Нашите орхидеи – тема 44

• 30 944
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
  • Мадрид / София
Внимателно с канелата, че засушава. Слага се само на срез за да подсуши мястото и спре навлизането на бактерии или гъбички.

# 646
Значи няма да слагам, засега съм топнала коренчетата във вода. Утре май ще я върна в корите и да се оправя. 

# 647
Дендробиум фаленопсис иска доста вода и по-ситна почва или изцяло водно гледане.Поне при мен не понася смес за нормални фалчета.
Дендробиум Нобиле имам трета година,тази година за първи път цъфна.
Омръзна ми да го местя,да му търся подходяща температура и почва.Зимата го засадих в нормална почва за стайни растения смесена с малко кори и април го изкарах за първи път навън в градината,каквото ще да става.
Температурата през деня да е била най-много 15-16 градуса,през нощта 7-10. На втората седмица напъпи и аз щях да падна като видях.Очаквах да измръзне или просто да си зеленее,а той извади страхотни,ароматни цветове.
Ей го на

# 648
Аз гледам дендрофалове, имам през годините акумулирани десетина. Определено има нещо което им допада като грижи защото тази година ми цъфтят всички, дори един който не е цъфтял никога при мен. Дори Сингапуреца ще цъфти с два цветоноса. Ние с Флорен сме от една локация, при нас средната годишна влажност е над 70 %. Вероятно затова гледането ни на дендрофалове е като фалчета в субстрат като фалчета. Лесно ни цъфтят. Условията им харесват. А нобилетата не стават. Вероятно поради същата причина. Все още нямаме цветоноси по стандартните фалове и двете. Т. Е условията ни макар и субективно са приблизително идентични и зарафи еднакви резултат. Което дефинира колко е от значение въздушната влажност макар и различни режими на поливане. Тя на седмица, аз на три седмици.

Флорен - финетката с този мек прасковен цвят е перфектна. За такт цвят ще ти завидят много финетопритежатели. Полярния огън е неотразим!

Последна редакция: сб, 19 окт 2024, 08:28 от _re_ge

# 649
  • Варна
...
Флорен - финетката с този мек прасковен цвят е перфектна. За такт цвят ще ти завидят много финетопритежатели. Полярния огън е неотразим!

_re_ge, благодаря! Посвикнах с цвета, колкото повече я гледам, толкова повече я възприемам. Това са решили немците, това са ми изпратили. Важното е, че е здраво растение. Другото е въпрос на нагласа. Ще се нагодим според обстоятелствата. 🙂

p.s. Швертер преди 2 години, обща поръчка. Това ако на някой му е любопитно, за кои немци става на въпрос. 🙂🍀

# 650
На мен цвета на финетката ми хареса много. Ако решиш да я продаваш ми пиши, моля🙂

# 651
  • София
Не бях виждала такава финетка! Чудесна е според мен.

# 652
Здравейте, от няколко години съм фенка на орхидеите и бих казала, че що-годе успешно ги отглеждам (естествено с няколко жертви в началото). Имам една която от 2 години отглеждам, миналата зима пусна 2 нови цветоноса с разклонения и дори през пролетта продължи да пуска нови пъпки и да цъфти. В началото на лятото нещо се случи с нея. Листата започнаха да пожълтяват и да омекват.Докато се усетя какво става общо взето си беше пътничка. Като я поразгледах под листата видях някакви черни точки.Обработих с мопсилан, отстраних всичко което ми изглеждаше нездраво и я отделих от другите. Общо взето я оставих с едно листо и дори част от розетката премахнах. Бях я отписала, но ме изненада с кейки в основата. Дори майката пусна още няколко цветчета на старите цветоноси. Към днешна дата кейкито има 4 листа, започнало е да пуска корени и още по-изненадващо за мен - 2 цветоноса. Чудя се ще успее ли бебето да изхрани тези два цветоноса и като поизрастнат корените да се опитвам ли да го отделя от майката?

# 653
  • Мадрид / София
Щом е базово кейки го остави така, не го отделяй. Явно майката помага за изхранването.

# 654
Здравейте! Имам въпрос, свързан с пресаждането. Купих си насипни кори, трябва ли да ги стерилизирам и как? Намерих много информация за варенето, не ми се струва подходящ вариант.

# 655
Стерелизирам само кори за последващо ползване, след като в тях някоя е боледувала... ако ми се разправя Thinking Обичайно отиват в коша. Новаозакупени не почиствам и не стерелизирам. Ако миришат гадно (гният) - коша и купувам нови Hands V

# 656
И аз не стерилизирам нови кори, само ги изсипвам на части и почиствам всичко което е меко и би създало проблем. "Требя ги" като ориза навремето. Simple SmileИма парченца дърво или разни камъчета и размекната кора. После ми е лесно - изсипвам и садя.

# 657
винаги преработвам. имам лош опит.

# 658
  • Бургас
Бързам да се похваля с първия ми пелорик Heart
дано е здраво растение и да го бъде.
Хареса ми и още една с много интересен цвят, но ми се стори напомпено растение да цъфне с два цветоноса с по три цветчета, а в същото време хилаво и видимо нездраво. Преглътнах красотата на цвета и си взех еднин фал за 11лв.

# 659
Два месеца по-късно - листенцата се развиват добре, обаче не виждам нови коренчета. И въобще как от това сухото ще излизат коренчета? Трябва ли и тази сухата част, която е тялото на орхидеята да се овлажнява?
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт