АПРИЛски бебета 2024 - тема 1

• 28 834
  • 757
  •   1
Отговори
# 435
Ми май когато не се кърми и се бави е добре да ни види АГ. Изследванията не попитах, но вероятно ще са хормоналните.
Нормално ли е бебетата да растат на височина по 3 см на месец? Ние сме ниски, тя къде е тръгнала...
Педиатъра ни каза, че от 4 месец започваме захранване със зеленчук и няква каша от ориз. Не е ли рано?

# 436
  • София
Цитонамазка се пуска след минимум 6м от раждане иначе може да даде фалшив резултат (лош). Хормонални изследвания също е рано. Разбутвали са се 9м тези хормони, няма как да влезнат в ритъм толкова бързо. Най-много да те изпошашка и натъпче излишно с хормонални препарати.

Да навърши 5м и тогава ще мисля кога ще почна захранване. Толкова рано не виждам причина (освен медицинска). Иначе първо зеленчуци, после плодове и каши. Сладкото не е нужно да в първо.

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 16:04 от JayRay

# 437
И ние почваме захранването като стане на 4м. ЛЛ каза до 4м и половина трябва да сме заместили обедното хранене. Започваме с картоф и остава основа на другите зеленчуци. Вълнуващо ми е някак си все едно юи е 1во дете. 2рото дете също го захранихме на 4м, може би защото е на АМ изцяло, но не го мисля. Имам доверие на ЛЛ.

# 438
Дами, да ви питам как правите хигиена на бебето си? Аз я мия при всеки сменен памперс, но вече много ми тежи (5400 е), а и на нея май не й е комфортно. Само нощем я чистя с  мокри кърпички. Много ми се искаше да я мия, така я почиствам по-добре, но китките ме болят още от края на бременността, така и не ми минаха.

# 439
Аз също съм фен на миенето, ноо не мога. И аз като теб си прецаках китката още докато бях бременна и съм си и клечава и ми е много тежко вече и ме боли ръката.
Та аз я мия само при акане задължително, но при пишкане минавам само с мокри кърпички. Бях попадала, че и не е толкова хубаво да се мият чак постоянно заради нежната им кожа, но пък от друга страна има бебета, които акат на всяко ядене та не знам дали е вярно изобщо.
Мисля, че си е ок да минеш напишканото само с мокри без това до няколко часа ще се е наакало и пак ще бъде измито Grinning

Не мисля, че на нея й е некомфортно ако това те притеснява даже напротив според мен се кефят малко да ги охлади тъкмо, но аз не виждам голям смисъл ако ти е мъка

Дами, да ви питам как правите хигиена на бебето си? Аз я мия при всеки сменен памперс, но вече много ми тежи (5400 е), а и на нея май не й е комфортно. Само нощем я чистя с  мокри кърпички. Много ми се искаше да я мия, така я почиствам по-добре, но китките ме болят още от края на бременността, така и не ми минаха.

# 440
  • София
Ще захранвам към края на 5ти или началото на 6ти месец. И с баткото така действах. Първо с домашни пюрета, после купешки за разнообразие и накрая детска кухня - обожаваше я.

Аз я мия само, когато е акала. През останалото време минавам с кърпички. Пазете си китките, има една много неприятна болест - синдром на Де Кервен, която засяга точно майките с малки бебета. Сменяйте ръцете при миенето/държането на бебето и ненатоварвайте китките. Може на пример да миете дупето, държейки бебето на предмишницата си.

# 441
И аз мисля да захранвам към края на 5 месец, началото на 6.
В началото когато въвеждам зеленчуци аз правя пюретата, след това купешки. Детска кухня ползвах много малко, след това мина на нашата храна.
С баткото също така направих.

# 442
  • София
И аз мия само на акане. Засега не ми е проблем тежестта, а съм слаба в ръцете.

Чакам момента с кухнята 😂 С баткото това ми беше супер улеснение. Давах кухня + домашна храна. Много време ми пестеше. Него от нетърпение, че нали първо дете бях тръгнала на 4м и 3 седмици да захранвам и тотална греда. Изчаках още 2 седмици и си прояде с кеф, нямаше го вече избутването с езика, можеше да разбере какво да прави и имаше много повече интерес към храната. Та затова сега няма хич да бързам. Плюс до края на август сме по почивки и предпочитам да мине лятото и да се застопорим за повече време на едни място.

# 443
Каката я захраних на 5 месеца и една седмица и сега с малкия не планирам да е по-рано от това, даже може и да е седмица-две по-късно. Моят юнак яко си хапва, така че сме далеч от 5 хранения за деня и е твърде вероятно да го захраня пò към шестия месец.

Иначе, въпреки че е на 3 месеца и половина, вече смених коша на количката и го държа в най-легнало положение, нямам проблем с коланите. Кошът за новородено ми беше мега неудобен и с малък сенник, сега е просто съвсем друго. И центърът на тежестта ми е другаде и ми е по-лесно да минавам през разбитите тротоари, а и най-вече не го пече малкия човек, направо нямах търпение да го сменя.

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 20:53 от Faerlina

# 444
Точно болката е при палеца и китката, явно ще е този синдром на Де Кервен, ще трябва да отида на ортопед и да щадя колкото мога и да я мия по-рядко. Благодаря!

# 445
  • Варна
И аз смених летния кош, даже взех допълнителен сенник на Лорели, почти успява да и покрие и крачетата. След зелена светлина от ортопеда я слагам освен в пълно легнало, и на следващото ниво, все едно е на шезлонга вкъщи.
Но пак се мръщи и иска да става да гледа. Преса ще направи от напъване 😆
Захранването и аз мисля от средата на 5тия да почна, ще питам на консултацията на 4тия месец и педиатъра какво мисли. Заредила съм клипчета на Ирина Владимирова, както и книгата и дневника на Маги Пашова, та ще видим до къде ще я докарам 🤔
Относно тоалета, малката е вече 7кг и е абсурд при всяка смяна да е на мивката. Само ако е акала + вечер преди лягане, тъй като не всяка вечер я къпем. Почиствам с мокри кърпи, а вътре в гениталиите - с Линимент на Мустела.

# 446
На мен ортопеда ми каза, че е точно този синдром.. влача си го от осмия месец докато бях бременна. И на физиотерапия ходих и няма подобрение, лошото е, че даже се увеличава болката с малката на ръце постоянно

# 447
  • София
Съчувствам, много е неприятно. При мен физиотерапията имаше ефект, носех и ортеза няколко месеца. Сега ортопеда ми каза, че ако се появи отново може да се оперира и проблема се решава завинаги.

# 448
Има ли други майки вече сменили с летния кош? Моето клюкарче вече отказва да стои в легнало положение в количката.и единственото спасение е да го вадя и дъра изправен на ръце,ама вече е бая тежичък и бързо се умарям. След около 15тина дни правим 4м. И си мислех тогава да сменя коша и да го слагам в полулегнало, но юай ще е по-рано

# 449
  • София
Аз няма да сменям още, след 5тия месец. След 5 дни навършва 4м. То ние количката почти не я ползваме тези дни, много по-удобно ми е навсякъде с раницата. Така гледа и се оглежда, на мен ръцете са ми свободни и се придвижваме много по-бързо.

И без това на нашите колички коланите не хващат добре неседящо бебе (имаме 2 летни), та не ми е зор да се чудя дали няма да изпадне или да лежи некомфортно.

Иначе й е супер кеф вече да хваща играчки, крака, маха и слага сама бибата, докопва си различни неща из кошарата. А по корем вече спокойно откарва по 10тина минути и зяпа батко си като играе до нея.

А на някое бебе почнаха ли да се изменят очичките? При нея още няма разлика, баткото не помня кога почна да ги променя. Единствено косата й супер много изсветля и е тъмно руса сега, а в родилното беше почти черна. Батко й също тръгна с тъмна коса и сега е тъмно рус.

Общи условия

Активация на акаунт