Отговори
# 105
  • В центъра на моретата
Моля за помощ за тези две задачи от 10 кл.

# 106
Интегралите като база не са нещо по-сложно от тригонометрията например. Не се учат в училище, защото не може всичко да се учи там, а и няма смисъл. Но ако някъде са решили, че има такъв, не е проблем учениците да научат няколко правила и да решават. В същото време и с уж простия материал от училище може да се дадат невъзможно трудни задачи.
Абсолютно вярно!
Спомням си един сборник със "Задачи от елементарната математика", ей това беше най-мразения сборник и наставаше ужас, като се появеше на бюрото на класната (в МГ бяхме).
Копрински? Grinning
За оцелелите руския сборник на Сканави. Triumph
Ама щом сме тук, не сме се ужасавали толкова.

peneva (или друг), измисли ли задачата на Алиса за неделимата дроб вероятност на произведението на две двуцифрени числа да се дели на 7?

# 107
  • София
Солничка, гледах я, но понеже не получих отговора, се отказах. Освен пък да съм сгрешила в сметките. Вече не са пред мен, та само ще споделя логиката си. Намерих ,че сред всичките  90  различни естествени двуцифрени числа,  13  са тези, които се делят на 7.  Намерих първо вероятността произведението  на две  двуцифрени да  НЕ се дели на 7. Тоест  и първият, и вторият множител в това произведение да  са числа, които не  са  делими на 7.  Получената вероятност извадих от 1, съкратих дробта и се предполагаше, че съм намерила стойностите на двете искани събираеми... Но сборът им не беше даденият от Алиса.

Последна редакция: вт, 14 май 2024, 23:38 от пенсионирана русалка

# 108
  • В Страната на чудесата
peneva_a, благодаря! Точно това е верният отговор на 16 зад. - 528.
Дами, следя ви с интерес. Аз се чувствам тотално безпомощна пред тези задачи.

# 109
Дами, далеч съм вашите възможности в математиката, затова простете за глупавия ми въпрос, но как две двуцифрени числа ще имат сбор, по-голям от 198 (99+99)?

# 110
  • София
Не събираме самите числа, затова. И в числителя , и в знаменателя на тази дроб стоят определен БРОЙ произведения на двуцифрени числа. Горе е броят на произведенията от  различни двуцифрени, които се делят на 7,  долу   е броят на всички възможни произведения от две различни  естествени двуцифрени числа.

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 00:12 от пенсионирана русалка

# 111
Значи не съм разбрала нищо от условието.
Дано не е обикновената математика, че страх ме хваща като чета задачите нагоре. Аз математика съм учила до 10 клас, повечето неща, които решавате са ми тотално непознати.

# 112
  • София
Много съм зле, повторих си сметките от вчера и си видях грешката при съкращаване. Ако не знаете, да ви кажа само, че  76:2  прави 39...

Сега ще я напиша, Алиса.

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 00:21 от пенсионирана русалка

# 113
Русалка, трябва все пак да разделим 77.76/2, както и 90.89/2, което няма да промени резултата, де.

Открих, че броя два пъти произведенията с два кратни на 7 множителя.

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 01:54 от solnichka

# 114
Задача за 8 клас.
В триъгълник АВС /АВ по-голяма от ВС/ AB=c BC=a
 Вписаната и външно вписаната окръжност се допират до АС съответно в т.М и т.N. Търси се МN
Правих, струвах, но забих. Моля за помощ или подсказка.
Прилагам и чертеж.

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 09:29 от W

# 115
Моля за помощ за тези две задачи от 10 кл.

Това е общия случай с пирамида и проекция на върха в основата...
зад.4
В случая околните ръбове сключват с основата ъгъл 45 градуса, следователно образувалите се правоъгълни триъгълници са равнобедрени и височината към основата е равна на проекциите на околните ръбове. Т.е. те са равни и следователно D1 се явява център на описаната окръжност. Основата е правоъгълен триъгълник и значи центъра описаната е средата на AB
DD1=CD1=AD1=BD1

AC=6, BC=8 => AB=10
AD1=BD1= 5cm
Обема е V=DD1.AC.BC/3=5.6.8/3=80cm3

Зад.5
Щом околните ръбове са равни, то триъгълниците DD1C, DD1B, DD1A са еднакви, т.е. пак имаме център на описаната окръжност.
SABC=(a.b.c)/4R
При настоящия триъгълник (основата) h2a=102-62=82ABC=(12*10*10)/4R=12*8/2
R=25/4

DD12=52-(25/4)2
V=SABC.DD1/3

Моля, проверете сметките, но това е идеята Hands V

ПП: Явно има грешка, околен ръб 5, основен ръб 10 и 12, няма как да стане околна стена Hands V

Задача за 8 клас.
В триъгълник АВС /АВ по-голяма от ВС/ AB=c BC=a
 Вписаната и външно вписаната окръжност се допират до АС съответно в т.М и т.N. Търси се МN
Правих, струвах, но забих. Моля за помощ или подсказка.
Прилагам и чертеж.
Скрит текст:
Проверѝ си условието, подозирам равнобедрен триъгълник с бедра АB=AC...
Нещо подобно решаваше щерката уикенда, но с числа, не с буквички Simple Smile
Имаше и подобна с допълнително условие "да се намери отношението да радиусите", там се намесих аз, та видях началното условие...

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 11:09 от peneva_a

# 116
Здравейте, имам въпрос към следните задачи:

Да попитам отново дали някой може да помогне, моля

# 117
  • Варна
В 5 задача явно има грешка в условието. И при мен сметките са същите и се оказва, че R=6.25/катет/, а околният ръб е 5см/хипотенуза/.

# 118
Здравейте, имам въпрос към следните задачи:

Да попитам отново дали някой може да помогне, моля
Едва се чете...
Зад.2 От формулата за лице на околна порърхнина си намерете размера на образуващата. косинуса на търсения ъгъл е радиуса на основата към образуващата. Оттам и синуса...

Зад.3
а) търсения ъгъл е равен на ъгъла, образуван от AD1 и ортогоналната приекция на BC в равнината ADD1A1, а това е AD
б)търсения ъгъл е равен на ъгъла, образуван от AD1 и ортогоналната приекция на АD1 в равнината CDD1C1, а това е DD1в)B1D1 ┴А1С1 (диагонали в квадрат/ромб)
BB1 ‖ DD1 ‖ AA1 ‖ CC1
И всички те са ┴  основите =>
АА1┴B1D1
B1D1 е ┴ на две пресичащисе прави от равнината => ┴ на равнината

Зад.4
направете си чертежа и приложете два пъти питагорова теорема: за да намерите диагонала на правоъгълника, а после и височината на пирамидата (щом всички околни ръбове са равни, то проекцията на върха е в центъра на описаната окръжност към основата... при правоъгълник това е пресечената точка на диагоналите...)
Околните стени са равнобедрени триъгълници.

# 119
  • В центъра на моретата
Много благодаря за бързите отговори!

Общи условия

Активация на акаунт