Плам пламти! Котел бълбукай! Адска смес мехури пукай! Майска вещерска и спортна

• 85 871
  • 1 974
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Добро утро.
Аз тъкмо ставам и пия кафе.
Яйцата ги направихме. Сега ще си сложа моят козунак вегански дето го правя от 5,6 години. Агнешко не ядем, ориз правих за децата.
Аз изкарах постите, очаквано, шоколада ми липсва определено.

# 211
  • Варна
Ще си показваме ли яйцата? Аз искам да гледам Simple Smile

Още не съм почнала моите, но с дроб-сармата съм почти готова. Ще правя и спанак с ориз, и двете ще са за гарнитури към Ягнешкото. Има да дояждаме няколко дена после Simple Smile

Следобед ще меся тесто за козунаци и ще изпека само един, другото тесто ще сложа в хладилника и ще пека утре, да са топлички за гостите. За първи път ще ми е да процедирам така, дано да се получи...

Уинд, съчувствам.

Кайс, давай смело!

Марул, браво, ранобудна жено.

# 212
Дорчи, някои от нас вече си показаха яйцата 😂!

Козунаци няма да правя, мързи ме, не ям бяла захар, а със заместители не се получават ок.
В понеделник ще забъркам пак Великденските сладки с мастиха и махлепи. Изядоха се без остатък!

Последна редакция: сб, 04 май 2024, 16:20 от Princess Sissy

# 213
  • France
Тасос го открихме семейно през 2005-2006. И страшно много ни хареса, защото не беше туристически, а типично гръцки. И празен, много празен. За съжаление се промениха много нещата. Последният път имаше страшно много нови застроени хотели и 3 пъти повече народ. Не мисля, че някога пак ще отида. То и в Гърция вече не ми се ходи. Твърде много спомени.
Пффф, майка ми настоя да има агнешко за утре. Нямам никакво, ама никакво желание да го готвя. Спокойно можехме да го оставим за по-нататък.

# 214
  • София
Фил, дай и задача тя да готви. А иначе, можеш да го ръгнеш в кукъра на ниска температура и до утре на обяд ще е супер.

# 215
  • France
Всички ще го готвим по спомени как го е правил татко. Бе въобще не ми се говори.

# 216
Аааа, продължавам с глупостите!!! Счупих яйце, сурово, разлях прясно мляко...
Поне има само 4 пукнати яйца и 15 здрави. Сварените в килъра поне лесно се белият после. 5 минути на ниско налягане и след това естествено освобождаване на налягането. Перфектно сварени са:

Взела съм боя, от която само червената боядисва добре, та и яйцата са предимно такива. Ей ви и скучните ни яйца, ама каквото такова.

Тестото втаса, започвам да оформям козунаците. Дано повече да не ме гони каръщината, че страшно става.

# 217
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
първата кора яйца е боядисана. Simple Smile Горинич обяви, че не се е забавлявал достатъчно и купихме втора. ще се боядисва след малко.

агнешкто е положено върху моркови и чесън (нова рецепта) и седи на топличко във фурната.

баниците с кайма са готови и чакаът агнето да стане, за да се наместят и те във фурната.
козунакът ще чака, другите жени са направили, няма да се напъвам твърде. ще направя един за у дома Simple Smile

със сигурност забравям нещо, но ще го мисля после.

сбирката започва в 6.

аааа, благодаря за рецептите. Simple Smile ще докладвам.

# 218
  • София
Моите козунаци са по рецептата на Донси - с портмонето и в пекарната. Никога не съм се пробвала да меся козунак. Понякога имам мерак, но нямам време. Като цяло спомените ми от детството за домашно месен козунак са свързани с цял ден, прекаран в кухнята,  а аз не мога да отделя толкова и при най-добро желание. А когато епизодично през годините майка ми е опитвала по-бързи рецепти, не се е получавал козунак, а някакъв сладкиш, който няма нищо общо с консистенцията, вкуса и аромата на козунак.

# 219
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
сис, май имам мастик.
https://bg-mam.ma/p/1643693/47953691
пусни пак рецептата. няма да я правя веднага, но да си я имам Simple Smile
и на другото, което харесва буболинка. Simple Smile

# 220
Добро.
Кафепих.
Сега закусвам и след малко тръгваме по задачи. А днес са много.
Дроб сарма обожавам, но само ако е с було, нали именно то я прави на сарма. Grinning Иначе за мен си е просто ориз с нещо си. Grinning
Хубава, истинска дроб- сарма не съм яла отдавна.

Гърция сега няма нищо общо с Гърция преди 20 години. Уви.

# 221
Панди, не отнема чак толкова много време. Втастването е времеемко, но аз от миналата година му хванах цаката. Меся в термоустойчива стъклена купа, включвам парти грила вадя тавичката с решетката и я слагам отгоре му. Като замеся тестото слагам купата върху решетката и я завивам с алуминиево фолио.
Докато тестото втасва включвам и изключвам парти грила няколко пъти. Като оформя козунаците и ги сложа във формите, после мятам формите на решетката. Така си спестявам часове с чакане тестото да се надигане.
Днес двата козунак ще идат във фурната, а третият(по-малък) ще го пека в Косорито.

# 222
Хубавото на Гърция е, че все още има достатъчно местенца, неналазени от Балканската тълпа дори във висок сезон - по Пелион, Евия или Пелопонес например.  Ама до тях не се стига за 3-4ч. и изолираните места са толкова далече от всякакъв комерс, че човек трябва да е готов за някакви компромиси - да обикаля повечко с кола, да си приготвя храната сам или възможностите за настаняване да са съвсем basic. Миналата година през юли бяхме почти сами на плажа, а в таверната такива цени не бях виждала от поне 5г., ако не и повече. Ама обхват почти нямахме, къщата беше съвсем обикновена и до най-близкото населено място се стигаше след 20мин. път по завои. Аз с тълпа около мен не мога да си почина.

Тази година завъртам плановете около Лесбос, но все още не смея да запазя нищо, че с кучето май е по-сложно минаването
през Турция. И там едва ли ще се блъскам с контингента, заменил Приморско с Гърция.

# 223
  • София
Починал е Пол Остър. Един от любимите ми автори.

# 224
Аз чакам да докарат агънцето и да го оправям.Дроб сърма по този край готвят с три вида лук-праз,червен и зелен, и дреболии.Ама аз не обичам и ще се готви с оризче.
   Козунаци никога не съм пробвала да меся, щерката меси.
   Децата са вече при моите родители, племенника,сестра ми.Тати е запалил пещта, той си направи барбекю зона с пещ.
   За морето - поканени сме на Бяла, у реверите.Имали басейн пред блока, супер било.До плажа 10 Мин по стръмна пътека надолу, 40 Мин на горе.Аре , мерси, нема нужда .Ако имам парЕ за море, ще е там,където да ми е по вкуса , и не у близки хора.Тоя филм го играхме с предишната етърва, тва не е почивка.Че и тъща имаше.
   При нас поспря да вали, дано е трайно.

Общи условия

Активация на акаунт