🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 65]

• 52 491
  • 764
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте, да попитам искам да се кача на корабче по Босфора самостоятелно . Мога ли да си купя онлайн билет . Приблизително колко струва такава разходка.

И да попитам още нещо посещавали ли сте ASYA MOLL. Заслужава ли си .

# 631
Няма проблем да пътува с карта, лично проверено в началото на лятото - дъщеря ми /14г/ влезе с  ЛК.

Много благодаря!

# 632
  • София
Ако решите да отидете до Юскюдар, задължително (за мен) е посещението на Nevmekan Sahil, към който има и интересен безплатен музей с много детайлно изработени кукли на султани.
Гугъл ми каза, че това е кафене. Така ли е?

# 633
И аз го открих като кафене , с  добри отзиви е.
От 1 септември ще има нови , по- високи цени на забележителностите, четох в Инстаграм.
Ако решите да отидете до Юскюдар, задължително (за мен) е посещението на Nevmekan Sahil, към който има и интересен безплатен музей с много детайлно изработени кукли на султани.

# 634
  • Варна
Здравейте! През пролетта искахме да посетим кулата с гледка в Чамлъджа, но не ни остана време. Сега планирам ново посещение през есента, но нещо не си намирам в записките как се стигаше с транспорта до нея. Може ли ходилите да ми помогнете?

# 635
Информация от Инстаграм
Новите цени на дворците от 1 септември:
Долмабахче -1200 лири, бърз билет без опашки- 1750;
Комбиниран билет за Топкапъ: 1700,
Бейлербей - 400
Йълдъз - 1000,
Кючюксу, Ъхламур, Бейкоз- 160 лири
Павилион Маслак- 160
Павилион Айналъкъвак - 160
https://www.instagram.com/reel/C_I8ucIt9fF/?igsh=MWtxa2hsd2x6OWlyaA==

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 22:52 от FBID1119177734809501

# 636
Макар, че е известно главно с красивия покрив и ниските цени в заведението 😅, всъщност бих го определила като културен център. Има библиотека, места за работа, има и различни изложби, а част от комплекса е и музеят с куклите, за който споменах - Hanım Sultanlar Müzesi.

[/b][/b]

# 637
  • Варна
Здравейте, да попитам искам да се кача на корабче по Босфора самостоятелно . Мога ли да си купя онлайн билет . Приблизително колко струва такава разходка.
И да попитам още нещо посещавали ли сте ASYA MOLL. Заслужава ли си .

най добре си изберете на място на кея Еминьоню - две фирми предлагат няколко вида с различни цени както и десетки варианти се намират в нета с вечерни варианти с храна и почерпка. Има и варианти да изберете някой по дълаг маршрут , примерно до Sarıyer на редовния градски транспорт и цената да ви е 1 билетче в посока , а и да ползвате отделните спирки като хопон-хопоф.  ASYA MOLL защо точно - моловете са над 200 във всички части на града и  с едни и същи почти  вериги магазини

# 638
  • София
Миналата година една седмица имах удоволствието да се любувам на този уникален като архитектура център и кафене в Юскадар. Апартамента, който бяхме наели бе точно над него и вечер се любувахме на красивата градина, която излъчваше невероятно спокойствие. Наистина има опашки за влизане в него, защото обстановката, в която може да изпиеш вечерното си кафе е много красива и релаксираща, а цените ниски на фона на останалите многобройни заведения на крайбрежната в Юскадар.
Въобще Юскадар е доста по-различен район от останалите туристически райони като Султан Ахмет, Сиркеджи, Бейоглу, Кадъкой и т.н. Атмосферата му е доста по-различна от изказанато тук мнение за мръсотия и мизерия. Според мен мръсотията и мизерията в Истанбул са в европейската, а не азиатската част.
Ако не преминеш на тагадък за няколко часа през него, а се оставиш спокойно няколко дни да се разходиш из десетките красиви местенца, които Юскадар предлага няма да го определиш като мизерен и мръсен.
Да не говорим за факта, че именно от Юскадар се откриват едни от най-впечатляващите и красиви гледки към цял Истанбул. И не напразно наред с Кадъкой и Сиркеджи той е най-добре развит като градски транспорт.
От тук тръгват автобусите за всички точки в азиатската част, които туристите искаме да посетим, наред с метрото, мармарая и  няколкото фериботни терминали.
Още повече, че и тук има Капалъ чарши и няколко пазара, в които цените са доста по-ниски от тези в Европейската част.
Малко дълго стана мнението ми, но си поззволявам това, защото Юскадар е един от най-любимите ми райони в Истанбул и тук човек се чувства спокойно, наслаждавайки се на истинския Истанбул, а е само на 20 минути от лудницата в центъра.

# 639
MALL на английски, но в случая AVM - АлъшВериш Меркези (Търговски център), както му се казва накратко "а ве ме" Grinning
Скрит текст:
(На азербайджански мол е "Тиджарет меркези". Всъщност и на турски, и на азербайджански тиджарет е "търговия". Идната седмица съм в Баку, така че вляза и в някой друг TM за разхлаждане в жегата).
Джевахир и Тръмп мол не са лоши, Форум също. Ходя, само ако трябва да убивам време, ако навън е много горещо или вали дъжд...  Но смятам за грехота да ида до Истанбул и да се завра в мол (и в София има молове).
На станция Айрълък Чешмеси, където се сменят Мармарай с М4 (за летище С.Гьокчен) има Мол Наутилус, но...нищо особено не е. Мол като мол.

# 640
  • София
Здравейте. Решихме набързо да си направим една разходка до Истанбул почивните дни през м.Септември от 20 до 23.
Ходила съм преди доста години два пъти.
Сега се връщам с две деца на 13 г и 7 г и меко казано съм шокирана от цените на входовете по основните забележителности.
Мисля че ще пропуснем голяма част от тях и ще се отдадем просто на разходка по улиците , баклавички и вечеря на корабче:)
Основния ми въпрос е влиза ли се с лична карта,без червения паспорт ?
Какво бихте препоръчали интересно за деца?  Набелязала съм Аквариума и железопътния музей.
Видях че има и голям зоопарк ?
Благодаря! Simple Smile

# 641
Здравейте. Решихме набързо да си направим една разходка до Истанбул почивните дни през м.Септември от 20 до 23.
Ходила съм преди доста години два пъти.
Сега се връщам с две деца на 13 г и 7 г и меко казано съм шокирана от цените на входовете по основните забележителности.
Мисля че ще пропуснем голяма част от тях и ще се отдадем просто на разходка по улиците , баклавички и вечеря на корабче:)
Какво бихте препоръчали интересно за деца?  Набелязала съм Аквариума и железопътния музей.
Видях че има и голям зоопарк ?
Благодаря! Simple Smile
Музеят на Рахми Коч за децата.
За дворците посетете Кючюксу 160 лири е , можете да се разходите до Анадолската крепост последно беше 100 лири вход до нея река Гьоксу има заведение Гьоксу кафе миналата година бяха разумни цените.
В комплекса на джамията Чамлъджа има музей със страхотно светлинно шоу,  но е платен вече , последно е 250 лири.
Можете до хълма Пиер Лоти  от Еминюню с трамвай 5 и после с Телеферик кабинков лифт, може и да разгледате българската църква и после до хълма пак с трамвай 5. До българската църква може от Каракьой с корабче на Шехир Хатларъ градски транспорт. Автобус, трамвай, кабинков лифт Телеферик е 20 лири чекиране с Истанбулкарт, Мармарай 44 лири, корабчета около 30 лири без Принцовите острови.

# 642
Има поне три Зоопарка и два Аквариума( аз за толкова знам. Май месец бяхме в Тузла, в Аслан парк. Само лъвове и няколко други котки. Артакцията беше игра с лъвче. Сега обаче е пораснало и за момента няма.
В Истанбул парк има още един и там се гали лъвче и се храни мече. Влиза се при маймуни, змии, папагали.
Ние сме се насочили към Зоо Фарук. Ще го посетим другата седмица и ще пиша как е.

# 643
Още в заглавния пост, на първа страница горе, го пише с големи червени букви. Създателката на темата се е постарала да го напише най-горе, точно за да няма подобни въпроси на всяка страница.
Отделно че... за всяка една държава може да проверите с какво се пътува в сайта на външно, има секция "Пътувам за..." . Или в Гугъл пишете "Министерство на външните работи - пътувам за.... Турция".

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 11:24 от diziler

# 644
  • София
Ама Вие сериозно ли? След всичко, изписано до момента?  Елементарна форумна култура изисква да поразровите малко темата и за секунди ще стигнете до отговор на този въпрос. Още в заглавния пост, на първа страница горе, го пише с големи червени букви. Създателката на темата се е постарала да го напише най-горе, точно за да няма подобни въпроси на всяка страница.
Отделно че... за всяка една държава може да проверите с какво се пътува в сайта на външно, има секция "Пътувам за..." . Или в Гугъл пишете "Министерство на външните работи - пътувам за.... Турция".
Здравейте. Благодаря. Прочела съм предварително информацията за влизане в държавата. Пътуваме често и винаги се информирам предварително за всяка една държава.
Попитах защото съм чувала и за случай, в които връщат и не пускат на границата само с лична карта. А нямам валиден червен паспорт и какъв риск поемам, ако не си извадя.
Хубав ден.

Общи условия

Активация на акаунт