На 5 години в първи клас?

• 25 063
  • 485
  •   1
Отговори
# 420
И на 6 да започват, и на 7, и на 5 е ок - въпрос на държавно решение и организация на учебния процес спрямо това решение.
Rose Madder, а не мислиш ли, че голямото ти дете се е справило толкова добре в новата система заради основата, която е получила в предишната? Предполагам, не само заради това де, а и заради вашите усилия и подкрепа, но все пак... Или поне предишната система не е била чак толкова зле, така да го кажем.

# 421
Просто попитах с какво е чак толкова хубавото на ранното тръгване на училище с две години по-големи деца, че да си струва това упражнение.....

За мен основното предимство е, когато детето, родено в края на годината, е достигнало категорично училищна готовност, да тръгне с предния набор, за да бъде на едно ниво със съучениците си.

# 422
Дете, родено в края на годината е по-малко от наборите си, тръгвайки с тях. Леко ми е съмнително, че ще е в крак с предишния набор и разлика от година и половина и повече.
Бих била по-съгласна за дете, родено в началото на годината, което да тръгне с предния набор, т.е. на 6 г. и половина.
Колкото и гении да са децата на някои съфорумки/ци, има и друго освен да чете и да смята до 100 на 4 години.

Имам примери в обкръжението за такива гениални, които в градината смятаха квадратни уравнения. Е, това им остана....(нищо лошо за децата, по-скоро за родителите)

# 423
Т.е дете, родено ноември-декември 2018, за тръгне с 2017? Че то тогава разликата във възрастта с повечето ще над година. Повече има смисъл, дете, което е родено януари - март 2018, за тръгне с 2017.
Синът ми е роден март, тръгна си с набора на 7 години и половина. Все още не се е наиграл и предпочита да отделя повече време на игра с приятелите, отколкото на уроците. И да, справя се чудесно и без да виси часове наред над учебниците. Щеше да се справи и година по-рано, но защо да го разделям от приятелите му? А някои от тях са родени дори януари и пак си тръгнаха с набора. Всеки месец е от значение в емоционално и нервно-психическото развитие.
Относно това, че някой писа, че шестгодишното е било на 6 години и 10 месеца. Това означава, че е родено в края на годината и си тръгва с набора. Да, децата ч, които са родени след 15.09 тръгнат в първи клас на не навършени шест, но с набора си.

# 424
  • София
Просто попитах с какво е чак толкова хубавото на ранното тръгване на училище с две години по-големи деца, че да си струва това упражнение..... Ама, все тая де, всеки си знае за неговото дете.
Иначе за автора беше ясно. То леко отчетно се получи. Ако някой не е разбрал случайно колко гениално е детето му.
Точно, че не е до гениалност. В някои страни си тръгват на 6. Моето не завършва на 17, защото е гениално, а защото всички във Франция завършват в годината, в която навършват 18. Освен онези, които са повтаряли, де. Умни, тъпи, толкова. Моето е в края на годината родено, с набора си учи.
Нашите си учат тук и без това, само вметнах, че е все едно как го наричат като клас и къде се провежда.
На 5 със 7 годишни всички се разбрахме, че е рано и не е до гениалност.

# 425
Rose Madder, а не мислиш ли, че голямото ти дете се е справило толкова добре в новата система заради основата, която е получила в предишната? Предполагам, не само заради това де, а и заради вашите усилия и подкрепа, но все пак... Или поне предишната система не е била чак толкова зле, така да го кажем.
Да, може би не се изразих правилно - не че не е получила знания и основа в българското училище, просто начинът, по който се предлагаха тези знания за нея беше крайно безинтересен и не я вдъхновяваше по никакъв начин да иска нещо повече. Беше си отличничка и харесвана от учители и съученици, но всичко се случваше някак механично.
Сега казва, че все едно е в рая - множество интересни проекти по всички предмети, което като практика истински стимулира децата да разбират по-лесно учебния материал.
Когато някой се справя добре, получава признание и бива поощряван, а когато някой има затруднения, посещава допълнителни часове за помощ (случва се в учебно време).
И това е просто едно градско държавно училище, нищо специално.

# 426
Изобщо не смятам, че ако едно дете е готово година по-рано за училище, било то и на ненавършени 6, е гениално. Винаги е имало по-будни деца. Както и такива, които дори на 7г. трудно се справят с учебния материал. Аз имам и от двете “породи”. Явно има баланс в природата, защото за сметка на първото, с което учих ежедневно години наред, второто е от другите.

# 427
Една година разлика е едно, две са вече много в детската възраст. С братовчед ми имаме разлика точно две години и един ден. Докъм 13/11 години бяхме еднакво високи. Аз бях предпоследната в редиците по физическо, а той от първите. Сега той е 195см, а аз 164см. Представете си дори едро физически момче как ще се чувства с две години по-големи момчета.

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 21:04 от Dincho

# 428
Е как да се чувства? Вашите деца по площадките и парковете не играят ли с по-големи деца? Да, по-дребните деца са по-лесна жертва, но ръстът сам по себе си не е единствен критерий на насилниците. И не се знае кой за какво ще го нарочат. В такива случаи по-добре би било училището да взима адекватно отношение, а не да разчитаме на физическите данни на децата.

# 429
В парка ще играе с деца, които са му приятни. В клас се събират всякакви и, предполагам всички сте наясно, че винаги има по няколко невъзпитани, разглезени и/или агресивни. Особено 1-4 клас, после нещата се размиват.....

# 430
А интересно ми е понеже говорите за по-рано завършване, сега в България позволено ли е да се вземат две години за една? Когато аз бях ученичка имаше такива деца, макар и рядко, сега като че ли няма.

# 431
Аз не говоря за насилие само. На 6 години можеш едни неща физически и емоционално, на 8 други.

# 432
А интересно ми е понеже говорите за по-рано завършване, сега в България позволено ли е да се вземат две години за една? Когато аз бях ученичка имаше такива деца, макар и рядко, сега като че ли няма.
По-нагоре писах, че скоро гледах по ТВ един такъв младеж. Мисля, че има възможност, но каква точно е процедурата, не мога да кажа.

# 433
  • София
Може, но това пък какъв смисъл има? В общия случай.
Училището е важно, заради социализацията, т.е. усвояване на нормите и ценностите в обществото сред колектив. Не е лошо този колектив да е от деца на една и съща възраст. Децата не харесват различията, ама изобщо. Има добри примери, но лошите са повече. По-малкото дете е по-неопитно социално и по-уязвимо. Може и да не го бият, може даже да не му се подиграват, но според мен риска не си струва.

# 434
Аз съм родена през октомври, т.е., ако съм тръгнела с набора си на училище, съм щяла да бъда на 6г.11 м. От много малка съм могла да чета, да пиша, да смятам. Спомням си, че често съседите ме питаха, коя буква е от ляво или от дясно на дадена буква и аз гордо им изпявах разположението на всички букви. Обаче имам брат с 1 година по-голям от мен. И родителите решават да ме изпратят заедно с него в първи клас, на 5г.11м. И така, аз щастлива, започвам да уча. Всичко беше хубаво. Но, има но. Имах един недостатък, не можех да казвам "р". И като започнаха някои деца да ми се подиграват. Изплаках много сълзи. Стигна се до там, че ме спряха от училище, явно много тежко съм изживяла подигравките. Продължих училище с набора ми. Научих "р".

Общи условия

Активация на акаунт