Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 80 (м. май)

• 35 072
  • 1 008
  •   1
Отговори
# 180
Абе, това мазно кафе за колко време го изпивате? Искам да пробвам, но нямам желание... Grinning Аз кафето си го пия бавно от 7 до 8,30 и не знам какво ще плува в него накрая.
Аз го пия за около 2 часа, но моите са големи, не са шотчета еспресо.

# 181
Гущер, и моите кафета обикновено са в по-големи чаши, пия ги за половин-един час може би. Понякога и за повече. Първо си обирам пяната отгоре, после периодично разбърквам- няма странни плуващи неща отгоре по този начин.🙂 Правя си понякога и кафета в по-малки чаши (примерно рано сутрин не ми се пие кафе в голяма чаша), често те са чисти.
Да се похваля, днес се сдобих с първата си кафемашина!😀 Утре ще я разучавам кое как функционира.😁
Невена, 🤗

# 182
  • на острова на мечтите
Уф, с тези бронирани кафета. Как да бронирам еспресо? Ми то няма и напръстник, толкова е дълго. Две кафета сутрин , за около две минути, аз и пет секунди ММ. Не го заменям с нищо, обаче.
Долче, честита ти кафе машина 🥰
Днес правих месо от бузи с масло. Защото си бях в къщи и валеше, та градинарството отпадна. Още вали. И то дъжд 👏👏👏 Обикновено се сипе пясък.
И зелен фасул в доматен сос спретнах в робота. И артишоци. И на Шарпи баницата, че утре няма да се прибирам на обяд. И вдругиден няма да се прибирам, та да си нося нещо за обяд. Може и фаст да опитам, ама утре ще видя дали ще правя фаст, или ще нося нещо.
Невена, с менопаузата много функции се нарушават. Не че не си го знаеш де.

# 183
Хич не си развалям кафето аз, недей и ти Grinning.
Пробвала съм преди време, то нали в началото всичко трябва да се пробва... Ама защо ми е?
Бронираното кафе е за който иска да не закусва или не му се получава да яде кето сутрин, но не може да се "излъже" по друг начин, то наистина и засища и можеш да изкараш до по-късно. Или в случая за съфорумките които не могат по някаква причина да преглътнат чисто кафе.
Аз не съм гладна сутрин че да се залъгвам с такива залъгалки. Чистото кафе също не ми е нежелано. Съответно бронираното не е за мен.

# 184
  • Paris, France
Невена, с менопаузата много функции се нарушават. Не че не си го знаеш де.

Знам ☹. Аз съм обременена с ниска костна плътност и обмислям хормон. От друга страна ме е страх, защото тези хормони вдигат ИР. Инсулинът е анаболен хормон и нисък перманентно инсулин сваля костна плътност. Малко като при диабет Т1.

Някой приемал ли е ХЗТ след менопауза и как се отрази на ИР?

Добрата новина - нямах никакви топли вълни. Майка ми също нямаше и донякъде е ген, но и сланина. За съжаление си останах зиморничава. Повечето ми приятелки казват, че след менопауза им е по-топло.

# 185
Как ниският инсулин сваля костната плътност? Колко нисък е нисък инсулин?

# 186
  • Paris, France
При старческия, недиабетичен контингент, по-висока ИР корелира положително с по-висока костна плътност. Може би покачването на ИР в средна възраст е защитен механизъм за костите. Е, не в небесата. Точни цифри не мога да дам. Още не съм го проучила.

https://academic.oup.com/jcem/article/104/8/3303/5364431

Ниското тегло също е свързано с ниска костна плътност, а аз съм генетично прецакана в това отношение. С Елора сме на еднакъв ръст, а тя има много повече кост и мускул, тежи повече и без да има моите сланини. Аз съм мазно слаба.

# 187
По-скоро липсата на мускули има отношение към костната плътност, не толкова теглото. Затова казват да се спортува с тежести при мено - да се работи за мускули.

# 188

Кръвта не тече от чията, а от недостатък на К1. Затова и при ескимосите има много хеморагични удъри в мозъка. С омега 3 трябват и много листа за К1. Тогава проблем няма.

Охоо, реши да ни удостоиш с присъствието си за малко Stuck Out Tongue Winking Eye
Ама като спрях чията и спря кървенето.
Иначе к2 заради Д 3 си пия.
Четох тия дни, че витамин к си е едно и също просто к1 и 2 са едно и също, просто различни форми.
Значи трябва и к1 да пия.
Зелении не искам засега.
Даже хлорела се излигавих да взема, ама нещо ми дразни стомаха,  а той си раздразнен отскоро.
Ми може и к1 да пия. Няма лошо да пия и к 1 и 2 нали?
Пише че за обилен мц също е хубаво да се пие.

# 189
  • София

Не всеки може да произведе достатъчно кетони. При висок инсулин не е възможно. При нормален инсулин, след време тялото привиква и започва да гори директно мазнините, без да ги обръща в кетони. Дебелеенето на високомазнинен режим е по-лошо и от дебелеенето на ВХ. Кетогенната диета е излишна след сваляне на нужното тегло. Даже и за епилепсия не се прави непрекъснато, а 1 или 2 години и после се прави отвреме навреме.  
Интересно, при мен се получи нещо такова след увеличаване на мазнините миналата Коледа, за да спра да свалям кг. Започна обратното и качих Confused Е, не са много - 2 кг, но все пак ги качих.
Каква диета (режим на хранене) се препоръчва след сваляне на нужното тегло?

# 190
  • В центъра на моретата
Съгласна съм с beki8, намаляването на мускулите има отношение с костната плътност. Бях поствала тук интервю с една лекарка за дит. Д и имаше въпрос и за остеопорозата, та тя го обясни. Каза и за упражненията, които трябва да се правят.
Аз съм с начална фаза на остеопороза, за съжаление теглото ми падна, което предполагам, че е от намаляване на мускулната маса. Не съм ходила да изследвам %-тното съотношение на кости, мускули,  мазнини. Инсулинът ми започна някакво покачване (в смисъл около 6,7 сутрин.) , затова и промених храненето. Обременяване не съм правила. Нямам ход да отслабвам повече от това, защото теглото ми и без това стана под 50 кг, при ръст 173 см.
Но пък и щз нещо се разбута (ниски стойности на Ft4 и ft3, a MAT е с космически стойности).

# 191
И аз съм чела за връзката между мускулната маса и остеопорозата, но не бях за това, че по-висок инсулин  предпазвал от остеопороза, за това ми бяха интересни точни цифри или диапазон.

Nevena Virolan, би ли споделила някакви източници, които четеш по този въпрос?

Знам, че в късна възраст е мнго важно да не се намаляват протеините както често съветват, че не ни бил трябвал много протеин. Това съчетано с ниска мускулна маса и разбутани хормони, е чудесна рецепта за развитие на остеопороза.

Елора, няма нужда да пиеш добавка К1 освен ако нямаш генерално проблеми с кръвосъсирването. К1 и К2 са различни витамини, не са едно и също в разлини форми. К2 участва в синтеза на вит.Д, К1 участва при процесите на кръвосъсирване най-общо казано.

# 192
За по-висок инсулин и предпазване от остеопороза и аз не съм чувала.
 Дори съм си направила точно обратния извод, без да твърдя, че логиката ми е вярна.
Но ако високият инсулин има отношение към натрупването на мазнини в областта на талията, а по-голямата талия има негативно отражение върху костната плътност, за мен е съответно да направя този извод.
Сега ако приемем, че при мено от този пояс се образува естроген и от там да има някакво отражение вече могат да се направят и други изводи.
Ще ми бъде интересно да прочета повече по въпроса.

# 193
Всъщност идеята е закуската + бронираното кафе да ме държат сита в периодите, когато съм на работа. Не съм свикнала да обядвам там, защото почивката е много кратка и искам да избегна междинките. Към края на работния ден вече се чувствам без сили, а без или с минимална закуска нещата са много зле. Онзи ден едвам се държах на крака.

# 194
Пробвай тогава. Мен ми държи цял ден. Аз пия няколко обаче и чак вечерта огладнявам за нещо твърдо.

Общи условия

Активация на акаунт