Набор 2003 - 2

• 35 094
  • 397
  •   1
Отговори
# 75
  • Русе
И аз да съм и аз ще се демотивирам. И после защо бягат в чужбина..Иначе поздравления за отличния успех и положения труд Hug
Нямат ли кариерен център тия? В Русенският университет има повече обяви, отколкото в Бюрото по труда.
Чрез Линкедин?

# 76
Ели, той на кариерен център ходи, имат Дни на кариерата или нещо подобно. От там вземат брошури, визитки, говорят си с фирмите, онези ако преценят от контакта им дават задачи-закачки и след това награди, малко като лапни шарани се държат с тях, но наистина е обидно подобно нещо. Даже с приятелите му бяха ходили и на кариерните дни в Техническия университет, че нали и те имат силен такъв факултет. Търсят децата, не бездействат, но ... то не зависи само от тях.
Зададе ми въпроса след като мина и последната надежда да получи мейл с покана за интервю - Маме, какви хора търсят, очевидно не като нас? Какво да му отговоря аз? Не знам... аз не знам дали въобще търсят или е рекламен трик някакъв. Нямам представа.

Да се допълня, обяви има, но пише за софтуерно инженерство, а той е приложна математика. Той подава за тези, които не са прекалено затворени например да пише - кандидатите да са студенти 2-ри курс специалност софтуерно инженерство, ако е по-отворена пуска, ако е написано изрично софтуерно не пуска, защото смята, че няма смисъл и да не си губят взаимно времето.

# 77
  • София
Blackcat6, той с какво иска да се занимава по-натам? Нека да не се отчайва, летни стажове е трудно и за фирмите да организират, а тази специалност предполагам, че изисква и магистратура да се завърши (за разлика от компютърните науки, на които се съмнявам някой да им търси по-висока степен).

# 78
blackcat6, да не се отчайва синът ти. В повечето фирми ги взимат за стаж след 3-4 курс, никой не иска да инвестира време и пари за човек който ще му работи няколко месеца, а не дългосрочно.
Моят син миналото лято пуска CV-та, но дори ну му се обадиха за интервю... После от октомри м.г. пак търси работа - кариерни борси, следи обяви, говори с приятели които работят...Чак април тази година успя да си намери работа -  не точно на позицията на която иска да се развива, но е в IT фирма и пак опита ще му е полезен.

Последна редакция: пт, 05 юли 2024, 12:13 от Vita

# 79
  • София
Blackcat6, малки са още. Да видиш след 3. курс, дали ще е същото! Мъжът ми е в сферата, говорили сме си. Втори курс е рано, в трети вече реално може да се очаква нещо от тях. Още повече, твоят е приложна математика. Там потенциалът му ще се разгърне в AI, в гейминг компаниите или към финансите-актюерство, застраховане, но му трябват още знания/курсове да вземе. Пак думи на мъжа ми (относно моят и такива като него): "Ако видя, че е завършил СУ, най-малкото ще го поканя на интервю. Да учи сега, после ще търси работа."

# 80
Искаше да се занимава с математика, но не учител по математика, реално наистина се справя отлично и може във всяка сфера да се развие, отделно той има много висока подготовка и по физика и химия има накъде да се развива. Изкара платени курсове миналата година към СофтУни, защото смяташе, че може и да попрограмира 5-7 години, но не за цял живот. Знае C++ и Python.

След случая със стажовете си поговорихме и смямта, че може би ще е добре направи магистратура в Техническия, за да има инженерен профил, очевидно само с математика без да е програмист няма да го бъде. Ще видим, времето ще покаже. На една близка синът й от Компютърни науки на ФМИ, завърши Психология и в момента си отвори кабинет. Той завърши Компютърни науки, работи като програмист може би 10-тина години и реши, че ще учи Психология. Та в този ред на мисли, синът ми какво искаше преди 2 години го искаше много силно, много обмислено, с голямо желание, потруди се, за да стигне до там, да влезе и реално сега и аз не знам какво точно иска. Харесва ми обаче, че мисли и се опитва да се напасне в цялата тая объркана ситуация. Реално в 10-ти клас мислеше какво иска да учи след 12-ти, сега гледа какво би правил след завършване на бакалавър, гледа напред в бъдещето, какво се иска, какво се търси, опитва се да се напасне. Дори да ми каже догодина аз това не го искам, аз ще го подкрепя. Аз винаги съм си харесвала работата, която работя, не мога да си представя човек да прави нещо на сила, то не се получава просто.

# 81
  • Бу-у-урга-а-ас
Подкрепям. Като сте захванали тая тема, да ви споделя, че К. заряза ФМИ и категорично реши, че това не е неговото. В момента отново кандидатства и чака резултати. Дано да се похваля скоро!

# 82
  • sofia
Отдавна не съм писала, но то нямаше и какво. Миналата година моят човек прекъсна следването в НАТФИЗ. Каза,че 1 година ще мисли какво иска да учи. Междувременно поработи, попътува, помота се и реши, че ще продължи със същата специалност, но в НБУ. Там ще му признаят изпитите от първата година в НАТФИЗ, трябва да се яви на приравнителни, които не са по специалните предмети, а общообразователни като чужд език и компютърна грамотност. Явно това си го влече, както каза - поне това ще учи с кеф. Той и сега ходи да помага на бившите си колеги от НАТФИЗ за  снимки. Скоро мъкнеше някакви прожектори и стативи.
Късмет на всички, които се преориентират.

# 83
  • sofia
Моят преориентиран е добре в НХА. Явно там му е ок.
Не работи за сега. Ангажирали сме го с разни фамилни задачи, като свободен в момента.

# 84
Моят преориентиран завърши втори курс успешно. Сега се чуди дали да запише две за една... Работи, беше за няколко дни на море с гаджето. Помага вкъщи с разни дейности, нещо разчистват с баща му по двора, ще правят после нещо...

# 85
  • столицата
Адмирирам решението на децата да прекъснат и да се преориентират, когато имат съмнения, че не е тяхното. Не е нужно само на инат и  "за да не кажат нещо хората" да учиш нещо, което се оказва, че не ти допада и/или не отговаря на очакванията ти.
Чудесно е, че са доволни с новите си избори.
Моето отморява на море. Чакам си го утре.

# 86
  • Сливен
Браво на децата, продължаващи, променящи, почиващи и работещи! Всеки търси щастието си и няма никакво значение какво казват другите. На мен ми е интересно в края на лятото, след работа по специалността,  дали наборката няма да да установи, че иска друго. Обсъждали сме евентуално за различна магистърска програма, но има толкова време.

# 87
  • При децата ми
Наборът си дойде, видяхме се и вчера заминаха. Хич не ми стигнаха тези два дни, но се радвам, че си дойде!
Днес сутринта беше на интервю за работа и каза, че са го наели. В понеделник започва! Тази седмица има практика в сряда и петък и няма как да започне още тази седмица, и затова в понеделник, живот и здраве. Много е ентусиазиран, както и аз, тъй като работата е по специалността и ще може да трупа стаж. Заплатата също е добра, за начинаещ. Това, което малко ни притесни е, че ще трябва да пътува със служебна кола, тъй като той не е карал повече от две години. Изкара книжка, но няма кола. Вярвам, обаче, че ще се справи!

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 11:39 от Hrispa76

# 88
И моята девойка се прибра, след успешно приключила лятна сесия.
От днес фитнеси, разходки и активна почивка.

# 89
  • Чикаго / София
Честито на децата завършили успешно втората година и поздравления на децата, продължаващи да търсят своето.  Сега им е времето да експериментират и да намерят това, което им харесва.

Наборката си е при нас, започна да работи за лятото, гледа по-малката си сестра, когато е свободна, със средната сестра се моткат и излизат насам- натам, когато не работят. Лятото си върви и много бързо минава. Радвам им се и на двете, че са си в къщи това лято и някак си я караме, както преди, когато бяха ученички. Може и последното такова да ни е, като се започнат стажовете.

Общи условия

Активация на акаунт