Плам пламти! Котел бълбукай! Адска смес мехури пукай! Майска вещерска и спортна

• 85 870
  • 1 974
  •   1
Отговори
# 195
Да, да, добавих и аз още брашно. Ма нещо не успях да го доизкусуря.

# 196
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Утре. Сега ми се доспа много.
Не знам какво ми става. Сякаш пада перде и едва се довличам до спалнята .
Старост - нерадост.

# 197
  • Варна
Значеееее, ако ми позволите да се наема малко по темата за козунаци. Правя от 20-тина години ежегодно и май нямам издънка. В козуначената тема се записах с прост въпрос за двудневно втасване и направо се отказах да "слушам гурутата".
Няма еднозначна рецепта за козунак. Козунак = мая/квас,  брашно, яйца, захар, мляко, мазнини, лимонова кора/есенции (и може плънка). С малки вариации в количествата, съставките са това на всичките рецепти. Като казах по-рано, много експериментирам, затова не се наемам да напиша "вярната" рецепта. Защото работата не е в количествата и пропорциите. А в оная тема се дават някакви универсални съвети.

Обаче. Каква ти е фурната? Какви форми за печене ползваш? Колко е мокра плънката? Колко са големи яйцата?
Па ако щеш, топли ли са ти ръцете или студени, или пък ползваш миксер? Ма знаете ли колко е важно, то тестото само си говори и НИКОЙ не може да напише колко е чувствителен стартерът спрямо темперурите - пък да не говоря и спрямо "аурата" на месещия, настроението, намерението... Абе ще ми се смеете. Козунакът сам си казва какво иска всеки път! Затова всяка година ми е различен!

ИзвинетИ! Малко подпалих от всезнаещи Simple Smile
Лекичка! Пийвам едно винце тука, ММ вече отпочна похъркването, пък аз скоро трябва да се присъединя. Дъждобран - приготвен за утре сутрин. Дано куч Дарко ака бързо Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 198
Тарти, честита книжка на щерката! Безавариен и лек стаж ѝ желая зад волана.

Централното сдаде багажа напълно. Без топла вода и отопление сме, а е студ на кутийки. Направо страхотно.

Утре ще правя два вида козунаци. Единият по рецептата, която съм споделила преди няколко дни и знам, че ми с получава. Другият съм решила да пробвам новата рецепта на В. Джорджевич. Да видим.
Относно тестените изделия съм установила, че трябва и усет, който вероятно идва с практика. Много често, да не кажа винаги, когато меся тесто слагам повече или по - малко брашно от посоченото. Дорчи добре е обобщила. 🤗

# 199
  • Варна
Уф, толкова ме хвана гняв на козуначената тема, та забравих да допиша за мойте си хора тук.

Тарти, честито за детенце-шофьор. Късмет!

Лав, ама давай на руманещи, ние нямаме против.

Спомних си как нашият певец се пробва да поздрави публиката в Кълъраш на румънски, наизусти нещо. Обаче... май не го каза правилно, защото видях на първите редове някави учудени физиономии хих. Вяло ръкопляскане... Сигур някоя буква е сменил Simple Smile

Сири, давай още фотоси, много яко!

Кайси, ТиЛи искрено се надявам при вашите да не е моето "чудо". 3 седмици кашлица! Направо не мога да повярвам колко дълго не си отиваше пущината!

Мист, въх, не е ОК така, дано следващите дни са по-леки!

Мързитооо, окапах се,  дано и на мен ми се получи дроб-сармата, предстои.

Искам да добавя, че с удоволствие гледам снимки на яйца и козунаци от познатите ми.
Много се ядосвам, като някой каже, че му е писнало и му досажда хората да си пускат снимките на творенията във ФБ. Альоу, то всеки ден не е Великден, бе! Хората са се постарали, вложили желание, труд, сърце. Лайкваш или подминаваш. Или си влез във фейсбука по-вдругиден, таквоз е сега - великденско.

# 200
Кайс, при вашите турци няма ли дроб в магазина? Телешки.

Дорч, дано! Инак мой юнак се стяга за купон утре. 🙄 Баща му да се оправя с него. Аз желаниЙ нямам.

# 201
  • тук и там
Може и да има,но няма пълен набор.Аз най-много обичам(х) черъвцата всъщност от дроб сармата,не толкова дробът,но само в Бг се намират,пък и хич не им знам чалъма на чистене,и да има-не бих се хванала.Малкото гъби не яде,и ще го направя както всяка друга година.Та нямам драма със дроб сърмата,така или иначе няма да го докарам както моите баби го правиха-цяло,пълнено с дроб сарма и зашито и цяла вечер печено в пещта на селото..Мммм,страхотно беше..Между другото тук дроб може и да се намери,но млад,пресен чесън-тцъ..Ако не докарат в Бг магазина,няма никъде-не го консумират и продават съответно  точно както е млад с пера.И той присъстваше на трапезата на село на Великден..Личи си че съм гладна,нали?! Изкарах поста днес,отЮвам да си лягам вече.

Последна редакция: сб, 04 май 2024, 00:30 от Кайсия

# 202
Браво на Тарти младша!Безаварийно да е!
  Нямам сила.Кучето на щерката не ще да спи навън, ММ не го ще вътре Преместих се в кухнята с нея, диванът е ужасен.
  Днес чакам да докарат агне , те да се пече, дроб сърма да готвя.....
  Айде , лека!

# 203
  • Варна
Добро утрррооооооооо!
То само леко пръскаше бре, какво ме плашиха прогнозите с дъждове! Simple Smile

Програмата ми е Огромна за днес, запрятам ръкавите след малко Simple Smile

# 204
  • София
Добро дъждовно утро.

# 205
  • sf
Добро утро! Не можах да спя заради дъжда, имам навес на терасата и така тропа, че ме побърква. Та после съм задрямала по никое време и се успах. За това яйца ще боядисваме следобяд, че и синкото участва, а сега отива на тренировка. И един бърз пазар смятам да направя и толкова.
Наумила съм си да готвя канелони, ама ще видим кога ще е .

# 206
Дубрутро!
  Станала, направила баница, изяли баница, изпратила младши за Плевен.Пия кафе, слушам птички и тишина, ще почвам да шеткам.

# 207
  • тук и там
Добро утро! Ще я захващам и аз.Най-важното за днес е да боядисаме яйцата, агнешкото мисля да го сложа в печаката на бавно готвене  довечера и да си се готви цяла вечер-единият бут във фурната, другият в нинджата.За козунаците -ще я мисля.Ще ми се да докарам веднъж поне един перфектен козунак, пък без практика така или иначе няма да се получи, та може да се пробвам.
Хич не ме кефи миризмата на  варени яйца-точно на напръцкано смърдят , нито на оцет.Нядявам се да не вали днес, поне да мога да ги изкарам навън на двора да ги бодисваме.

Спорен ден на всички!Да нямате много спукани яйца и да ви бухнат козунаците! Grinning

# 208
Допих си кафето и подхващам и аз. Кухнята е на вили и могили, прахосмукачка и парцал, баня, пране. Яйцата боядисах в четвъртък. Ние традиционно ще сме на пълнено пиле, не сме големи фенове на агнешкото. Имам дробчета за плънката, ще отделя малко и останалото ще направя за вечеря с лук и гъби.
Продължава да вали, 11 градуса според телефона ми.

# 209
Не смея да кажа добро утро. До тук в кофата отидоха килограм брашно (докато го пресявах  от ситото ми се ококори парче от мазилка, голямшко 2 см ). Зачудих се, колко ли смлени парчета може да има вътре, а и да е паднало случайно пак си е гадно....Извадих друг пакет на друга фирма. Претеглих захарта, бухнах я в купата, започнах да добавям в яйцата. Първото супер, второто се пльокна, жълтък белтък се сля за секунда, гаден цвят на жълтъка, без мирис , обаче.....  Та айде захарта и двете яйца в кофата при брашното .... После ги чупих яйцата едно по едно в купичка, но късно е чадо...
Замесих тесто все пак, сега втасва. Сложих яйцата в килъра и се чудя с днешната ми каръщина - могат ли да се напукат всичките?!
Добри, ето рецептата по която втора година правя козунак. Плънката ми течен шоколад, стафиди и  захаросани лимонови кори от бакалията. Отгоре ръка кафява захар. Вътре в тестото е бяла.
http://kulinarenelixir.blogspot.com/2012/04/blog-post_05.html?m=1

Общи условия

Активация на акаунт