Здравословна ли е прекалената грижовност?

• 4 506
  • 97
  •   1
Отговори
# 60
Има и поза. Дразня се на един, дето ще ме поздрави пет пъти днес,  колкото пъти ме срещне , все здрасти. Пита нещо и  отговор не чака. Не стига ли един път на ден?

# 61
Бор_яна, и аз имам такива познати. При тях със сигурност си личи, че е поза.

# 62
Тук има две хипотези. Първата е, че мъжът обича да е обгрижван само на теория. На практика започва да се чувства неадекватен във връзката, понеже не може да насмогне на грижите и да отвърне със същото. Имаше някаква статия, че мъже с тежки диагнози или преживели инциденти, които са обгрижвани от жените си, когато се оправят ги зарязват, защото се чувстват като жертви и инвалиди, а жените им напомнят за това с поведението си.
Втората хипотеза е, че жената се е държала наставнически и контролиращо под предлог, че е загрижена.
А всъщност има и трети вариант - раздялата да няма много общо с грижовността.
Аз не съм особено грижовна в този смисъл да инфантилизирам. Да давам акъл на мъжа ми как да се облича, да го питам какво е ял днес, пил ли е водичка, сложил ли си е шапката, да кара бавно... Иначе маркови дрехи и аз съм му купувала.

# 63
Много зависи как питаш дали е пил водичка и сложил ли си е шапката. Дори с абсолютно едни и същи думи и словоред може да звучи по коренно различен начин в зависимост какво влагаш във въпроса.

# 64
  • София
Много зависи как питаш дали е пил водичка и сложил ли си е шапката. Дори с абсолютно едни и същи думи и словоред може да звучи по коренно различен начин в зависимост какво влагаш във въпроса.
Ако го е третирала като дебил що изобщо се е женил за нея? Тук се говореше, че толкова всеотдайна, че не мислела за себе си, не че го е мачкала със загриженост. Поне аз така го разбирам.

# 65
Какво се разбира под пренебрегване на себе си в името на другия, което да не е инфантилизиране? Аз се сещам само за примери, които бих направила за дете, не за прав, здрав мъж (предполагам мъжът е такъв, щом има сили да си хване друга).

# 66
Трябва да се грижим първо и най-важно за себе си и после за околните.
Иначе в конкретния случай жената нищо не е виновна, че мъжът й е решил да кръшка и да се влюби в друга. Дано новата не прави нищо за него, та да си останат заедно Simple Smile

За жените - да, защото те пък са “програмирани” да мислят за всичко и за всички и живеят в постоянен риск да се изконсумират, заради деца и близки (напоследък не е много тъй, но още минава 😄).
Мъж да мисли първо за себе си - остави ти тая работа, има си жени за туй, нооо - при едно условие. Обгрижване. С ореол, разбира се.

# 67
Не, не е здравословна,даже е токсична. Всеки пълнолетен човек трябва да може да се грижи сам за себе си. Обгрижването на възрастен човек е добре, само ако е болен. Иначе е вредно.

# 68
Кобилкина 😁 го обясняваше. Както и други психолози де. Ако единият партньор се вживее в ролята на Родител, другият неизменно отива към ролята на Дете и сексуалността на връзката се изпарява.
Въпроса за сексуалността го има в темата, ти си първата, която му обърна внимание. Мисля, че прекалената грижовност пречи на сексуалността. Ако един мъж ви обгрижва от-до като малко дете, това няма ли да убие желанието ви за секс с него? Предполагам е приятно и комфортно да имате такъв мъж, но той за вас би бил всичко друго, но не и мъжа с когото бихте искали да правите секс. Да, хубаво е да сме грижовни един към друг, но продължавам да мисля, че и грижовността трябва да има граници, иначе вреди на имиджа на обгрижващия партньор.

# 69
Ти пак някак прехвърляш вината изцяло върху бившата на сина ти. А защо изобщо голям мъж ще търси някоя като мама? И какви са отношенията на майка и син в историята? Ако синът е свикнал все маминка да е до д-то му, то вие като семейство имате вина да го направите такъв.

# 70
Ти пак някак прехвърляш вината изцяло върху бившата на сина ти. А защо изобщо голям мъж ще търси някоя като мама? И какви са отношенията на майка и син в историята? Ако синът е свикнал все маминка да е до д-то му, то вие като семейство имате вина да го направите такъв.

Нека да обсъдим и обратния вариант, когато прекалено грижовен е мъжа.  Би ли бил секси такъв мъж? Или всичко друго, само не и секси?

# 71
Всичко прекалено не е секси.
И не отговаряш на основни въпроси. Или темата е с цел да се хейти лошата бивша?

# 72
Веднага ти отговарям. Повечето мъже биха били щастливи да намерят жена, която да се грижи за тях като мама. Въпроса е дали ще искат да бъдат интимни с нея... според мен не. Там виждам причината за развода. Всеки сам си избира роля, който избере да е обслужващ персонал, така и ще се отнасят с него.

# 73

Нека да обсъдим и обратния вариант, когато прекалено грижовен е мъжа.  Би ли бил секси такъв мъж? Или всичко друго, само не и секси?

Грижите не са само обличане на елеци и носене на гореща супа. Може да е много забавен, да имате разкошни приключения, да планира, или пък да се грижи за дома и комфорта и да имате разкошна къща и градина и ти да имаш най-хубавите градински мебели в тази градина. Може да е много добър домакин - да кани гости и да приготвя интересни неща . И защо да искаш да правиш секс само с някой разнасящ мачовщина наоколо, но не и грижовност и пр.
The Stranger защо да е не? По-скоро жената няма да иска да прави секс с тях след всичкото обгрижване и от там ще иде проблема. А мъжа както си го знаем може да включва и изключва всякакво въображение и да си прави секс преди и след обгрижване и т.н. Според мен жената няма да има желание в такава атмосфера. Или поне няма да има инициатива и въображение и пр. интересни неща.

# 74
Нищо не ми отговори, авторе. Защо изобщо синът търси мама? И вина за развода имат и двамата, не само грижовната бивша.

Общи условия

Активация на акаунт