Частни училища -информативно - дискусионна тема- 64

• 65 529
  • 799
  •   1
Отговори
# 645
Не мога да разбера защо под добро образование се разбира  СМГ. Явно всеки си говори на неговия език. Математическите гимназии не са за всеки и въобще не разбирам какъв е смисълът доброто образование да се свързва само с тях.
Да, това се разбира под добро образование плюс НПМГ отскоро, Испанската, Немската, двете английски. Всичко друго е втори ешалон, а след втори ешалон си е Бузема направо🙂

# 646
  • София
Не всички, приети в СМГ или стипендианти в ПЧМГ, са ходили на курсове. Има и деца, подготвени от родителите си. Познавам лично момче, завършило ПЧМГ с пълна стипендия. Семейството му е много скромно и абсолютно никога не са плащали за уроци или курсове за сина си. Но той залягаше (и продължава да заляга като студент) над уроците и има изключително силна мотивация. В семейството им образованието е издигнато в култ.
В АК също е напълно реалистично да бъдеш приет без да си плащал за подготовка и да получиш сериозно финансиране. Но наистина е въпрос на качества на ученика.
Няма как доброто образование да е ширпотреба, това е оксиморон и обещание от разни утопии.

# 647
Не всички, приети в СМГ или стипендианти в ПЧМГ, са ходили на курсове. Има и деца, подготвени от родителите си. Познавам лично момче, завършило ПЧМГ с пълна стипендия. Семейството му е много скромно и абсолютно никога не са плащали за уроци или курсове за сина си. Но той залягаше (и продължава да заляга като студент) над уроците и има изключително силна мотивация. В семейството им образованието е издигнато в култ.
В АК също е напълно реалистично да бъдеш приет без да си плащал за подготовка и да получиш сериозно финансиране. Но наистина е въпрос на качества на ученика.
Няма как доброто образование да е ширпотреба, това е оксиморон и обещание от разни утопии.
И какъв точно процент са подготвени от родителите? Познавате едно момче. Едно то двеста на випуск.
И тук говорим за едно по-високо ниво на общото образование, не за Харвард, който не всеки може да си позволи. Но е по-лесно да се правим на неразбрали.

# 648
  • София
Аз си мислех, че говорим за добро образование. Доброто образование е лукс по цял свят. Лукс, който изисква много пари и/или много сериозни лични качества. Твърдя, че в България дори е възможно да минеш само с личните качества.
По-високото ниво на масата е едно чудесно пожелание, но аз като родител предпочитам да направя всичко по силите си за нивото на собствените си деца, а не да разчитам на заклинания как нещо трябвало да е еди какво си. По същата логика, по която за да имам добър стандарт, работя здраво, а не се уповавам на мантрите как трябвало да има за всички.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 07:16 от hatred

# 649
Социализъм отдавна няма. А до комунизъм (Слава богу) не стигнахме.
Никога светът не е бил справедлив и еднакъв за всички.
Ако може обществото ни да спазва някакви елементарни норми на правила, морал и възпитание пак ще е достатъчно.

За мен София изобщо не е проблематична. Има достатъчно добър и безплатен избор. Ако искаш да учиш. В по-големите други градове обаче нивото спада драстично(като изключим Варна, Бургас и Пловдив). Децата нямат много избор и дори МГ-тата там вече не са както едно време. Тогава се конкурираха постоянно със СМГ и НПМГ. И това се дължи на липса на учители. Ние ревем, че в София няма...но още не сме видели истинския проблем. В провинцията не останаха хора, та качествени учители ли да търсим.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 10:31 от Аncy

# 650
  • София
Ама то социализъм никога не е имало никъде. Тези времена в нашата страна преди години бяха нещо съвсем различно от равенство или равни шансове.

Мисля, че във Финландия хората се справят много добре в сферата на образованието - добре обучени и добре платени учители, желание и мотивация да станеш учител и да работиш тази професия, добро ниво на обучение във всички училища в страната, избор на децата как, колко и какво да учат и как да се развиват. За високото ниво на образование там не знам - мисля, че това по принцип трябва се случва основно в университета.

# 651
Ама то социализъм никога не е имало никъде. Тези времена в нашата страна преди години бяха нещо съвсем различно от равенство или равни шансове.

Мисля, че във Финландия хората се справят много добре в сферата на образованието - добре обучени и добре платени учители, желание и мотивация да станеш учител и да работиш тази професия, добро ниво на обучение във всички училища в страната, избор на децата как, колко и какво да учат и как да се развиват. За високото ниво на образование там не знам - мисля, че това по принцип трябва се случва основно в университета.
Това за Финландия сте го прочели в някоя социална мрежа, предполагам?
И никога не сте се сблъсквали с либералното образование там, както и със знанията на учениците им.
В 10 клас децата не успяват преобразуват формула за движение S= v.t , защото просто я учат автоматично. Как ви се струва това ниво?

# 652
  • София
Защото нашите, а и западните десетокласници могат. Grinning Ще могат учениците, които се занимават с разширеното изучаване на тези науки.
Може би и тук е кризата на образованието, както в България, така и в чужбина - ако не може да преобразуваш формули, свършено е с теб. Е, скандинавските държави  са може би най-добре устроените социални държави. Мисля, че това е по-важно от преобразуването на формула, която 99,99% от човешкото население не използва в ежедневието си.

# 653
  • София
Общувала съм с доста финландци и покрай работата си и покрай лични познанства. Имам близка позната с дете, което учи там. Никого не питам или проверявам какви формули знае или подобни неща. Хората не ми се струват необразовани или глупави за разлика от масовата част от населението на други нации, които изпъкват с високото си академично образование.
А това дали някой иска или не иска да научи нещо в училище в края на краищата е въпрос на личен избор на детето, важното е за всеки да има възможност да го направи без да ползва някакво субективно предимство.

# 654

Това за Финландия сте го прочели в някоя социална мрежа, предполагам?
И никога не сте се сблъсквали с либералното образование там, както и със знанията на учениците им.
В 10 клас децата не успяват преобразуват формула за движение S= v.t , защото просто я учат автоматично. Как ви се струва това ниво?
То понеже нашите десетокласници успяват. Нищо, де, тези пет процента, които успяват ще плащат 90 процента данъци, за да издържат онези, които не успяват.
Проблемът е, че в България няма средно положение. Или е много зле или много добре.  И едното ще издържа другото, защото няма среда, която да формира ядрото на обществото.

# 655
  • в страната на чудесата
Точно така, напълно съгласна с фовет.
Трябва много сериозно да се работи за средно ниво на образованост на популацията. 5-те процента ще си търсят и намират и формули и теории…

# 656
Сигурен съм, че най-големите данъкоплатци я знаят тази формула наизуст😀

# 657
Два реални примера от последните дни:

1. Високоплатен служител на ръководна позиция в международна компания: “Баровка - децата ти учат в частни училища, аз не мога да си го позволя.”
Два месеца по-късно си купува луксозно BMW. Каквото аз не мога да си позволя.

2. Доловен разговор между родители в двора на СМГ след родителската среща преди първия урок от курса: “Ама тази госпожа сега какво се опитва да ни каже - как така не всички деца от курса ще бъдат приети в СМГ, та ние за какво тогава плащаме?!”

Толкова за образованието и родителския манталитет.

# 658
Защото нашите, а и западните десетокласници могат. Grinning Ще могат учениците, които се занимават с разширеното изучаване на тези науки.
Може би и тук е кризата на образованието, както в България, така и в чужбина - ако не може да преобразуваш формули, свършено е с теб. Е, скандинавските държави  са може би най-добре устроените социални държави. Мисля, че това е по-важно от преобразуването на формула, която 99,99% от човешкото население не използва в ежедневието си.
Разширено изучаване?
Че това преобразуване се учи във втори клас, когато слагат празно квадратче вместо Х.
Айде нЕма нужда и това да се учи разширено. То за училището  ще остане да ги учи само събиране и изваждане тогава Wink
Със сигурност са най-добре устроените социални държави. Все пак Финландия е с най-малко население на квадратен километър. Малко са хората който искат да живеят с лято от два дни в годината и пет месеца в тъмнина.
Знаете ли какво става на корабите между Хелзинки и Стокхоум, щото аз толкова пиян народ не бях виждала от един купон в 9 клас.
А, че всеки трети служител е депресиран от лошото време и тъмнината.
А относно използването на формулата, всеки които ходи, кара колело или кола, вози се на автобус, самолет или друго превозно средство я използва ежедневно, може би без да си давате сметка но тръгвайки за работа и чидейки се дали ще стигнете навреме използвате точно тази формула Wink

# 659
  • София
Е, добре де, какво общо има депресията на финландците, причинена от многото тъмни дни, с основното и средното им образование? Аз поне не разбрах да има някаква зависимост. Тоест да не се юрнем да се местим там барабар с децата ли? Това мисля, че е най-активната нация откъм спорт и движение в Европа, която прекарва най-много време на открито в ужасното време и условия.
По-скоро интересно за мен е гражданското общество и силата му, държавата е сходна по брой население на България. Може би и образованието играе тук някаква роля.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 13:54 от Magenta2022

Общи условия

Активация на акаунт