Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 10

• 54 966
  • 908
  •   1
Отговори
# 810
Какво ще рече Просветлени бели дробове?

# 811
  • Около Костинброд
Здравейте, днес покрай едни кръвни изследвания - ПКК и CRP, които са в норма, реших да пусна и урина. Оказа се, че имам доста високи кетони - 5 mmol/L при референтни стойности "отрицателни".
Скрит текст:
Става дума за жена, на 41 години. От няколко седмици съм на диета - ограничавам доста въглехидратите. Пия по около 2 л вода на ден. Ям плодове обикновено на ден - по 1 ябълка или 1-2 круши и по 4-5 райски ябълки. От няколко дни устата ми е супер пресъхнала, имам болки в десния прасец (не приличат на крампи, принципно пия и магнезий всеки ден) и коремът ме боли на моменти доста силно ниско вдясно. Днес почти цял ден ми се спи много, въпреки че спах много добре през нощта, мотае ми се главата и ми притреперва. Сега отчитам, че последните 2-3 дни почти не съм яла плодове и има вероятност да съм пила и по-малко вода. Нямам диабет. На профилактичните ми изследвания в края на септември кръвната ми захар беше 4.43, а гликиран хемоглобин 4.6.
Започнах да търся информация в интернет - пише, че при 5 mmol/L се води спешно състояние. Като цяло над 3 mmol/l се води много високо ниво на кетони.
Та някой има ли идея дали наистина тези високи кетони са наистина опасни за здрав човек (който не е диабетик) и как мога да ги сваля?

# 812
Здравейте, днес покрай едни кръвни изследвания - ПКК и CRP, които са в норма, реших да пусна и урина. Оказа се, че имам доста високи кетони - 5 mmol/L при референтни стойности "отрицателни".
Скрит текст:
Става дума за жена, на 41 години. От няколко седмици съм на диета - ограничавам доста въглехидратите. Пия по около 2 л вода на ден. Ям плодове обикновено на ден - по 1 ябълка или 1-2 круши и по 4-5 райски ябълки. От няколко дни устата ми е супер пресъхнала, имам болки в десния прасец (не приличат на крампи, принципно пия и магнезий всеки ден) и коремът ме боли на моменти доста силно ниско вдясно. Днес почти цял ден ми се спи много, въпреки че спах много добре през нощта, мотае ми се главата и ми притреперва. Сега отчитам, че последните 2-3 дни почти не съм яла плодове и има вероятност да съм пила и по-малко вода. Нямам диабет. На профилактичните ми изследвания в края на септември кръвната ми захар беше 4.43, а гликиран хемоглобин 4.6.
Започнах да търся информация в интернет - пише, че при 5 mmol/L се води спешно състояние. Като цяло над 3 mmol/l се води много високо ниво на кетони.
Та някой има ли идея дали наистина тези високи кетони са наистина опасни за здрав човек (който не е диабетик) и как мога да ги сваля?

Вие в момента май сте в състояние на хипогликемия - сомноленция, треперене. Защо сте ограничила въглехидратите при положение, че по принцип кръвната ви захар е ниска!
Кетони в урината може да се появят при обезводняване.
Вземете си електролитен разтвор от аптеката и пийте от него не само магнезий. Изяжте нещо сладко веднага, или пийте портокалов сок. Не ограничавайте драстично въглехидратите. Ние се нуждаем от тях, особено мозъка ни.

# 813
  • Варна
Здравейте, синът ми се оплака от остра болка в слабините  след преглед лл установи че двата му лимфни възли са уголемени и днес пуснахме изследвания . В петък сме чак на преглед при нея отново  с изследванията  .
Ще съм благодарна, ако някои малко ми обясни какво означават завишените стойности .
Hug

# 814
vici75 добре са, значи не е от това.

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 06:56 от mibobo

# 815
Здравейте, моля за помощ в разчитането на изследванията, тъйкато за ЛЛ винаги всичко е топ. Става дума за девойка на 13 години. От една година с обилен цикъл, който ме притеснява да не и докара някоя анемия. Отделно е с епилепсия и ми се иска поне на друго ниво да не изпускам влошаване на състоянието.

# 816
sergeeva СУЕ е много високо (утайка на кръвта). Подсказва някаква инфекция. ЦРП трябва да пуснете също.

# 817
Тези резултати от изследване на щитовидни хормони в нормата ли са?
FT3      6.64   pmol/L   3.10 - 6.80
FT4      19.78   pmol/L   12.00 - 22.00
TSH      1.32   µIU/ml   0.27 - 4.20

# 818
sergeeva СУЕ е много високо (утайка на кръвта). Подсказва някаква инфекция. ЦРП трябва да пуснете също.
Благодаря за включването. Важно ми е да знам, какво да изследвам още и какво да питам, за да не претупа нещата ЛЛ. Утре ще мина да ги изговорим и явно пак ще я водя да я бодът. Видях, че и ЖСК са забравили да пуснат, а изрично поисках. Давайте идеи друго да проверявам ли. Замислям се на какво да се дължи тази утайка, при положение, че видимо е здрава и не е боледувала скоро.

# 819
Не се притеснявайте. Утайката е завишена, но не е прекалено висока (например над 100). На мен по време на тежък цикъл също са ми изкарвали повишено СУЕ. Изследвайте също CRP, който е по-специфичен и точен показател.

# 820
Не се притеснявайте. Утайката е завишена, но не е прекалено висока (например над 100). На мен по време на тежък цикъл също са ми изкарвали повишено СУЕ. Изследвайте също CRP, който е по-специфичен и точен показател.
Благодаря за отговора.

# 821
Тези резултати от изследване на щитовидни хормони в нормата ли са?
FT3      6.64   pmol/L   3.10 - 6.80
FT4      19.78   pmol/L   12.00 - 22.00
TSH      1.32   µIU/ml   0.27 - 4.20

Да, даже са много добри.

# 822
Здравейте, може ли някой да ми разчете резултатите на тези хормони, защото няма описани референтни стойности в таблицата?

FSH - 2.37 mLU/ml
LH - 2.79 mLU/ml
Estradiol - 116.6 PG/ml

# 823
Не може да няма, обикновено са сложени най-отдолу със звездичка, като забележка. Те не са само едни граници, а са в зависимост от кой ден на цикъла са, в зависимост дали има или няма менопауза и т.н.

# 824
Не може да няма, обикновено са сложени най-отдолу със звездичка, като забележка. Те не са само едни граници, а са в зависимост от кой ден на цикъла са, в зависимост дали има или няма менопауза и т.н.

Ето това се вижда като отворих резултатите:

Общи условия

Активация на акаунт