Американски колеж - тридесета тема

• 77 599
  • 764
  •   1
Отговори
# 600
Жаки, ако  математиката е проблем, най-лесно, а и евтино, би било с учител във вашия град, който има представа от подготовка за състезания в долен курс. Ако тръгне още тази година, ще й бъде много полезно.  Иска се състезателно мислене. Задачите вече не са толкова трудни, но е нужна стратегия за разпределяне на времето, за бързо ориентиране кое да реши, кое да остави за после, хитрини как да подходи. Даже бих препоръчала да се запише на 2-3 от лесните състезания, за да претръпне, ако изпитва стрес.
Кортезов има онлайн пробни изпити след завършен шести клас, ако помня правилно. Може да ги купите и да ги направи. После излиза класиране къде стои спрямо останалите участници. Но препоръчвам да я запишете за тях, след като наистина е работила допълнително по мат.Иначе ще е загуба на време.

Частта по български е четене с разбиране. Там подготовката е като за НВО. Четене на много книги плюс правене каквото се иска за НВО.
По принцип есето не е от голямо значение за прием, но ако мат.куца, може от есето да натрупа допълнителни точки. Все пак аз бих препоръчала да не обръщате кой знае какво внимание и време на него, но имате време, така че може да направите няколко консултации с учител, кратък курс или пък летен лагер на Вярабел. В нета има стари теми,  догодина ги изговорете устно. Какво би писала по всяка точка. Децата често искат да пишат буквално или преживени неща, почва се едно мислене, чудене и се оплитат. Няма толкова време на изпита и трябва да свикнат, че е нужна идея, която да могат да подкрепят с аргументи и да спазват заданието точно.
Английският е без значение за приема. Ако ходи на уроци, по-добре да ги спре и да насочи усилията към бел и мат.

# 601
  • София
Ти я подкрепи да се готви и да пробва, пък ако не стане, значи не е трябвало.
Да, по математиката трябва да поработи на ниво поне отличен резултат за НВО. Нали казват, че все повече задачите заприличвали на такива за НВО-то.
Изпита е март месец, но понякога има математически задачи от материал до който все още не са стигнали в училище, но тези които ходят по курсове за НВО се движат един месец напред и се справят.
Може от 6ти клас да започне с една сериозна подготовка по математика във вашия град.
Лятото разгледайте и обмислете темите за есета давани предишни години и проучете къде правят пробни изпити, за да се явин на 1-2-3 в седми клас.
Седми клас си продължава активна подготовка за НВО (математика и БЕЛ) и се явява на изпит в АК.

Хубавото е, че ако попадне в Колежа, там дават поле за творческа изява на певци. Нямам представа в областта на народното пеене как е. Но предполагам ще е полезно за нея да упражнява и други жанрове, така че участието в ежегодните концерти и мюзикъли би било от полза. Лошото е, че това няма да ѝ отмени задълженията по ученето. А арт профил в АК няма. Засега.
Да, път е към САЩ, но трябва да е много амбициозна и организирана. Защото в 11 и 12 клас, когато са профилиращите предмети, тя няма да има възможност за профил музика. Ще трябва да избере най-малкото зло, за да изкара и прилична диплома.
Профилите за момента са шест:
- "медицински" с химия и биология;
-"физикоматематически"
-"програмиране" с математика и програмиране
-"хуманитарен" с история и БЕЛ
-"езиков" с БЕЛ и чужди езици
-"предприемачески" с математика и икономика
 Да помисли кое за нея би било най-малкото зло, ако математиката не ѝ е силна и ще набляга на пеенето? Може би езиковия профил. При моята дъщеря в колежа създадоха електив (СИП) за подготовка за портфолио. Може да има и подобен с музикална насоченост. Как се влиза в университетите, които си е избрала с изпит по пеене ли?

Относно живота без семейството на такава възраст предполагам е много трудно, но е и голяма школа. Ти си познаваш детето доколко е амбициозно, оправно, нахакано да се справии колко носи на натоварване и напрежение. Дали стъпката по отделяне от семейството на такава възраст ще я мобилизира още повече или ще я смачка.
Логично звучи да може на 15 да заживее сама в София, ако смята на 19 да е сама в САЩ, но всъщност е въпрос е на възраст и доколко детето е съзряло.

# 602
Жаки, някои от школите за подготовка за АК предлагат онлайн уроци. Синът ми започна с уроците за писане на есе в началото на 6 клас, а тези по математика и решаване на тестове - от края на 6 клас. Препоръчвам школа Магнет (за математика) и Вярабел (за писане на есе).

Ако имаш нужда от повече информация, пиши ми и ще споделя Simple Smile.

# 603
  • София
В петък на поредната ни визита на колеж подчертаха, че за влизането в Arts School кандидатите държат и изпит за способности по съответния вид изкуство.

# 604
Helene, все пак темата е АК в София, което е гимназия Hands V и НЕ се държи изпит по артистичните или спортните възможности.
Да не объркаме Jaki.
Жаки, без математика ще е трудно и направо невъзможно... Още сега започвайте с решаване на задачи за време и да свикне с "това не го решавам, няма време, но ще врътна единия отговор" (като отхвърли един-два невъзможни). Писането за време също е важно умение Hands V

Още нещо, да я подкрепиш, не означава да се вложи всичкия ресурс в това начинание, което може да се окаже невъзможно. Добре е да няма фиксиране в "единственото" и усилията да се вложат в цялостна подготовка, а после на университетско ниво да се вложи усилие за добавка към нейния талант.
Успех!

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 08:11 от peneva_a

# 605
Момичета, много благодаря за отговорите, първа страница я четохме с нея. Честно не знам дали и стигат силите за АК, но тя е като обсебена,  като си навие нещо на пръста се говори само за това.
Да съм я запишела на курсовете щяла да учи по 10 часа… Но не мисля че осъзнава сериозността на такова начинание. Никога не е имала интерес към математика, не е била на състезания по математика.
Ще прозвъня школите, една съфорумка ще ми помогне с контакт на учителка по математика .
Ще се обадя в колежа да поискам среща да идем с нея да го види.
Да разпитаме за пансион и условия.
Шансовете са и 10-15% реално…
Защото пеенето, солфежа и пианото и тук не играят.
Иначе като гледам профилите тя само по езици може да се включи.

# 606
Не знам дали АК е подходящото училище за толкова артистично дете… а и не е единственият “трамплин” за уни в САЩ. Но разбира се семейството преценява.

# 607
Моята девойка също беше с амбиции да става звезда, драмата в Колежа беше едно от нещата, които я накара да кандидатства, беше приета и не се записа нито веднъж на нищо артистично 😁, сега е с профил “Предприемачество” с много математика.
Съветът ми е да уважите желанието й  да се подготви и да кандидатства, пък после каквото сабя покаже.

# 608
Аз също мисля, че е добре да се пробва на изпита, но имайте и други варианти. Наистина не само Колежът е трамплин за Щатите. Проучете ако е нужен изпит по пеене, дали музикално училище не е по-добър вариант. Освен това до края на седми клас не се знае дали няма да иска друго, но пък подготовката по бел и мат.само ще й бъде от полза.

Моята девойка беше убедена, че иска Немската почти до самия край на седми клас и никога не бяхме ходили в Колежа. На самия изпит там й се преобърна мнението и се оказа, че това е точното място за нея.

# 609
  • софия
...
Ще се обадя в колежа да поискам среща да идем с нея да го види.
Да разпитаме за пансион и условия.
Шансовете са и 10-15% реално…
Защото пеенето, солфежа и пианото и тук не играят.
Иначе като гледам профилите тя само по езици може да се включи.
Всяка година има отворени врати. Тази година има виртуални такива през ноември, декември и януари - https://acs.bg/bg/calendar/?category=All&month=9&year=2024
Не съм сигурна, че поемат индивидуални срещи, но не пречи да се обадиш и питаш.
Минали години на присъствените, деца от Колежа развеждаха кандидатите и децата, можеше да се задават въпроси на децата. Според мен беше полезно, защото имаш пряк контакт с учениците и техния поглед е различен от промотирането на Колежа. На Арт фестивал може присъствено да се разходите в кампуса (двора, да влезете в 1-2 сгради), но все още не е обявен.
Предупреждавам, че отивайки в Колежа, това може да е нещото, което да ви накара много да искате да учи там. При нас един Арт фестивал беше ключето и тогава ни звучеше недостижимо, почти извънземно.

За профилите има време. Рано е да ги мислите.

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 13:07 от zvаnchе

# 610
Посещение на Арт феста е най-сигурния начин артистичното дете да се дозапали още повече и да страда безобразно, ако не се получаи... Аз в тази ситуация бих пропуснала Hands V Но бих отишла с детето на присъствен ден на отворените врати и там да попитам за пансиона и т.н.

# 611
  • софия
Проблемът е, че до момента са обявили само виртуални отворени врати.

На Арт феста виждаш the brightest side. Дори и мрънчетата са щастливи тогава.

# 612
Точно днес в имейла от Калежа е отбелязана в календара дата на Арт феста.

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 17:55 от Lyalya

# 613
  • софия
Датата фигурира още от м. септември в работния календар, не е от днес. Докато не бъде въведен в календара в сайта, не мисля, че информацията е официална.

# 614
Датата фигурира още от м. септември в работния календар, не е от днес. Докато не бъде въведен в календара в сайта, не мисля, че информацията е официална.
Стана ми любопитно, не се заяждам, че е работен. В мейла пише академичен и това, че е изпратен до 900 човека, ми се струваше, че го официализира.
Случвало ли се е да има промени по календара освен при  форсмажор ала Ковид?

Общи условия

Активация на акаунт