Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 17

• 51 912
  • 751
  •   1
Отговори
# 510
Младост хич не беше толкова зле едно време, особено 1 и 3 (от които имах повече впечатления едно време). Младост 4 си беше зле, защото е построен последен и не беше останало достатъчно време за облагородяване  по време на соц-а.
Сега Младост-1 е пълен ужас, с пазара, застрояването и т.н. Веднъж годишно ме карат до пазара, невероятен кошмар е - коли отвсякъде, хора... А не беше така. Преди пазарчето беше на отсрещния тротоар.
Преди повече от 5 години ходих до 1А, беше приятно. С нови панелки, съвсем прилично изглеждащи, от края на социализма, с нещо като хълмчета и полянки по тях. С удобството на метро на около 5 мин. Но предполагам вече не е същото, за тези 5 години.

# 511
Всички други изложени недостатъци са верни, но не и за въздуха - много е ветровито в Младост и е от по-чистите квартали, доколкото в София има чисто (няма и много печки, просто всичко е блок). Пробвайте в западните части или под Владайската река, да видите какво значи космически ФПЧ и невъзможност за дишане.
https://airsofia.info/ - сега навсякъде е ОК въздухът, но малко по-продължително наблюдение го демонстрира.

За мен дори непоносимо ветровито, тъй като в един период животът ми беше разделен между центъра и Младост, нямах търпение да се прибера в центъра на завет и на топло (поне 2 градуса е по-висока температурата).

Няма как в западните части на София да е по мръсен въздуха по простата причина че ветровете са предимно западни. Иначе наистина има и локални максимуми, например най-мръсния въздух обикновено е в Павлово, локално течение което се спуска по северния склон на Витоша донася цялата гняс от Бояна Драгалевци и прочие.
Подобно е в ниските квартали близо до центъра като Сухата река, както и самия център разбира се.
Ако някъде температурата е 2-3 градуса по висока това обикновено е благодарение на смога. Еми мерси за такава "топлина".

# 512
Не само надморското равнище влияе. Застрояването също.  Високите сгради с много прозорци Стоп-сол излъчват най-много топлина. Асфалтът и тротоарите - също.
И логично долу в ниското около Сточна гара, Хаджи Димитър и т.н. е по-мъгливо. Но за смога - отново да кажа.
Аз съм там в ниското, по средата между Витоша и Стара планина, гледам и в двете посоки. Ето, в момента, на север към Стара планина виждам всички квартали до началото на склоновете на планината, а самата планина е ясно очертана на фона на небето. На юг, към Стара планина, се вижда само контурът на Витоша и в мараня/смог се очертава може би само най-високата 1/4 от гребена на планината. Останалото-и планината, и небето, и смогът се сливат в един цвят.
В относително чист ден, когато е имало вятър, виждам по-често къщи/квартали по склоновете на Стара планина, отколкото кварталите, накацали по Витоша.

Официалните данни не са особено достоверни - имаше подробна статия за установено с влязло в сила решение на съда за преместване на пунктовете за измерване на замърсяването в градинки и паркове, вместо по кръстовища. Но за съжаление, статията вече е архивирана и не може да бъде прочетена. По спомен, в София на Орлов мост и Хиподрума станциите са преместени сред дървета и зеленина. В Пловдив -  една от измервателните станции е скрита сред високи туи в парк „Каменица”.

# 513
Да, от първа ръка мога да кажа, че всички централни станции - на "Московска", Орлов мост и бул. "Христо Ботев" са премахнати. Но все пак по кварталите станции има и се мери, а има и частни уреди, чиито показания, също могат да се отчитат неофициално.

# 514
По западните квартали е ясно защо е най-проветриво най-чист въздуха - заради теченията от Банкя. Но за Младост знам, че винаги е с много мръсен въздух.

# 515
Ако следите дори само една зима показанията на станциите, ще се убедите, че е обратното. Голямо значение има изгарянето на твърдо гориво, което е в пъти повече в западните квартали. Естествените метеорологични условия са само бонус.

# 516
  • София
Да, кварталите с къщи в София никой не ги харесва и не ги брои, но те съществуват и замърсяват въздуха.

# 517
Аз пък мисля, че изгорелите газове от трафика и немитите улици и булеварди са основните източници на замърсяване. Бях виждала снимка на Цариградско шосе,  детелината на 4 километър посока Плиска, смогът беше на ниво около 10-ина метра над земята, Плиска не се виждаше. А там няма къщи на твърдо гориво.

Скрит текст:
При единственото миене на кварталните улици през годината точно до мен, на ъгъл, има ниско ниво на улицата, като дупка, до кофите за боклук. След като измият, веднъж годишно, при следващия дъждп очва да се събира прах до степен, че когато е валяло не можеш да стъпиш там, защото ще се пльоснеш в калта, толкова е дебел слоят. Когато не вали, тази кал става на прах и се разнася. За протокола - Сточна гара, няма особено много строежи, а и да има, наистина мият гумите на камионите (бетоновозите), когато ги има. Т.е. тази прах си се наслоява от въздуха.

В Париж мият улиците всяка нощ/ранна сутрин. За цяла седмица не се налага да си бършеш обувките. Тук от Сточна гара до Витошка и вече са за бърсане. Между другото, Сливница я мият често, повече от веднъж седмично, поне през лятото. Но миене на булеварда само не върши работа.

# 518
Зимата от квартал Триъгълника се носи отвратителен облак сажди. Там нямат ТЕЦ и явно масово се отопляват на твърдо гориво. Сппях да ползвам метростанция Хан Кубрат, защото излизайки от метрото имах чувството, че дихателните ми пътища се пълнят със сажди. Имало е случаи да не се вижда какво свети светофарът и то не защото има твърде гъста мъгла, а защото пушекът е черен. Трафикът и неизмитите улици само допълват “идилията”.

# 519
Аз пък мисля, че изгорелите газове от трафика и немитите улици и булеварди са основните източници на замърсяване.

Замърсяването е най-високо нощем, не е логично причината да са автомобилите.

# 520
Автомобилите са важен компонент и е достатъчно човек да огледа данните от локдауна 2020 г. или които и да е дълги празници, когато трафикът в София стихва почти до нула. Тогава въздухът рязко се изчиства. Замърсяването от колите през деня се усеща и във вечерните часове именно заради ефекта на натрупването и метеорологичната невъзможност въздухът да бъде "продухан".
Но замърсяването е многофакторно. Печките са голяма драма също.
Но най-важната причина за високите ФПЧ е, че градът ни е КАЛЕН. Не е само липсата на редовно миене, а че коли и хора се движат по кал, боклуци, строителни отпадъци, после разнасят и разпрашават това, което е полепнало. В една градска среда не трябва да има изобщо възможност да си изкаляш обувките, а само твърди настилки и тревни площи. Помислете например след едно минимално разкопаване на квартална улица за ремонт на тръба какво се случва - нахвърлят надве-натри изкопаното и така си остава с месеци, докато вятърът, колите и пешеходците го разнесат хубаво и се надишат с него.
Отделно София е цялата опасана от строежи, които генерират на свой ред тонове кал и мръсотия.
А и презастрояването, особено в центъра и южните квартали, допълнително блокира витошките коридори за естествена вентилация на града.
За жалост, справянето с този проблем изисква дългогодишни целенасочени усилия и огромно количество политическа воля, което не мисля, че имаме на този етап.

# 521
Да, кварталите с къщи в София никой не ги харесва и не ги брои, но те съществуват и замърсяват въздуха.

Еми като гледам не само че съществуват ами се и разрастват Wink Не случайно в някои квартали бизнесът с пелети и термо помпи са златна мина - нали не мислите че къща = печка с въглища Simple Smile по скоро къща = по малко коли съответно по малка вероятност това някои да се сдобие с таралясник които ще отровят въздуха Simple Smile

# 522
Напротив, тези квартали са най-големият развъдник на коли, защото са на майната си, без изградена инфраструктура, без обществен транспорт. Понякога дори без асфалтови улици!
Пак простотии на общината, че позволяват на инвеститорите да строят на парче, оставяйки след себе си само кал, без да изградят съпътстващата инфраструктура.

# 523
  • Out of the Mix
Rebel, да не си в Надежда? Smile

Страшен лизгоч и мазньоч беше по улиците днес, булеварди и тротоари.
Не знам какви смески лискат против замръзване, ама като сложиш и мъглата, калта от наспиралите коли по полянки и паланки, непочистените строителни изходи, и камиони движещи постоянно, няма как да е друго яче.
Повече дъждове ще трябват да отмие. Може би към април, май чак.

# 524
  • София
Зимата от квартал Триъгълника се носи отвратителен облак сажди. Там нямат ТЕЦ и явно масово се отопляват на твърдо гориво. Сппях да ползвам метростанция Хан Кубрат, защото излизайки от метрото имах чувството, че дихателните ми пътища се пълнят със сажди. Имало е случаи да не се вижда какво свети светофарът и то не защото има твърде гъста мъгла, а защото пушекът е черен. Трафикът и неизмитите улици само допълват “идилията”.

ТЕЦ-ът е точно отсреща на Баухауса, как да няма и да не допринася като там такива пушеци и смрад излизат, че е чудо.

Друг в въпросът, че в къщите се гори каквото падне и не може да си отвориш прозорците нормално да си проветриш. И отделно тази част на града е в ниското и мъглите като се смесят с мръсотията и смока е някакъв отвратителен микс.

Общи условия

Активация на акаунт