Нашите орхидеи – тема 44

• 30 935
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте! От известно време подозирах, че една от орхидеите ми е без корени. Цъфтеше, ето защо я изчаках да прецъфти и се осмелих да я извадя от корите. Както и подозирах, беше с черни, изгнили корени. Изрязах всичко, но остана без никакви, има само въздушни. Потопила съм я във вода, показвам я и моля за мнение дали съм постъпила правилно. До колкото съм чела, сега трябва да пусне корени и след като образува поне 3 да я засадя отново в кори или бъркам?

# 631
  • Мадрид / София
Правилото за трите корена се отнася за кейките ( бебетата). Твойта вече е преминала този стадий. Има си корени, не е без хич. Можеш да я оставиш и така, но опръсквай корените с водичка или поне един да бъде мъничко във вода. Останалите могат да си бъдат въздушни. Само гледай да е на топличко, че да пусне още коренчета. Някой сигурно ще те посъветва направо в кори да я сложиш, но ми се струва, че веднага да се сложи в кори би било малко рисковано, но кой знае. Орхата ако има мерак да оцелее, ще оцелее.

# 632
Само ми се струва или пънчето е потопено във водата?
Ако е така, трябва да го извадите, то не трябва да е във водата. Потопете само коренчетата, които успеете, без самото пънче.

Иначе когато попадна на орхидеи с изгнили корени и съм решила да я спасявам но водно, не махам абсолютно всичко. По-скоро махам месестата пихтиеста част от корена и я оставам с влакната корени, които потопявам във вода. Пак си изкарва корени така. Пие вода през влакната корени.

Здравейте! От известно време подозирах, че една от орхидеите ми е без корени. Цъфтеше, ето защо я изчаках да прецъфти и се осмелих да я извадя от корите. Както и подозирах, беше с черни, изгнили корени. Изрязах всичко, но остана без никакви, има само въздушни. Потопила съм я във вода, показвам я и моля за мнение дали съм постъпила правилно. До колкото съм чела, сега трябва да пусне корени и след като образува поне 3 да я засадя отново в кори или бъркам?

# 633
Аз слагам над кори... Закрепвам със щипнати отгоре пръчки, че да не се клатушка много, малко сфагнум наоколо и опръсквам. Отвреме на време поливам проточно. Сфагнума изпарява, а като пораснат коренчета, влизат в корите. И аз вече не махам цели корени, нишките ги оставям.
Даже да е над вода, пънчето да се повдигне.

# 634
Реших, че май не е много редно пънчето ( нали това, което е останало, тъмната част, от която излизат корени - това е пънче?) да е във вода и за това се допитвам до вас Blush
Но не ми става ясно - как хем да не е във вода, хем да потопя въздушните корени Thinking? Или да я извадя изцяло от водата и да опръсквам въздушните корени?Прощавайте за глупавите въпроси, но за пръв път правя подобно нещо, а ми се иска да спася растението. Има си листа и май има шанс да оцелее.

# 635
По-голям съд, орхидеята закрепена отгоре, а връхчетата на коренчетата да се докосват малко във водата... Може да е наклонена на страни, че да влязат коренчетата...
Може с телче да се закрепи, ако има малко цветонос, то за него се закрепва за пръчки, варианти има.

# 636
  • Мадрид / София
Има си листа, има си и корени -едно добро растение. Ако беше моя, щях да я кача на кора с малко сфагнум и на светло място. Като опръсквам корените за да има влага.

# 637
Не винаги успявам да пибера всички корени потопени. Понкога са само 1-2 по-дълги и за да не натопя пънчето, топвам само най-дългите. Ето няколко. Както се вижда долната дясна даже изкара още една и в момента имам две миниатюрни.
Моите са в такива тесни чашки. Хем не заемат място, хем няма нужда от допълнително прикрепяне.

А този опит го споделях преди време. Тогава не знаех, че влакната/конците корени са достатъчни за възкъсването на орхидеята. Потопих листото и си изкара нови коренчета. Орхидеята е преместена в кори вече Simple Smile

Последна редакция: чт, 17 окт 2024, 08:34 от greis

# 638
# 639
  • София
Това ми се струва, че е от спиране на активния растеж на корените и вероятно преосветяване. Нормално е.

# 640
Благодаря за съветите, разбрах какво да направя.

# 641
  • Варна
Неофинетия " Фалката".  Скромен първи домашен цъфтеж. Разочарована съм. Преди 2 години си поръчах бяла финетка, а не този цвят. Сега отново ще трябва да си поръчам бяло растение и дано този път получа цвета, който желая. 🙂

И един прекрасен дендробиум фаленопсис. 🙂

# 642
  • Бургас
Флорен, много нежна тази неофинетна :heart

Тези дендита как се гледат за да цъфтят? Имам една купувана миналата година само нови растения изкарва, но не е цъфтяла. Трябва ли да се засушава? Уж на по хладно я държа на село с температуни разлики сега. Да не обича по топличко, на село е около 15-18гр.през деня.

# 643
  • Варна
Мая, благодаря! Не е най- желаният от мен цвят, но каквото - такова. Сега освен бели финетки гледам и лилави, та нищо чудно да поръчам по един цвят от двата.😄

Дендробиум фаленопсис го гледам като обикновен фаленопсис, не изисква нищо по- специално. На един режим е с фалчетата, с тях го поливам, торя, дори е в еднакъв субстрат като техния. За дендробиум Нобиле нямам подходящи условия и такъв не гледам. Засушаване ако осигуря, то нямам подходяща температура. Преди време имах едно Нобиле, но го подарих. Растеше на маса, но така и не цъфна при мен. 🙂

# 644
Измъквам за втори път онази увисналата орхидея. Има коренчета, но не виждам да изкарва нови, а старите са едни такива тънки. Листенцата си стоят меки. Има и нещо, но не знам с какво да обработя. Как се ползваше канелата? Ръси ли се по корените или се кисне в разтвор? Може би трябваше да я оставя по-дълго време да се съвземе, но нали всеки ден  ги разглеждам и не се стърпях да проверя какво става вътре.

Общи условия

Активация на акаунт