Работа, кариера, търсене на промяна - въпроси и отговори с Гергана Нейкова

• 34 623
  • 64
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте, г-жо Нейкова!

Имам същата дилема. Дългогодишен опит в една сфера, и желание за преквалификация  в съвсем друга сфера. Вече 2 години се пуска CV и никакъв резултат. Може ли съдействие къде бъркам?

# 16
Здравейте, StIvanova!

Благодаря Ви за въпроса. Мненията по тази тема са наистина разнообразни и зависят от конкретната позиция и индустрия. Да, ще ви отговоря директно — съществува такава тенденция.

От моя опит като консултант познавам немалко колеги, които възприемат дългогодишната работа на едно място като потенциален минус. Те смятат, че кандидатът може да има трудности при адаптацията към нова среда и различни работни процеси, особено в бързо променящи се индустрии. За тях това е причина да предпочитат кандидати с разнообразен опит, придобит в различни компании. Случвало ми се е да бъде отказана среща с потенциален кандидат от мениджър на екип поради тази причина.

Но ето тук искам да направя едно уточнение. Зависи за каква компания и за каква индустрия говорим. Работа за големи компании, макар и 15-годишен опит на една позиция, предполага, че даденият човек е имал възможност да развие своите умения и тогава се гледа с различен поглед на тази кандидатура. Утвърдените, големи работодатели предлагат повече възможности за развитие и усъвършенстване на уменията на служителите си, което прави кандидати, идващи от такива компании, привлекателни. При по-малките работодатели обаче това може да не е така.

Но ако погледнем от друга перспектива, дългогодишната работа на едно място не носи по-голяма негативна тежест от често сменяните роли. Аз лично виждам в това знак за стабилност и лоялност — качества, които ценя високо. Винаги съм се водила от този факт и мога да Ви кажа, че много мои колеги се придържат към него. Тук е много важно как е представена информацията в CV-то. Правилно съставено, може да промени цялостното представяне.

Според мен, в състоянието на нашия пазар на труда, не би трябвало кандидати да бъдат изключвани от процеса на подбор, особено ако отговарят като умения и опит, само поради дългогодишната си работа на едно място.

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 12:06 от Рaдост

# 17
Здравейте, fizzy!

Много бих искала да Ви отговоря, но за съжаление този въпрос не е в моята компетенция. Има адвокати в „Специалистите говорят“, които биха могли да Ви отговорят на този въпрос.

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 12:06 от Рaдост

# 18
Здравейте, г-жо Нейкова!

Имам същата дилема. Дългогодишен опит в една сфера, и желание за преквалификация  в съвсем друга сфера. Вече 2 години се пуска CV и никакъв резултат?

Здравейте, E. De Morgana!

Благодаря Ви, че споделихте своята ситуация. Преквалификацията наистина може да бъде предизвикателство, особено след дългогодишен опит в една сфера.

От Вашето изказване разбирам, че имате желание за преквалификация, но може би все още не сте предприели конкретни стъпки в тази посока. Ако е така, позволете ми да Ви предложа няколко насоки, които биха могли да Ви помогнат.

На първо място, ако все още не сте инвестирали време и усилия в конкретни курсове или обучения, които да подкрепят желанието Ви за преквалификация, бих Ви насърчила да го направите. Работодателите често търсят доказателства за сериозността на кандидатите, които искат да се преквалифицират.

В CV-то си Ви съветвам да акцентирате на преносимите умения, които са приложими и в новата сфера. Умения като управление на проекти, комуникация или работа в екип са ценни във всяка индустрия. Освен това, адаптирайте го така, че да подчертава тези умения, както и всички обучения и курсове, свързани с новата сфера.

Важно е също да създадете нови контакти в желаната област, като участвате в професионални събития или се свържете с професионалисти в LinkedIn. Това ще Ви помогне да се утвърдите и да откриете нови възможности.

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 11:21 от Рaдост

# 19
  • София
Здравейте!

Какви съвети бихте дали на служителите с тримесечно предизвестие? Кога е добре да започват да търсят това работа -  през цялото време на предизвестието или през втората му половина? Как реагират работодателите на кандидати с такова предизвестие?

Предварително благодаря за отделеното време и внимание!

# 20
Здравейте,

Благодаря ви за интересния въпрос. Ето какво мога да споделя от моя опит и наблюдения.

Ако имате тримесечно предизвестие, най-добре е да започне търсенето на нова работа веднага след подаването му. Това ще даде достатъчно време да се намери подходяща позиция и да се премине през процеса без излишен стрес.
От личен опит мога да кажа, че за определени позиции, като тези в търговията, производството, административните и клиентските услуги, практиката обикновено е подборът да бъде завършен в по-кратки срокове. Причината е, че за тези позиции е характерен бърз процес на наемане. Ако за позицията има много кандидатствали, работодателят често предпочита някой, който може да започне по-бързо.

Въпреки това, ако попаднете на възможност, която изисква специфични умения или опит, работодателите са по-склонни да изчакат, за да намерят точния кандидат за позицията.

Най-добрият подход е да бъдете открити и честни за периода на предизвестието. Опитайте се да намерите баланс между вашите нужди и очакванията на новия работодател.

Ако получите оферта за работа и не може да бъдете изчакани, обсъдете възможността за съкращаване на предизвестието с настоящия си работодател за ваша сметка.

Последна редакция: пт, 30 авг 2024, 18:09 от Гергана Нейкова

# 21
Здравейте, Гергана Нейкова!
Бихте ли ме посъветвате относно стъпките при напускане на работа (7г стаж).

Интересува ме дали е резонно да напусна в началото на календарната година и да изискам от работодателя да ми изплати годишния отпуск. Това практика ли е? До колкото ми е известно работодателят е задължен да ги изплати, но дали би настоял да ги ползвам като отпуска след като съм обявила, че искам да напусна?
Понеже ми е първо прекратяване на трудов договор, не ми е ясно, след устната уговорка за напускане, кога трябва да предоставя писмен документ с дата? Аз ли избирам датата или това се обсъжда допълнително при обявяването на намеренията?
Също така от кой момент се прекратяват условията по договора ми с работодателя и съответно бенефитите, които ми предлага. В деня на подаването на известието за напускане или в последния ден от него?
Моля да ми обясните стъпките по процеса на напускане на работа. Бих желала да се разделя с работодателя си безконфликтно, но все пак да се възползвам от правата и стажа си.

# 22
Здравейте, leika!

Благодаря Ви за въпросите. Ще се опитам да отговоря възможно най-ясно и кратко.

Ако напуснете в началото на годината, броят дни, които трябва да се изплатят при прекратяване на трудовия договор, се изчислява въз основа на броя на отработените месеци през работната година и следва да Ви бъдат изплатени. Неизползваната част от отпуските за предходни години също подлежи на изплащане, но моля имайте предвид, че те имат давност.

Изплащане на отпуск:
В случаите на напускане работодателят е задължен да Ви изплати неизползвания платен годишен отпуск, ако не можете или не искате да го ползвате. Това е честа практика, особено ако решите да не вземате отпуск преди да напуснете.
Повече за отпуските можете да прочетете в чл. 224, ал. 1 от КТ и чл. 176 и 177 от КТ.

Предоставяне на писмено уведомление за напускане:
•След устната уговорка трябва да подадете писмено предизвестие, по възможност е хубаво да го входирате. Датата на напускане може да бъде обсъдена, но Вие определяте кога да го подадете, като спазите срока на предизвестието (обикновено е 30 календарни дни, освен ако не е уговорено друго – чл. 326, ал. 2 от КТ).
•В документа трябва да посочите датата на прекратяване, която съответства на края на периода на предизвестието.
•Предизвестието трябва да бъде подадено в съответствие със срока в трудовия Ви договор.
•Предизвестието започва да тече на следващия ден след подаването му. То се брои в календарни дни, което означава, че включва всички дни от седмицата, независимо дали са работни или почивни.

Питате ме от кой момент се прекратяват условията по договора и бенефитите?
Условията по трудовия договор, включително всички бенефити, се прекратяват в последния ден на предизвестието, а не в момента на подаване на предизвестието. До този момент всички Ваши права и задължения остават валидни. Трудовият договор се прекратява едва след изтичане на предизвестието, освен ако страните не се договорят друго (например, предсрочно прекратяване по взаимно съгласие).

Нека ви обобщя, за да сте сигурна, че  постъпвате коректно в тази ситуация. Ето накратко етапите, през които трябва да преминете:

1.Подаване на писмено предизвестие: Документът, с който уведомявате работодателя за напускане. Предизвестието трябва да бъде подадено в съответствие със срока в трудовия договор.
2.Изпълнение на предизвестието: Продължавате да изпълнявате задълженията си до изтичане на предизвестието. Ако има оставащ отпуск, той може да бъде изплатен или използван, в зависимост от договореното с работодателя.
3.Прекратяване на трудовия договор: Договорът се прекратява в последния ден на предизвестието, когато всички условия по договора и бенефитите спират да действат.
4.Изготвяне на документи: Работодателят трябва да изготви всички необходими документи  във връзка с прекратяването.

Желая Ви успех с напускането и бъдещите Ви начинания! Ако имате нужда от помощ или съвети, свързани с кариерни предизвикателства, не се колебайте да се свържете с мен. Успех!

Последна редакция: чт, 17 окт 2024, 08:50 от Гергана Нейкова

# 23
Здравейте, г-жо Нейкова.

В момента съм на 27 г. и живея в Бургас и все съм в дилемата какво да работя. Накратко - завърших бакалавър по Туризъм, магистър по Икономика, втора магистратура "Управление на човешките ресурси", СДК за учител по математика, информатика и английски език от 5 до 12 клас. Тази година записах още една магистратура "Здравен мениджмънт",  след толкова образования и квалификации, съм отчаян напълно. Постоянно уча и записвам нови специалности, които са в различни сфери и не мога да реша какво искам да работя и къде да се развивам ! В момента работя като служител в офис, редовна смяна, но със сигурност това не е моята работа и твърдо съм решен , че човек докато е млад трябва да се развива и да пробва нещо ново различно и интересно, тъй като не искам да си губя времето.

Моля дайте ми съвет !

# 24
Здравейте, г-жо Нейкова.

В момента съм на 27 г. и живея в Бургас и все съм в дилемата какво да работя. Накратко - завърших бакалавър по Туризъм, магистър по Икономика, втора магистратура "Управление на човешките ресурси", СДК за учител по математика, информатика и английски език от 5 до 12 клас. Тази година записах още една магистратура "Здравен мениджмънт",  след толкова образования и квалификации, съм отчаян напълно. Постоянно уча и записвам нови специалности, които са в различни сфери и не мога да реша какво искам да работя и къде да се развивам ! В момента работя като служител в офис, редовна смяна, но със сигурност това не е моята работа и твърдо съм решен , че човек докато е млад трябва да се развива и да пробва нещо ново различно и интересно, тъй като не искам да си губя времето.

Моля дайте ми съвет !
Здравейте, petrovi_bs!

Разбирам колко е трудно да откриете правилната посока, особено когато имате толкова много знания и квалификации в различни области. Поздравявам Ви за усилията и ангажираността, които сте вложили до този момент!

Моят съвет е да се фокусирате върху това, което наистина Ви вълнува и в което имате таланти. Интересите и способностите ни дават насока към професии, които ни носят удовлетворение и в които лесно можем да постигнем успех.

Опитайте се да си зададете няколко въпроса:

Какви таланти притежавате? Например, ако имате силни комуникационни умения и обичате да подкрепяте хора, една роля в областта на кариерното консултиране или човешките ресурси може да е подходяща за Вас.

Коя дейност Ви носи истинско удоволствие, дори когато изисква усилия и преодоляване на трудности?

В каква роля се чувствате най-уверен и способен? Дали обичате да работите с хора, да преподавате, или може би да решавате сложни казуси?

Насочете усилията си към намирането на онези дейности, които комбинират Вашите интереси и умения. Това ще Ви помогне да изградите фокус и да направите конкретни стъпки към кариера, която наистина отговаря на Вашите ценности и цели.

За да откриете област, която е подходяща за Вас, бих Ви предложила следния подход: останете на настоящата си работа заради сигурността и стабилността, която Ви осигурява, но паралелно се включвайте в различни активности и проекти извън основната си роля.

Опитайте да участвате в доброволчески инициативи, краткосрочни проекти или клубове по интереси в области, които Ви вълнуват. Това ще Ви даде възможност да усетите различни професионални сфери и да откриете кои дейности наистина Ви зареждат и отговарят на Вашите таланти и интереси. Така ще добиете по-ясна представа за посоката, която би била най-удовлетворяваща за Вас, без да се налага да сменяте работата си.

Ако имате нужда от допълнителни насоки, съм на разположение. С удоволствие ще помогна!

Последна редакция: ср, 06 ное 2024, 11:03 от Рaдост

# 25
Здравейте,

Моля да ми дадете съвет как да обясня период на прекъсване без работа. Преди няколко месеца бях освободена по взаимно съгласие, тъй като нямаше работа във фирмата за моята специалност, но реших по лични причини да не си търся нова работа няколко месеца.

Благодаря!

# 26
Здравейте,

Моля да ми дадете съвет как да обясня период на прекъсване без работа. Преди няколко месеца бях освободена по взаимно съгласие, тъй като нямаше работа във фирмата за моята специалност, но реших по лични причини да не си търся нова работа няколко месеца.

Благодаря!

Здравейте, shadowpanda!

Периодите без работа са част от нормалния професионален път и се случват на много хора. Важно е да обясните ситуацията честно и позитивно, като запазите увереността си. Не се извинявайте и не чувствайте неудобство – такива прекъсвания са приемливи, особено ако ги представите убедително.

Опишете ситуацията накратко, без да навлизате в излишни детайли, като се придържате към професионалния контекст. Например, може да обясните, че след освобождаване по взаимно съгласие заради организационни промени, сте решили да си вземете кратка пауза, за да се фокусирате върху проекти или лични приоритети.

Ако през този период сте преминали обучение, ангажирали сте се с дейност или проект, свързан с професионалната ви сфера, е добре да го споменете – това показва, че времето е било използвано целенасочено и продуктивно.

Работодателите обръщат повече внимание на ясното и уверено обяснение, отколкото на самия период на прекъсване.
Желая Ви успех!

# 27
Здравейте, г-жо Нейкова!
Аз съм счетоводител с 20 години стаж и от 2 години работя изцяло от вкъщи, поради лек здравословен проблем. Държа да подчертая, че този проблем по никакъв начин не влияе на качеството на работата ми. Също така не отсъствам от работа, не взимам болнични.
В момента се опитвам да сменя работодателя си, но не смятам да споделям за състоянието си в едно бъдещо интервю за работа, тъй като според мен това би намалило шансовете ми за одобрение. Според Вас това ли е правилното решение или напротив? Да си замълча или от  друга страна да бъда честна и открита? Нужно ли е да споделям нещо, което няма общо с процеса на работа? И изобщо бихте ли споделили от гледна точка на дългогодишния Ви опит, как работодателите днес се отнасят към подобен случай?

Благодаря предварително!

# 28
Здравейте, juvelina!

Благодаря Ви за въпроса. На първо място, важно е да се подчертае, че всяка информация, която споделяте по време на интервю, трябва да е релевантна за позицията и да помага на работодателя да прецени дали сте подходящ кандидат. В случая, след като здравословният проблем не влияе на качеството или изпълнението на работата Ви, няма задължение или необходимост да го споменавате. Но, ако здравословното състояние изисква работа изцяло от вкъщи, а позицията предполага хибриден или присъствен режим, е важно да обсъдите това с работодателя.

От гледна точка на опита ми, отношението на работодателите днес варира, но тенденцията е компаниите все повече да ценят професионализма, ангажираността и компетенциите на кандидата, независимо от личните обстоятелства. Вашата дългогодишна кариера и умения в счетоводството са основният Ви актив и трябва да ги поставите в центъра на вниманието.

Пожелавам Ви успех в намирането на позиция, която отговаря на Вашите умения и предпочитания. Убедена съм, че с Вашия опит ще откриете правилната възможност!

# 29
Здравейте, живея в Испания, но тук няма работа и искам да работя дистанционно за българска фирма. Имам мое ЕООД, чрез което мога да работя само субконтрактор. Къде обаче следва да плащам данъци и осигуровки? Здравни ще плащам в Испания към частен здравен фонд, защото тук ще ги ползвам. Въпроса ми е за данъка, социално и пенсионно осигуряване? Ако взема документ, че си плащам тези неща в Бг където е регистрирана фирмата, ще ме освободят ли от тях в Испания?

Общи условия

Активация на акаунт