Отговори
# 90
  • София
В коя държава е това, Ели?

Пенева, аз не съм отрекла, че е разбираемо, доста ясно обяснява въпросният господин  в клипчетата, но  все пак и за 14- годишни ми се струват рано, за 12-13 да не говорим.

# 91
Интегралите като база не са нещо по-сложно от тригонометрията например. Не се учат в училище, защото не може всичко да се учи там, а и няма смисъл. Но ако някъде са решили, че има такъв, не е проблем учениците да научат няколко правила и да решават. В същото време и с уж простия материал от училище може да се дадат невъзможно трудни задачи.

# 92
Интеграли сме учили в  11 клас, ако не бъркам и после в университета. На 12-13 години ми се струва прекалено прибързано.

Точно. Аз не бях виждала диференсиали до университета. Когато казах, че не зная дори производните ме гледаха като учила в Щатите 😅.
За сметка на това нямаха идея от геометрия.. това да намериш лицето на сечение на нещо.. все едно говорех за квантова физика.
Но си наваксах бързо. Само дето вече 25г смятам само с калкулатор и сега трябва да си припомня малко нещата.
Русалка, Испания.

# 93
Интегралите като база не са нещо по-сложно от тригонометрията например. Не се учат в училище, защото не може всичко да се учи там, а и няма смисъл. Но ако някъде са решили, че има такъв, не е проблем учениците да научат няколко правила и да решават. В същото време и с уж простия материал от училище може да се дадат невъзможно трудни задачи.
Абсолютно вярно!
Спомням си един сборник със "Задачи от елементарната математика", ей това беше най-мразения сборник и наставаше ужас, като се появеше на бюрото на класната (в МГ бяхме).

# 94
  • София
Ако е база, да, но не мисля, че показаното в клипчетата е толкова базово, има  интеграли с параметър примерно, задачи за движение с ускорение и т.н....

# 95
Струва ми се, че има някакъв счупен телефон тук с тези интеграли. Математически анализ в шести клас, колкото и да е иновативна системата... Thinking
Най-вероятно става въпрос за основни тригонометрични функции.
Над  поста ти дадох линк за 8 клас Sad А там като тръгват на 6..
Въобще не е повърхностно при това.
Eli.......... е писала даже 5-6 клас, а не възраст.
Аз тук гледам (ако изобщо става въпрос за Германия, де):
https://de.bettermarks.com/matheportal/mathematik-klassenstufen/
https://de.bettermarks.com/mathe/gymnasium-mathematik-klasse-6/

ама нито тригонометрия виждам, нито интеграли. В осми клас линейни функции и системи виждам вече, при нас май са в 9 клас...

# 96
Казвам възраст 12-13г. Което е 6-7 клас. Моя грешка

# 97
Ако е база, да, но не мисля, че показаното в клипчетата е толкова базово, има  интеграли с параметър примерно, задачи за движение с ускорение и т.н....

Не е по темата, ама ме подсети за това:

Ядрен физик решава да се запише в богословския факултет за втора магистратура. На една лекция позадрямал, лекторът го видял и го стреснал с въпрос:
- Колега, какво ще ни кажете за Божията сила?
Физикът изстрелва по инерция, без да се е събудил съвсем:
- Божията сила е равна на Божията маса умножена по Божието ускорение.
-Добре, колега, неканоничен, но интересен отговор. Обаче ако все пак за божията маса можем да допуснем какво е, то какво обаче е божието ускорение?
-Как какво? Втората производна на неведомите пътища Господни 🙄.

# 98
  • София
В Германия няма нещо единно, Luthien, та да видим какво се учи, къде и кога. Всяка провинция си има своя образователна система и свои матури на финала. Да не говорим, че на места учат до 12, на други и до 13 клас....

# 99
Дами, моля за помощ с 4 задача. Това е за трети клас, децата не са учили уравнения с две неизвестни, тоест моля за друг начин за решаването и. Благодаря предварително!

# 100
  • София
без система линейни уравнения, която очевидно не е учена:

Но и този вариант всъщност не става, понеже има отр. число.
Ето друг вариант:

# 101
Здравейте, имам въпрос към следните задачи:

# 102
Отговора 60 градуса ли е?

# 103
без система линейни уравнения, която очевидно не е учена:

Но и този вариант всъщност не става, понеже има отр. число.
Ето друг вариант:

Още малко по-простичко
3К+2П=66
2К+3П=69

Събираме и 5(К+П)=135
К+П=27
но
3.К+2.П=66
К+2.(К+П)=66
К+2 . 27=66
к=66-54=12лв

# 104