ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025

• 45 605
  • 760
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Аз също не си го представям това чудо, но са и малко децата, които го избират. Също не си представям при тези цени на образованието тук, той да ми се чуди две години кой път да хване.
Обаче например Принстън предоставят следната възможност: след като си приет, имаш право на gap year, която се покрива изцяло от тях и след това се връщаш и си почваш ученето. За да се покрива от тях обаче, студентът си избира и някоя от техните програми.

# 691
  • София
Ох, скаридка, това като нашето консултиране. Хубаво ми казваше детето: Ще дадеш пари за това? Дай ми ги на мен. Joy Ама аз, не, та не. Ще е полезно, ще научим нещо. Хм, вятър и мъгла.

# 692
  • софия
И ние ходихме при платен консултант. Ами дъщеря ми си е свършила сама работата. Нищо различно не ни каза, нищо ново не ни предложи, но пък успя да даде предложения за неща, към които изрично бяхме казали, че няма интерес. Поне сме почти сигурни, че не сме пропуснали нещо.
На неин приятел беше помогнала, но той е с много странни желания и изобщо не беше търсил и чел.
Сега следва да си нареди желанията и да следи за кандидатстването. Мисля да ползваме консултант, защото нямам сили, време и желание да се образовам по темата в детайли.

# 693
  • у дома...
Хелене, а защо се получава така тогава с децата там? Добра система, а тъпи американчета. Нещо не ми се връзва. Нали им помагат и безплатно, и платено?

# 694
  • София
За мен отговора е един: мързеливи са! Също така това за тях е даденост, за нас не е. Те нямат никаква база за сравнение. Не спират да се учудват как говорим по много езици. Но в крайна сметка мащабите тук са огромни - има от всичко.

# 695
  • София
Точно това, щях и аз да напиша - според мен е, защото се разглезват с толкова много безплатни/платени услуги и възможности около образованието. Тук ни държат нащрек и постоянно трябва да сме фит и конкурентни, за да търсим варианти, комбинации, възможности...

# 696
Мислиш, че българчетата са умни, заради нашите деца ли? Това не е представителна извадка.

# 697
За мен отговора е един: мързеливи са!
Язък им за системата тогава, след като не може да произведе кадри, полезни на обществото не само като консуматори на кредити и стоки.

# 698
  • София
BFF,  така е, напълно съм съгласна.
Ние сме свикнали все да се ослушваме, все да търсим и още, и още, докато те не са така в голямата си част.

# 699
  • у дома...
За мен отговора е един: мързеливи са! Също така това за тях е даденост, за нас не е. Те нямат никаква база за сравнение. Не спират да се учудват как говорим по много езици. Но в крайна сметка мащабите тук са огромни - има от всичко.
С какво не могат да сравняват? Различните възможности за образование, с допълнителните курсове и консултанти би трябвало да им разширяват мирогледа. Или образованието нещо не е ок в цялостта си, за да не може да им даде каквото трябва,  или пък нещо друго не е ок. Силно се съмнявам да има перфектна система.
Няма как обаче да сравняваш бюджета на община в САЩ с бюджета на община в БГ. Не е релевантно.

А платени и безплатни кариерни консултации има и тук. Не е като да няма.

# 700
  • Отвъд алеята зад шкафа
В Щатите бакалавър е 4 години, така че спокойно първата година могат да се лутат и да си избират какво искат. В зап.Европа е 3 години, кандидатстваш за конкретна специалност и нямаш време да се чудиш. Не знам защо се получава така, но американските дипломи не се приемат добре от европейските унита, освен, ако няма държани AP. Може би покритият материал и хорариум не са сравними със заложеното в Европа. Имам две познати деца с американски дипломи, които не можаха да кандидатстват в Европа, защото нямат AP.

Последна редакция: ср, 28 авг 2024, 22:49 от gadamer

# 701
  • София
Според мен това си има съвсем логично обяснение - могат да си намерят работа и без да са учили в колеж. Да не говорим, че в момента там немалко млади републиканци твърдят, че образованието в колеж е едва ли не безсмислена инвестиция, защото в последствие над 60% работели на позиции, които реално не изискват висше образование.

Последна редакция: ср, 28 авг 2024, 22:47 от green_dawn

# 702
  • софия
Да. Нашата американска диплома за нищо няма да се ползва, защото никога не е имала желание да учи в Щатите, не е правила АР-та и съотв. и в Европа е напълно безполезна без тях.

# 703
  • у дома...
Значи нашето образование е като американското - бакалавър 4 години, професионален бакалавър - 3. Взели сме най-доброто и от двете системи.

# 704
  • Отвъд алеята зад шкафа
Мен ме изненадаха тези 3 години бакалавър в западна Европа (струват ми се малко), но не съм сравнявала като брой кредити как идват спрямо Щатите. Знам, че имат значение после и за магистратурите.

Общи условия

Активация на акаунт