Частни училища -информативно - дискусионна тема- 64

• 65 450
  • 799
  •   1
Отговори
# 675
Не е нужно да се избира вместо него, а да се обясни, че има различни хора и не е нужно да ги мразим, защото са различни.

# 676
  • София

Това важи също и за образованието и накъде да поеме едно дете в живота си.

Родителят е опора за детето - любов, подкрепа, разбиране, грижа - докато е в състояние само да се грижи за себе си.

Именно. За да има възможност детето да реши накъде да поеме в живота си трябва да има право на избор. Без тази възможност да избира ще стане каквото му предложи животът. Няма то да избира, а него ще го избират.
И затова подкрепата и грижата се състоят в това да се подсигури тази възможност за избор. А това подсигуряване става с добро образование, докато детето още не осъзнава нуждата и ползата от него.

Да, ама надали нещо страшно ще се случи, ако не приемат дете на 6 години в дадено училище. Има много деца, които не ги приемат някъде и животът им не е провален, нали? Има избор на училища - не са само едно и две, не е чак такава драма, на хората какви ли не неща им се случват.... А и животът може да им предложи други неща - също прекрасни - кой знае?

# 677
  • София
В същото време имам приятели от чужбина, живеещи в България, които няколко пъти ми казват, че образователната ни система е тежка и натоварваща. Аз като бях ученичка имах матури в 5,6 и 7 клас. Не знам каква беше тази простотия, после отпадна, но си беше много натоварващо и стресиращо и това за едните формули. Е, мерси..

А сега де, хем е тежка и натоварваща, хем нивото не било достатъчно високо. Е на кого да се угоди?
как хем да имаме високо ниво и добро образование за всички, но без стрес и натоварване...

Нивото е повече от високо. Не знам кой се оплаква от ниско ниво в България. Учениците с профил история изучават материал от университета за 3 и 4 курс. За 2 години (11 и 12 клас) те трябва да усвоят детайли, които студенти в СУ едва успяват за 4 с практиките. С подобни впечатления останах и за другите - математика, биология след дискусии с преподавателите. Не знам за финландците и техните пречки с формулите, но нашите дванадесетокласници с профил не формули трябва да спрягат, а и да създават/измислят нови.

# 678
Така е, нищо не е чак непременно. От друга страна образованието няма да попречи на прекрасните неща. Само ще повиши вероятността за такива.

# 679
Да, бе, възпитание🙂 Дамата от нормалното средностатистическо семейство баш за дресировка си пита. Какво точно се изисква и какво трябва да се направи, за да се хареса детето на психоложката от СС. И това не е единично питане тук и не само тук. А говорим за пет-шестгодишни деца, които трябва да бъдат тренирани, за да влязат в желаното от родителите им училище, което се смята, че ще им осигури прием в Испанската или АК.
После му обяснете на пет-шестгодишното, че леличката от училището не го е харесала, защото се е загледало в екрана вместо да решава задача или е станало от чина да се разходи вместо концентрирано да си прави лабиринта.
Абе, все нормални неща🙂

# 680
  • София
Хъм, аз не видях някъде да пита какво да направи, за да се хареса детето на психоложката. Питаше какъв тип задачи дават на изпита.
Всъщност, да, нормално е едно 5 годишно дете да има вече изградени представи за правила и поведение в група, и да не става от чина да се разхожда, когато от учителя е дадено някакво задание.

# 681
Хъм, аз не видях някъде да пита какво да направи, за да се хареса детето на психоложката. Питаше какъв тип задачи дават на изпита.
Всъщност, да, нормално е едно 5 годишно дете да има вече изградени представи за правила и поведение в група, и да не става от чина да се разхожда, когато от учителя е дадено някакво задание.
Точно това си питаше. Как да си подготви детето за СС. Но дори да е питала за типа задачи просто ей така от любопитство изводите са си такива каквито са и дано й помогнат. В СС подбират определен типаж деца по някакъв субективен критерий, но общо взето, да са послушни, да изпълняват команди и да спазват правила. С такива деца се работи лесно и при наличието на амбициозен родител, който да мотивира и възпитава нещата се случват лесно. Чудесна формула за успех🙂 И с клауза излезлите от калъпа да се елиминират.

# 682
  • София
Тя може и да не е питала конкретно, но това и отговориха:
"Упражнявайте моториката колкото може. Наблягайте на логика, социални умения и дисциплина, разбиране за правилно поведение в ситуация и ще видиш, че няма да има проблем.“

"Правилно поведение в ситуация" - това направо ми е необяснимо - правилно за кого и как дете на 5-6 години без почти никакъв житейски опит ще знае как да реагира в някаква ситуация  и защо поведението му ще е правилно или грешно (според кого)?

Абе, не знам, малко ми идват в повече такива безсмислици, ама за някои хора явно са приемливи. Така се обучават домашните любимци - обаче при котките не става, при кучетата да.

# 683
  • София
Мнооого различини типажи деца има в СС. Но, да, очаква се да имат изградени навици за нормално общуване в група, да не нарушават учебния процес със "свободолюбиви изяви", като да се разхождат в час и да пречат на останалите, да контактуват нормално със съучениците си, без да проявяват агресия. За който това не е нормално -в държавните училища е пълно със "свободни" гаменчета. И в някои ЧУ не липсват. Успех! Simple Smile

# 684
Мнооого различини типажи деца има в СС. Но, да, очаква се да имат изградени навици за нормално общуване в група, да не нарушават учебния процес със "свободолюбиви изяви", като да се разхождат в час и да пречат на останалите, да контактуват нормално със съучениците си, без да проявяват агресия. За който това не е нормално -в държавните училища е пълно със "свободни" гаменчета. И в някои ЧУ не липсват. Успех! Simple Smile
Нормално е да са различни типажи, но не е нормално да има изпит и подбор на петгодишни. И масово да се пита каква е формулата за успеха за прием в определено училище. И това децата да са свободни не ги прави непременно гамени.
В кои ЧУ търпят гамените? Аз имам наблюдения точно за обратното.

# 685
И аз не разбирам защо на възпитанието се казва дресура...
Нормално е едно дете на 5 да знае, че не се тича и крещи на публично място, че в училище се седи на столчето и се внимава и прочее. Аман от тези изказвания, че възпитаните деца били в калъп, а невъзпитаните били свободни творчески натури, несковани в рамки и шаблони.

Иначе изпит за пет годишни може да не е най-обективното средство за подбор, но ако има 500 желаещи за 100 места какво друго остава?

# 686
Цитат от майка с две деца в "Питагор": голямата беше резерва и до последно треперех дали ще влезе, за малката вече знаех какво търсят и я готвих 2 години и влезе от раз. Продължавам цитата: винаги ще разпознаеш децата от "Питагор", те не се бутат, седят кротко и си говорят за състезания и точки във втори клас в свободното си време.
---
Знам, знам, гроздето е кисело, но наистина ли всичко е само в двете крайности - квартален келеш и примерно дете в елитно ЧУ? Няма ли някъде златна среда, в която виреят някакви хора извън неглижиращите и истеричните майки?

# 687
  • София
Нормално е да са различни типажи, но не е нормално да има изпит и подбор на петгодишни. И масово да се пита каква е формулата за успеха за прием в определено училище. И това децата да са свободни не ги прави непременно гамени.
В кои ЧУ търпят гамените? Аз имам наблюдения точно за обратното.
А това, че децата са добре възпитани и спазват правила в клас, не ги прави дресирани. За вас е нормално детето да става от чина и да се разхожда по време на час. Само че, когато не живееш сам в гората, а в общество, личната ти свобода свършва там, където започват правата на другите. В общество "свободни" в този смисъл живеят само социопатите.
Що се отнася до подбора - когато има примерно 60 места и 400 желаещи, как предлагате да стане приемът?

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 18:42 от sanaka

# 688
  • София
Ама те децата сами усещат и се научават как трябва да се държат в група, за да не пречат, за да не им се карат, за да ги одобряват другите и пр. Няма нужда някой да им го обяснява, да ги учи или пък понякога съм виждала  и това - да им се чете конско колко лошо са постъпили.
Това е напълно естествен процес - не става с непрекъснати наставления или наказания.  Понякога с личен пример става. Просто хората са социални животни и се ориентират какво им носи полза и какво не.

# 689
Цитат от майка с две деца в "Питагор": голямата беше резерва и до последно треперех дали ще влезе, за малката вече знаех какво търсят и я готвих 2 години и влезе от раз. Продължавам цитата: винаги ще разпознаеш децата от "Питагор", те не се бутат, седят кротко и си говорят за състезания и точки във втори клас в свободното си време.
---
Знам, знам, гроздето е кисело, но наистина ли всичко е само в двете крайности - квартален келеш и примерно дете в елитно ЧУ? Няма ли някъде златна среда, в която виреят някакви хора извън неглижиращите и истеричните майки?
Разбира се, че има, но тук не се споменават. Истерията за СС и това с намсиколко кандидати за 100 места е породена от търсенето на среда от дисциплинирани и високомотиворани деца и високите резултати на НВО. Това е нещо, което се постига и в други училища с прием, но след 4 клас.
Аз съм твърдо против подобен изпит за деца на пет или шест години. Но явно има доста хора, за които е ок.
А относно изпитът, поне да е някакъв с обективно оценяване и по някакъв формат. Да си знаят хората как да си готвят децата, ако имат желание, ако ги интересува.

Общи условия

Активация на акаунт