Нашите орхидеи – тема 44

• 30 945
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
Блед разтвор на йод също може да свърши работа за дезинфекция при пресаждане.

# 601
Аз също не ползвах фунгицид. Просто си спазвам препоръката за пресаждане в суха смес и след това да не се поливат 3 дни. Така ако има някакви наранени коренчета, "раничките" завяхват.

# 602

Цъфна, за пореден път 😳

А в офиса открих наченка и при Tulcan-а. Него съм го взимала през април от Пловдивската борса.

# 603
Да попитам съвсем лаишки - има ли непоносимост между орхидеи и други цветя?
Конкретен въпрос - ако орхидеята съжителства с каланхое, би ли могла да оцелее?
Има ли непоносимост между двете растения?

# 604
  • София

Цъфна, за пореден път 😳

А в офиса открих наченка и при Tulcan-а. Него съм го взимала през април от Пловдивската борса.

Много е красива!

# 605
  • Мадрид / София
Да попитам съвсем лаишки - има ли непоносимост между орхидеи и други цветя?
Конкретен въпрос - ако орхидеята съжителства с каланхое, би ли могла да оцелее?
Има ли непоносимост между двете растения?
В една саксия и с един субстрат ли? Ако е така -  съвсем различни са по субстрат растения. Ако са едно до друго в различни саксии - не би трябвало да има проблем. Не че съм експерт, но така си ги представям.

# 606
Благодаря 🤗

Цъфна, за пореден път 😳

Много е красива!

# 607
Angela61, не са заедно. Едно до друго били.

# 608
Като една видна притежателка на една орхидея и едно каланхое от 5- 6 месеца, са в две отделни саксии и между тях циганче за разкош. Нищо им няма до този момент.

# 609
  • Мадрид / София
Angela61, не са заедно. Едно до друго били.
Нищо им няма тогава.

# 610
Извадих я от саксията и направих няколко снимки. Моля за съвет - да ги разделям ли или да ги оставя двечките?

# 611
Пипи, черните и лилави корени не са здрави. По-скоро не бих я разделяла, това ще я стресира още повече.

# 612
  • Мадрид / София
Почисти корените и я остави по голи корени като ги опръскваш с вода често. След няколко месеца би трябвало да изчезне розавото по тях. При мен така стана с орхидеята, която ви показах зимата или пролетта, не помня точно кога. Аз я сложих на кора с малко сфагнум и сега пуска хубави нови корени. Връхчетата им са леко червеникаво зелени, но някои орхидеи са именно такива. Още повече, че тя е тъмно винено червена когато цъфти.
Отново ви показвам как беше зимата:

И сега:

Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 22:21 от Angela61

# 613
Това с розовото са корени с фузариум, без значение каквъв цвят  цъфти орхидеята. Червени корени вече ги няма на последната снимка. Има си нормални зелени с зелени върхове

# 614
Флокс, късно е либе за китка. Разделихме я. Говоря в множествено число, щото с мъжа ми я изнесохме на терасата, за да видим на дневна светлина къде точно се е захванала за майка си. И както я въртяхме насам - натам, мъжа ми отчупи бебето...
Скрит текст:
Малко преди това ми разказа какъв каръшки ден имал и колко неща е потрошил без да иска. А той е спокоен и винаги обмисля това, което прави, не действа импулсивно. Вика - жена, днес не трябва да пипам нищо. Похилихме се, па се заехме с орхидеята - и ей го на, потроши и нея!!!
Пресадих и двечките в нови кори, но ще съм благодарна за съвети - какво да направя със старата?

Общи условия

Активация на акаунт