Студенти в Нидерландия - 21

• 61 545
  • 720
  •   1
Отговори
# 495
  • Sofia
Здравейте, аз имам два нови въпроса:)
Какво правите с наетите квартири ако intership-а е извън Нидерландия?
Как стоят нещата с магистратурите в академичните унита - прием, изисквания и такси? Имаме ли магистри тук и опит с магистратурите?Simple Smile

# 496
Здравейте! А аз да попитам , този заем за таксата към унито може ли да се изплати не чак след завършването?

# 497
За квартирата се гледа договора. Някои съблетват, други нямат тази опция и всеки сам си решава - празна стои, нелегално отдаване или се освобождава.
За мастър - зависи си от унито и специалността. Моята кандидатства за специалност с ограничен прием в UvA ( да не се бърка с нумерус фиксус - приема се определен брой, но няма изпит), като предостави св, мотивационно писмо и академична справка за завършване (все още не е предала тезата, демек няма диплома, като нашите 12класници). Тази специалност е 2 години. Тя се опасяваше, че има изискване и за успех, защото едната специалност е особено търсена и доста трудна. Разгледаха документите й и я допуснаха до кандидатстване. Одобренията дойдоха горе долу между 2 до 3 седмици. За специалността, която тя избра, имаше фиксирана дата за изпращане на писмата с отговор.
Беше приета и в още една специалност в UvA, която си е нормален прием и е 1 година.
Таксата й е същата като на бакалаврите.
Изплащането на заема за таксата става след уговорка с DUO.

# 498
От Unify пращат инструкции, не сте ли ги получили?
В платформата давате IBAN на българска сметка и отбелязвате начин на плащане на таксата. От Unify ги нанасят в studielink.
После, ако ще плащате на вноски или със заем, задължително трябва да се подмени българската сметка с холандска. Както червенокоска писа, студентът си вади BSN и с него открива сметка там. С помощ от университета се подменя сметката - от българската на халандската.
При нас в studielink не можахме да я подменим, но беше достатъчна промяната в университета. Уточнявам, че плащаме със заем.
    Да, получихме от Unify инструкции, но ни искат допълнителна такса. Затова решихме да пробваме сами. И ние искаме със заем, за това питах дали трябва предварително да се отбележи, но явно това е на по късен етап и то след като има холандска карта. Благодаря Ви! Ще пробваме утре сами, ако не стане ще ползваме и услугите им.

# 499
  • Sofia
За квартирата се гледа договора.

Много благодаря за този подробен отговор!
Относно квартирата, знаейки какви усилия ни струваше, и дума не може да става за освобождаване. Нелегално отдаване е много рисковано и затова не е на дневен ред. Преотдаването пък е свързано с дерегистрация и прекъсване на надбавката, после всичко отначало…абсурд. Освен празна стая и двоен наем или пък да си стои там човекът:)) Чудех се дали няма още някакъв вариант, който да изпускаме, но явно няма.
За магистратурата предстои да се извърви път, за брат му става въпрос. Той си е набелязал няколко места, където ще кандидатства, едно от които е в Нидерландия, в процес на проучване е..така че всичко предстои, ще пиша, ще питам, ако го приемат и реши, че иска там:)

Последна редакция: ср, 12 юни 2024, 07:02 от dodo_dodo

# 500
  • София
В платформата давате IBAN на българска сметка и отбелязвате начин на плащане на таксата. От Unify ги нанасят в studielink.
После, ако ще плащате на вноски или със заем, задължително трябва да се подмени българската сметка с холандска. Както червенокоска писа, студентът си вади BSN и с него открива сметка там. С помощ от университета се подменя сметката - от българската на халандската.
При нас в studielink не можахме да я подменим, но беше достатъчна промяната в университета. Уточнявам, че плащаме със заем.
   Да, получихме от Unify инструкции, но ни искат допълнителна такса. Затова решихме да пробваме сами. И ние искаме със заем, за това питах дали трябва предварително да се отбележи, но явно това е на по късен етап и то след като има холандска карта. Благодаря Ви! Ще пробваме утре сами, ако не стане ще ползваме и услугите им.
Отбелязва се още сега със заем - нали вече писах по-горе, че сега избирате начин на плащате.
Наесен се подменя сметката и се пуска молба за отпускане на заема.
Как така от Unify искат такса? При нас беше безплатно.

# 501
  • София/Велико Търново
За квартирата се гледа договора.

Много благодаря за този подробен отговор!
Относно квартирата, знаейки какви усилия ни струваше, и дума не може да става за освобождаване. Нелегално отдаване е много рисковано и затова не е на дневен ред. Преотдаването пък е свързано с дерегистрация и прекъсване на надбавката, после всичко отначало…абсурд. Освен празна стая и двоен наем или пък да си стои там човекът:)) Чудех се дали няма още някакъв вариант, който да изпускаме, но явно няма.
За магистратурата предстои да се извърви път, за брат му става въпрос. Той си е набелязал няколко места, където ще кандидатства, едно от които е в Нидерландия, в процес на проучване е..така че всичко предстои, ще пиша, ще питам, ако го приемат и реши, че иска там:)

Във фейсбук групите за Амстердам има много обяви за настаняване без регистрация, не само за лятото, така че изглежда преотдаването без дерегистрация е възможно.

# 502
  • Бургас
Отбелязва се още сега със заем - нали вече писах по-горе, че сега избирате начин на плащате.
Безплатно е и сега, за тези, които кандидатстват чрез тях.
Но ако на този етап се откажеш, след като си въвел данни за банкова сметка в платформата на Унифай и те от своя страна са ти потвърдили вече мястото в университета - тогава дължиш неустойка.

# 503
[
Във фейсбук групите за Амстердам има много обяви за настаняване без регистрация, не само за лятото, така че изглежда преотдаването без дерегистрация е възможно.

Всеки адрес е ограничен с броя хора, които могат да се регистрират на него. Ако обаче по договор не можеш да преотстъпиш стаята, рискуваш сериозно да си навлечеш големи неприятности. В новия договор на детето изрично е описана тази ситуация - явно е някакво масово явление и отделно ги пускат през Airbnb, което си е направо подсъдно в много случаи. Може би в случая на dodo_dodo няма опция за съблет. Имайте предвид, че не може много да се разчита на другите съквартиранти/съседи да си мълчат в такива случаи. При стаите през room и други подобни изрично е описано при какви случаи може да се съблетва - ограниченията са сериозни и понякога си е забранено (пише, че се правят проверки). Ако изрично няма забрана, аз бих попитала собственика в случай на стаж дали е позволено да се преотдаде и при какви условия. Поне да има нещо черно на бяло.

# 504
Искат ни такса защото не си партнират с университета, но първоначално им платихме 295 лв. пакет за преглед на документи и цялостна процедура по кандидатстване.

# 505
  • София
Искат ни такса защото не си партнират с университета, но първоначално им платихме 295 лв. пакет за преглед на документи и цялостна процедура по кандидатстване.
Ние също платихме такса, защото университетът, в който е приет синът ми не е техен партньор.
Платихме all inclusive пакета обаче и въвеждането на бамковеи детайли в тяхната система е включено.
Те после трябва да го нанесат в другата система.
Мен друго ме ядоса, че не бяха споменали, че в TU/e Има едно потвърждение по мейл, което е специфично за този университет и ако не бяхме го видяли на мейла, щеше да пием една студена вода.
Иначе те казаха, че като отвори системата и ще потвърдят в studielink  с банковите детайли и начина на плащане, който сме нанесли в тяхната система.

Друго искам да питам аз знаещите мами. Преди питах за студентската здравна през AON, тя излиза към 26 евро и тъкмо бях решила, че това е, от Unify на последната среща казаха, че не биха разчитали на нея и трябва да се направи базова, която е около 130евро на месец. Питах защо, не разбрах точно, защото нещо не включвала, ама цената била съизмерима. Ми не е . Някой със студентска здравна, ако може да потвърди - имат ли наистина достъп до личен лекар , евентуално зъболекар и какво и е недостатъка.
Виждам, че има зъболекар, но не разбирам кое от изброените дава право на личен лекар https://www.aonstudentinsurance.com/en/products/start-plus

# 506
  • София
Моята дъщеря има и базовата застраховка, защото работи, и тази от AON start + аз си продължавам да я плащам. Според мен AON си покрива само рискове без да дава право за избор на личен лекар само с нея. Базовата здравна си е с contribution to the Healthcare system и тя би следвало да е застраховката, даваща право на личен лекар. Моята дъщеря все още не си е избрала такъв обаче...
Аз плащам и AON, защото базовата има самоучастие около 800 евро и по моите представи би следвало AON-ската да покрива тази суми, ако недай Боже нещо се случи. Някой, ако знае повече по въпроса, да се включи. Аз така го разбирам.

# 507
За личен лекар можеш да се запише и само с EHIC (ЕЗОК), но дъщеря ми има и студенстка застраховка от AON (точно тази за 26 евро), която се препоръчва не само за здравни нужди, но и за покриване на щети. В началото на учебната година даже има щандове, на които съдействат за регистрация и/или сключване на студентска застраховка, като се препоръчва именно описания вариант. Не ни се е налагало да я ползваме, слава богу, но на страницата на AON доста подробно описано. Зъболекарят е като цяло за спешни състояния, медицинските ограничения са свързани с предшестващи хронични заболявания, и други. Мога да Ви изпратя полицата на лични, ако искате да я видите подробно. Също на страницата на нашия университет има доста подробна информация за личния лекар, спешен зъболекар, вкл. клипчета. Предполагам, че и при вас, ако разцъкате в Q&A на сайта на унито, ще намерите доста неща.
https://www.eur.nl/en/education/practical-matters/orientation-arrival/healthcare

# 508
  • София
Направих сега live chat с AON и ми казаха, че GP  е включено
Цитат
The GP consultation is alwayscovered by the Aon Student Insurance.

Другата опция била Complete+, защото базовата застраховка се прави само за работещи студенти.
Ипратиха ми сравнение между Start+ и Complete+ И виждам само тази разлика.

На мен голямото ми притеснение е, че той има алергия към полени, акари, кучета, котки, прави уртикарии и не знам как ще реагира към тамошния климат.
2 пъти е имал тежък задух, когато алергията се обостри и се налага да ползва инхалатор с кортикотероид, който аз още от тук ще взема, за да има и ако се налага, ще се чуя с алерголожката.
Казаха ми , че установена алергия се води като Aknown allergy would be considered as a pre-existing condition
 и като гледам със Start+ може да не се покрие. Това ми е само питането към вас, ако някой може да даде съвет. Разликата в цената е по 2 - Complete+ e EUR56.70 per month, Start+ е 26.40 per month. За разликата се чудя дали не е по-добре да му купя самолетен билет в случай на нужда и да се прибере Simple Smile

# 509
Ние също платихме такса, защото университетът, в който е приет синът ми не е техен партньор.
Платихме all inclusive пакета обаче и въвеждането на бамковеи детайли в тяхната система е включено.
Те после трябва да го нанесат в другата система.
Мен друго ме ядоса, че не бяха споменали, че в TU/e Има едно потвърждение по мейл, което е специфично за този университет и ако не бяхме го видяли на мейла, щеше да пием една студена вода.
Иначе те казаха, че като отвори системата и ще потвърдят в studielink  с банковите детайли и начина на плащане, който сме нанесли в тяхната система.

Друго искам да питам аз знаещите мами. Преди питах за студентската здравна през AON, тя излиза към 26 евро и тъкмо бях решила, че това е, от Unify на последната среща казаха, че не биха разчитали на нея и трябва да се направи базова, която е около 130евро на месец. Питах защо, не разбрах точно, защото нещо не включвала, ама цената била съизмерима. Ми не е . Някой със студентска здравна, ако може да потвърди - имат ли наистина достъп до личен лекар , евентуално зъболекар и какво и е недостатъка.
Виждам, че има зъболекар, но не разбирам кое от изброените дава право на личен лекар https://www.aonstudentinsurance.com/en/products/start-plus

Учудвам се, че консултантска фирма препоръчва базова застраховка на неработещ студент. Такава застраховка имат само работещите студенти и въобще не е като нещо препоръчително, а задължително. С AON+ моят син има личен лекар. Опитахме да я използваме за лечение на акне - прегледи и лекарства. AON отказаха да покрият акне, но ЕЗОК платиха всичко.
Моето лично мнение е, че за кандидатстване в академичен университет, въобще не е необходимо да се използват услугите на консултантски фирми.

Общи условия

Активация на акаунт