Нашите орхидеи – тема 44

• 30 939
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Ако имаш фунгицид, може да третираш и двете. Иначе и старата и новата няма нужда нищо да им правиш, забравяш ги чак докато дадат признаци на нов растеж.

# 616
Нямам фунгицид. Какво от местните магазини би ми препоръчала да купя?

# 617
Ох, трудна работа. Купувала съм за розите универсален препарат на Compo и на Neudotff, свърши ми работа тогава, но вероятно са друг вид гъбичките. Друго не се сещам да съм виждала на свободна продажба.

# 618
Точно затова те питам, защото знам, че тук е малко трудно. Като си идем за Коледа, ще потърся в България някакви препарати.

# 619
  • София
Момичета, извадих орхидеите на остъклената тераса, за да имат повече светлина.

На едната орхидея връхчетата на въздушните корени са потъмнели. Бяха ярко зелени. Сега станали тъмни едни такива.

Има ли за какво да се притеснявам?

# 620
Температурите какви са, да не й е твърде студено нощем?
Друго не виждам какво може да те притеснява... Аз местя орхидеи при изключително належащи случаи (ремонт, преместване, отделяне на болно растение).
От топла стая на балкон не бих местила в сезон с температурна разлика 15градуса ден-нощ Hands V

# 621
  • София
Зависи от тъмното. Може да е от преосветяване, може да е от температурата, може да е нещо гъбично. Покажете снимка 🙂

# 622
  • София
Ще снимам довечера Simple Smile

# 623
Здравейте,дами!
Бих искала да помоля за помощ във връзка с една орхидея.
От двете клончета ,които останаха зелени след като опада цвета, тръгнаха две нови листа. Вече имат по няколко и дори пуснаха малки зелени коренчета.
По какъв начин мога да ги отделя от основата ,за да самостоятелни?

# 624
  • Бургас
afflatus това са кейки/бебета. Ако имат по три листа и три коренчета с дължина над 3см спокойно може да ги отделите с част от цветоноса, на който са захванати. Виждам, че нагоре е изсъхнал от долу се реже 1-2см от стеблото. А майката какво се случва с нея защо няма листа да не е с мокро гниене от розетката?

# 625
В този ред на мисли..

Подарено!

Подарявям едно бебе за София, изглежда ето така (това е вече трето на тая майка и няма къде да го дявам, а тя продължава да си е свежарка)

Два от корените са сигурно вече по 30 см..

Не е нещо преспециално, цвета е такъв.

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 16:34 от second

# 626
Благодаря за съвета. Ще изчакам да пораснат още коренчетата тогава на тези бебета.
А майката какво се случва с нея защо няма листа да не е с мокро гниене от розетката?
Майката стои с това листо само.  Как да разбера дали е мокро гниене?
Четох,че когато има такива израстъци, основното растение може да спре да се развива. Дали да чакам още да ги отделя, или поне едното,което е с по големи коренчета?

# 627
  • Бургас
Колко по големи коренчета? Аз съм отделяла Лиодоро дори с две листа и два корена по 4-5см на риск, но успя да се развие добре. Трябва да си приготвите малка саксйка 6ф или малка чашка като смесите малко ситни кори с малко сфагмун и в тази смес да засадите младото растение. Ако коренчетата са малки по добре да отделите на пролет април примерно. Тогава е по голяма вероятността да се адаптира по бързо.

# 628
В този ред на мисли..

Подарено!

Подарявям едно бебе за София, изглежда ето така (това е вече трето на тая майка и няма къде да го дявам, а тя продължава да си е свежарка)

Два от корените са сигурно вече по 30 см..

Не е нещо преспециално, цвета е такъв.

Искааааааам Heart Eyes Обичам "кривунделчета", обичам да отглеждам бебета всякакви...
Освен ако не е обещано вече, пиши на лично, моля Relaxed

ПП: ивдях, че е подарено вече, жалко че се забавих... Ама да ме имате предвид за всекакви такива красоти Wink

# 629
Peneva, писах лс

Общи условия

Активация на акаунт