Нашите кухни - тема 97

• 43 130
  • 749
  •   1
Отговори
# 405
Може ли някой с икейска кухня да ми каже как става кантирането на плота като се отреже.
Конкретно пдч ламинат
В сайта е описано "Можете да отрежете плота до желаната дължина и да покриете ръбовете с 2-те приложени лайстни за окантване."

# 406
  • ENGLAND
Режеш плота, към него има ленти, режеш и тях и залепяш с лепило. Само не си спомням какво лепило използваха майсторите, Вече две години плота не е мръднал.

# 407
Момичета, помагайте. С каква широчина са плочките под кухненските шкафове, така че да не се виждат, да е видим само ламината пред шкафовете?

# 408
Момичета, помагайте. С каква широчина са плочките под кухненските шкафове, така че да не се виждат, да е видим само ламината пред шкафовете?
Зависи колко дълбоки ще са Вашите шкафове. Питайте мебелиста. Но около 55 см да свършват е обикновено.

# 409
Здравейте!

Искам да си подновя кухнята и си бях избрала всичко... плота от естествено дърво, стените от микро цимент и железни детайли.. ( дръжки, и разни по рафтчетата).
Попитах на няколко места без да се съобразявам с цените, но ми казаха че дървото ще се развали много бързо ( тук споменавам само че цената е 3 пъти по висока от всички други опции), микроцимента не се чисти и желязото ще раждяса много бързо..🫤

Сега не знам дали да променям цялата идея, дали да търся други материяли, които имитират дърво, дали най добре да се откажа от идеята..  

Толкова си харесвах дизайна.. сега не знам от къде да почна.
Някой има ли опит с тези материяли за даде съвет?

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 11:24 от Eli..........

# 410
За да ти спестя четенето - назад в темата и в годините има оплаквания от естествените плотове, че искат непрекъснато омасляване и пак се развалят накрая. Микроциментът няма глазура и не може да се мери по твърдост и непропускливост с гранитогрес или камък. Иначе за желязото има начини да не ръждяса, то ми се струва най-малкият проблем. Може и да се развинтят дружките и да се почистят с киселина в леген, после пак да се сложат.

# 411
  • София
Евентуално ако плота се направи е епоксидна смола или някакъв як лак, може и да няма проблем, но с маслото... Ами мн поддържака и пазене е.
Желязото и за мен не е проблем, за микроцимента нямам мнение.

# 412
Няма начин да се почистят мазни пръски от микроцимент. Ама никакъв начин няма освен събаряне и ново изграждане.

За дървен плот нямам мнение - в кухнята нямам дървени плотове, но за сметка на това във всички останали помещения мебелите ми са дървени. Добро впечатление за употребата на дървен плот в кухня можеш да добиеш от състоянието на готварските си дъски - по вида им и периода на подмяна ще прецениш колко често ще ти се налага да изхвърляш и плота.

Железните дръжки (по-скоро металните) ги одобрявам. Не харесвам пластмасовите.

# 413
  • София
Еее не е баш така, кой си омаслява редовно дъските... Те от какво дърво са, колко хора ги тикат в миялна...
Иначе плота търпи и прешкуряване...
Обаче, не може да го заливаш обилно с вода и да не  го и подсушаваш, вечно си е някакво лудо забърсване.
Но ако не фо притеснява човек да му е лъскав плота мисля епоксито е добър вариант.

# 414
  • Варна
....... но ми казаха че дървото ще се развали много бързо ( тук споменавам само че цената е 3 пъти по висока от всички други опции), микроцемента не се чисти и желязото ще раждяса много бързо..🫤

Имам плот от масив дъб (не фурнир). Вече 10 години го използвам и отново бих си сложила. Има някой особености при експлоатацията му, но бързо се свиква. Удоволствието превъзхожда доста неудобствата.
1. Веднъж на 2 години го шкуря сама на ръка с обикновена шкурка, купена от строителен магазин. Правя го само са освежаване. Отнема 15 минути за 5 метра плот. После го омаслявам с натурален цвят масло на Осмо с памучно парцалче - 5 мин. В този ден, докато попие добре, избягвам да го ползвам.
2. Не се оставят мокри неща върху него за дълго време. Когато приключа с кълцане, рязане по време на готвене и започна да разчиствам след себе си, задължително този процес завършва с подсушаване с кърпа, кухненска хартия, каквото има. Това вече ми е рутина.
3. Ползват се дъски за рязане, горещи съдове, както при всеки друг плот.
4. Плотът е развален в частта зад мивката, защото разстоянието между мивката и гърба на кухнята при мен е около сантиметър. Една пъхам пръста си там. Не мога да го подсуша, не мога да го омасля. Сложила съм една голяма красива дървена дъска на Икеа като декорация зад мивката. Ако има как технически да измислите това разстояние да е по-голямо, ще е добре.
Много по-лесно е да си сложите обикновен термоплот, но кефът от визията на естествения материал го няма.
Същото е като да се чудите дали да си сложите ламинат или естествен паркет. С ламината е много по-лесно. Но съм сигурна, че ако цената не беше фактор, много хора щяха да си слагат естествен паркет, въпреки леките ограничения в експлоатацията му.
Така че, не го мислете. Ако много ви харесва, слагайте спокойно.

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 10:53 от Lady April

# 415
  • София
Колко шкурка макс ползваш?

# 416
  • София
За кухнята няма да рискувам с естествено дърво, ще заложа  на гранит, но съм решила в банята плота за мивката да е дървен и съм се насочила към тази обработка.
Все още обаче само се подготвям и не съм стигнала до обработката, единствено плота е готов и изшкурен.

# 417
За баня има разни здрави лакове, но чета как много хора не искат лак за кухненския плот, защото не били екологични лаковете, а се допрал плотът до храна.

# 418
За кухнята няма да рискувам с естествено дърво, ще заложа  на гранит, но съм решила в банята плота за мивката да е дървен и съм се насочила към тази обработка.
Все още обаче само се подготвям и не съм стигнала до обработката, единствено плота е готов и изшкурен.
За кухненската си маса от естествен дъб използвах парафин и пчелен восък смесени 1:1 на водна баня. Със същата смес мога да си намажа и дъските за рязане, защото е безопасно при досег с храна, но не. Чак толкова не съм се втрещила за дъските. Smiling Imp Дървото не промени цвета си, т.е. не потъмнява. Омаслявала съм я преди 4 години и още не ми се е налагало да подновявам покритието. Често я ползвам без покривка, после забърсвам с влажна памучена кърпа. Ако я ползвам за приготвяне на зимнина я покривам с парче прозрачен винил.

# 419
  • София
За кухнята няма да рискувам с естествено дърво, ще заложа  на гранит, но съм решила в банята плота за мивката да е дървен и съм се насочила към тази обработка.
Точно това направих преди 2години... Сега ще сменям с осмо и ми се налага сериозно прешкуряване. От първия момент капне ли капка изпръхва дървото...
После чвтох разни съвети за шкурене с пръскания... Самия той дава противоречиви съвети до каква шкурка да дигаш... Ама ще правя аз втори опит, но твърдо с осмо, казваха ми мебелистите не рискувай - аз тъпо и упорито... Ако и с осмото е подобно, ще мосля за лак/епокси.

Банята е още по-мокро, та съвсем не бих го правила по този начин... И да кажем за кухня  да ми е важно да е био-мио защото има досег с храна, за банята изобщо не е такова положението.
Иначе за мебели, които са на сухо са му хубави байцовете и маслата.

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 11:44 от Angel_Dust

Общи условия

Активация на акаунт