🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 65]

• 52 515
  • 764
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Когато си правих операция в Истанбул, клиниката предлагаше трансфер от летище/автогара включен в пакета, мисля че е масова практика. Така че аз разбрах въпроса като стигане от Шишли до забележителностите.
Не че съм компетентна да отговоря, но може пък и да има някаква полза от този пост.

# 601
Пред хотела има някаква автобусна спирка, която се казва "Градска болница Проф. Д-р Джемил Ташджъоолу". Там спира автобус, който отива до  Шишаане (тоест близо до Галата кулеси и Истиклял)

# 602
  • ES
Метрото на Истанбул е първото метро което виждам в което за всяка смяна на линия трябва да се таксуваш наново. Досега в които съм се возила плаща само при влизането и ползваш цялата мрежа от линии, но тука за първи път виждам че не е така включително мармарай цената му е двойна. Сега разбирам че 20 лири билет на фона на 37 лири за евро е малко, но като го платиш няколко пъти ако трябва да сменяш няколко линии, ами че то се става доста солидна сума. Също така интересно ми е беше колко надълбоко е самото Метро с ескалаторите се слиза много на дълбоко под земята. А такава скъпотия е просто невероятно. Най-вече е усещането което остава от тебе че искат да те излъжат като те видя че си чужденец. Масово не знаят дори английски. А това колко лесно се купува картата Истанбул карта е друг въпрос. Картата сега е станала 130 лири, но не можеш да я купиш само нея трябва да сложиш повече пари в машината, за да има и нещо за салдо, но не можеш да сложиш и няколко банкноти наведнъж значи за да си купиш една карта със салдо трябва да сложа поне 200 лири. Това разбира се на нито един от езиците които услужливо са сложили в апликацията не го пише. Слагаш банкнота от 100 лири и ти я връща. По едно време ми се ревеше от яд и безсилие. Намерихме офис на тази Истанбул карта но там за жалост никой не говореше език освен турски и добре че имаше един услужлив клиент и с крака и с ръце се разбрахме, човекът сложи лично от него си 200 лири да пробва и успяхме да си купим карта с малко салдо от 70 лири вътре. Няма да ви казвам колко щастлива бях все едно ми се е паднала шестица от тотото. Бакшишът който трябва да са фактурира законно влиза в сила от миналата година и някои уважаващи себе си заведения включително и нашия хотел стриктно го прилагат. 😃 На фактурата пише 10% плюс от това което си похарчил е за сервиз. Входът за топ капъ вече е 42€, и имаше опашки все едно раздаваха вътре пари не че ти трябва да даваш направо бях изумена. То е просто неприятно от толкова много хора не можеш да се насладиш на красотата на музея.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 20:48 от gery_to

# 603
Метрото е евтино. И линиите са дълги, затова има таксуване отново. Разстоянията не са като в София. Само от Кадъкьой до летище Сабиха Гьокчен е 35 км и струва едва 20 лири (около левче).  Мармарай е скъпо, защото от първата до последната спирка е 82 км, от Халкалъ до Гебзе. Мармарай обединява двата бивши крайградски влака (banliyö им казваха), в европейската част и в азиатската част (от Сиркеджи до краен квартал в европейската и съответно от Хайдарпаша до краен квартал в азиатската), като трябваше да се направи преход с ферибота. Мармарай е удобство, че се возиш, без да слизаш. Тунелът под Босфора е огромно удобство.  Регистрираните карти.. т.е. за хора с турски кимлик, имат повече екстри, след слизане, пак се опира картата и се връщат пари в нея, ако си пътувал по-кратко.
И да, слиза се с 5-6 ескалатора, защото влакът минава под морето (Босфора) и метростанциите са доста, доста дълбоки, Сиркеджи, Юскюдар, Айрълък чешмеси.
И въпреки всички качени цени, пак е мн. по-евтино от транспорта в държавите от ЕС.
Колкото до английския, никой не е длъжен да говори английски. В България важи същото.

# 604
  • ES
За една държава, която се издържа само от туризма, мисля, че да успееш да влезеш в контакт с клиента е задължително условие да знаеш различен от твоя език, особено за Истанбул трябва да важи.
Ако продължават с тези увеличаващи се цени на туристическите услуги, боя се, че доста от туристите ще предпочетат други дестинации. Например един едноседмичен круиз по Средиземно море ол инклузив има същата цена, която има нашата екскурзия (тя продължава е в още 3 града в Турция). Следващата ни спирка е в Анкара, ще посетим мавзолея на Ататюрк. Четохме отзиви на туристи и повечето казват, че нищо не са разбрали от експозициите, защото всичко е било на турски.

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 05:23 от gery_to

# 605
В Италия също много хора не знаят английски
Ние бяхме за много кратко в Истанбул, за да си взема лекарства, които ги няма в България. Бях изключително приятно изненадана от хората там.  Съвсем непознати хора ни помагаха, когато имахме проблем. Например в Мигрос нямаха   карти за намаление, продавачката не разбираше английски и следващия човек на опашката си маркира своята. Също така не можехме да намерим конкретна аптека и един мъж с дете ни заведе до там.
Хубав ден на всички!

# 606
gery_to, не знам кога ще спадне потокът от туристи в Истанбул. През първите 4 месеца на 2024 има ръст с 10% спрямо 2023 и през града са минали 5.2 мил. чуждестранни туристи. (Подчертавам чуждестранни, защото не е малък и % турци, които ходят на екскурзия до Истанбул).

От тук вече коментарът ми не е насочен към теб, а са мои си разсъждения.

Неприятна е ситуацията с цените за нас туристите, но нека се замислим колко по-сложна и трудна е за самите тях. А, да поддържаш такива забележителности на нивото, на което го правят, плюс количеството персонал, който работи там с тази нарастваща инфлация и безумен човекопоток също не е никак евтино начинание.

С 10% са се покачили туристите при тези цени, а ако цените не се вдигаха и туристите се бяха увеличили с 20% това значи още по-безумни опашки по забележителностите, нон-стоп претъпкан градски транспорт (и нужда от пускане на още превозни средства по линиите), пълни заведения и това пак ще доведе до вдигане на цените.

Плюс не намирам цените на градския транспорт за високи спрямо качеството, което предлагат. Казвам го като човек, който се мъчи с детска количка всеки ден в София.

И на мен не ми е никак евтино в Истанбул, но с добра програма спрямо бюджета, човек може да си изкара невероятно. Пък и вече има задоволително количество безплатни културни забележителности.

# 607
И на мен не ми е никак евтино в Истанбул, но с добра програма спрямо бюджета, човек може да си изкара невероятно. .
Само като обърнете лирите в евро и разбирате колко евтино е. Сравнете с която и да е европейска държава и ще видите, че е сте "на далавера". Аз пътувам непрекъснато из Европа и такава евтиния като в Турция все още няма.
Метрото от летището в Мадрид до града е 5 евро, метрото от летището в Атина до града е 10 евро... в Истанбул е 20 лири (55 цента) и ние пак се оплакваме, че трябва да се прекачим и да дадем още 20 лири, та да стане около евро.

И да не обобщаваме, Турция не е Истанбул. Където и да пътувате из провинцията, особено в Източна Турция, е в пъти по-евтино. Бил съм в Карс, Ерзурум, Диарбакър, Батман, Адана, Мерсин, Амасия, Самсун...  и мн. др (при отделни пътувания)., цените са в пъти по-ниски.  Най-скъпият град в Турция е Истанбул.  И пак.. за европейския джоб е доста приемлив.

@gery_to, @stryper ... .е аз знам и турски, и италиански, така че нямам проблем нито в Турция, нито в Италия. По принцип е добре в туристическите държави да поназнайват английски. Чувал съм в турските курорти да говорят на английски с клиенти на заведения, в смисъл... не можем да обобщаваме.

Що се отнася до мавзолея на Ататюрк, нищо кой знае какво не е, но си струва веднъж да се види. В Анкара съм бил преди повече от 10 години и помня някакви зверски проверки, с огледала под всеки автомобил, автобус...

# 608
  • ES
Да, храната не е скъпа, като я обърнеш. Може би усещането за скъпотия идва от това, че има цени за местни и за туристи те кара да се чувстваш измамен, защото ти взимат по-скъпо, от колкото на турчин, а стоката, услугата е същата.
И да, има и много добри и човечни хора, като човекът, който ни помогна да си купим Истанбул картата. Българин надали би извадил от своите си пари да пробва да купи за някакви съвсем непознати хора. Но и аз не живея от много години в България, може би за това, някои неща ми правят впечатление повече от колкото на вас.
Другите им стоки, поне, към които аз имах интерес като златни бижута и козметика са доста по-скъпи и не си струва да се купуват от там. Не знам местните как могат да си позволят такива цени.

# 609
  • Милано
Здравейте, от кой вход за вляза за златарските ателиета на Капълъ?

# 610
  • София
Скрит текст:
За една държава, която се издържа само от туризма, мисля, че да успееш да влезеш в контакт с клиента е задължително условие да знаеш различен от твоя език, особено за Истанбул трябва да важи.
Ако продължават с тези увеличаващи се цени на туристическите услуги, боя се, че доста от туристите ще предпочетат други дестинации. Например един едноседмичен круиз по Средиземно море ол инклузив има същата цена, която има нашата екскурзия (тя продължава е в още 3 града в Турция). Следващата ни спирка е в Анкара, ще посетим мавзолея на Ататюрк. Четохме отзиви на туристи и повечето казват, че нищо не са разбрали от експозициите, защото всичко е било на турски.
[/spoiler]

Не мога да се съглася с твърдение, че Турция е "държава, която се издържа само от туризма". Не знам откъде е тази информация?
Турция е държава, която изнася селскостопанска продукция (най- големия производител на ягоди, домати, маслини, зехтин) целогодишно за цял свят.
А текстила?
А кожените изделия?
А автобусите, които произвеждат?
Мога да изреждам още няколко страници...
Туризмът... нормално е с това местоположение и с трите морета.
И Истанбул не е туристически град, мегаполис е!
А аз, където и да съм била в Турция, съм се разбирала с хората- къде на английски, къде "ооо, комши..."
И никъде не се чувствам толкова обгрижена, колкото в техните морски курорти!
И не на последно място... какво се случва с цените тук, у нас?!

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 22:21 от AnyHr

# 611
  • София
Гейт 7 - Баязид /най-лесно от площада и трамвайната спирка/ или от срещуположната страна Гейт 1- Нур Османие - това всъщност е главната златарска улица. Има и още няколко входа за златарски ателиета - 18 гейт - Махмут паша и 19 гейт, които също са от страната на Нур Османие и гейт 1.

# 612
  • ES

Не мога да се съглася с твърдение, че Турция е "държава, която се издържа само от туризма". Не знам откъде е тази информация?
...
Цитирах мнение, което беше по-горе изказано. И знам, че има и други отрасли, с които е известна Турция, но в последно време икономиката ѝ доста се е променила и за това го приех за вярно и то си и личи.
Имам още негативни коментарии да споделя, не лично мои, на хората от групата са, но ще се въздържа. Явно моите споделени наблюдения се приемат като упреци и предизвикаха много изказвания в защита. Не ми е била това целта.

# 613
Турция произвежда от храни, през дрехи, до автомобили... Но заради калпави политици и най-вече популистката политика на президента, икономиката страда. Добре, че е туризмът да налива милиарди
Скрит текст:
Седмица преди изборите Ердо качва пенсиите с 45%, за да гласуват пенсионерите за него. После що лирата се обезценява и цените скачат. Преди 2 години беше "препоръчал" (направо забранил) турците да обменят големи суми лири за долари/евро. Препоръката беше да спестяват в турска лира. В резултат, хората се шашкат, теглят си парите и харчат като за последно, обръщат в злато.... Имаше огромни опашки за хляб дори.
Тези екстри в Истанбул (почти 15 линии на метрото, Мармарай, тунела Аврася, третият мост на Босфора, новото летище) ги плаща всеки данъкоплатец в страната, не само гражданите на Истанбул. А в районите, в които не печели АК Парти (президентската партия) на изборите... пълна мизерия. В Диарбакър като бях.. стари автобуси, разбити тротоари, досущ като някой тукашен град, цените бяха няколко пъти по-ниски от тези в Истанбул. Никакви инвестиции в града, там печели прокюрдската партия и ги наказват, от Анкара не отпускат и 1 куруш за този район. Да казвам ли, за сравнение колко милиони се изляха в Коня и Ризе, където партията на Ердоан печели с над 70%? Скоростен трамвай, не знам какво... Бях и в Коня, разликата с 10 години по-рано е фрапираща. в Адана също.. метро им направиха.  И така..
Най-близо е откъм Беязът, където е спирката на трамвая "Беязът - Капалъчаршъ"

# 614
  • Милано
Благодаря за бързите отговори..Дано се справя.Ще ползвам Gogle maps не зная дали без улица ще ми намери точно този вход..

Общи условия

Активация на акаунт