Частни училища -информативно - дискусионна тема- 64

• 65 675
  • 799
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Не знам какво разбирате под американска система, но в АК не мисля, че се следва. За мен американска система е тази с АР класове. В АК се учи по програма на МОН, но учителите прилагат разнообразни подходи в часовете и към заданията. Нямат АР класове и не учат по АР програма и учебници. Има немалко чужди учители, което също е добре за разчупване на традиционното протичане на часовете, има ежедневни консултации с учителите, което не знам да го има в българските училища. Но български език и литература, българска история, география на България - това не са предмети, които се учат в САЩ, а в АК се учат. Също учениците се явяват на задължителните матури в 12 клас. В 10 клас се явяват на НВО. За профилираната подготовка в 11 и 12 клас някои учители ползват и българските учебници по съответния предмет. IB програмата пък е международна. Не знам как се учи в ААУ. АК дава подготовка, която помага следването в университет в САЩ откъм умения за организация на времето, клубна дейност, писане на есета, самостоятелност, проучване и писане на проекти и презентации, правене на видеа и т.н., но организационно не е базирана на АР системата за съжаление. Ваканциите им следват в малко по-малка степен тези но МОН, но все пак са съобразени с тях. Накратко - не става ясно дали търсите формално американска система или система, която да интегрира част от елементите, които се ползват в американските училища. АЕ и литература обаче се учи точно както в САЩ и това е много, много хубаво и полезно.

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 07:49 от Prizma

# 526
  • София
Има канадско училище "Мейпъл Беър". Може да проверите как е нивото на английски 2-4 клас там. Учат по канадската система и ако искат родителите и по българската. Има родители в темата с деца там. И таксите са несравними с ААУ.

# 527
Благодаря за споделеното Leika_moja!
Искаме децата да поддържат високо ниво на английски, да са по американската система в случай че решим да се върнем в Щатите след няколко години. Другата опция евентуално е някакво британско училище, но за такова въобще не съм проучвала.

Аз останах, че децата досега са живели в САЩ т.е. високото ниво по английски по-скоро е от нещата, за които най-малко трябва да мислите ? Simple Smile

Иначе, проучете си за АУУ. Моята информация е, че в това училище учат много деца на политици, дипломати и изобщо публични личности с власт. За някаква сериозна академична подготовка не съм чула. Те сигурно си се реализират отлично, но това няма пряка връзка с академичната и по принцип с подготовката в училището:) Косвено познавам семейство с 2 деца там. Не са ми от кръга да съм ги разпитвала директно, но по стечение на обстоятелствата от време на време се засичаме на събития и коменрираме за децата и самите деца съм виждала. Впечатленията ми са, че академичното ниво им е последна грижа, не мога да кажа дори, че им е тема.

За АК знам, че е училище с високи академични изисквания, децата учат много, учат се да си организарт времето, да са ефективни, да зпазват срокове и т.н. Изобщо все умения важни за реална реализация в живота основно с лични усилия и възможности. Аз го имам предвид за голямото, но още не знам дали е подходящо познавайки детето си именно понеже съм чула, че си е зор. Иначе това, което съм чула за АК е представата ми за добро гимназиално образование. Децата излизат готови за истинския живот от там според мен.

Моите мнения са какво съм чула де, нямам деца и в двете. Дано Ви ориетират хора с по преки впечатления. За АК има много информация и в бг мама. За ААУ по малко съм попадала. Ще следя какво се коментира и аз:)

# 528
  • в страната на чудесата
А ако децата учат в бг училище и после се върнат в Щатите колко по-трудно ще им бъде? Аз бих постъпила така вероятно. Мои много близки деца минаха през бг, френско училище, сега испанско, едното е в някакъв американски колеж и го чака sat и gcse, като каза, че не вижда проблем да вземе топ резултат. Ще видим. Но си мисля, че може да развива адаптивност и знания по-добре в локални училища…

# 529
Мои познати споделиха, че за тях не е било проблем в чужбина да преместят детето, но при връщането са искали тук да повтаря класове..
Ако плановете да се връщате са реалистични, не знам защо да си причинявате българската учебна програма.
Тя не е предвидена въобще за многоезични деца.

# 530
Много ви благодаря за споделените мнения на всички!!
Американската система съвсем не е перфектна, българската може би е доста по-добра в много отношения. Ако искаме обаче след година две да се върнем обратно в Щатите, не искам децата да трябва да наваксват с нищо. Английски държа да поддържат на ниво майчин език. Аз самата съм завършила университет в САЩ и отидох с доста добро ниво на английски и ми беше страшно трудно да се справям, най-вече психически, с множеството презентации които се правят в университетите тук. Страхотна бариера е да излезеш пред толкова хора и да не говориш на език който не ти е майчин.
Децата са малки и ако сега започвант в бг уще и учат на български съм абсолютно сигурна, че ще върнат доста назад и няма да умеят да говорят свободно както сега (наблюдения имам над много приятелски деца минали по този път).
Важно ми е да изтикаме до към 7-8 клас тук по американската система, до тогава със сигурност ще знаем ще се остава ли в Бг или ще се връщаме в Щатите. Та, АК не ми е необходимо да е по амер система в този ред на мисли. В другите частни уща които гледам, които са по бг система, нивото на изучаване английски със сигурност няма да доведе до това децата да владеят езика спокойно като майчин, както сега.
Много ми е полезно да чета мнения на майки, които са доста по-запознати с нещата, изключително полезна информация има в тези теми (да, изчетох ги всички Simple Smile)

# 531
  • в страната на чудесата
У дома на какъв език говорите?
Билингвалите нямат проблем в днешно време.
Ак не е панацея. Децата на хората, които пишат в тази тема са топ. Но повечето не са така. Аз имам близко дете, което завърши колежа, което си е пълно медиокре, заедно с цялата му компания. Чалга и райски газ. Но тези перли, чиито майки/бащи пишат тук, ще са успешни във всяко друго училище и ще се справят във всяка система. Та да не надценяваме институциите

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 23:35 от Leika_moja

# 532
  • София
Не знам какво разбирате под американска система, но в АК не мисля, че се следва. За мен американска система е тази с АР класове.
Съгласна съм с поста на Призма, АК не е точно американско училище, все пак следва МОН, нищо, че комбинира с американска диплома на финала. Но исках по този повод да споделя, че тази година май за първи път виждам AP предмети в елективите, което е много добра новина. Предстои да стане ясно как и по какви учебници ще работят.

# 533
  • София
И минали години е имало АР елективи, но трябва да се има предвид, че хорариумът на елективите е недостатъчен за покриване на АР материала в пълнота.

# 534
Има канадско училище "Мейпъл Беър". Може да проверите как е нивото на английски 2-4 клас там. Учат по канадската система и ако искат родителите и по българската. Има родители в темата с деца там. И таксите са несравними с ААУ.

Само да вметна, Мейпъл Беър не учат по канадска система, или приспособена такава. Независимо какво твърдят. Учат си по българските учебници и тн. Английски учат може би малко повече, но часовете са 40% от оригинланата канадска програма, а няма кой да им я синтезира, така че да прави смисъл. Текучеството на учители е много голямо. Ние не можахме да изтърпим до 4ти клас и преместихме детето.

Моят опит, включително и след прибиране от чужбина е, че няма смисъл да се гледа българска или друга система следва училището. Други фактори определят качеството. Лошо управление може да превърне всяка система в бутафория. И обратно.

# 535
Лошо управление може да превърне всяка система в бутафория. И обратно.

Много точно казано!

# 536

Само да вметна, Мейпъл Беър не учат по канадска система, или приспособена такава. Независимо какво твърдят. Учат си по българските учебници и тн. Английски учат може би малко повече, но часовете са 40% от оригинланата канадска програма, а няма кой да им я синтезира, така че да прави смисъл. Текучеството на учители е много голямо. Ние не можахме да изтърпим до 4ти клас и преместихме детето.

Моят опит, включително и след прибиране от чужбина е, че няма смисъл да се гледа българска или друга система следва училището. Други фактори определят качеството. Лошо управление може да превърне всяка система в бутафория. И обратно.

Всяко училище, лицензирано от МОН трябва да следва българската програма и да учи по учебници, одобрени от МОН.
Относно канадската програма сте права, че не се покрива в нейната цялост, но няма и как да се покрива, защото училището трябва да покрива преди всичко местната програма. Адаптирани са елементи от канадската програма (математика, науки и език) с помощта на канадски експерти и има смисъл дотолкова че децата виждат различен подход и начин на поднасяне на материала.
Относно текучеството на учители, не бих казала, че напускането на един или двама учители е голямо текучество. Учителите да си същите като през изминалите години.
Относно лошото управление и бутафорията сте права. МОН от години сте старае да докаже това твърдение🙂
Питах и на лични къде сте се преместили и дали сте доволни.

# 537
Всяко училище, лицензирано от МОН трябва да следва българската програма и да учи по учебници, одобрени от МОН.
Относно канадската програма сте права, че не се покрива в нейната цялост, но няма и как да се покрива, защото училището трябва да покрива преди всичко местната програма. Адаптирани са елементи от канадската програма (математика, науки и език) с помощта на канадски експерти и има смисъл дотолкова че децата виждат различен подход и начин на поднасяне на материала.
Относно текучеството на учители, не бих казала, че напускането на един или двама учители е голямо текучество. Учителите да си същите като през изминалите години.
Относно лошото управление и бутафорията сте права. МОН от години сте старае да докаже това твърдение🙂
[/quote]

Благодаря Ви за коментара и се радвам, че преживявате МБ по положителен начин. Постът ми беше насочен като отговор на родител (МБ не учат по канадската система и българската програма не е по избор на родителя).
За текучеството на учители ще споделя само нашия личен опит от последната година. От двамата учители на класа, първият (нов за училището и въобще нов в начален етап) издържа около месец, след което напусна. Вторият учител (нов за училището) издържа един срок, след което напусна. Тази година отново учителят по бългаски е нов за училището. Та така, има си текучество, пък и проблемите им не спират до тук. Не бяхме доволни и затова се преместихме.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 13:45 от primavera

# 538

Благодаря Ви за коментара и се радвам, че преживявате МБ по положителен начин. Постът ми беше насочен като отговор на родител (МБ не учат по канадската система и българската програма не е по избор на родителя).
За текучеството на учители ще споделя само нашия личен опит от последната година. От двамата учители на класа, първият (нов за училището и въобще нов в начален етап) издържа около месец, след което напусна. Вторият учител (нов за училището) издържа един срок, след което напусна. Тази година отново учителят по бългаски е нов за училището. Та така, има си текучество, пък и проблемите им не спират до тук. Не бяхме доволни и затова напуснахме.
[/quote]
Възможно е. Което отново не говори за голямо текучество. Както и да е. Успех на новото място и детенцето да ходи с радост на училище.

# 539
Трима нови учители за една година в един клас не е голямо текучество?
Това не е първия път, в който се споменава текучество на персонала в това училище.

Общи условия

Активация на акаунт