Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях

• 60 446
  • 289
  •   1
Отговори
# 270
  • Пловдив
Аз съм слагала течна боя.Когато ми е готов марципана си отделям топчица,капвам капки(в зависимост колко цветно искам да ми е)и меся на ново.Ако не ми харесва яркоста на цвета,пак капвам капки и меся.

# 271
  • София
и моята боя е течна,като поизстине тестото я слагам и аз на капчици докато докарам цвета.

# 272
tasia,cvet_i Благодаря ви! Hug

# 273
Момичета, страхотни сте всички , просто нямам думи - на един дъх изчетох всички теми и страници.Април месец дребосъка ми става на 1 година и съм решила аз да спретна първата му тортичка.Дано не се проваля Praynig.За момента обмислям 2 варианта - единия е да направя нормална торта с блатове с яйца или мляко и най-отгоре да изтипосам някоя буболечка или калинка, направена от бисквитени блатове и някакъв нишестен крем или нещо като чийз кейк, която ще може да хапне дребосъчето Laughing.Другия вариянт е да правя 2 торти ама не знам дали ще успея.Имам обаче някой въпроси , моля ви помогнете ми да реша.За блатовете ще си избера някоя рецепта, тук има много, но в крема трябва ли да има желатин.Намерих един млечно маслен крем, съотношението беше на 500мл крем - 250 масло, но се чудя дали ще стегне достатъчно добре или да добавя и желатин  newsm78 ?Иска ми се тортата да е по-лекичка, а не само сметана и масло , по скоро да има плодове.И със какъв крем е най добре да се украсява тортата, сметаната няма ли да се разтече?А за течните бои за които пишете в цяло Русе никъде не намерих. Мисля и чаршаф да се пробвам да направя, но честно казано направо ме е страх  Embarassed .Все пак ще пробвам.Ами май много дълго и объркано се получи, за което се извинявам, но предварително благодаря на всички.  bouquetСтига само съм чела, време е да започвам да тренирам. Laughing

# 274
malkiq slancho , млечно-масления крем няма нужда от желатин. Маслото само по себеси ще стегне крема. желатин можеш да сложиш, ако крема е само млечен, сметанов или на базата на заквасена сметана с нещо си, примерно шоколад.
Някъде по-назад в темата бяха споделили, че добавяйки лимонов сок в сметаната за украса, тя стои плътна и става за украсяване без да се разваля формата. Изчети пак тази тема за да видиш съотношението какво беше, че не помня вече.
Недей да се страхуваш, а експериментирай  Laughing. до април има време, така че направи 1-2 пробни с различни блатове и кремове и си избери най-сполучливият вариант.

# 275
ох не знам защо така се получи , не съм искала да влизам като гост.Съжелявам. Embarassed

# 276
Благодаря Зори, ще прегледам отново и ще си записвам , че толкова неща изчетох , а нищо не си сомням.Направо се обърках вече.Но със сигурност поне ще пробвам.Благодаря за куража който ми вдъхваш.  bouquet

# 277
Да ви се похваля с моята последна торта!
Снимките не са много добри, защото бяхме променили нещо настройките на апарата, а я снимах в последния момент преди да бъде разрязана, защото забравих!  Embarassed
Украсата правих до късно през нощта, за да бъде изненада за рожденичката, но си заслужаваше... Като видях щастливата усмивка, вече нищо друго нямаше значение!  Hug

Открих за себе си най-доброто захарно покритие, от което съм много доволна!

# 278
michel    , браво!

страхотна е тортата! сподели кое е е покритието и от какво направи главичката на калинката и как я закрепи?

# 279
Gigi изпревари ме с въпроса си, тъкмо го пишех Laughing....
michel страхотна тортичка, да ти е все така хубаво детенцето и честичко да я радваш така, както и нас с шедьоврите си.
П.С. Може и да ти се струва глупав въпроса, но ак задържа главата на калинката?Разкажи по-конкретно как направи тортичката и най-вече самата фигурка.

# 280
  • София
michel  , браво!  bouquet
И да е жива и здрава малката принцеска, до калинката  Grinning

# 281
  • София
Разкошна калинка!Браво,мишел!Да ти е жива и здрава куклата!И аз чакам подробности как я направи и какво е покритието. Simple Smile

# 282
  • Разград
Момичета,помагайте.Днес правих марципан Варна,но струва ми се,че няма да мога да покрия тортата,която ще правя след 2 дена.Имам чувството,че листа ще се разкъса,тестото е меко.Ако го замеся с още пудра захар пък ще стане твърдо и пак ще се разкъса.Сякаш не е достатъчно еластично.Моля,за съвет.

# 283
Мишел, калинката ти наистина е много хубава!
Ето и аз какво направих за РД на каката

Обаче нещо не съм доволна, при залепването на фигурките покритието се напука от сока, с който ги залепих. И да ви питам, когато правите блатове те не се надуват повече в средата и по-малко от страни и това не правили после тортата наклонена? Дали трябва такъв блат да се изреже, така че да е прав.  newsm78 И когато правите торта на два етажа, непременно ли имате от тези приспособления за торта на два етажа, или може по някакъв начин да се направи с подръчни материали? Какви трябва да са те? Гледам в кулинарните сайтове показват само да се вмъкне някакви пръчки и те да подпират втория етаж?  newsm78 и този втори етаж на място ли се сглобява, или първо се сглобява и после само се премества върху другия?
Оф, голяма съм питанка  Laughing

# 284
Благодаря ви, момичета, за поздравленията! Уча се от всички вас  bouquet
Тортата, наистина се получи на пръв поглед, но си има мнооого косури, които се надявам да избегна следващият път. Тортата отвътре е еклерова с Pastry Cream. Главата на калинаката е от морковен сладкиш, защото тестото, след като се изпече става много пластично и поддатливо на моделиране. Отгоре покритието е по тази рецепта:
500 г пудра захар 
5 с.л. вода
3 ч.л. желатин ( два желатина)
желатинът се оставя да набъбне във водата и се разтваря внимателно на водна баня (не трябва да кипва, само да се разтвори)

2 с.л. масло
2 с.л. течна глюкоза 
стапят се маслото и глюкозата и се смесват

1 белтък

Всичко това се смесва в затоплена купа и се бие с миксера, докато стане бяло и на конци. Слага се в найлонова торбичка, после в съд с капак. Оставя се в хладилника поне 12 часа.
След това се замесва с пудра захар и се моделира като с пластелин. За цвят се добавят хранителни оцветители . После се оставя да изсъхне.

Захарното тесто стана изключително пластично, здраво и приятно за работа, освен това е снежно бяло. Досега от всички захарни покрития това най ми харесва. Правих и малко фигурки, но те не бяха към тортата, а за радост на децата. Всичките станаха чудни. Съжалявам, само, че намазах тортата с мед и вода и стана прекалено лъскава, но и така се изяде. Следващият път обаче няма да я мажа  Wink

Общи условия

Активация на акаунт