Студенти в Нидерландия - 21

• 61 636
  • 720
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте! Позволете една майка на първокурсник в Енсхеде да се включи във вашите редици.🥰Казвам се Мария.Живея от 22 години в Истанбул,но доста често служебно пътувам и работя в България.Както може да предположите съм във вашата компания, с цел да науча повече за това какво е да си родител на студент в Нидерландия.Sunglasses От това,което прочетох набързо обаче, разбрах че съм доста закъсняла с включването .Ще се постарая да прочета старите теми, за да наваксам.Аз и съпругът ми (младежа въобще не се притеснява😊 колкото нас) сме в период на търсене на квартира.Не очаквахме,че това ще е толкова сложен процес. Регистрирахме се в няколко сайта.Написахме запитвания на  над 30 оферти ,но има отрицателен отговор едва от 2-3 места.Понеже не ме свърта на едно място реших направо да отида в Енсхеде и знам ли, дано това ускори намирането на квартира. Другата седмица отиваме за 3 дни със сина ми и Дай Боже да имаме късмет. 🙏.Някой от вас дали знае има ли там агенции, които предлагат съдействие (срещу комисионна) и евентуално могат да улеснят този процес? Започвам да се безпокоя какво ще стане, макар че уж има време.Моля, пожелайте ми успех и ако случайно попаднете на свободна квартира или ако някой търси съквартирант ще съм.благодарна да обменим информация.❤️Лек ден и извинете за дългата публикация.❤️

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 23:06 от Mariya Oz

# 391
Еър, Амстердам -София, двупосочен, студентската опция с много багаж(моят три години пътува само с приорити, но сега ще може да донесе големи подаръци Simple Smile ) - 19.12 - 05.01 за 652 лв.
Ryanair, Айндховен - София - Ajndhowen, почти същите дати, приоритет с раница и 10 кг куфар - 616 лева.
Да, аз до момента не съм разглеждала опцията през Амстердам, макар летището да е по-близо на сина ми, и го намирам за пропуск, защото обхватът на тази студентска опция е в пъти по-добър, а цената пренебрежимо по-висока. За миналата Коледа платих 850 лв отиване връщане през Айндховен с приоритет.

# 392
Мария, здравейте и добра дошла при нас!
Пожелавам ви успех, но през годините не помня някой да се е похвалил с особен успех с намирането на място на квартира. Направете си проучването предварително къде са агенциите (Wonen и Makelaar) и даже може да се свържете с тях онлайн да си запишете час. Съветвам ви да подготвите документи и директно да ги носите с вас - извлечения от банкови сметки, за доходи, прием и всякакви такива. Това, което чета масово в холандските теми във Фейсбук (където пишат и не малко брокери) е, че за да ти обърнат внимание, директно трябва да си входираш документи, не просто да кажеш - търся. А с огледите става бавничко.
Аз съм в над 30 теми във Фейсбук, не знам в още колко сайта, несериозни и мудни са.
Билетите юли и август за Коледа с България Еър са на много добри цени.
Надявам се темата да се пълни с хубави новини.

# 393
Другата седмица отиваме за 3 дни със сина ми.Дали там има агенции,които предлагат съдействие и евентуално могат да улеснят този процес?
Тази грешка направихме през м. декември. Очаквах, че при лична среща с потенциален наемодател, ще е по-лесно (видът на детето показва, че не е рушител и купонджия). Няма агенция, която да приема лични срещи. А що се отнася до огледа - прекрасна работа върши Domakin.Nl. Младежите не само организираха 5 огледа вместо нас, но ни съветваха и даваха кураж. Прекрасни са. Желая Ви успех, но не влагайте очакване от посещението на града. Добре е да се посети, ако имате все още колебания (ние избирахме измежду 3 университета със сходна програма, в която имаше условен прием). Отиването на място беше решаващо за избора на университет.

# 394
Мария, здравейте и добра дошла при нас!
Пожелавам ви успех, но през годините не помня някой да се е похвалил с особен успех с намирането на място на квартира. Направете си проучването предварително къде са агенциите (Wonen и Makelaar) и даже може да се свържете с тях онлайн да си запишете час. Съветвам ви да подготвите документи и директно да ги носите с вас - извлечения от банкови сметки, за доходи, прием и всякакви такива. Това, което чета масово в холандските теми във Фейсбук (където пишат и не малко брокери) е, че за да ти обърнат внимание, директно трябва да си входираш документи, не просто да кажеш - търся.

Благодаря за топлият прием и съветите.Дано имаме късмет.🧿Дали ще е удобно да ви обезпокоя на лични за да питам за документите,които трябва предварително да подготвим-анковите извлечения и пр.?

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 13:06 от Mariya Oz

# 395
  • София
Момичета, да направим списък със сайтове по градове, в които е важно времето на регистрация. Така ще превземем Нидерландия, като сегашните 10-токласници се регистрират и като станат 12-ти клас ще бъдат едни гърди напред Wink
Айндховен - Vestide.nl - препоръчват още на 16 да се регистрираш. БЕЗПЛАТНА регистраця
Маастрихт  - maastrichthousing.com - искат студентски номер. Веднага щом получите прием в университета, се регистрирайте. Още октомври месец на 12 клас. 35 евро еднократно
Вие сте!
За Бреда и Тилбург- klikvoorkamers, безплатна регистрация, всяка година я продължаваш при напомняне от тях.
След 1 година регистрация вече сме на около 40 място от 200 - 300 кандидата (за студио, стаите са на лотария - там няма значение продължителността).
След 2 години най-вероятно ще сме на  някое от първите места.

Мария, следете и в xior за Енсхеде. Там е без оглед.

# 396
Вероятно ще споделя малко вехта информация, но все пак:
Когат синът ми кандидатства, една потребителка тук даде име на агенция в Бреда - stad huis Breda.  Тя даде подробно описание как на място са успели, благодарение на служителка там, да намерят квартира на сина им. По късно, когато синът ми завършваше първи курс и му предстоеше смяна на квартирата, пак в  тази агенция
  помогнаха на него и приятелите му да наемат една къща. Така че, аз ще си позоля да предложа като вариант  при търсене на настаняване в Бреда  посещение на място на тази агениця. Дано помогнат  на някое детенце в нужда.

# 397
  • София
kassii,
чудесна инициатива за списък, но някой модератор после трябва да го обработи и сложи на първа страница за наследниците...
Добавям:
https://www.room.nl/en/
предлагат общежития в градовете Делфт, Хага, Лайден, Амстердам, Грьонинген и др.
регистрацията е еднократна 35 евро и важи 8 години.
препоръчително е да се регистрираш още на 16, за да имаш шанс още в първи курс.
Успех!

# 398
  • София
G..d.., ние също взехме през stadhuis в Бреда, коректни са. Не я споменах, защото тази година още през м.02. отказаха да поемат търсене на квартира на едно дете. Можеше само да дебне на сайта им и да се запише за оглед или да чака в списък за студио. Тази година за студио се чака повече, ние миналата година от март се записахме и взехме от 01.08.
Иначе при тях е задължителен личен оглед на място, да знаете.

# 399
То пък кой ли да го обработи, освен аз Laughing
Доста от тези сайтове ги има на първа страница, трябва да се преглеждат и отварят всеки един от тях - в скрит текст са. Ще добавя за следващата тема, които ги няма.

# 400
Идеята е да направим списък само със сайтове, в които зависи времето за регистрация, та сегашните 10-токласници да се възползват от времевото предимство.

# 401
  • София
Еър, Амстердам -София, двупосочен, студентската опция с много багаж(моят три години пътува само с приорити, но сега ще може да донесе големи подаръци Simple Smile ) - 19.12 - 05.01 за 652 лв.
Ryanair, Айндховен - София - Ajndhowen, почти същите дати, приоритет с раница и 10 кг куфар - 616 лева.
Предимството на БГеър е една безплатна смяна на дата, 2 чекирани по 23 кг (или спортна екипировка - моите влачиха ракети за скуош например), още един 10 кг куфар. И естествено къде живее детето. За щерката, която беше в Ротердам, а сега в Делфт, БГ еър е по-добрата опция, особено по празници.
Някой да е срещал инфо за 10 К такса за нови ЕС студенти от 2027 ? Моите го споменаха, но инфото към момента е ЕЖК.

# 402
Днес излезе стая в Xior
[/quote]
Благодаря.Първо влязох,нямаше нищо.След час -хоп една.Обаче иска код, а ние нямаме😒.Ще понаучим полека-лека всичко.Явно както на борсата 😃 ще трябва да следим постоянно офертите.

# 403
Здравейте, днес излизат разни стаи в Xior без код в Маастрихт. Аз запазих една, но не съм много наясно как работи. Може ли да се ползва финансиране и как да разбера в какъв размер е. Моля някой ако има опит с Xior да пише.

# 404
  • София
Колко е чистият наем и пише ли в обявата дали е възможна субсидия за наем?
Ако искате, пратете ми на лични снимки от обявата.
Червенокоска, има на сайта на newnewnew plaza две студия в Амстердам - цената е над 800 евро, но е с възможна субсидия за наем, ако девойката е над 23 г.

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 17:55 от Sunny bunny

Общи условия

Активация на акаунт