Седмокласници 2023/2024 - тема 10

• 36 637
  • 758
  •   1
Отговори
# 75
Честно казано и аз бих била на принципа да си се готви в училище и да ходи на консултации, ако има въпроси някъде, но ако оставя само на това, накрая и двете ще си скубем косата. Самото ми дете казва, че научава повече, ако с нея се работи индивидуално. Понеже нямаме чак такъв зор в нашия град за бал над 480 за сега плановете за малкия са именно такива, но и той е със съвсем различни възможности. А и както се канят за набор 2012 да са интегрирани изпитите не виждам по какво по-напред бихме ги пращали на уроци. Добре, че е набор 2014 и вече ще имам някакъв поглед какво и как се случва.

Последна редакция: вт, 30 апр 2024, 17:32 от Mama Ru

# 76
  • София
Дискусията ми беше много полезна, защото сега си дадох сметка, че в деня между матурите ще обсъждат кой как се с справил по БЕЛ. Моята не очаквам да се справи добре там и само ще се притесни и пренапрегне по МАТ, защото ще трябва да компенсира. Та ще помисля вариант да не ходи на училище точно този ден.

П.С. Моята си ми е мамина златна и ще си я пазя да не се пренапрегне, отчая или притесни повече от нормалното.

# 77
  • Пловдив
Няма начин от сега да знам дали ще ходи или не на училище между изпитите - всичко се решава в последния момент при нас, според състоянието и обстоятелствата Simple Smile
В началото на учебната година си мислехме, че ще отсъства само в крайно належащи ситуации, а вчера му писах бележка, да почива на 7.  Нищо важно и неотложно няма тогава, просто ден, в който ще си почине (нали, 'щото от 1 до 6 ще се преумори Joy).
Сякаш аз съм тази, която прегоря и сега съвсем лежерно гледам на нещата - говорим си с него като с възрастен, надявам се, да осъзнава наистина, че буквално всичко е в неговите ръце.

# 78
Както искате, така го приемайте. В писмена реч във форум всеки може да си го усеща как да е. За мен не е такова.

Аз няма да се обяснявам защо така мисля.
Изкарала съм един ученик до финал, без да стимулирам отсъствия по какъвто и да е повод, некасаещ медицински причини, ще изкарам и още двама такива. Това го приемам като във възпитанието по принцип - пуснеш ли веднъж, после тая позиция си я загубил.

# 79
Е, аз пък не намирам за нормално детето до 19 да е на училище и в 8 на другия ден да е на изпит. Ми не, не е нормално за мен, пък кой както ще да си мисли. Предпочитам детето да разтовари точно преди изпита, а не да се тревожи за сто други неща. Моето ми е вдигало и температура от преумора. В четвърти клас така ходи до последно на училище между НВО, пак математиката беше в петък - спа до 11, просто отказа да стане и да отиде. Шансът да я изтикам до училище и да направи нещо беше 0. Тогава нямаше значение, този път всяка точка е ценна. В други случаи не толерирам безпричинно отсъствие, не съм си позволявала да освобождавам освен за лекар, на почивки и екскурзии през учебно време не ходим. Е, този път ще глезя и ще осигуря нужното на детето ми, за да може да даде максимума от себе си.
Всеки да решава за неговото си дете.

Последна редакция: вт, 30 апр 2024, 18:04 от Mama Ru

# 80
  • София
Аз пък освобождавам за почивки, основно за ски. Две вече станаха хора, въпреки това. Ако от този не стане човек, няма да е заради почивките. Joy

# 81
  • София
Приятни празници, ще ходим на вилата, дано не вали Confused едва ли ще учи там, ама и тук в София няма да учи. Joy но ще разходя Христоматията... Ако случим време ще отскочим до Македония за 1 ден. Вилата е там до границата, но пак зависи от времето и желанията на групата... Пожелавам здраве и спокойствие, защото имаме належаща нужда, имам предвид деца, родители, пък и учителите им... и те... Flowers Four Leaf Clover

# 82
Аз пък освобождавам за почивки, основно за ски. Две вече станаха хора, въпреки това. Ако от този не стане човек, няма да е заради почивките. Joy
Аз шанс нямам да взема отпуска през учебно време.
Нека си починат децата, кой когато може, че това очакване и напрежението от него хич не ни се отразяват добре.
Не съм планирала нищо за почивните дни, градски ще сме си, но пак е почивка.
Весели празници

# 83
Моето казва, че въобще не си говорят за пробни изпити и училища с приятелките, имали по-интересни неща. А аз чакам, че да вземе да чуе от себеподобни, че отделят време, както и да сравни малко резултати, ама не. И ние ще сме последна почивка преди юни извън София. Ще разходя и аз христоматията, но някак все не й идва ред. Веднага са класните по мат и бел, обаче. Струва ми се оформена, обаче, което е добре.

# 84
  • Варна
И аз. То може ли човек да се вмести, когато имат два дни ваканция по никое време. И сега сме на море. 😁
Голямата ми дъщеря, като се готвеше за кандидат-студентските изпити, също я освободих за седмица от училище преди датата.
По принцип това паралелно образование и аз не го харесвам, но има неща които не могат да се научат в училище. Първо защото в един клас има деца с различни интереси, желания и възможности. Второ защото си има тънкости при работа на НВО, които не всеки учител знае, може или желае да предаде.
Но е вярно и, че без старание и труд от страна на ученика нищо няма да се случи.
Та истината е някъде там, както се казваше в един сериал от недалечното минало.

# 85
  • София
На мен тази година ми предстои да разбера как се случват нещата без старание /и труд над задължителния/ от страна на ученика. Laughing

# 86
Веднага след ваканцията ще правят контролна по биология, химия и история .Следващата седмица пък е класната по математика ...Тъкмо се зарадвах, че ще реши нещо за НВО, а то трябва да учи за контролните

# 87
  • Пловдив
Чета редовно, но не съм писала /май/.
Логично е всеки да реши, съобразявайки се с детето си.
За съжаление, нас учителите ни принуждават да си спираме децата в дните преди НВО.
Имам по-голяма дъщеря, която беше в училището, в което сега е малката. Седмиците преди НВО всички учители се надпреварваха, кой ще ги натовари повече с изпитвания и контролни и по всичко оформиха оценките в последния ден.
Тази година, още на първата родителска среща на малката, както и на всяка следваща, класната моли родителите да не спират децата си и родителите са в недоумение, защо класната си мисли, че ще отсъстват децата. Е, другият месец, когато решат да "покажат" колко важни са историята, географията, биологията и т.н. и ги плашат с ниски оценки, на всички родители ще им стане ясно защо.
Детето ми е изключително отговорно и полага огромни усилия да бъде подготвено по всичко. Но заради това, че избрах т.нар. "елитно училище",  детето ми нямаше Бъдни вечер, нямаше Коледа, нямаше априлска ваканция, вероятно и Великден няма да има. Количеството на домашните изискваше поне по 8-9 часа ежедневно учене и писане. Частната учителка по математика не е дала домашна нито веднъж, защото казва, че обемът тестове, задачи от сборници от училище са такива, че ъкълът и не го побира, как е възможно.
За лятната ваканция им беше дала 800 задачи от състезателна математика и масово родителите коментирахме, че се е наложило с частен учител да ги решават / не са в математическа паралелка/.
И с голямата 7 клас не беше лесен /и заради Ковид/, но имаше невероятни учители по БЕЛ и мат и без частни уроци по математика сега е в най-високобаловата паралелка в МГ. Просто я спрях последната седмица, както направиха и останалите родители, за да няма издевателства от останалите преподаватели. За съжаление, малката нямаше този късмет и няма шанс без частни уроци.
 Та и сега ще си спра детето - не за да научи това, което не е научило за 7 години, а за да мисли само за НВО, вместо да трепери, че ще я изпитват по всички останали предмети.
Както казваше един ексминистър, всеки си преценя, но нас и ни принуждават.

Последна редакция: вт, 30 апр 2024, 20:42 от avia

# 88
  • Пловдив
Avia, веднага те познах, че си от Пловдив и училището от километри боде очите 😉

# 89
Айде да си гледат работата с такива домашни. Все ми е на акъла, че учителка дала 800 задачи от сборник за лятото ще ги провери една по една на всяко дете. Не, че не могат 20 деца да си разпределят по 40 задачи и да си разменят решенията, но не е з това въпросът - ваканциите са за почивка, не за товарене с непосилни домашни. Че то не само детето няма ваканция и празник, ами и цялото семейство е лишено от нормална почивка и време за общуване. Защо родителите търпите такова издевателство над децата ви?

Общи условия

Активация на акаунт