Въпроси за TBI Bank - 2

• 37 956
  • 736
  •   2
Отговори
# 510
Сега ги сметнах, 2.50 трябва да са, ако са били в касичката от 01.07 до 31.07.
Те така ли бяха?
Точно така, да.

# 511
А, добра идея ли е да се направи депозит за 36 месеца, предвид, че всичко може да се случи, как бихте ме посъветвали  кято ще ми е първи път с депозити

Ако искате си ги разбийте на няколко депозита, например по 10-20К , малко 3годишни, малко 2 годишни, малко 1годишни, в зависимост как предвиждате да ползвате парите занапред, дали ще имате нужда от тях, или ще внасяте още.

# 512
А, добра идея ли е да се направи депозит за 36 месеца, предвид, че всичко може да се случи, как бихте ме посъветвали  кято ще ми е първи път с депозити

Ако искате си ги разбийте на няколко депозита, например по 10-20К , малко 3годишни, малко 2 годишни, малко 1годишни, в зависимост как предвиждате да ползвате парите занапред, дали ще имате нужда от тях, или ще внасяте още.

Благодаря и се извинявам за досадата, която причиних  с въпросите си

# 513
Благодаря и се извинявам за досадата, която причиних  с въпросите си
[/quote]

То е затова този форум. И вие се опитвате да се предпазите от евентуални нарушения,загуби и т.н.
И мен ме страх много.
 Seiko,   зяпам оферта за 70000е ап .От доста време даже ги следя въпросната фирма.Малко,сносно,но ги нямам и тях 🤣🤣 Та има и до 196к ап.Просто не са на пъпа на София.

# 514
Благодаря и се извинявам за досадата, която причиних  с въпросите си

То е затова този форум. И вие се опитвате да се предпазите от евентуални нарушения,загуби и т.н.
И мен ме страх много.
 Seiko,   зяпам оферта за 70000е ап .От доста време даже ги следя въпросната фирма.Малко,сносно,но ги нямам и тях 🤣🤣 Та има и до 196к ап.Просто не са на пъпа на София.
[/quote]

Каква е доходността от такъв апартамент? На 140000 лв. лихвата, годишната в TBI ще бъде 4480 лв. (чисто, без данъци и такси). С няколко снимки на лице, и онлайн прехвърляне на парите за 10-20 лв. (в зависимост от таксите на банката захранвач). Сега, има го и момента, че на жилището ще расте и капиталовата цена, ама  не винаги ще продадеш на върха ако си на зор, цените са циклични. А при покупка, продажба, че дори и за наемите, имаш работа с нотариуси, данъци, поддръжка, брокери .... и всеки лапа. Всеки си прави сам сметката де. Но доказано че чисто от жилище се печели при наем 3-4 %. Колкото е и в ТБИ (засега, има и други възможности и банки, говоря за най-най консервативното и безопасно). 4480 лв. от лихвата са по 373 лв. на месец. От наем ще взимаш да кажем 700 лв. за тоя апартамент , НО имаш -70 лв. данък, имаш да кажем - 60-70 лв. от празни месеци, отделно на 5-6 год. сменяш наемател и имаш горе долу едногодишната доходност от наема за ремонт, уреди, мебели. Имаш и некоректни не платили битовите си сметки. И то излизат 400-500 лв. наем чист, а като сложиш и първоначалните такси, ремонти, докато влезе първият наемател излизат пак толкова (без разправиите описани по - горе). Отдаването под наем е за големите акули с по над 20-30 жилища, с прокарани пътища да си имат доверени хора за поддръжка ремонт и опит. Разправям се от над 20 год. с това и горе долу имам представа... Евентуално ще си на печалба при наследен апартамент иначе не знам.

ПП - Ето това е спам а не като на Еlizabet Simple Smile. Тя си е по темата.

Последна редакция: пн, 05 авг 2024, 07:56 от Seiko7075

# 515
Каква е доходността от такъв апартамент? На 140000 лв. лихвата, годишната в TBI ще бъде 4480 лв. (чисто, без данъци и такси). С няколко снимки на лице, и онлайн прехвърляне на парите за 10-20 лв. (в зависимост от таксите на банката захранвач). Сега, има го и момента, че на жилището ще расте и капиталовата цена, ама  не винаги ще продадеш на върха ако си на зор, цените са циклични. А при покупка, продажба, че дори и за наемите, имаш работа с нотариуси, данъци, поддръжка, брокери .... и всеки лапа. Всеки си прави сам сметката де. Но доказано че чисто от жилище се печели при наем 3-4 %. Колкото е и в ТБИ (засега, има и други възможности и банки, говоря за най-най консервативното и безопасно). 4480 лв. от лихвата са по 373 лв. на месец. От наем ще взимаш да кажем 700 лв. за тоя апартамент , НО имаш -70 лв. данък, имаш да кажем - 60-70 лв. от празни месеци, отделно на 5-6 год. сменяш наемател и имаш горе долу едногодишната доходност от наема за ремонт, уреди, мебели. Имаш и некоректни не платили битовите си сметки. И то излизат 400-500 лв. наем чист, а като сложиш и първоначалните такси, ремонти, докато влезе първият наемател излизат пак толкова (без разправиите описани по - горе). Отдаването под наем е за големите акули с по над 20-30 жилища, с прокарани пътища да си имат доверени хора за поддръжка ремонт и опит. Разправям се от над 20 год. с това и горе долу имам представа... Евентуално ще си на печалба при наследен апартамент иначе не знам.

ПП - Ето това е спам а не като на Еlizabet Simple Smile. Тя си е по темата.
Доказано е всъщност, че от жилище отдавано под наем се печели най-много и сигурно без риск за парите. Точно вчера прочетох:
"Само за първото тримесечие на тази година цените на имотите у нас са скочили с 16%. Има и ръст на сделките – с 6%." https://nova.bg/news/view/2024/08/04/465544/%D1%80%D1%8A%D1%81%D … %D0%B5-%D1%81-16/
Това е само за първите три месеца на годината. Цените се движат нагоре и надолу, но на годишна база са само нагоре. Празни месеци специално в София е почти невъзможно да има. Ако някой не си плати битовите сметки и е сключил договор за наем, има съд и ЧСИ. 3-4% от лихва - 3-4% инфлация и накрая - 0.
Сметките ти не са правилни, а по-скоро се самоубеждаваш.

# 516

Сметките ти не са правилни, а по-скоро се самоубеждаваш.

Възможно е и да се заблуждавам.

Специално моето семейство винаги е поддържало 1-2 апартамента (извън основното, различни през годините, купувани, продавани), никога отдавани под наем. Просто знам разправията каква е. И твърдя че трябва да си от големите риби, за да си наистина на печалба, докато съдиш тия с ЧСИ-тата, трябва да печелиш от останалите, трябва да имаш доверени майстори, адвокати, съдии. Отделно стресът не е за всеки, или поне не за мен.

Цените се движат нагоре и надолу, но на годишна база са само нагоре.

А на 15-20 годишна база?

Последна редакция: пн, 05 авг 2024, 10:55 от Seiko7075

# 517
Никога не съм бил фен на бизнеса с апартаменти под наем на дребно. Това е толкова масов бизнес направо е първото нещо за което всеки се сеща когато иска да печели без да работи - няма как конкуренцията да не е смазваща. Ниви под наме да кажем е едно ниво по-добър бизнес понеже е същата идея но не е първото за което се сещат хората - малко по-лесно и малко по-печелившо по мои сметки, предпочитам го засега.

# 518
Не знам,бих даже си купила празен да стои. Без наем,без ремонт.Просто бих си вложила парите дори и без да получа нищо  от наем..Поне аз искам да имам нещо,а не да ги гледам като сума в tbi. Въпросът е,че нямам  пари кеш, та затова се задоволявам с tbi и съм доволна.
Да отдаване под наем наистина си е хамалогия и пари,особено ако не можеш сам да си го направиш от-до.

Последна редакция: пн, 05 авг 2024, 13:14 от Edelvais123

# 519
Не знам,бих даже си купила празен да стои. Без наем,без ремонт.Просто бих си вложила парите дори и без да получа нищо  от наем..Поне аз искам да имам нещо,а не да ги гледам като сума в tbi. Въпросът е,че нямам  пари кеш, та затова се задоволявам с tbi и съм доволна.
Да отдаване под наем наистина си е хамалогия и пари,особено ако не можеш сам да си го направиш от-до.

Еделвайс, с риск DEVA да ни санкционира, като титуляр на темата, ще ти дам пример с мен - купих 2008 год. за Х пари апартамент (да ми стои, че всички така правеха), бях на зор 2016 год., и след разните му ремонти, данъци, такси придобиване и терминиране, излязох с X/2 пари като стойност. Затова казвам че инвестиция, за хора с по - малко пари е хубаво да са накъсани, че не знаеш кога ще излезеш от това нещо, кога ще ти потрябват. Та дори и малко да си на загуба а не парите ти да са наполовина. Не знам къде четох, тук ли недоволстваха, че се заключвали парите за 2-3 години на депозит, а с жилище трябва да продадеш след минимум 5-6 години, за да си на печалба. Освен това се замисли (писал съм много в темата за Недвижимите имоти), ти би ли си купила сега жилище, от старите на 50-60-70 години, при една и съща сума, вместо в ново, удобно жилище със съвременни материали и приложени нови изисквания, подземни гаражи, нови инсталации и т.н. Ако си купиш сега 10-20 годишно жилище за "инвестиция", знаеш ли какво ще им щукне на европейците, за след 10-15-20 години, какви изисквания ще трябва да го осъвременяваш, за да можеш да го продадеш? А ще се навие ли да купи някой млад човек твоето жилище, в сравнение с ново, направено и готово жилище, без хамалогията за прилагането на новите изисквания за 0леви въглеродни емисии например?

Последна редакция: пн, 05 авг 2024, 13:48 от Seiko7075

# 520
Най-лесното което можеш да направиш и веднага, е с ТБИ да ги обърнеш в евро и в Револют да ги вкараш във влог(flexible account), което е инвестиционен продукт фундаментално но на практика е същото като безсрочен депозит с дневно изплащане на лихва. Аз го ползвам вече от около година за свободните пари. 2.88% лихва за евро към момента, за USD и GBP е доста по-висока лихвата стига да ги имаш налични иначе едва ли си струва да се превалутират за това само.

Иначе ако ще се купува апартамент просто за съхраняване на парите сигурно на зелено е най-правилния път. Там имаш шанса да изкараш най-много възвръщаемост след като си намерил добра оферта, масово се продават жилища купени на зелено при акт 16 с 25-35% надценка.

Последна редакция: пн, 05 авг 2024, 13:51 от atom3

# 521
Сейко, не ти са правилни сметките.
Купих през 2009 жилище, давам го досега под наем и за целия период имам само един празен месец.
Като се има предвид, че не държа на висок наем, а на дългосрочни наематели, към момента жилището е изплатено почти напълно. Остават ми едни 3000 лв., които са малка сума. А в същото време пазарната цена е скочила 3 пъти.
Т.е. ако сега го продам, ще съм с 300% печалба.
Без да отричам депозитите, инвестицията в жилища е много по-печеливша.

# 522
Така е DEVA, един печели, друг губи, има и доза късмет.
Аз да съм по темата, с прехвалените известия за сметките. Тъкмо се радвах че са ги направили, като прочетох във фейсбук страницата им, а и ти тук писа, а аз нямам известия. Получих ги в ePay, сметките ми за електричество на 3 жилища и упорито не си плащам тока, да чуя съобщението в TBI. Няма и няма. Умишлено не влизам в сметките в приложението, за да не отчете че съм ги видял нещо и си чакам. След 4 - 5 дена от получаването на сметката в ePay, влизам в сметките на TBI, мъдри си се там сметката за тока, а съобщение няма. За малко да ми спрат тока да чакам това известие.

# 523
  • София
Няма печалба без поне минимален риск. Депозитите са безрискови, но лихвата по тях не покрива инфлацията, а само намалява загубата. Инвестициите в имоти, акции, облигации, Р2Р кредитиране, бизнесначинание и т.н. са по-печеливши, но пък са рискови, а и изискват полагане на усилия от страна на инвеститора, па макар и да почете по темата.

# 524
Няма печалба без поне минимален риск. Депозитите са безрискови, но лихвата по тях не покрива инфлацията, а само намалява загубата. Инвестициите в имоти, акции, облигации, Р2Р кредитиране, бизнесначинание и т.н. са по-печеливши, но пък са рискови, а и изискват полагане на усилия от страна на инвеститора, па макар и да почете по темата.

То сега 90% от "инвеститорите" ги обрули в петък и днес. Голяма сеч пада, сравнима от началото на Ковид-а. Та, тия неща не са за всеки, ако някой печели, 10 поне губят ... Дано поотложат още малко кризата, която май всички очакваха, но се правеха, че не виждат.

Общи условия

Активация на акаунт