Милано и Северна Италия - тема 17

• 36 812
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
  • Milano
Ако искаш да наваксаш с вкусотии от цялата страна и света - годишният панаир в Rho - Artigiano in Fiera от 30.11.24 до 08.12.24.

https://espositori.artigianoinfiera.it/

Голяма лудница е (над милион постители), но си заслужава много.
Ние си носим малко куфарче, да не мъкнем торби, но има и с големи.

# 601
  • София
Какво удоволствие е да ви чета!

# 602
  • In transit
Ако искаш да наваксаш с вкусотии от цялата страна и света - годишният панаир в Rho - Artigiano in Fiera от 30.11.24 до 08.12.24.

https://espositori.artigianoinfiera.it/

Голяма лудница е (над милион постители), но си заслужава много.
Ние си носим малко куфарче, да не мъкнем торби, но има и с големи.

Ти нямаш ли си друга работа? Hug

Марулета, сладкиша ти е вид саварина, силно напоено тесто с крем отгоре.

Като сме почнали на тема храна, да ви покажа и аз какви вкусотии сервират в Торино.

Обичам всякакви кафета, но това марокино с шамфъстък е Heart

Обикновено марокино

Бичерин

Джандуя и Пепино Heart Eyes

Закуските ни, бриош с конфитюр и париджина

Корнети с крем и шамфъстък

с най-хубавото кафе, Верняно, разбира се!

Филе от Фасона пиемонтезе (пиемонтска порода говеда)

Фокача с манатарки, три пъти се връщахме да ядем такава. Няма такъв аромат.

Има и още, само да ги намеря. А тези дни мисля да напиша повече за Торино, като ми остане време. Реджи, запуши уши. Joy Торино определено е моят град. Много се развил от последния път, очарована съм.

# 603
Оооо, Мики,пиши,пиши! Ние все пак трябва да аизберем дестинация.А с тези снимани вкуснотии си доста убедителна.
Благодаря,момичета,страхотни сте!
  До Торино има градче Алпиняно,побратим с нашия град.Приятелка беше там преди два месеца с нашия кмет.За какви вкуснотии ми говори,и какви красоти........
  Я да видя Райън и уиз какво полети ще имат.

# 604
Ох,Mikkey,  и у мен събуди интереса за Торино, насладих се на снимките ти...

# 605
  • Milano
Мики, защо да запуша уши?
Много ми харесва кралският дворец в Торино.
Във Венария Реале ми се ходи, от титлата ще да е 🤣🤣🤣 и в палацо Кариняно, че предните  пъти не успяхме да влезнем.

Останалите пък в Египетския музей.

Твойто мароккино прилича на шоколад.

# 606
Зарибихте ме за Торино. При следващото ходене до Милано   непременно ще го имаме предвид. Еднодневно до Парма сме ходили. Само дето беше в неделен ден и на връщане беше страхотна лудница във влака- ученици, студенти, ужас!

# 607
Мили дами, 30,31, 12 2024 г ще бъда в Милано. Как се купуват билети за метро, четох че ще стават електронни, знаете ли нещо.
Благодаря

# 608
  • Milano
Те са електронни от м.май. Разликата е, че могат да се зареждат.
Купуват се като предходните - машини в метрото, будки за вестници (ако продават), табакерии.

Мария, в Торино има хубави музеи. Египетският е най-важният в света, след този в Кайро.
Моле Антонеллиана пък е музей на киното.
На детето ми им пропадна посещението с класа, заради Ковид преди няколко години и иска да го види.

Итало имат добри оферти за Торино, бяхме платили нещо от сорта на 6-8 евро в бизнес-класа преди 2г.
Натам като сме пътували е било празно - влаковете от юг, минават през Милано с последна спирка Торино, в обратна посока - не.

# 609
Благодаря ти, Реджи! Записвам си.

# 610
  • In transit
Реджи, шегувам се. Нали си миланезе, а на мен повече ми харесва Торино, затова го казах, не съм искала да те засегна по някакъв начин. Heart

За хотел, препоръчвам ти този. В Крочета се намира, на 2 пресечки от Порта Нуова, много чист, добре поддържан, с изключително любезен персонал. Закуската беше прилична, но може на място да се резервира.Той беше и един от малкото, който заради мача не беше надул цените на нощувката в деня на мача, но не можеше да се запази само за една вечер, което за нас беше още по-голям +, защото търсехме място за повече дни, а всичко беше заето само вторника, заради мача.
На съседната пресечка има чудна пастичерия, така, че има опции. Кварталът е чист, тих, спокоен, няма емигранти и е близо до центъра и повечето атракции. Градски транспорт не сме ползвали освен влак от Порта Суза до аерогарата и обратно.

Така, за Торино да разкажа.
До Торино може да стигнете по няколко начина: За живеещите в СИ България най-удобно е със самолет, от летището в Букурещ с директен полет до летището в Торино; Другите опции са до летище Малпенса и оттам с директен автобус до града, като пътуването отнема около 2 часа; или до Бергамо и оттам с автобус/влак до Милано и пак с влак до гара Торино Порта Нуова.
Останалите опции са описани тук, най-подробно: https://www.turismotorino.org/en/your-trip/how-get-city
От аерогата може да се стигне до центъра с влак, има спирка до самата аерогара или с автобус.

Торино е четвъртият по големина град в Италия и третият по икономическа мощ. Град с бурна история, дом на Савойската династия, първият парламент и столица на Италия.
Огромни и много красиви баровови сгради, широки и просторни улици,Торино остава малко в сянката на другите известни италиански градове, затова тук няма да срещнете тълпи от туристи, в които да се блъскате, а това прави за мен градът много притегателен. Това ми беше петото посещение, но определено няма да е последното. А има и още неща, които не сме видели.
Скрит текст:

Торино е автомобилната столица на Италия, тук се намира фабриката на Фиат, която вече е превърната в модерен МОЛ, като е запазена тестовата писта на покрива на сградата. На метри от фабриката се намира най-големия автомобилен музей в Италия.
Тук се намира най-големия Египетски музей в Европа, и втория по-големина след този в Кайро, с 200 годишна история. Вече сме го посещавали веднъж, но решихме тази година пак да влезем с нашите приятели, които идваха за първи път. За съжаление правят ремонт на подземния етаж и въпреки, че някои от мумиите и саркофази бяха преместени, най-внушителните статуи не могат да се видят. Питах една девойка от музея, но не можа да ми каже кога точно ще бъде отворена.
Моле Антонелиана символът на града, там се помещава и националният кино музей. Горещо го препоръчвам, но да знаете, че има опашка за да се качите на панорамния асансьор, който си е част от изживяването в музея.
Кралските дворци, палати, ловни хижи, вили и градини, тук са в изобилие. Кралският дворец с Кралската библиотека и оръжейна, Кралският театър, и палацо Мадама в центъра. Венария Реале е уникален за мен. Намира се на 10-15 мин. с автобус или влак от центъра на Торино. С влак е удобно да се стигне от Порта Суза до спирка Венария Реале реджия. За мен е по-бързо, особено, ако гарата ви е наблизо. В другия край на града се намира ловната хижа Ступиниджи, която също си заслужава посещение, ако разполагате в време.
Близо до реката е вила делла реджина, красива кралска вила с лозя наоколо.

Досега все пропускахме пазарът на Порта Палацо, този път стигнахме до него. Еми, няма такава цигания. Може би защото очаквах да срещна италиански продавачи на пресни продукти. Пресните продукти бяха налице, но 90% от търговците бяха африканци, мароканци и подобни. Явно италианските производители, ходят по кварталите, защото в нашия - Крочета, където се намираше нашия хотел имаше всеки ден мини пазар на площадчетата и част от улиците.

Торино е столицата на шоколада, лешниците, крема джандуя(лешников крем), дом на Нутела и Ферреро, на кафетата Лаваца и Верняно, на вермута и най-добрите червени вина в Италия. Задължително трябва да опитате бонбоните джандуйоти, ако досега не сте, Бичерин (гореща напитка с кафе, шоколад и сметана), да се разходите по виа По и да седнете в някое от историческите кафенета. За любителите на червено вино, местните вина са Небиоло*, Бароло, Барбареско, Барбера Д'Асти, Барбера Д'Алба, от бялото много харесвам Гави и Роеро Арнейс. И двата сорта са много регионални и много хубави. Всъщност което и местно вино да опитате, няма да съжалявате! *Небиоло е сортът грозде, от който се произвеждат Бароло и Барбареско.

От ястията, традиционните за района са: Баня кауда(много вкусен сос от чесън, аншоа и зехтин, в който се топят сезонни зеленчуци); Батута ди Фассона(тартар от местна порода говеда); вителло тонатто (варено телешко филе, нарязано на тънко и сервирано с вкусен сос от риба тон и майонеза); руска салата(за която се твърди, че произхожда от региона на Пиемонт и била приготвена от готвача на савойския двор за руския цар, който им бил на гости, като в знак на уважение приготвили салата с традиционни за Русия продукти, като картофи, цвекло и моркови, объркана със сметана. В последствие сметаната била заменена от майонеза. В Торино навсякъде има руска салата, като тяхната е само от сварени зеленчуци или към тях е добавена риба тон, която ми е любима.); От десертите, най-типичния е бонет, което е крем карамел с какао и амарети. Има още доста неща, но няма как да изброя всичко, че огладнях, докато ги напиша и тези.

Откритието ми тази година беше един малък и много красив парк (до borgo medievale), пълен с цветя, чудесен фонтан, наречен 12 месеца и катерички, които бяха свикнали с хорското присъствие.
За разлика от предишни ходения, ми направи добро впечатление, че няма групови сбирки на мургави емигранти, около гарите. Тук там се виждаше по някой клошар, но това си е нормална гледка за всеки голям град вече.
Друго, което ми направи добро впечатление, че доста стари и изоставени сгради се ремонтираха и превръщаха в модерни такива. Едната беше стара експозиционна сграда, която трябва стане модерна централна библиотека за студентите в града, защото има два много големи университета, Торинския и Политехническия. Парка на двореца Валентино също се преобразяваше, на реката правеха станция за нови електрически корабчета, които да се движат по реката. Имаше и други подобни. Всичко беше под наслов: "Торино се променя".

За музеите препоръчвам да си купите карта Торино + Пиемонтезе. Струва си особено, ако сте в града за 2-3-5 дни. Влизат всички или почти всички музеи в града и околността.
Има някаква промоция на Трениталия, ако покажете билет за влак до Торино с фречите, да вземете по-евтина втора карта.

Последния ден минахме през Музея на шоколадовата история (Choco story museum), защото беше на две пресечки от хотела. Интересен е, но не е уау (мое мнение). Ако сте с деца, на тях ще им хареса повече, защото е направен доста интерактивно и показва история на какаото и как е стигнало в Европа, машините с които се работи, има шоколадови фигури на Мики Маус (ох, как ухаеше на какао в тази зала Heart Eyes), дегустация на корем на три вида шоколад (на каплети) и на бонбони джадуйоти (от тях само по един дават Joy). А накрая от музея се излиза в една от историческите сладкарници на Торино Pfatisch

Ако се сетя още нещо, ще допълня или ако някой се интересува от места за хранене, да пише.

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 21:55 от Mikkey

# 611
  • Milano
Мики какъв хубав разказ!🌹

Мислех, че ще се помайтапиш на тема футболни отбори.

Естествено, че не мога да се обидя че някой си има любим град, който е различен от моя.

Мерси за предложеният хотел. Спирката на трамвай н.4 наблизо ли е, че не мога да се ориентирам?

Още не са отворени резервациите за желаният от мен период в апартамента, в който бяхме предният път - на В.Емануеле.

# 612
  • In transit
Реджи, благодаря! Всъщност доста наблизо минава трамвай №4. Хотелът се намира на via Vincenzo Gioberti, а трамвая минава по via Sacchi която е през една улица и върви по дължина на Порта Нуова, от страната на Крочета. Най-близката спирка е Pastrengo на 200 метра.
Къде ще е събитието ти? На стадио Олимпико ли?

Хахаха, за футболните отбори какво да се майтапя, ти видя как свърши мача. Grinning Аз по-скоро бях впечатлена от полицията/военните и карабинерите, които бяха обсадили целия град и не даваха на нито един фен на Щутгард да направи грешната стъпка. Още от сутринта всички бяха плъзнали като хлебарки из центъра и пиеха бира. Бяха буквално навсякъде. По едно време се чу някаква глъч, почнаха да пеят една групичка, веднага един бус пусна сирените и отиде при тях. Две минути по-късно настана тишина.
На сутринта нямаше помен, нито от германците, нито от полицията. Grinning

# 613
  • Milano
Зависи от тифозерията Мики, понякога ги скортират до стадиона.
Забранява се продажбата на стъклени бутилки след определен час със заповед на градоначалника.
Това при нас. Предполагам и там.

Благодарение за разяснението.
Трамвая обикновено е препълнен и не слизат преди Порта Нуова, затова предпочитам да е наоколо хотела.
Вашият стадион е частен и не се правят концерти.
На "Олимпико" е, да.

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 00:38 от regina di cuori

# 614
Здравейте, планирам първото си посещение на Милано.Бихте ли ми препоръчали в коя част на града да отседнем за  четири нощувки? Ние сме  четирима възрастни. Някой ако има впечатления по Коледа как е времето и т.н...Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт