Как да управлявате парите си по-добре? Въпроси и отговори с Мира Кръстева

• 4 710
  • 31
  •   2
Отговори
  • www.bg-mamma.com
Финансовата грамотност са знанията и уменията за управление на личните финанси. Те са в основата на финансовото благополучие на всекиго от нас. Да умеете да проследявате разходите си и да знаете как да увеличите приходите си, да успявате да поддържате резерв за спешни случаи и да заделяте за пътувания, образование или дом, означава да управлявате живота си, да осигурите спокойствие и стабилност за себе си и за семейството си.

На всичките ви въпроси за управление на личните финанси два пъти седмично ще отговаря Мира Кръстева.

Мира Кръстева е завършила МВА в Нов български университет и Международни отношения в LSE (London School of Economics).

Член e на MDRT – престижната глобална асоциация на най-успешните финансови консултанти. Специализира в сферата на финансовата терапия и поведенческите финанси.  

Мира е съосновател и директор на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) – България. Работила е като съветник "Специални проекти" на ректора в най-големия университет на ОАЕ – UAEU. Модератор е на дискусии на тема предприемачество и образование и е съосновател на "Предприемачи в клас". Разработва програми за иновативни бизнеси. Успешен ментор и обучител е в сферата на бизнеса и предприемачеството. Преди три години основава и разработва обучителните програми на Финансова грамотност с Мира, като провежда онлайн и присъствени курсове, и консултации за деца и възрастни.

Към всичко това добавете, че е майка на четирима тийнейджъри и е трупала опит в различни места по света, и ще се убедите, че е точният човек, когото да попитате:

• Как да планирате месечния бюджет така, че да покривате всички важни разходи и да спестявате?
• Какви стратегии да използвате, за да намалите разходите си?
• Как да планирате финансите си за дългосрочни цели като образование и пенсия?
• Каква сума да давате за джобни на детето си?
• Добра идея ли е да плащате на детето си за домашни задължения?
• Как да научите децата си да спестяват?
• Добра идея ли е да консолидирате заемите си?
• Да теглите ли заем за жилище, или да спестявате по-дълго?
• Как да управлявате съвместно финансите с партньора си, за да избегнете конфликти?
• Да имате ли обща банкова сметка с партньора си?
• Какви ресурси или специалисти могат да помогнат при проблеми с хазарта?
• Какви стъпки да предприемате, за да започнете малък бизнес?
• Добра идея ли е да теглите кредит за стартиране на собствен бизнес?
• Какви са предимствата на отделни банкови сметки за бизнес и лични нужди?

Темата е част от проекта "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.

#СпециалиститеГоворят #финанси #консултации

Правила на консултативните теми във форума

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 15:52 от Пeтя

# 1
Здравейте! Имам две малки деца - на 4 и половина и на 1 и половина. От сега се замислям относно финансовото възпитание на децата и тези няколко въпроса ми привлякоха вниманието:
-Каква сума да давате за джобни на детето си?

Дали може да отговорите на тях?

С голямото дете сме играли на "магазин", има дори каса с монети и карта. Обяснявала съм много пъти в магазина, че каквото вземем го плащаме, че не за всичко има парички и трябва разумно да се харчат, защото може да не останат за важните неща. И още един куп неща в тази посока.
Как според Вас трябва да се надграждат тези концепции и за какво трябва да са подготвени в първи клас, например, когато вече може и да имат някакви джобни?
Трябва ли да заделя някакъв бюджет на детето и периодично да стимулирам харченето му, за да придобие по-добра представа за парите? Става въпрос за реален, а не игрови. Макар, че на този етап не мисля, че ще усети особена разлика.

Извинявам се за хаотичния пост.

# 2
Здравейте,

Моля да отговорите какво трябва да е съотношението в разпределяне на месечния приход ?
Каква част трябва да бъде за покриване на месечни разходи, каква в спестяване, каква в инвестиране , каква за лични потребности и в този дух.

Благодаря!

# 3
  • София
Здравейте, Tooo.

1. Джобните са добър инструмент да насърчим смятането и оптимизирането от ранна възраст, стига да познават числата Simple Smile Размерът зависи дали са за училище, по време на ваканция, възраст, населено място, както и Вашите възможности. Изберете като начало каква сума месечно можете да отделите, без да пострада бюджетът ви, за да разпределите по дни или седмици, например 20 лв. Добре е да има някакви правила - да не са за 123, но може за 456. Да носи бележките, които да разгледате заедно - добър повод да се обсъди цена на брой и цена на кг.

2. Обикновено въпросът възниква, ако децата не си вършат домашните задължения. Ако Вие и партньорът Ви нямате разминавания в разбиранията, можете да пробвате да използвате плащането за стимул, но наблюдавайте дали има ефект и имайте ясни правила:).  Оставете дейности, за които няма заплащане, но са условия за договорката с плащането - да направят веднъж седмично нещо за семейството от сърце. Плащайте на седмична база, за да възпитате търпение - да си записва само какво е свършило и колко струва Simple Smile Също може да предложите 50% от събраните пари да са с някаква цел - спестяване, конкретна покупка или семейно занимание.

3. В т. 2 Ви дадох идея за спестяване. Аз мисля, че на някои деца им се отдава, а други много ги затруднява, дори в едно и също семейство. Поставянето на цел за спестяването помага. Като пораснат, е важно да разберат как работи сложната лихва и ще се замислят.

Относно надграждането - говорете с децата за приходите и разходите в семейството - защо са толкова, колко искате да са, какво правите, за да се променят.

В първи клас е добре детето да може да си купи нещо от магазина и да се ориентира дали ще получи ресто. Да знае, че трябва да му дадат бележка, да не купува скъпа торбичка. Simple Smile Да си пази парите - да не ги изгуби. Ходете заедно на пазар с фиксиран бюджет и обяснявайте, смятайте, показвайте, обсъждайте покупките.

Относно бюджет за детето, бих препоръчала настолни игри като Монополи, вместо истински пари - хем се учи, хем е весело. Simple Smile

Успех!

Здравейте! Имам две малки деца - на 4 и половина и на 1 и половина. От сега се замислям относно финансовото възпитание на децата и тези няколко въпроса ми привлякоха вниманието:
-Каква сума да давате за джобни на детето си?

Дали може да отговорите на тях?

С голямото дете сме играли на "магазин", има дори каса с монети и карта. Обяснявала съм много пъти в магазина, че каквото вземем го плащаме, че не за всичко има парички и трябва разумно да се харчат, защото може да не останат за важните неща. И още един куп неща в тази посока.
Как според Вас трябва да се надграждат тези концепции и за какво трябва да са подготвени в първи клас, например, когато вече може и да имат някакви джобни?
Трябва ли да заделя някакъв бюджет на детето и периодично да стимулирам харченето му, за да придобие по-добра представа за парите? Става въпрос за реален, а не игрови. Макар, че на този етап не мисля, че ще усети особена разлика.

Извинявам се за хаотичния пост.

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 09:52 от Рaдост

# 4
  • София
Здравейте, Twinklestar.

Има формули за разпределение на бюджета, но моето мнение е, че е по-добре да се направи оценка на текущ бюджет, да се проверят резервите, заеми, спестявания и когато всичко е оптимизирано - да се приоритизира инвестирането. Има различни препоръки, но 5% за застраховки, до 10-20% за желания, ако остават след задължителните разходи (по-добре да знаем като сума, отколкото процент), резервен фонд и след плащания по заеми. Аз считам, че ако ни остават пари за инвестиции, значи сме на прав път, като няма горна граница.  

Успех!

Здравейте,

Моля да отговорите какво трябва да е съотношението в разпределяне на месечния приход ?
Каква част трябва да бъде за покриване на месечни разходи, каква в спестяване, каква в инвестиране , каква за лични потребности и в този дух.

Благодаря!

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 09:52 от Рaдост

# 5
От много неща разбирам, но от пари нищо не разбирам! Работя за удовлетворение, не за да спестявам. Нямам нищо спестено и все пак искам да инвестирам в бъдещето. Мислех си да изтегля кредит, да инвестирам в земя, която след време да продам по-скъпо. Но идеята да се обвържа с кредит ми звучи страшно от дете. Винаги съм чувала от родителите си, че кредитите са най-голямото бреме на един човек. Какво е вашето мнение?

# 6
Здравейте, Twinklestar.

Има формули за разпределение на бюджета, но моето мнение е, че е по-добре да се направи оценка на текущ бюджет, да се проверят резервите, заеми, спестявания и когато всичко е оптимизирано - да се приоритизира инвестирането. Има различни препоръки, но 5% за застраховки, до 10-20% за желания ако остават след задължителните разходи (по-добре да знаем като сума, отколкото процент), резервен фонд и след плащания по заеми. Аз считам, че ако ни остават пари за инвестиции, значи сме на прав път, като няма горна граница.  

Успех!

Здравейте,

Благодаря!

Съжалявам, но това не е полезен отговор.
Какво трябва да е съотношението между споменатите ?
Да кажем с примерен бюджет от 5000 лв ?

# 7
  • София
Здрваейте, amy_nka.

Бих Ви попитала първо дали имате семейство и за какво в бъдещето искате да имате пари - след колко години е този момент и каква е сумата? После бих прегледала бюджета и разходите Ви, за да видя реално дали имате резерви, защита на дохода, спестявания за почивка, например, и тогава ще сте в позиция да инвестирате.

Родителите Ви не са излъгали, че кредитите са бреме Wink Кредитите винаги са вариант, но ще зависи от дисциплината Ви, разбирането на сложната лихва, инвестиционните познания и толеранса Ви към риск какво и кога ще изберете.

Като начало бих препоръчала да не бързате с кредит, а да оптимизирате бюджета си и ако успявате да спестите, да го направите за 6-12 месеца и инвестирате в относително бързо ликвидни и не особено рискови инструменти. След 12 месеца и надграждане на знанията си, може да разширите обхвата на инвестиции.

Успех!

От много неща разбирам, но от пари нищо не разбирам! Работя за удовлетворение, не за да спестявам. Нямам нищо спестено и все пак искам да инвестирам в бъдещето. Мислех си да изтегля кредит, да инвестирам в земя, която след време да продам по-скъпо. Но идеята да се обвържа с кредит ми звучи страшно от дете. Винаги съм чувала от родителите си, че кредитите са най-голямото бреме на един човек. Какво е вашето мнение?

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 11:40 от Мира Кръстева

# 8
  • София
Здравейте отново, Twinklestar.

Иска ми се да можех да дам категоричен отговор на така зададения въпрос Simple Smile За да дам отговор обаче, е необходимо да знам възрастта ви, дали сте семеен/а, да се прегледат задължителните ви разходи, резервите ви, източниците на доходи, други престоящи по-големи разходи, ако имате кредити - на каква стойност, лихва и срок и най-вече какви цели финансови цели имате в момента. Няма една формула за разпределение на бюджет.

Приоритизирайте изплащането на заеми, изграждането на резервен фонд - тези може да са голям процент, докато се отметнат. Вижте какъв процент се пада за задължителните Ви разходи (такива, без които не можете), предвидете някаква сума под 20% от доходите ви за желания и заделяйте останалото за спестявания/инвестиции - това може реално да са 10%, а може и 50% да са ако толкова остават и е важна за Вас цел.

Известно са няколко "правила", но е възможно те да не ви отведат до Вашата финансова цел/цели по най-бързия начин:
- 50/30/20, като 50% са за задължителни разходи, 30% за желания и 20% за заеми/спестявания.
- 80/20, като 80% са за разходи, а 20% за спестявания и инвестиции
- 60/40, като 60% са за задължителни разходи, а 40% за спестявания, заеми и за желания
- поне 10-15% за фонд пенсия
- поне 5% за застраховка за тежки заболявания/злополука
- не повече от 30% за наем/заем за жилище
Виждате, че има различни подходи и е важно да намерите такъв, който работи за Вашите нужди, навици и цели.

Тествайте за 6 месеца и ако не работи оптимално, опитайте друг подход.

Успех!

Здравейте, Twinklestar.

Има формули за разпределение на бюджета, но моето мнение е, че е по-добре да се направи оценка на текущ бюджет, да се проверят резервите, заеми, спестявания и когато всичко е оптимизирано за тези 5000 лв - да се приоритизира инвестирането. Има различни препоръки, но 5% за застраховки, до 10-20% за желания ако остават след задължителните разходи (по-добре да знаем като сума, отколкото процент), резервен фонд и след плащания по заеми. Аз считам, че ако ни остават пари за инвестиции, значи сме на прав път, като няма горна граница.  

Успех!

Здравейте,

Благодаря!

Здравейте, Twinklestar.

Има формули за разпределение на бюджета, но моето мнение е, че е по-добре да се направи оценка на текущ бюджет, да се проверят резервите, заеми, спестявания и когато всичко е оптимизирано - да се приоритизира инвестирането. Има различни препоръки, но 5% за застраховки, до 10-20% за желания ако остават след задължителните разходи (по-добре да знаем като сума, отколкото процент), резервен фонд и след плащания по заеми. Аз считам, че ако ни остават пари за инвестиции, значи сме на прав път, като няма горна граница. 

Успех!

Здравейте,

Благодаря!

# 9
Скрит текст:
Здравейте отново, Twinklestar.

Иска ми се да можех да дам категоричен отговор на така зададения въпрос Simple Smile За да дам отговор обаче, е необходимо да знам възрастта ви, дали сте семеен/а, да се прегледат задължителните ви разходи, резервите ви, източниците на доходи, други престоящи по-големи разходи, ако имате кредити - на каква стойност, лихва и срок и най-вече какви цели финансови цели имате в момента. Няма една формула за разпределение на бюджет.

Приоритизирайте изплащането на заеми, изграждането на резервен фонд - тези може да са голям процент, докато се отметнат. Вижте какъв процент се пада за задължителните Ви разходи (такива, без които не можете), предвидете някаква сума под 20% от доходите ви за желания и заделяйте останалото за спестявания/инвестиции - това може реално да са 10%, а може и 50% да са ако толкова остават и е важна за Вас цел.

Известно са няколко "правила", но е възможно те да не ви отведат до Вашата финансова цел/цели по най-бързия начин:
- 50/30/20, като 50% са за задължителни разходи, 30% за желания и 20% за заеми/спестявания.
- 80/20, като 80% са за разходи, а 20% за спестявания и инвестиции
- 60/40, като 60% са за задължителни разходи, а 40% за спестявания, заеми и за желания
- поне 10-15% за фонд пенсия
- поне 5% за застраховка за тежки заболявания/злополука
- не повече от 30% за наем/заем за жилище
Виждате, че има различни подходи и е важно да намерите такъв, който работи за Вашите нужди, навици и цели.

Тествайте за 6 месеца и ако не работи оптимално, опитайте друг подход.

Успех!

Здравейте, Twinklestar.

Има формули за разпределение на бюджета, но моето мнение е, че е по-добре да се направи оценка на текущ бюджет, да се проверят резервите, заеми, спестявания и когато всичко е оптимизирано за тези 5000 лв - да се приоритизира инвестирането. Има различни препоръки, но 5% за застраховки, до 10-20% за желания ако остават след задължителните разходи (по-добре да знаем като сума, отколкото процент), резервен фонд и след плащания по заеми. Аз считам, че ако ни остават пари за инвестиции, значи сме на прав път, като няма горна граница.  

Успех!

Здравейте,

Благодаря!

Здравейте, Twinklestar.

Успех!

Здравейте,

Благодаря!

Супер, благодаря 🫶🏻

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 18:36 от AnMary

# 10
  • Пловдив
Здравейте

И аз търся съвет за по-ефективно управление на парите.
Ние сме семейство с дете в 7 клас, в областен град в провинцията.

Мъжът ми работи за 1600-1700 лв, а аз бях съкратена и в момента съм на борсата (обезщетение около 900 лв).
Търся начини не да спестяваме - защото не може, то се налага даже да бъркаме в запасите.
А за управление на бюджета.

# 11
  • София
Здравейте, svetlana manoleva.

Бих искала да Ви поздравя, че разполагате с резерви! Много отговорно поведение! При оптимизиране на бюджета гледаме двете посоки - колко влизат и колко излизат. Също, бих попитала какво мислите, че може да бъде управлявано по-добре в бюджета Ви. Временно ли планирате да сте борсата?

1. Ако питате как да оптимизирате разходите, докато имате общ доход 2500 на месец бих посъветвала следните стъпки:
- прегледайте с много доза критичност разходите си в момента и ги групирайте на задължителни и пожелателни.
- прегледайте тези, без които не можете и имат най-голям дял и проверете дали имат по-изгодна алтернатива.  
- разходи за храна - разгледайте брошурите на всички вериги около вас и направете план за пазаруване, когато има отстъпка; при самото пазаруване на храна избирайте храни, които са полезни и харесвате, но са по-икономични - варива, замразени зеленчуци и плодове, спрете или намалете газираните напитки.
- отопление - прегледайте уплътнението у дома, за да не топлите излишно.
- сметка за ток - вижте дали имате нощна тарифа и пускайте пералнята на по-ниската тарифа, дори ако готвите за следващия ден - също.
- сметка за интернет - проверете цена при друг доставчик или спрете временно този разход;
- разходи за бензин - може ли да ползвате градски транспорт;
- хранете се у вас и избягвайте хранене навън.
- ако имате заем, прегледайте на каква лихва е и дали може да предоговорите лихвата или прехвърлите другаде заема, за да намалите вноската.
- вижте дали имате ненужни неща у вас, които може да продадете за допълнителен доход.
- относно други пожелателни разходи, незадължителни - намалете ги до минимум за момента, докато не се появи допълнителен доход и дори тогава, първо попълнете резервите и тогава върнете към предходни нива.
- провеждайте профилактичните прегледи през НЗОК през личния лекар.
- проверете дали имате някаква застраховка при злополуки през банка или директно със застраховател - те са достъпни и ще служат за някаква защита за всеки случай.

2. Ако питате как да получавате повече, не знам с какво сте се занимавала, но погледнете какви свободни позиции има във Вашия град и ако са на заплата над обезщетението, помислете за следваща заетост. Ако не можете в момента да намерите перманентна позиция, потърсете временен вариант чрез познати, обяви или направо питайте на място. Прегледайте курсовете към Агенцията по заетостта, за да надградите уменията си и увеличите шансовете за заетост: https://www.az.government.bg/pages/grafici-za-obuchenia/.

Успех!

Здравейте

И аз търся съвет за по-ефективно управление на парите.
Ние сме семейство с дете в 7 клас, в областен град в провинцията.

Мъжът ми работи за 1600-1700 лв, а аз бях съкратена и в момента съм на борсата (обезщетение около 900 лв).
Търся начини не да спестяваме - защото не може, то се налага даже да бъркаме в запасите.
А за управление на бюджета.

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 14:39 от Мира Кръстева

# 12
Здрваейте, amy_nka.

Бих Ви попитала първо дали имате семейство и за какво в бъдещето искате да имате пари - след колко години е този момент и каква е сумата? После бих прегледала бюджета и разходите Ви, за да видя реално дали имате резерви, защита на дохода, спестявания за почивка, например, и тогава ще сте в позиция да инвестирате.

Като начало бих препоръчала да не бързате с кредит, а да оптимизирате бюджета си и ако успявате да спестите, да го направите за 6-12 месеца и инвестирате в относително бързо ликвидни и не особено рискови инструменти. След 12 месеца и надграждане на знанията си, може да разширите обхвата на инвестиции.

Успех!

Какви са тези "относително бързо ликвидни и не особено рискови инструменти"? Simple Smile

Както казах, нямам никакви спестявания. Не плащам наем, имам покрив над главата, изхранвам дете и котки. Пътувам 1-2 пъти в годината на гости извън България. Държавен служител съм. Обикновен средностатистически гражданин, без никакви познания за сложни лихви и инвестиции. Smile

# 13
Здравейте, мъжа ми работи за около 2000+/- лв.,аз съм в болничен преди майчинство. Имаме дете на 6г.,а след като се роди второто ставаме с бебе и първокласник.
Аз съм пестелива, постоянно крия пари, мъжа ми обаче не е такъв и не си прави сметка за непредвидени разходи.Живее ден за ден сякаш, и аз колкото и да пестя, не мога да спестя, тъй като все вадя от там като свършат основните доходи...
Когато получи заплата, пуска ми я по сметката, оставя си малка сума пари и за вноската за кредита му... Е добре, но после от това, което е пуснал по сметката ми харчим общо...
И двамата сме с кредити, но разходите са доста големи.
Винаги парите не достигат до идването на датите за заплата и болничен...
Сега като ни предстои и още един член да се появи, много се притеснявам как ще се справим.
Мъжа ми понякога и на друго място ходи да работи и въпреки това не достигат. Явно грешката е в нас...
Благодаря!

# 14
  • София
Здравейте отново, amy_nka.

Бързо ликвидни са тези, които може да продадете относително бързо - ден, два, седмица и да получите обратно парите си в сметката. Елементът риск се определя от това дали има голям или малък риск да изгубите парите си изцяло или частично. Например - да инвестирате в апартамент "на зелено" е небързо ликвидно и рисково. Да инвестирате в криптовалута без познания също е високо рисково, макар и бързоликвидно.

Добре е да разбирате два принципа на спестяването/инвестирането:
1. Сложната лихва, а именно, че регулярното спестяване с някаква доходност (различна от 0%) и оставянето на тази доходност да се трупа с Вашите вноски ще направи така Вашата сума да расте отвъд внесените средства.
2. Диверсификация, а именно, че разпределянето на парите в няколко инструмента, а не 1-2, намалява риска от загуба. Например инвестирането само в злато Ви излага изцяло на риска на този инструмент, но в злато И акции И ценни книжа намалява вероятността да изгубите, защото има по-малък риск и трите инструмента да се сринат наведнъж.

Бих Ви посъветвала да попитате банката си какви инвестиционни програми с регулярно спестяване имат (не спестовни сметки) и да направите консултация при водещи животозастрахователи относно спестовно-инвестиционна програма. Това са два варианта, които не изискват задълбочено познаване на инструментите или да следите често сметката си, а се ангажирате с регулярна месечна сума. Добре е възвръщаемостта да е над 5%/год. Важно е да разберете какви такси ще плащате и кога може да теглите. Такива консултации са безплатни.

Успех!

Здрваейте, amy_nka.

Успех!

Какви са тези "относително бързо ликвидни и не особено рискови инструменти"? Simple Smile

Както казах, нямам никакви спестявания. Не плащам наем, имам покрив над главата, изхранвам дете и котки. Пътувам 1-2 пъти в годината на гости извън България. Държавен служител съм. Обикновен средностатистически гражданин, без никакви познания за сложни лихви и инвестиции. Smile

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 14:54 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт