Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 17

• 51 898
  • 751
  •   1
Отговори
# 570
Освен това има много жилища, чиито данъци не са актуализирани и си се смятат на данъчни оценки от преди 50 години и плащат по 30-40 лв. на година. На същата улица в нова сграда плащат друго...

В данъчната оценка се прилага коефициент за овехтяване. Затова няма как еднакви по площ жилища в 2 съседни сгради - едната стара на 50 години, а другата нова, да плащат един и същи данък. Овехтяването се прилага до един момент, оттам нататък не мърда коефициентът. В противен случай в един момент данъчната оценка би станала 0.

# 571
Освен това има много жилища, чиито данъци не са актуализирани и си се смятат на данъчни оценки от преди 50 години и плащат по 30-40 лв. на година. На същата улица в нова сграда плащат друго...

В данъчната оценка се прилага коефициент за овехтяване. Затова няма как еднакви по площ жилища в 2 съседни сгради - едната стара на 50 години, а другата нова, да плащат един и същи данък. Овехтяването се прилага до един момент, оттам нататък не мърда коефициентът. В противен случай в един момент данъчната оценка би станала 0.

И все пак 40 лв. на година за уж скъп квартал, в уж столица, било то и за стар блок, е крайно малко. Сега как се използват тези пари е друга тема, но това е крайно недостатъчно като сума, дори за някой, който има добри намерения към развитието на инфраструктурата.

# 572
Ами нали след това се твърди, че СС трябвало да е (много) по-евтино от НС при продажба.

И топло-топло, току-що появило се в информационния поток - откриваме топлата вода, за пореден път

https://www.mediapool.bg/zastroyavaneto-na-sofiya-na-yug-vremenn … i-news367492.html

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 15:38 от man_darin_ka

# 573

Не знам за сградата, но важното е че там се съхранява музикалното наследство на България. Има редица уникални фолклорни записи, нито една друга звукозаписна компания не е правила подобни.

А това защо да ограничава собственика да не направи каквото желае със собствеността си?
С цялото ми уважение към тези творци и наследството им, но собствеността на имота е частна. Балкантон да има грижата да наеме/купи сграда с архивни функции.
Няма как да е довод това, че там наема на студиата бил нисък и разни младежи можели да свирят там на евтинко, та да не пипали сградата.
Сериозно???

# 574
По принцип не съм фен на течащото активно застрояване, на далавери на базата на приватизация за жъ
лти стотинки на активи за милиони, но в случая не знам защо се смесват 2 неща - собственост върху земята и сградите и собственост върху записите. Сградата не изглежда да е нещо особено интересно. Ако пък са разрешили приватизация на записите, заедно със сградите и земята, тези, които са взели това решение, са за съд. Бързата визуализация, пусната от инвеститора, ме впечатли още по-малко.

# 575
  • София
Поредна истерия е тази сграда / проект.
И имам усещането, че пак ние ще платим с лихвите за нея.

# 576
Здравейте, може ли мнение за имот в район Овча Купел старата част.

Най-вече някоя странична уличка на ул. Боряна.

Сериозно обмислям покупка в сграда NewPoint 2 kv. Ovcha kupel, ul. "Dragoman" 35, 1618 Sofia. Днес ходих, около района и доста ми допадна като визия. Google maps ми дава, че е на 10 минути пеша от паркчето Овча Купел и 10 минути от Фантастико.

Тъй като сме двойка, която близките 2-3 години обмисля дете, не знаем как е ситуацията с детските градини и училища. Като цяло по google maps изглежда да има близко. 10-15 минути пеша.

Съща така, около тази сграда NewPoint 2, видяхме още 1-2 сгради да се строят, та може и там.

Какво мислите за локяцията, става ли за семейство?

Можем да си позволим апартамент до около 200k - 210k Евро по БДС и още едни 50k за ремонт. Та за тези пари, изглежда, че Овча Купел да е най-подходящият квартал.

# 577
  • София
Района не е лош. Купете си паркомясто задължително обаче. За ясла и градина е зле, то на доста места е зле , де. За училище е още по -зле. Парка е само този и е малък предвид многото нови сгради и млади семейства. Инак, пак да кажа Овча Купел старата част е OK, с тези уточнения. Пак зависи в коя част точно и колко далеч от ГТ щото и това е важно...сградата която споменавате не я знам

# 578
Не е много розова ситуацията с детските градини в квартала.
Паркчето е тотално претъпкано топлите месеци. Като се настанят още няколко стотици семейства в квартала едва ли ще в по-поносимо.
До Фантастико иначе ще има и Кауфланд в близките месеци, на 5-6 минути пеша е от блока.
Минус на тази локация според мен е, че не е близо до метрото.

# 579
  • София
На мен ми се струва, че за тази сума можете да намерите нещо в по-добър квартал, в Гео Милев например съм виждала ремонтирано старо строителство, тухла, за тази сума. Там училищата са много по-добри, транспорт и т.н.

# 580
  • Out of the Mix
Тези 200-210к предполагам за тристаен в Овча Купел?
50к, ако са EUR, ок, левчета няма да стигнат за ремонта.

# 581
Тези 200-210к предполагам за тристаен в Овча Купел?
50к, ако са EUR, ок, левчета няма да стигнат за ремонта.

За тристаен да, просто от това което съм разглеждал ми се струва да мога да си позволя само в Овча Купел и по-крайните квартали.

Иначе говоря за 50k Евро за ремонт, да.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 22:07 от mrkosev

# 582
  • sofia
Старата част на Овча купел е кофти откъм достъп до градски транспорт. За ДГ не знам, но училищата си бяха зле преди години, сега ме съмнява да са се подобрили.
Като цяло, покрай новите строежи му се подобрява облика. Изнесох се от квартала преди 25 години и от година живея пак в него. Радвам се на метрото всеки ден 😂 Още имам спомен колко време пътувах до гимназията в центъра през първата половина на 90-те

# 583
В старата част на Овча купел има "съдийски" карета, т.е. нови кооперации, населени предимно с хора от съдебната система, при това от висши съдилища. Laughing Знам за държавна ДГ там, не знам коя е, че сутрин посрещали децата със свирене на пиАно, т.е. една учителка сутрин свирела на пиАно, докато идват децата. Иначе водене/взимане от ДГ и училище - с кола от родителите. Спортуване на децата - в Славия. Но това е информация отпреди 10 години, така че не претендирам за достоверност.

# 584
Мандаринка - така е и сега. Има три нови градини в района, едната е близо до старата част, на разклона за Г баня. За ясла положението е зле, моите не са били приемани, ходили са си на частна по две години - за градина и двете ми деца са били приемани в първа градинска, а сега с новите би следвало да е по-лесно (въпреки че пък се напълни с млади семейства, така че няма как да потвърдим). За държавни училища положението също не е розово, ако моето не беше прието в НУКК вероятно щях да си я карам до центъра, където работя. Сега, на някои си им харесват, това си е лично мое мнение, но в тази част масово разпределението е към 66-то, което кметицата с всичкия си акъл навремето направи интеграционно и ги карат от кварталите. Не е опция. Градски транспорт в старата част няма добре уреден, прави са хората и по тази линия, опцията е единствено пеша до метро или 5-ца трамвай, но и до него с друг транспорт/пеша. Обаче строителството е ниско, което на мен ми допада, има само няколко ЕПК, дипломатическите и е сравнително спокойно. И все пак - откъм държавни/общински ДГ и училища е по-уредено от новите квартали.

Общи условия

Активация на акаунт