Частни училища -информативно - дискусионна тема- 64

• 65 462
  • 799
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Има и други особености на скандинавското образование, поради което и куче не бих изпратила там, но всеки с разбиранията си.

# 661
  • София
Ми, според класации на най-щастливите народи прес 2023 г. Финландия е на първо място. Говорила съм с финландци, интересни хора са със сигурност. Не съм усетила да са депресирани. Обикалят Европа и посещават метъл събития. На всеки по-голям концерт в България винаги засичам хора с финландски знамена. Явно пътуват, не ги е еня за природните условия вкъщи или, че не могат да спретнат някоя формула.
В същото време имам приятели от чужбина, живеещи в България, които няколко пъти ми казват, че образователната ни система е тежка и натоварваща. Аз като бях ученичка имах матури в 5,6 и 7 клас. Не знам каква беше тази простотия, после отпадна, но си беше много натоварващо и стресиращо и това за едните формули. Е, мерси..

https://boulevardbulgaria.bg/articles/koi-sa-nay-shtastlivite-da … sveta-prez-2023-g

# 662
  • София
Ама то кучетата и други животни са в доста ситуации по-умни и по-съобразителни от хората. Пък не им е необходимо образование.

От друга страна тук прочетох от родители съвети към други родители как да си "дресират' децата на 5-6 години, за да ги приемат в желаното от родителя училище. Моля, никой да не се засяга.

Ние имаме и куче и котка и аз не приемам поста по-горе лично.

# 663
  • София
Ми, то в поста по-горе няма нищо лично. Явно не трябва да говоря образно, че оставам неразбрана. Скандинавските държави са ми последното място, което би ми служило за какъвто и да е пример и последното място, на което бих живяла. И не заради климата.

# 664
  • София
И аз бих живяла в Италия,  Испания, Гърция, Португалия, не на север. Но тук нали говорим как е организирано образованието и евентуално какви ползи има или пък няма от него - или вреди също. Щото при МОН вредите не са пренебрежими.

# 665
  • София
Далеч по-прнебрежими са от безполовото възпитание например.

# 666
  • София
Далеч по-прнебрежими са от безполовото възпитание например.

Да, това е наистина ужасно за децата.

# 667
Възпитанието като дресировка ли я възприемате? Питам се тогава в какво смятате, че се изразява родителството?

# 668
Ако детето има затруднения в тия ужасни държави, животът му не е провален. Има си система, която се грижи всеки да живее добре, да има автомобил, дом, да ходи на почивки и нищо да не му липсва. А за здравеопазване да не говорим.
Няма нужда да си причиняваме неподготовката за сс и смг.

# 669
  • София
Възпитание е много относително - за всеки човек е различно. Тук се намесват много неща - страна, религия, пол и какво ли не още....

За мен е - да не пречиш на другите хора. И да не застрашаваш здравето и живота на останалите хора и живи същества. Останалото е свободна воля и личен избор.

# 670
Личен избор на дете на 5 години? Аман от либерални шитни. Без извинение.

# 671
Личен избор на дете на 5 години? Аман от либерални шитни. Без извинение.
Всеки човек сам решава как да нарича дезертирането си като родител Wink

# 672
В същото време имам приятели от чужбина, живеещи в България, които няколко пъти ми казват, че образователната ни система е тежка и натоварваща. Аз като бях ученичка имах матури в 5,6 и 7 клас. Не знам каква беше тази простотия, после отпадна, но си беше много натоварващо и стресиращо и това за едните формули. Е, мерси..

А сега де, хем е тежка и натоварваща, хем нивото не било достатъчно високо. Е на кого да се угоди?
как хем да имаме високо ниво и добро образование за всички, но без стрес и натоварване...

# 673
  • София
Защо, ние не сме на мястото на детето и не живеем неговия живот? Имаме някакъв житейски опит и знаем всичко? И трябва още от малко дете да го насочим в правилната според нас посока? Ако родителят е друг - посоката е друга и т.н.

Нашият живот и нашите виждания са си наши, колкото хора по света - толкова различен опит и виждания. Някой се мисли за най-знаещия и затова смята за нормално да насочва съдбата на другите. Може да се опита да помогне, но дотук. А помощта много често не е необходима и даже пречи на другия.

Това важи също и за образованието и накъде да поеме едно дете в живота си.

Родителят е опора за детето - любов, подкрепа, разбиране, грижа - докато е в състояние само да се грижи за себе си.

# 674

Това важи също и за образованието и накъде да поеме едно дете в живота си.

Родителят е опора за детето - любов, подкрепа, разбиране, грижа - докато е в състояние само да се грижи за себе си.

Именно. За да има възможност детето да реши накъде да поеме в живота си трябва да има право на избор. Без тази възможност да избира ще стане каквото му предложи животът. Няма то да избира, а него ще го избират.
И затова подкрепата и грижата се състоят в това да се подсигури тази възможност за избор. А това подсигуряване става с добро образование, докато детето още не осъзнава нуждата и ползата от него.

Общи условия

Активация на акаунт