Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 17

• 51 918
  • 751
  •   1
Отговори
# 525
E, миналата и тази седмица  няколко репортажа в сутрешния блок на БТВ  за Малинова долина - както за калищата, наречени улици, така и за мобилен цигански катун.

Какво да говорим за крайните квартали - през годините, когато е имало сняг, наринатите преспи със сняг, превърнали се в мръсни купчини лед, си стояха на жълтите павета (пред БНБ) и по Витошка до стопяването им от слънцето в началото докъм средата на март.

Дъждовете не вършат достатъчно работа, защото улиците не са добре нивелирани, ниво се прави на око от фирмите, затова и има дупки, където се събира стичащата се кал. А покрай отходните шахти се чисти с вода, и самите шахти се продухват, само ако има прогноза за проливен дъжд.

Точно на Сточна гара, която е очевидно в ниското и дъжд се стича от всички улици към нея, има няколко места по пресечките, където не може да се мине след проливен дъжд - заради зле направените наклони и непочистваните пространства около шахтите, говоря за редовно почистване.

# 526
JayRay, имах предвид, че кв.Триъгълника не е вързан с ТЕЦ-а, нищо, че е супер близо. А основното гориво на ТЕЦ-а е природен газ. Не знам нещо друго да се гори там.

Revoker, да, в Надежда съм. Мазньочът е в цяла София, но не е важно да е приятно, важното е да е евтинко. Иначе в Надежда и строежи има бол, и печки на твърдо гориво, и коли, паркирани на тревните площи...от всичко имаме на богато.

# 527
София в момента - не изглежда точно Младост да има кой знае какъв проблем в сравнение с други части на града

# 528
JayRay, . А основното гориво на ТЕЦ-а е природен газ. Не знам нещо друго да се гори там.

Revoker, да, в Надежда съм.

Писала съм и преди, ама никой не вярва. Събота-неделя, по празници, включително в дни с як смог, от комина на ТЕЦ София излиза оловно-сив пушек. Гледам го от прозореца на кухнята. Обикновено северозападният вятър го духа към Хаджи Димитър, Орландовци и т.н. И аз не знам каква гадост горят периодично, но има голяма разлика между белите къдрави облачета от комина и този оловно-сиво-син пушек. Цветът се сменя и по време на деня, не е непрекъснато. Само там си знаят. Не е мазут със сигурност, но някаква гадост горят редовно.

# 529
  • София
Ребел, да, сега разбрах, но пак. То е в района и се отразява дори и да не се топлят на него.

Аз се учудвам като видя да НЕ е оловно-сив пушека 😀. След няколко излизания тези дни после не можем да спрем с кашлянето вкъщи. Аз и с тази мръсотия си обяснявам и честото ни разболяване последните 2-3 седмици. Излезем и до вечерта ни е хванало гърло, глава, кихане.

# 530
Напротив, тези квартали са най-големият развъдник на коли, защото са на майната си, без изградена инфраструктура, без обществен транспорт. Понякога дори без асфалтови улици!
Пак простотии на общината, че позволяват на инвеститорите да строят на парче, оставяйки след себе си само кал, без да изградят съпътстващата инфраструктура.

Ааа екстра са си къщите, много са санираните вече, с пелетни котлета или термопомпи, лятото соларните батерии ти осигуряват повече от необходимата гореща вода така че по еко какво да ги мислиш Simple Smile , нали пак с уговорката че не е необходимо човек да живее на полето над околовръстното за да живее в къща в София , също нищо не може да догони мръсотията която таралясниците по блоковете отделят и разнасят нали,  време е май да забранят движението на коли под евро 4 изобщо в града и нарушенията да се наказват не само с известие по местоживеене на собственика.

# 531
Звездица, сигурна съм, че има супер къщи, нови, енергийно ефективни и пр., не говоря за гетата, но много често улиците в тези квартали, колкото и луксозни да са жилищата в тях, просто не са асфалтови.

# 532
София в момента - не изглежда точно Младост да има кой знае какъв проблем в сравнение с други части на града

Точно в момента в Младост отново смърди на село и няма проветряване, а за пране да не говорим добре, че има сушилни. Въпреки, че квартала е топлофициран с настъпването на тъмните часове настава смрад. Живяла съм в 1,2, 3 до "парк" и на двете места го има този проблем.

# 533
Здравейте! Имаме възможност да закупим имот в старите тухлени блокчета (от 60те) в Сухата река до 166 СОУ Васил Левски.
Семейство от двама сме на този етап и идеята ни е в следващите 5-10 години да сме тук, а после да сменим с друг квартал. Като цяло районът ни изглежда добре, стар квартал с градинки в междублоковите пространства и има необходимите квартални удобства - транспорт, магазини, парк, но сега живеем в Гео Милев и субективното усещане за Сухата река не е най-доброто.
Интересува ме как е районът и хората в него (нещо притеснително). Разхождала съм се около парк Герена и имам леки притеснения от ултраси (засичала съм групички въобразени на черни нинджи). И въобще нещо, което трябва да се знае за тази част от квартала.

# 534
  • София
Напротив, тези квартали са най-големият развъдник на коли, защото са на майната си, без изградена инфраструктура, без обществен транспорт. Понякога дори без асфалтови улици!
Пак простотии на общината, че позволяват на инвеститорите да строят на парче, оставяйки след себе си само кал, без да изградят съпътстващата инфраструктура.
Параход, отговорни за инфраструктурата не са строителте, а общината и държавата.
Накрая строителите ги изграждат, а ние ги плащаме.

# 535
  • София
Параход, отговорни за инфраструктурата не са строителте, а общината и държавата.
Накрая строителите ги изграждат, а ние ги плащаме.
Присъединявам се с две ръце! Задължение на Общината е да прави инвестиции от нашите данъци, за да изгради и да поддържа инфраструктурата. От къде на къде частни лица (предприемачи) ще вършат работата на Общината? И кой ще плати за тази инфраструктура? Такива абсурди мога да ви разкажа, ама е дълго и се ядосвам страшно.

# 536
  • There I was on a July morning
Казусът с инфраструктурата няма еднозначен отговор.
Общината я изгражда, но може да преценят, че не им е приоритетно да направят булевард във вилна зона Малинова долина, който ще обслужва примерно 1000 човека, а по-важно и полезно ще е да удължат някой лъч на метрото, който ще се ползва от 100 000. Същото е и с експлоатационните дружества - може да няма достатъчно мощност от трафопостовете, или канализацията не може да поеме допълнителните отпадни количества.
И доколкото съм запозната, вече не дават разрешение за строеж без да има изградена инфраструктура. Понякога се налага това да се извърши от инвеститора, поради гореизброените причини.

# 537
Казусът с инфраструктурата няма еднозначен отговор.
И доколкото съм запозната, вече не дават разрешение за строеж без да има изградена инфраструктура. Понякога се налага това да се извърши от инвеститора, поради гореизброените причини.

На мен много ми се иска да имам хубава беседка на двора. Да те поканя тогава да ми направиш такава - за твоя сметка, ама след това само аз и съседите ми в парцела ще я ползваме, защото е наша собственост в наша собственост?!?

ЕРП-тата и ВиК-тата също като общината са задължени да си изграждат съответната инфраструктура - трафопостове, подземни кабели, тръби, помпи и каквото там е нужно. Защото тези неща са собственост на общината/ЕРП-о/ВиК-то, но се ползват от всички. Не могат да бъдат собственост на малка група от граждани, които най-често ще минават по тези улици, имат жилища наоколо. Плащат се от всички клиенти на това дружество, чрез цените на ток/вода съответно чрез сметките. След 5 години да речем, ще построят още кооперации в района, и вече съществуващата улица, електро и ВиК инфраструктурата само ще бъде продължена, а не изграждана от т.0.
Аналогично, инфраструктурата на мобилните оператори  (ретраслаторните кули) се плащат авансово от операторите, а след това се изплащат през сметките на всеки абонат. Няма как, по логиката за ЕРП-тата и ВиК-тата, мобилен оператор да не сложи ретранслатор между, примерно, Ихтиман и Белово, защото в района няма много абонати и не им е изгодно. Защото иначе сигналът няма как да се предаде от София до Сливен (примерно), ако между Ихтиман и Белово има "дупка" в предаването на сигнала.

# 538
По темата може много да се пише и има верни факти във всички коментари, оставям само това от днешните новини, което е масовият случай:
https://dariknews.bg/regioni/sofiia/zhiteli-na-stolichniia-kvart … gazim-kal-2407901

# 539
  • There I was on a July morning
ЕРП-тата и ВиК-тата също като общината са задължени да си изграждат съответната инфраструктура - трафопостове, подземни кабели, тръби, помпи и каквото там е нужно. Защото тези неща са собственост на общината/ЕРП-о/ВиК-то, но се ползват от всички. Не могат да бъдат собственост на малка група от граждани, които най-често ще минават по тези улици, имат жилища наоколо. Плащат се от всички клиенти на това дружество, чрез цените на ток/вода съответно чрез сметките. След 5 години да речем, ще построят още кооперации в района, и вече съществуващата улица, електро и ВиК инфраструктурата само ще бъде продължена, а не изграждана от т.0.
Аналогично, инфраструктурата на мобилните оператори  (ретраслаторните кули) се плащат авансово от операторите, а след това се изплащат през сметките на всеки абонат. Няма как, по логиката за ЕРП-тата и ВиК-тата, мобилен оператор да не сложи ретранслатор между, примерно, Ихтиман и Белово, защото в района няма много абонати и не им е изгодно. Защото иначе сигналът няма как да се предаде от София до Сливен (примерно), ако между Ихтиман и Белово има "дупка" в предаването на сигнала.
Всяка организация, независимо дали е частна, общинска или държавна си има инвестиционна политика, която може да не съвпада с инвестиционните намерения на лицето Х.
И аз искам да си купя ливада, защото имотът е по-евтин и да си построя къща, а общината, енергото, ВиК и Топлофикация да ми направят асфалтов път и проводи на техническата инфраструктура, но нещата не стоят така. Затова и проектите първо се съгласуват през гореспоменатите инстанции, преди да се издаде разрешение за строеж.
И не е вярно, че при включване на допълнителни консуматори може само да се удължат проводите, защото може наличното ф на водопровода да не е достатъчно, както и мощностите от трафопоста, затова може да се наложи да се подменят изцяло. Строителят/инвеститорът има 2 възможности - или да търси по-скъп парцел, който има изградена инфраструктура, или да строи на "ливадата", като вложи в инфраструктурата, въпрос на икономическа преценка е.

Общи условия

Активация на акаунт