Американски колеж - тридесета тема

• 77 559
  • 764
  •   1
Отговори
# 660
Благодаря Русалка, много ми е ценно твоето мнение! Не се яви ноември на ТМС, защото не беше сигурна в езиковите си познания и реши, че ще ходи май. Да, ще се борим за отлична диплома и матури, дано успее, и все пак 70% на ТМС да се брои за взет.

# 661
Няма начин да не ги, щом е стигнала дотук. Да учиш в АК с такива изисквания по всички предмети, с такава строгост към проекти и домашни и паралелно с това да стигнеш С1 по немски, започвайки от 0 в 9-ти клас, просто нямам думи. Това дете е гениално. Учил съм немски и знам за какво става въпрос... много ми беше трудно и учителката ми казваше - Die Deutsche sprache ist nur fuer intelligente Leute😂😂😂 C1 не мога и да сънувам де😂😂
В АК са все много мотивирани деца, средата е което силно ме привлича. Имаме още година и да видим... не знам защо напоследък темата не е особено активна. На лични ли минахте, какво ли ...аз си я чета, пък каквото сабя покаже, и честта, майко юнашка 😀

# 662
Наистина - поздравления! Нашият е в 9-ти клас и също започна немския от нулата. Все още не е много ориентиран в кои университети ще кандидатства, но ние го насърчаваме да гледа европейските, че шансовете за добър американски с поносими такси или стипендии са предполагам минимални. Тепърва трябва и в тази материя да се ориентираме. Но междувременно, няма време за губене, че C1 немски се иска в няколкото, които проверихме..А ако беше избрал СМГ с немски след 7ми клас, нямаше да сме в това положение - там добре си ги подготвят по езика. Но той си искаше АК..

# 663
Ха, не беше ли "Die Deutsche sprache ist nur fuer Pferde"? Grinning

# 664
  • Sofia
Около 200-250 лв. за Шератон и 200 лева за дискотеката. 15 лева- по думите на младежа /но не мога да съм 100% сигурна, че е разбрал правилно/- са капаро за ресторанта...

Това вече е нещо различно и по- логично.

Мегами си го "делкат" с някое друго училище, не запазват цялото.

# 665
Ха, не беше ли "Die Deutsche sprache ist nur fuer Pferde"? Grinning
E, това го приписват на император Карл Велики 😂😂😂 но няма твърди доказателства, че го е казал - "на испански говоря с Бог, на италиански - с жените, на френски - с мъжете, а на немски говоря с конете си".
Не харесвам немците, така че мен този лаф всъщност ме кефи, но реално това си е един виц, доколко е истина, никой не може да каже. Но Димитров го е казал на Лайпцигския процес и е произвел фурор😂😂😂
Абе спам си е, та и да ме изтрият, ще има защо. Но пък е и по темата в смисъл че в АК се обсъждат много и всякакви теми извън програмата на МОН

# 666
  • София
Stefi, нещо не разбрах..Няма такова нещо като "взет" ТМС. Там никой не е скъсан на практика, малко като НВО, хаха. Майтапя се..
Скрит текст:
Въпросът е какъв резултат имаш. Като е нисък, няма да ти даде нужния бонус, да, че да компенсираш малко по-ниска диплома. Но при Prozentrang  63% примерно (съвсем условно избрани, но все пак близки до упоменатите от теб 70% като долна граница, каквато няма) със сигурност ти присъждат нещо, освен ако нещо не се е променило. А и тези % НЕ измерват с каква част от целия изпит си се справил. То няма и как да е така, понеже на всяка изпитна сесия има  между 5-6 задачи, които не се оценяват с точки , понеже са с цел апробация за следващи изпити. Разликата от  твоя  процент  до 100 показва  само колко % от явилите се са се справили по-добре на  ТЕКУЩИЯ изпит.  Те затова после в централата, отговаряща за кандидатстването за медицина, не  гледат този Процентранг, а  така наречения  Standartwert/Testwert.  На база него изчисляват еквивалент на немска оценка. За добър Testwert се смята такъв над средностатическия 100(където е върхът на камбанката на Гаус).

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 22:56 от Просто русалка

# 667
Русалка, така четох, а и тя ваканцията се записа на някакъв курс към немска фирма и така са им казали, че поне трябва да е в 70-те%. Иначе да, така е, измерзва се нивото спрямо останалите, не съм го написала правилно, т.е. трябва да си в 70-те %.  Ако си в 50-те напр. нямаш мн шанс, говоря за трета квота.
Благодаря ви хора за милите думи, но определено гении не отглеждам, напротив, имам си една прекрасна разсеяна девойка, но пък е трудолюбива. И да мн са натоварени в училище, тя е профил био и химия и яко се учи.

# 668
StefiZ, браво на детето! Това е наистина голям труд. Успех!

# 669
  • Бургас
А как се развиват приемите на децата? Защо никой не споделя, за мен винаги е било много вдъхновяващо ❤

Аз нямам дванадесетокласник в АК, но синът на най-близката ми приятелка (същата, която ме накара да запиша за изпита моя деветокласник) е приет в Колумбийския Университет. Резултатите ги обявиха в 2 сутринта на 19ти декември и като ми изпрати снимката се разплаках.

Скрит текст:

# 670
  • София
Здравейте и честита нова година на всички!

Някой може ли да ми каже какво се пише за смяна на профил, защото се налага да пишем и не знам дали има някакви изисквания и до кого се адресира?

# 671
  • София
Здравейте,

Включвам се в темата с една шестокласничка, която има голямо желание за АК (моето е май даже по-голямо и от нейното). Не знам дали ще ми повярвате, но преди да пиша, изчетох всички теми от първата до последната. Предпочитам да се информирам преди да започна да задавам въпроси. Simple Smile

Имам питане към тези с деца в колежа, без значение сега или преди, трябва ми мнение по-скоро тип лично усещане.

Та, моята девойка е супер срамежлива, тотален интроверт, поради което в сегашното й училище е доста изолирана и повечето я приемат за много странна. А тя по-скоро не харесва масовите неща като чалга, бг тикток инфлуенсъри и подобни и не й пука да го казва директно. Отделно от това не й пука как изглежда пред другите и редовно ходи рошава и с размъкнати дрехи (като караконджул, както казва баща й). Като цяло доста трудно общува с други хора, без значение набори, учители, включително изпада в истерични пристъпи ако трябва да направи нещо, за което не се чувства подготвена, и това само засилва определянето й като "странна" от другите. Стигало се е до там, че някои учители на родителските срещи, вместо да ми казват как се справя, са ме разпитвали дали изобщо има приятели и дали комуникира с някакви деца извън училище.

Та от тази гледна точка, предвид всички размествания по класове, постоянната смяна на учители, групови проекти и подобни, много се чудя дали колежът е подходящ за нея и дали няма да се затвори още повече. Много трудно свиква с нови неща, нови хора и обстановка. Пети клас беше някакъв ад.

Миналата година през пролетната ваканция я бях записала на зелено училище в колежа и учудващо за мен се прибра супер доволна и ентусиазирана още първия ден, като запази този ентусиазъм до края. Не знам какво направиха тези хора, но някак бяха успели да я предразположат да се отпусне, даже и приятелства създаде, дори с едно от момичетата все още постоянно си уговарят варианти да се виждат, нищо че са на двата края на София.

Въпреки това едно е една седмица курс, който се опитва да представи колежа в най-добрата му светлина, съвсем друго е реалната обстановка.

Притеснява ме дали няма да е още по-изолирана, да не може да се впише съвсем и тотално да се стресира от постоянните промени и смени. Проблемът е много по-сериозен, отколкото мога да го опиша тук, та повярвайте ми, това е една от основните ми драми дали това място ще е за нея изобщо.

От това, което прочетох в предните теми, имам чувството, че всички деца на пишещите в темата са много активни, контактни, с ясно изразени желания и позиции, та не знам ако всички са такива, дали такава среда няма да я смачка още повече.

Та, моля ви, кажете ми от вашата гледна точка, познавайки все пак някакво количество деца в колежа, дали за едно такова затворено и "странно" дете, с проблеми с общуването, колежът би бил подходящо място. Моето лично усещане е, че точно това би било едно от най-подходящите места за нея и би могло там да разкрие потенциала си, но предвид, че последните две години проблемите при нея се задълбочават, ми се иска да знам ако има вероятност да е точно обратното и да се чувства зле там, за да може още от сега да преценяваме други възможности.

Имам и още една драма с колежа, но ако за нея бих могла по някакъв начин да й помогна да я преодолеем, то по отношение на проблемите с общуването вече съм вдигнала ръце и ми остана само да чакам да отмине този период, ако изобщо е период.

Понеже ми прави впечатление колко отзивчиви са всички в тази тема и през годините е имало страхотни и подробни обяснения на всякакви въпроси, се престраших да задам въпроса си именно тук и знам, че ще получа адекватни отговори.

# 672
Сойка,
Пишеш молба свободен текст до АК. Мен ме караха много аргументирано да обясня защо искаме смяна на профил в 10 клас. Не от типа: детето харесва учителя😄😄😄
После се подписваш и колежанчето я носи в администрация. По някое време ще ти отговорят.
Може да се опиташ да я изпратиш и по мейл, за да има следа.
[b[b[/b][/b]

Някой може ли да ми каже какво се пише за смяна на профил, защото се налага да пишем и не знам дали има някакви изисквания и до кого се адресира?

# 673
  • софия
sylvyyy, в Колежа няма странни деца, там са най-пъстрите и различни едно от друго деца. Всяко едно е неповторимо като натюрел, външност, поведение, интереси, отношение и подход за справяне с учебния процес. Общото е, че са будни, умни и с широк мироглед, знаещи защо са в Колежа и взаимно се стимулират нецеленасочено да постигат мечтите си. Не съм чула да се подиграват или обсъждат помежду си различията. Не обсъждат кой от какво семейство е, какви са възможностите му. Приемат, че имат и могат това, което е.
Моето дете, писала съм и преди, беше и продължава да бъде ужасно притеснително и срамежливо. Задачите, които са правили през годините, ѝ помагат да се справя с това, но продължава да е паника до степен физически да ѝ треперят ръцете и гласа. Виждат го учителите и съучениците ѝ, но подхождат с разбиране и спокойствие.
По повод приятелите: първите няколко дни бяха тежки, въпреки че имаше познати деца. Третия или четвъртия ден се запозна с разкошно дете на съфорумка, която ми писа, защото се жалвах. Кликнаха и са най-добри приятелки и досега, въпреки че само 1 или 2 години бяха в общ клас.
През годините беше приятел с различни деца. С някои останаха близки, с други - не, но това е така и в живота. Виждат се в почивката за хранене, извън училище. Сигурна е, че след като завършат, ще останат приятели. Отсега правят планове как ще се виждат и ще си гостуват, защото някои вече са приети в близки университети. В момента не е в клас с приятел. Началото на годината се мрънка и после свикват.
Никой от нейния кръг не слуша чалга. Тези, които слушат, не ги сочат с пръст.
Скоро си говорих с нея, защото не спирам да мисля дали правилно я подкрепихме в нейното желание да бъде в Колежа, дали се е чувствала добре, на място, спокойна. Каза, че ако трябва да избира отново, не знае и не може да си представи да бъде в различна гимназия. Това, което ѝ е тежало, е състезателността. Но тя, а и ние, не сме състезателен тип хора (в положителния смисъл състезателност) - да е най, първа за и във всичко. По-важни са ни вътрешното спокойствие и удовлетвореност, постигане на целите без да е за чужда сметка или като сравнение, или за сметка на психичното здраве.

Пожелавам успех при вземане на решение!

Доп. Бих се доверила на усета. През ваканциите преди 7. клас записвахме дъщеря ни на различни места. Една година ходи на летен лагер в AEA. И досега ги споменава като най-ужасните 2 седмици. Не беше нейното място. Не че, ако беше изпаднала във възторг, бихме я записали по ред причини, отделно от таксата, но в годините съм се научила, ако детето е разумно, да се вслушвам в неговата преценка.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 18:06 от zvаnchе

# 674
  • София
Сойка,
Пишеш молба свободен текст до АК. Мен ме караха много аргументирано да обясня защо искаме смяна на профил в 10 клас. Не от типа: детето харесва учителя😄😄😄
После се подписваш и колежанчето я носи в администрация. По някое време ще ти отговорят.
Може да се опиташ да я изпратиш и по мейл, за да има следа.
[b[b[/b][/b]

А профила в жаргона " физика и математика" е реално профил "математически" нали ?

Общи условия

Активация на акаунт