Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 60

• 42 090
  • 757
  •   1
Отговори
# 420
А защо трябва да в онкогинеколог? Вече нноги лекари специализират в областта с ценското интимно здраве, а не повече АГ.

Масово обикновените АГ не правят добра профилактика за тези проблеми. На 30 години за първи път ми направиха колпоскопия, въпреки че всяка година редовно съм ходила на профилактика. Обикновено АГ си ми каза, че всичко е перфектно с цитонамазка индикираща дисплазия и ХПВ, въобще не им обърна внимание. Проблема не е че не са запознати, а че неглижират този тип проблеми. Затова вярвам, че България е 'първенец' в негативните статистики..
Има много лекари, които ще обърнат внимание, особено в София.Не е нужно да е онкогинеколог.

# 421
Със сигурност имаме добри и опитни лекари в много сфери. Моят опит обаче беше горчив, защото загубих около година в отговор 'всичко ви е наред', когато не е било при неправилните лекари( за мен и моят случай).

# 422
Всички сме имали този горчив опит, но е случая от питането на дамата, конкретно запитах защо онко, за да се включа с предложение за лекар, който не е онко, а пак е специализиращ в проблемите на гениталното женско здраве.

# 423
  • Бургас
Всички сме имали този горчив опит, но е случая от питането на дамата, конкретно запитах защо онко, за да се включа с предложение за лекар, който не е онко, а пак е специализиращ в проблемите на гениталното женско здраве.

Моя близка ме посъветва така. И аз се учудих, при условие, че правя редовно цитонамазка и колпоскопия на 6 м., поради фамилна обремененост. Декември - всичко идеално и сега се притесних и затова попитах конкретно за онкогинеколог.

Благодаря, момичета за отговорите 🌸

# 424
Ако всичко досега е било ок, не виждам повод да се търси онкогинеколог.Имате ли оплаквания?

# 425
България е първенец, поради ниската сексуална култура, масово се вярва, че няма проблем от незащитени контакти на всякаква възраст, особено от мъжете. Липсва адекватно обучение на подрастващите в тази посока. Вторият фактор е ниското ваксинационно покритие.
За справка, в западните чужбини масово се ходи на цитонамазка на 3 години, колпоскопия се прави само по показание, това са официалните гайдлайни.
Което не изключва наличието на незаинтересовани и неразвиващи се лекари по нашите ширини, както и липсата на патолози, но надали това е причината при много момичета на 20-25 при първи преглед всяка втора да е с ЧПВ.
Не съм убедена, че на запад ползват повече презервативи. Масово лекарите там изписват противозачатъчни на тийнейджърките.
Може да падат заболелите от ЧПВ заради ваксината, но другите полово-пренасяни болести силно се съмнявам.
Преди време четох в една група за някоя от скандинавските страни и беше шокиращо какво споделяха живеещи там.
За липсата на адекватно обучение у нас съм съгласна. Има ли изобщо наченки на такова в училищата>

# 426
Така или иначе, презервативът не прадпазва точно от ЧПВ. Защо има такава голяма разлика в заболеваемостта не знам, но на мен лично Карагьозов ми е казвал, че почти всеки възрастен е носител.

# 427
Там и момчетата се ваксинират, може би затова.

# 428
  • София
Не предпазва напълно, да, основно в непокритата част. Но силно намалява разпространението, има проучвания с данни с проценти заразени и вирусен товар, но не ми се рови.
Дано има наченки на обучение в училищата, мои близки са споделяли че не е изобщо застъпено, но дано е единичен случай.

# 429
  • Дубай
Като майка на тинейджър Ви казвам, че няма никакви наченки на обучение

# 430
Бих препоръчала Делчев.
Крайно разочарована съм от прехваления Карагьозов. Не го препоръчвам

Бихте ли споделили каква е причината да сте разочаровани от Карагьозов?

# 431
  • Дубай
Наистина би било полезно, като се изказват негативни мнения, да се обосноват защо.

# 432
Като майка на тинейджър Ви казвам, че няма никакви наченки на обучение

Аз съм от поколението на ранната демокрация. Родена съм и съм израстнала в малък провинциален град.
Помня обаче, че в Младежкия дом ни бяха организирали лекция за полово предавани болести и зависимости от алкохол и наркотици, като лектори бяха доктор сексолог и токсиколог от София.
Лекцията беше много интерактивна, показваха на практика как се слага презерватив на изкуствен фалос Simple Smile
Толкова се бях впечатлила, че цялото сексуално образование на по-малкия ми брат в последствие го проведох аз.
За ЧПВ обаче не се спомена нищо.
Сега питах дъщеря ми, която е също тийн дали нещо някой им е обяснявал в училище, и тя сподели че са имали 1 час проведен от педагогическия съветник под формата на презентация, извода от който бил "ползвайте презервативи", но самите деца много много не се заслушвали.

# 433
.
Имате ли представа защо ваксината за чпв над 15 е три дози, а под е две?

Последна редакция: пт, 16 авг 2024, 07:37 от Дъждец

# 434
Май са различни ваксините по здравна каса и платените.

Общи условия

Активация на акаунт