Великденски подарък - бебче за януари 2025

• 39 461
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
Аз също щях да питам защо пускате пренатален ? Препоръка, години, лично спокойствие?

# 436
Аз също щях да питам защо пускате пренатален ? Препоръка, години, лично спокойствие?
Аз не съм правила такъв тест, но аз не съм в рисковите групи. Когато правих ФМ  в Марковс, още на първата проф. Марков гледаше носната кухина и нухалната транслуценция, които ще покажат отклонения. Във 20г.с на втория скрининг се вижда още по-добре. Ако е много нов апарата и докторът си разбира от работата тези неща ще се видят. Пренатестът може да даде информация на по-ранен етап, но той няма да промени нищо. Може би ще даде яснота, за да се настроят родителите от по-рано.

# 437
Има и нещо друго, който е в голям град има какви ли не марки тестове на разположение, защо да не си осигуриш спокойствието, а ние в дълбоката провинция нямаме достъп до тези неща и от моите познати почти никой не е правил, освен ако не е било установено нещо вече крайно наложително.

# 438
Аз също си мисля, че е едно взимане на много пари този тест. Да, по-рано ще разбереш, ако има нещо, но какво от това  - така или иначе го има. Вече апаратурата е толкова напреднала, че всичко се вижда доста преди раждането. Малко ми е маркетинг, знам ли... А и такова вторачване така отключва хипохондрични епизоди, че стресът от тях вреди повече на бебето и майката, отколкото да дава спокойствие.
Аз единствено бих се тествала за тромбофилия, защото вече се доказа, че е причина за много аборти, а ако се хване е предотвратимо. В тази връзка - къде мога да го направя и някоя от вас правила ли го е? Също и - дали има от вас момичета с TSH около 4? Аз съм толкова и ще ходя на ендо. Дали ще ми изпише да пия  нещо за сваляне?

А проф.Марков в коя клиника е?

# 439
  • Замък сред облаците
Тромбофилия се пуска в генетична лаборатория. Геника или филиалите на националната генетична препоръчвам, но в геника се изследват най-много фактори. В обикновена лаборатория не пускайте!
Проф. Марков е в МЦ Марковс. Целият екип от фетални специалисти там е обучаван от него лично и всички провеждат морфологията по един и същи начин.
ТСХ 4 е много високо и ако си в 5 седмица по УЗ е необходимо незабавно да почнеш терапия, не след седмица или две. С правилната терапия не е проблем, но без терапия е.

# 440
KPP аз си пуснах базисен пакет тромбофилия в цибалаб и след това допълнително две неща в Геника. Бяха ми достатъчни за консултация с хематолог. То пак трябва да направя скоро, но в петък ще питам моята лекарка. За сега ми спряха аспирина, заради лекито отлепяне

# 441
Аз също си мисля, че е едно взимане на много пари този тест. Да, по-рано ще разбереш, ако има нещо, но какво от това  - така или иначе го има. Вече апаратурата е толкова напреднала, че всичко се вижда доста преди раждането. Малко ми е маркетинг, знам ли... А и такова вторачване така отключва хипохондрични епизоди, че стресът от тях вреди повече на бебето и майката, отколкото да дава спокойствие.
Аз единствено бих се тествала за тромбофилия, защото вече се доказа, че е причина за много аборти, а ако се хване е предотвратимо. В тази връзка - къде мога да го направя и някоя от вас правила ли го е? Също и - дали има от вас момичета с TSH около 4? Аз съм толкова и ще ходя на ендо. Дали ще ми изпише да пия  нещо за сваляне?

А проф.Марков в коя клиника е?

KPP, TSH 4 ви е толкова по принцип, или сте го изследвали сега, след забременяването? Защото при мен се получи нещо много странно, моето TSH цял живот е около 3.5 и когато съм питала ендокринолози винаги са ми казвали, че трябва дори предварително да започна прием на хормон, защото трябвало да падне под 2, а сега го изследвах и се оказа 1.5. Човешкият хормон HCG бил в обратна зависимост с TSH, високото HCG сваля TSH, та явно се е нормализирал от само себе си. Иначе да, ако в момента е 4 със сигурност ще ви сложат на Л-тироксин.

# 442
  • Пловдив
А за тромбофилията, аз съм изследвала Фактор 5 Ладен и Пай 1 . Това достатъчно ли е ?

# 443
  • Замък сред облаците
АСЕ, фактор 2 и фактор 13 също са важни.

За ТСХ - може да се наблюдават различни реакции при забременяване - случвало ми се е да падне, случвало ми де е да скочи на 5.9. Като падна износих успешно сина ми. Като беше високо се оказа кухо яйце.

# 444
Тъкмо се връщам от трети преглед. 9+1, а то отговаря на 8+6.Явно така ще си вървим докрая. Иначе се развива много добре каза доктора. Запазихме за БХС на 02.07 и на 10.07 отново при доктора. Пусна ми и изследвания да направя пкк+дкк.СУЕ, Кръвна захар, урина +седимент. Кръвна група и резус фактор, защото не си пазя картончето. И токсоплазмоза. TSH + VIT D. И микробиология.

# 445
TSH винаги ми е било толкова, но винаги са ми казвали, че си е ок, само при забременяване евентуално. Още не съм го изследвала, откакто сэм бременна. Ще ходя утре и после в четвъртък сэм на преглед при ендо, за да каже.
А за тромбофилията сами ли ходите или чакате лекарят да изпише? И коя седмица у добре да се отиде?

# 446
  • Замък сред облаците
Преди бременност се ходи принципно. Резултатите излизат до 2 седмици. Затова колкото по-скоро, толкова по-добре.

ТСХ 4 дълго време може да пречи на качествени яйцеклетки. С дълъг цикъл и такова ТСХ, жалко че не ти е добър ендокринолога. Тази стойност не е нормална.

За момичетата дето няма да правят БХС - така рискувате прееклампсия и гестационен диабет да ви дойдат изневиделица. За тях играе роля плацентата , която идва от клетките на сперматозоида и никога не знаете дали няма да изтеглите късата клечка. Затова си направете БХС, безплатно е в крайна сметка (във филиалите на НГЛ).

# 447
  • Пловдив
На мен тези двете за тромбофилия съм ги правила преди бременността и доколкото разбрах са за цял живот.

АА, и тези, които ти писа, ли са на този принцип?

# 448
Аз честно казано не съм ходила на ендокринолог преди това. Само на гинеколог и ми казаха, като забременея, да го видим това TSH. При нас стана всичко естествено, малко повече се стегнахме да следим евентуална ову и махнахме захар и други гадории от менюто. А да - и пих едни билки.

Ще видим какво ще каже гинекологът за тромбофилията. Ще я питам. Но, честно казано не ми се започват списъци с изследвания, че така се хипохондрясва. Всичко е Божа работа и да направим всички изследвания на света предварително и по време, ако е имало да става нещо и челна стойка да направим, няма да го предотвратим. То реално всичко е заплаха. Аз например не мисля да си спирам трите глътки вино вечер Simple Smile

# 449
За БХС освен да си запазя час нещо друго трябва ли да правя?

Общи условия

Активация на акаунт