Американски колеж - тридесета тема

• 78 572
  • 764
  •   1
Отговори
# 495
  • София
KateSpace, карайте си спокойно лятото засега! Знам че родителите искат да отметнат някои покупки отрано, че да им е спокойно, затова казвам моят опит.
 Първата седмица ще опознават училището. Последно на 8-ми клас раздават шкафчетата и хромбуците. Като им ги дадат, ако искате можете да помислите за някакъв калъф за хромбук ако се опасяваш, че може да го счупи. После учителите по английски, ще си им кажат искат ли планер бележник или не. И ще им дадат достатъчно време да се сдобият или да си го направят сами от обикновен тефтер.
Учебници ще им дадат (тези по АЕ се плащат), ако искат да си ги подвързва, ако не иска - не, но като изключим тези по английски другите се връщат в края на годината.
 Изисквания за специален екип по физическо - няма. Просто да са с екип и ако са в балона с обувки различни от маратонките с които ходят навън. Да ми припомнят другите имаше ли изискване за бяла подметка!
Досега не съм чула някой учител да има претенции за вид тетрадка, но нека ме поправят ако има (все пак децата ми не са покрили всички учители) - който иска пише на листове и после си ги слага в папка, който иска в тетрадка - както им е най-удобно. За 8-ми клас може да има повече изисквания, че нали ги "възпитават" да изпълняват заданията точно.
В 8-ми клас се носи много багаж в раницата. Ако искате да взимате нова си подберетре достатъчно голяма, удобна и с отделение за хромбука.
Има за 8-ми клас първа родителска среща за опознаване с учителите (не очаквайте да е седмица след започването). Там ще ви кажат кой сборник по мат. да си купите ако държите да имате такъв и кое помагало по БЕЛ (пак не е задължително) за правописния тест, който е първи.

# 496
  • софия
За по-подредените и пазещи бележки (като дъщеря ми), препоръчвам рано да се вземе remarkable. Съжалявам, че ние взехме средата на 9. клас. Първоначалната инвестиция е по-голяма, но се изплаща всяка стотинка. Не е имала проблем с никой учител с него. 

Последна редакция: нд, 04 авг 2024, 17:22 от zvаnchе

# 497
zvаnchе, имаш в предвид, че 1 reMarkable замества всичките N тетрадки?

# 498
  • софия
Да. Всички тетрадки за всички години.

Доп. Няма да лъжа и да кажа, че имаше голяма разлика в тежестта на чантата ѝ, но това е тя. Предполагам, че има деца, които нямат remarkable и чантите им тежат по-малко.
Споменавам като възможност, която на нас ни беше подсказана. Хубавото е, че може лесно да си преглежда бележките по предметите и не се чудим къде да складираме листа. И не е имала проблем с никой учител нито в клас, нито за домашните.

Последна редакция: нд, 04 авг 2024, 17:24 от zvаnchе

# 499
  • софия
Аз бих посъветвала да изчакате с инструкциите в началото на годината. Имам спомен за доста неща писани и предадени за проверка на хартия със специално изискване за празен ред между редовете за да може да се нанасят поправки, вписват съвети, бележки и тн.
Ремаркъбъл е много приятна джаджа, но ако хлапето е свикнало да използва цветове, текстмаркер и т.н може да му дойде малко скучен. Таблетите/айпадите също а вариант, но пак да кажа, изчакайте си началото на учебната година, има време за всичко.

Успех и честито!

# 500
Аз като една видна скръндза и върл привърженик на еко био и т.н, да си кажа, преди 5 г. открих в кварталната книжарница тетрадки формат А4, 150 листа с цветни разделители от рециклирана хартия, мноооого леки. Две тетрадки по всички предмети, като ги изпишат нови и така.
Иначе съм съгласна с Амели, изчакайте да видите какви ще са изискванията на учителите.

# 501
Моето дете сега ще бъде в Колежа и може би ми е рано да се изказвам по колежански теми, но прочетох по диагонал написаното от интерес. Или емоцията е била в повече, или… и аз не знам. Пък работила две работи, пък три работи, пък платформи с ресурси… учим децата на БЕЛ, а сами не се изразяваме ясно и точно. Не разбрах основната мисъл.

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 09:01 от Beauty queen

# 502
Привет! Надявам се въпросът да е подходящ за този форум:

Знаете ли за преподавател от АК, който дава частни уроци на възрастни хора, владееще английски на ниво В1-В2? Не държа да е native. Запозната съм с курсовете - https://www.acs.bg/bg/external-programs/courses-for-adults/# - но търся индивидуална подготовка.

Благодаря предварително и весело лято на всички!

# 503
  • София
Бях последния президент на РУА, и колкото да изглеждам на екрана като форумна диванна амазонка, всъщност реално се борех с администрацията за да се подобри учебния процес. Нямам данни, на базата на които да докладвам какви  успехи сме постигнали с РУА, но пък след мен изцяло закриха РУА (сигурно сме били мнооооого страшни).

По темата "плах и боязлив" и "качество", бих препоръчала от Storytel да слушате или прочетете "SelfLess: The Social Creation of You" на Brian Lowery https://www.storytel.com/bg/books/selfless-the-social-creation-of-you-1825784, точно в целта е по темата Психология.

# 504
  • София
В адвайзъри часа учителката казала, че не е задължително, но може да си правят КАС -портфолиото. Моят я игнорирал. След 4-5 повторения, че не е задължително, но ако искат може да работят по него, го пратила отвън, заедно с още 1-2 "разсеяни". Излязла и започнала да им обяснява, че не са много умни, защото не си използвали времето, а се занимавали с друго. Моят ѝ отговорил, че не е разумно да се обсъжда кой колко е умен, при положение, че тя стои отвън и спори с тинейджъри.

Та цялата тази дискусия от последните страници ми звучи, като спор с тинейджъри. Може просто да оставим темата да отзвучи...Wink

# 505
  • софия
Новите учители и служители

https://www.acs.bg/academics/departments/

# 506
  • София
Някой получил ли е отговор от комисията за намаляване на учебната такса ?

# 507
Сойка,
Май някъде из документите беше упомената крайна дата до която изпращат инфо.

# 508
  • София
Сойка,
Май някъде из документите беше упомената крайна дата до която изпращат инфо.
Благодаря! Сега видях, че пише не-по късно от 18.09.2024 .

# 509
  • София
Я ми припомнете първият учебен ден, пълен учебен ден ли беше?
Наложи се да сменяме час за ортодонт и нямаше друга опция освен на 9-ти ранния следобед. То хубаво ще вземе извинителна бележка, но колежанинът ще ме убие с мисъл ако изпусне първи час с нов преподавател.
Та да знам да се приготвям ли за края Joy

Общи условия

Активация на акаунт