Има ли любовта срок на годност?

• 14 932
  • 301
  •   1
Отговори
# 150
Аз знам защо пиша нещо. И като зависимост считам не само зависимост от вещества.
Ти си опиши твоето мнение ако искаш. Ак оне - недей.

Последна редакция: вт, 14 май 2024, 10:59 от bella-ciao

# 151
  • Melmak
Според мен е доста различно. Едно е алкохолик, наркоман, друго е анорексик. Най-добрата ми приятелка е с анорексия и булимия вече 15 години. Бори се, ежедневно се бори. Тежко е, мъжът й много я подкрепя. Бих направила за нея толкова много, но не мога. Различно е, ако става дума за партньор, но не съм сигурна, че бих търпяла мъжа ми да се алкохолизира, примерно. Тези хора тормозят цели семейства, изпиват къщи, апартаменти и ако не се лекува после и деца, и всички страдат.
За дете е различно, но аз под дете нямам предвид непълнолетен човек. А син, дъщеря, дори на 30-40 години и повече. Има родители, които не искат да признаят проблема и търпят дори насилие, но си траят, защото е детето. Дори да не са наркотици, зависимости.

# 152
hechicera_ и там има степени на заболяването.

# 153
  • Melmak
Разбира се, че има, но е много трудно.

# 154
  • София
Има разлика дали е заболяване или сам си го причиняваш. Алкохолът и наркотиците в началото са съзнателен избор.

30-40-годишен човек няма място в дома на родителите си. Освен ако не е с някакви специални потребности.

# 155
Fever Ray и ти си сигурна че има разлика и че разликата е че едното сам си го причиняваш пък другото не било така ? Може. Със сигурност можеш да споделиш , както  Azzy попита , твоя опит .

# 156
  • София
Сигурна съм. Да вземеш наркотик е личен избор, все пак. Или да си сипваш редовно. Освен ако не те заключат някъде и не те друсат, докато привикнеш.
Заболяванията не са личен избор.
Мой опит нямам, но имам пълнолетни деца и те са напълно самостоятелни от нашето семейство. Не дай Боже да имат нужда от здравословно естество, ще направя всичко по силите си да им помогна, но няма да ги каня у дома да ни бият ако вземат и се пропият.

# 157
едно и също е.

# 158
  • София
Как ще е едно и също да се разболееш, без да желаеш това и да пиянстваш и биеш родителите си, защото си (можеш да сложиш различни епитети) или пък родетилети ти не са се справили с възпитанието ти!?

# 159
Ами не е , не за всяко заболяване.

# 160
  • София
Съвсем ясно е какво е зависимост и какво са психични заболявания. Зависимостите също са психично заболяване, но там след детокс човек трябва да има съзнание, че е болен и да има желание да се лекува. Иначе нищо не може да се направи и след един етап е по-добре човекът да се махне щом продължава да пие, друса или да залага на хазарт.

При психичните заболявания е друго и не можеш да виниш ни шизофреник, ни депресивен, ни биполярен, ни анорексик, че е болен. Повод да се обсъжда наравно със зависимостите не виждам.

# 161
Мога да кажа много за алкохолната зависимост.Това е научно доказано че си е заболяване което има и наследствен характер.Тоест различния организъм реагира ,различно на такива субстанции и затова не всеки който пие всеки ден става алкохолик или наркоман,на пример.Много е важно болният да се осъзнае че е болен.Към въпросната госпожа това не е любов към синът й ,а примирение , какво ще кажат хората.Явно нещата са извън контрол,а нещата може да бъдат други и да спаси синът й.Това нейното не е любов според мен, защото като не се прави нищо алкохола, хем го убива , защото алкохола според мен е по опасна дрога,и от другите дроги , защото се продава свободно.Едно принудително настаняване в психиатрия ще помогне.

# 162
  • Melmak
Не само алкохолик ще вдигне ръка. Има и просто нагли, неблагодарни същества.

Относно психичните заболявания като шизофрения и подобни, много хора имат такива прояви и родителите им пак го крият, търпят насилие само и само да не се освидетелства болния, че е срамно. Такава любов не знам как е безусловна. Наистина. Ако обичаш човека, ще го пратиш да се лекува. Ако не иска, отказва, то.. няма какво да се направи, освен здравия да се изолира от болния и да прекратят контакти.

# 163
Когато има зависимост и неспособност все някой тежи на другите и те са на ред да решават какво могат да дадат от себе си и доколко човека би се радвал на оздравяване. Не всеки би. Но има случаи при които си струва.
За въпроса на избор - много неща са въпрос на избор. Човек невнимаващ с теглото си, който на възраст получава ортопедични проблеми и сяда на количка и ангажира всички наоколо ? Човек прилапан от секта или друг вид подобно ... решава да постигне някакви висини и се съсипва пред очите на близките си... има много . И все роднините са поставени пред един и същ избор - да се боря с цената на себе си или не.

# 164
  • София
Бела, дали да си шизофреник, биполярен, анорексик или да имаш рак не е въпрос на избор. Не, че по твоята логика не бихме могли да виним всеки, но все пак.

Общи условия

Активация на акаунт