Нашите орхидеи – тема 44

• 31 310
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте,

май имам нужда от помощ ... когато орхидеята мисли да си сменя листата как изглеждат?

Какъв и е проблема на моята?

Това е първата ми. Пресадих я преди 2 месеца, сложих и валка сфагнум уж за по-добре. Накисвам я горе долу през 7 дни когато видя, че е сребриста в корените. Саксийката е с дупки ама е баж по размера на кашпата, да не би да се задушава?

Имам и още една друга. Не е пипана, корените и са добре до колкото мога да кажа, но и тя има такова листо, да не би така да отмират?

# 541
Те така отмират, но... Такова спаружване може и да е дехидратиране на орхидята, което обичайно е от лоши корени, не от неполиване...
 Много е заровена в кори, те трябва да са под нивото на растежа на най-долното листо. Нищо не се вижда от орхидеята нагоре, а и от корените и по едно листо нищо не можем да ти кажем съществено... Извади от кашпата и снимай да се види в саксията как е, как е розетката и нешо от горната част на растението Hands V

# 542
Те така отмират, но... Такова спаружване може и да е дехидратиране на орхидята, което обичайно е от лоши корени, не от неполиване...
 Много е заровена в кори, те трябва да са под нивото на растежа на най-долното листо. Нищо не се вижда от орхидеята нагоре, а и от корените и по едно листо нищо не можем да ти кажем съществено... Извади от кашпата и снимай да се види в саксията как е, как е розетката и нешо от горната част на растението Hands V

ето

вчера я полях затова има влажност
дали да не я оставя извън кашпата в чинийка, да не става нещо парников ефект? Не знам сега ли е момента да я разкопая? Иначе корите са под листата

# 543
Като е в кашпа, няма нужда от тоя сфагнум... но не я рови сега. доста е зарита. Можеш просто да изтеглиш нагоре и да стръскаш, че корите да се наместят надолу. Поне с 1-2см по-високо трябва да е, че да не е зарита.

Орхидеята си изглежда добре, листото е най-долното, постепенно ще отмре.

# 544
Като е в кашпа, няма нужда от тоя сфагнум... но не я рови сега. доста е зарита. Можеш просто да изтеглиш нагоре и да стръскаш, че корите да се наместят надолу. Поне с 1-2см по-високо трябва да е, че да не е зарита.

Орхидеята си изглежда добре, листото е най-долното, постепенно ще отмре.

да тези най отдолу са макар че има и по по горните. Ще пробвам са махна малко кори да видим

Благодаря Simple Smile

# 545
Наскоро някой търсеше мини орхидея - днес видях в кауфланд, но не знам дали във всеки магазин се предлагат.

# 546
За мен не е. Това ми изглежда на гнил корен.
Може би има и още.( освен ако не е някаква клечка от субстрата)

# 547
От моя опит листата не отмират точно по този начин. Да спаружват се, но също така се обезцветяват, пожълтяват, абе личи си че умира листото. И е едно, най-долното, или максимум две едновременно.
В момента нямам листо на точно такъв етап, за да покажа снимка.
Така свежи зелени листа да се спаружат, аз виждам на снимката поне четири в това състояние, според мен има нещо друго. Зарита е безобразно, не знам от къде идва този начин на садене, но много хора правят тази грешка.

# 548
  • Варна
Здравейте, виждам сте писали за лампите. В този род на мисли имам една излишна фитолампа, която подарявам. Ако някой от Варна я желае моля да ми пише лично съобщение. Подобна е на тази от снимката в скрития текст. ( с щипка, синьо, розово, смесено осветление). Ползвах я една зима, оттогава ми е излишна и заема място в един шкаф. Минах на пури. (😄) Та ако на някой му трябва и има нужда от лампа да пише.🙂
Скрит текст:

# 549
  • In transit
От моя опит листата не отмират точно по този начин. Да спаружват се, но също така се обезцветяват, пожълтяват, абе личи си че умира листото. И е едно, най-долното, или максимум две едновременно.
А това нормално е с пожълтяването на едно, две от най-долните листа? Ако се случва на няколко години, примерно?

# 550
А това нормално е с пожълтяването на едно, две от най-долните листа? Ако се случва на няколко години, примерно?
Нормално е Мики, на мен тази есен поне на 4 ми пожълтя най-долното листо и го махнах.

# 551
  • София
Нормалното остаряване на листото е за около 4-5 години. Може да остареят по-бързо или по-бавно в зависимост от условията и вероятно сорта. Смятам, че хибридите с повече гигантея в рода си растат по-бавно, но и стареят по-бавно. Ако за една година растението изкара 3-4 листа, то е нормално тези листа да изсъхнат в рамките на една година. Дори често изсъхват заедно заради усиления растеж на нови листа и корени или преди появата на нови цветоноси.
Растения с меки, сбръчкващи се долни листа /повече от едно/ имам няколко. Губят тургор заради изгнили корени /често след пресаждане/, гъбично запушване на проводимата тъкан, активизирано от неблагоприятни условия или някакви други липси/излишъци натрупани в листата. Почти всички подобни растения имат чудесни нови листа, като някои израстват като централно кейки, а други пускат след време нови корени над спаружените стари листа. Като някакво ново начало на жизнения цикъл. Малък процент от растенията не изкарват нови, здрави листа и корени и умират от изтощение.

# 552
Нормалното остаряване на листото е за около 4-5 години. Може да остареят по-бързо или по-бавно в зависимост от условията и вероятно сорта. Смятам, че хибридите с повече гигантея в рода си растат по-бавно, но и стареят по-бавно. Ако за една година растението изкара 3-4 листа, то е нормално тези листа да изсъхнат в рамките на една година. Дори често изсъхват заедно заради усиления растеж на нови листа и корени или преди появата на нови цветоноси.
Растения с меки, сбръчкващи се долни листа /повече от едно/ имам няколко. Губят тургор заради изгнили корени /често след пресаждане/, гъбично запушване на проводимата тъкан, активизирано от неблагоприятни условия или някакви други липси/излишъци натрупани в листата. Почти всички подобни растения имат чудесни нови листа, като някои израстват като централно кейки, а други пускат след време нови корени над спаружените стари листа. Като някакво ново начало на жизнения цикъл. Малък процент от растенията не изкарват нови, здрави листа и корени и умират от изтощение.

Здравейте, да тази направи едно чисто ново листо преди да и окапят цветовете. Как мислите да я извадя ли да видя дали са наред корените или да я наблюдавам само?

# 553
  • Мадрид / София
Извади я и огледай корените. За да се спаружат така нещо в корените не е добре.

# 554
  • Варна
Да питам по-опитните за фалчето на една дружка. Какъв ѝ е казусът според вас? Приятелката ми се притеснява, че стъблото изглеждало много тънко там, където започват листата, сякаш ще се пречупи. Изгубила най-долното листо, което е нормално, по принцип имала тенденция да цепи листата, което е необичайно, но така си била от няколко години. Също и белите неща в корените някакви гъби ли са?
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт