрономически часа на ден (да не говорим и ако се налага стоенето на занималня) за дете, което няма и 6 год. Каквото и да си говорим, нашата училищна система, за разлика от тази в други държави, където започват по-рано, не е адаптирана за толкова малки деца. Алтернатива са предучилищните групи, ако спането в градината е толкова омразно.

За мен темата беше повдигната от автора, за да изтъкне с колко изпреварващо развитие е детето, отказвайки изцяло да вникне в доводите против и обобщавайки ги назидателно в "бебешорене" и незрялост на децата и младежите в България. Всъщност вероятно и това донякъде е бил мотивът.

# 410
  • София
E, Soul Free, и в обратната посока е така . Wink Колко хора се опитаха да докажат и сега, и  през годините  във форума (и извън него), че нечие решение да пусне детето си на 6 е грешно и животът му  няма да е прекрасен. Ми ОК, радвам се за другите деца, непрецакани от безхаберни родители, животът на които ще е  явно прекрасен по подразбиране заради спазената долна граница 7 за старт...  Пак ще кажа  - имам и дете, тръгнало на 6,  и други две, почнали на 7. Тоест мога да сравнявам от първо лице, не на теория. Няма разлика..Еднакво добре  се справиха с разните предизвикателства по пътя си - и  в образователен, и  в емоционален,  и в чисто житейски аспект....

# 411
Е, ама темата е за тръгване на 5 все пак. Иначе и моята тръгна на 6 и 10 месеца. И не е било проблем, ама не е била нито на 5, нито на 6 и два месеца.

# 412
На 5 години в първи клас? е темата. Ама кой да чете...

# 413
  • София
Темата е за конкретно дете, да,  обобщенията обаче много отдавна не касаят само неговия  случай. Wink На ангро се говори за тук в БГ, за там нейде по света, за 5, за 6, за 7, за изпреварващо обучение, за различна продължителност на учението..Та явно някои други не четат. Wink

Дъщеря ми тръгна на училище наистина на 6, не на 6 и 10 месеца примерно, което си е  почти 7, ЧС.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 07:03 от Просто русалка

# 414
А би ли я пуснала на ненавършени 6?

# 415
Именно, на почти 7. Макар много хора да ни навиваха, че и предната година била готова. Но не се подведохме.

# 416
  • София
Аз отдавна си написах мнението по този въпрос - на 6 ненапълнени , едва ли. Но не защото щеше да е много  по-различно положението с  един-два месеца от това при старт след  съвсем скоро напълнени 6, а защото  някои от децата с прекрасния живот по подразбиране, тоест  от тези на 7,  доста често са  вербално агресивни, когато си вълк -единак по някой параграф ( в случая   ненавършил 6),  дори не става дума за физическа разправа. На познати детето тръгна на 5 и 11 месеца с батко си заедно, той на 7 и  месец/два. Викали на малката петгодишна пикла.. То това ще да е чуто вкъщи, ама айде да не задълбаваме..Пиклата се справяше между другото  и с учене, и с останалото по-добре от брат си. Изкара в 7 клас  много по-висок бал, но понеже не са близнаци, не можа да го дръпне и него в хубавото училище.  А  при напълнени 6 този риск от подигравки на тема "бебе" е доста по-малък, понеже в класовете винаги има по няколко деца на 6 или 6 и нещо на старта.. Единственият път, в който някой  закачи детето ми на тема 6 години, при това очевидно на майтап, беше в 12 клас. Simple Smile Няколко съученици й казаха, че ще е  капо, понеже на ненавършени 18 няма да й сервират алкохол на бала, хаха..

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 16:17 от Просто русалка

# 417
За момиче е различно, те на 5 са много по-зрели от момчетата. И могат да седят спокойно и да се концентрират. При момчетата е друг свят.

# 418
Скрит текст:
По стечение на обстоятелствата, миналата година моето дете започна 1-ви клас на 6 г. и 1 месец и то в друга държава, без да знае езика (имаше знания по основния език, на който се говори в държавата, но в училище се учи на друг). Сравнявайки материала за 1-ви клас - смятам, че в България е една идея по-лек, както по математика така и по езиковия предмет. Това го казвам, тъй като дъщеря ми нямаше знанията, които има детето на авторката в момента, но въпреки това с лекота започна да смята, да пише и да чете. Също така, ненавиждаше спането в детската градина и ходеше с големи уговорки и често с драматични сцени на входа. Умирах от страх, че пак ще е така, но не - тя беше очарована, че организацията на деня в училище няма нищо общо с тази в ДГ.
Всичко това го казвам с идеята, че има деца, които са напълно готови за 1-ви клас на тази въраст и не смятам, че ще е грешка, ако детето на авторката тръгне на училище наесен. Само да случи на добри учители. Simple Smile
P.S.
И аз съм от започналите училище на 6 г. (родена съм в първата половина на годината) и не само, че не изоставах, ами и бях от най-добрите в класа. Тръгнах по собствено желание, майка ми въобще не държеше. Връчи ми един Буквар и ми постави условие, че ако се науча да сричам, тогава ще ме запише на училище.

Отчетът на автора е доста предвидим – беше ясно, че ще напише точно това. Не вярвам синът да е специален, но бащата със сигурност се смята за такъв и проектира това върху детето си. 🙂 Лично според мен, ако възникнат социални спънки, това вероятно ще се случи към 3-4-ти клас.

Не че някой ме пита, но да си дам и моя отчет – абсолютно съм убедена, че най-доброто за децата е да започнат училище на 6 години. Дъщеря ми в момента е във 2-ри клас и емоционалното ѝ израстване за тези почти две години в училище е впечатляващо. Ако беше карала предучилищна на 6 години в детската градина и тази година тепърва започваше 1-ви клас, това развитие просто нямаше да е факт сега.

Казвам го от гледна точка на родител с по-голямо дете, което стартира училище на 7 години и изкара до 3-ти клас в българско училище. Заради смяната на държавата ѝ се наложи да прескочи 4-ти клас и да влезе директно в 5-ти. Въпреки че това беше сериозно предизвикателство за нея, я стимулира да даде най-доброто от себе си – и дори повече. В момента се справя с три чужди езика и е една от най-добрите в класа.

Това ме накара да се замисля колко е зациклила системата в България и колко неадекватно се поднасят новите знания към децата.
Абсолютно съм ЗА започването на училище на 6 години, но в конкретния случай родителите поемат риск заради разлика в годините със съучениците и евентуални социални проблеми в бъдеще.

# 419
Просто попитах с какво е чак толкова хубавото на ранното тръгване на училище с две години по-големи деца, че да си струва това упражнение..... Ама, все тая де, всеки си знае за неговото дете.
Иначе за автора беше ясно. То леко отчетно се получи. Ако някой не е разбрал случайно колко гениално е детето му.

Общи условия

Активация на акаунт