Отговори
# 45
ре–ге, различно е при децата, защото очните ябълки растат и се удължават. Заради това с далекогледството нещата стоят различно, особено с детското, а не със старческото. Това са различни състояния....До 3 диоптъра далекогледство при деца се израстват доста често...за преминаване към късогледство не знам, но по принцип то точно в пубертета често се развива късогледство, пак заради промените при растежа на окото. Изобщо, не може да се смесват процесите при възрастните и при децата, защото при възрастните растеж няма. Но колкото са по-високи диоптрите при далекогледство, толкова по-малък бил шансът за каквото и да е подобрение, не знам защо, но може би заради изключването на окото от мозъка и неговото неизползване, или пък защото  при високото далекогледство структурните причини са някакви по-сериозни. нямам представа защо, но това пише по научните статии....

Споделям напълно мнението. Няма общо между причините за старческото и детското далекогледство. При моята дъщеря от + 5 диоптъра, открити на 2 г., почти нищо не остана. Предполагам,че съвсем скоро дори ще изчезне напълно, тъй като тя все още расте, и то интензивно.

# 46
mam, даваш ми голяма надежда, въпреки, че при вас е открито мнооого по-рано. При нас казаха в Германия, че е открито всичко сравнително късно и, че пластичността на мозъка е по-различна на 4г. спрямо 2 г, заради това увеличихме часовете с оклузия. Истината е, че при нас сега голямата битка е слабото око да почне да се ползва на сто процента, а според мен, диоптрите по-бавно ще се коригират. Дано и те да намалеят значително, но засега се фокусирам основно върху "виждането" в мозъка. Интересното е, че синът ми вижда доста добре с лепенката, при все, че трябва да има доста ниска острота.
Вие правите ли нещо специално, за да подобрите диоптрите? Аз, за смях на смеховете, давам много протеини и боровинки и други източници на вит. Ц, с надежда, че ще помогне при растежа на окото. Simple Smile)) Но това си е моя измишльотина.

# 47
mam, даваш ми голяма надежда, въпреки, че при вас е открито мнооого по-рано. При нас казаха в Германия, че е открито всичко сравнително късно и, че пластичността на мозъка е по-различна на 4г. спрямо 2 г, заради това увеличихме часовете с оклузия. Истината е, че при нас сега голямата битка е слабото око да почне да се ползва на сто процента, а според мен, диоптрите по-бавно ще се коригират. Дано и те да намалеят значително, но засега се фокусирам основно върху "виждането" в мозъка. Интересното е, че синът ми вижда доста добре с лепенката, при все, че трябва да има доста ниска острота.
Вие правите ли нещо специално, за да подобрите диоптрите? Аз, за смях на смеховете, давам много протеини и боровинки и други източници на вит. Ц, с надежда, че ще помогне при растежа на окото. Simple Smile)) Но това си е моя измишльотина.

Здравейте отново,

Взела съм предвид възрастта на детето Ви, но пластичността на мозъка зависи, освен от годините, и от индивидуалните особености. Познавам дете с немалко далекогледство и мързеливо око, което на 7 г. почна да закрива и в рамките на около година достигна почти до 100 % зрение (зрението беше 50 % на мързеливото око), като прогресът беше много по-бърз от нашия. Ето това дете, без някога да е подозиран проблемът и с разлика около +3 диоптъра между очите, беше загубило едва 50 % от зрението на по-слабото око за 7 години. Обичайно се губи много повече, т.е. явно има по-пластичен мозък, използващ и двете очи. За диоптрите не мисля, че храни помагат, но за зрението на мързеливото око ни бяха споменали, че е е хубаво, когато другото е закрито, да гледа цветни, бързодвижещи се близки обекти - на таблет, телефон, тоест да играе игри. Това развива допълнително зрението, но носи други негативи - пристрастяване към устройствата. Всъщност пристрастяването така или иначе до пубертета се случва, с или без мързеливо око Grinning Та май нищо не губите.

# 48
Страхотна сте, Мам! Много благодаря! Ние много пазим засега децата от устройства, защото баткото пък имаше развитийни проблеми, маркери на аутизъм и тн, та малкият много е бил пазен от тях покрай брат си. Но ще обмисля за таблетите. Сега сме ударно 6 часа на ден и се надявам на 27 прегледът да покаже още по- добро от 25 процента. 50% острота за нас е цел, а не начална точка. Simple Smile  Просто много ми се искаше до рождения му ден да сме решили проблема с остротата, но няма да е за този рожден ден, явно.Simple Smile)) сега и проблем, че ще сме на море, детето как ще ги прави тези 6 часа с къпането и гмуркането не знам Simple Smile)))

# 49
Ние и в морето влизахме с очила с връзка отзад, но наистина лепенката може да се намокри и да го дразни солта после.
Дъщеря ми проговори много късно за момиче, чак на 3 г. Даже и ние се съмнявахме да не е нещо аутист. Е не е. Понастоящем е умно и будно дете, като се изразява на моменти дори по-добре от каката, която е вече студентка😂

# 50
Здравейте, аз съм с питане . Второ детенце ми е,с каката не съм имала проблем. Малката е на 3г здраво дете без видим проблем. В петък я вземам от ясла и вечера я гледаме с баща и в момента в който се заглежда едното око се изкривява навътре. Толкова видимо,че няма как да сме пропуснали да го забележим. И понеже на предната вече т.е. Четвъртък правихме клипче за едно тяхно приятелче детето гледа право в обектива дълга време няма изкривяване. Сутринта им направих снимки с кака ѝ ,всичко е наред. И вечерта вече го кривеше, събота след обед отново сутринта нямаше нищо. Ще я заведем на очен не знам къде. Не сме от София, препоръчаха ни д-р Кривошийска в Плевен. Ще звънна понедленик за час. Притесняваме обаче това,че става е супер внезапно.правихме вкъщи тест закривахме очите и вижда и наблизо и надалеко разпознава цветове и жовтни. Не знам дали в яслата не  паднала и се в ударила и от там да се е получило нещо . Като я питам казва,че дете я е ударило с играчка. Но госпожите нищо не ми споменаха.  Кривогледството внезапно ли се появява или с времето ? Извинявам се за въпроса никой в нашето семейство няма проблем с очите и аз съм силно притеснена за детето си.

# 51
Не съм сигурна, защото ние нямаме кривогледство, но чета по темите, че може внезапно след болест да почне да криви окото. Не знам дали е свързано това, обаче, с остротата на зрението и с диоптрите, тъй като ние имаме огромна разлика между двете очи и много намалена острота, но не кривим окото, нямаме страбизъм...
В София ти препоръчвам в клиниката към Александровска. Ние живеем в Германия и в България и детето го преглеждаме и на двете места и в Александровска съм даже една идея по-доволна. Там сме при Оскар и Великова. На много добро ниво са, смея да твърдя.

Успех!!! Непременно отидете на очен лекар и дано всичко да е наред!

# 52
Моят син изкриви окото след боледуване и висока температура.  И в процеса на лечение вечер след като се появи умората, окото се изкривяваше и образа се раздвояваше. Така,  че може да има и вътрешни причини.

# 53
Скоро не е боледувала.
Вчера се чухме с един доктор ,за съжаление не лекува деца. Каза,че може да се получи от удар по главата. Днес ще се чуя с учителките в яслата да разбера дали е имало нещо такова там. Вкъщи не се удряла и ще започвам да отхвърлям причини.

# 54
Здравейте, с много носене на лепенка сме вдигнали остротата от 5 процента до 40. Но за лекарката ни в Германия, детето напредва по-бавно от очакваното предвид часовете, които носим. Каза ми, че за нас 60-70 процента би било добра цел, да не очакваме 100 %. Препоръча ни още по-агресивно носене на лепенка- или по 8 часа на ден, или 5 дена по цял ден и един ден почивка. Ще благодаря за съвети. Предния път беше 25%. Тоест, качваме острота...Синът ни скоро прави 5 годинки и много ми се иска максимално да подобрим до тогава. Рискуваме ли другото оченце, ако закриваме по 5 дена с пауза1 ден?

Не се вижда страбиьъм, но тя предполага, че може да има министрабизъм, който пречи на вдигането на остротата...Април сме в университетската болница в Тюбинген за вече алтернативи при терапията...

Последна редакция: вт, 12 ное 2024, 17:11 от MariyaHris

# 55
Не мога да дам съвет, ние заведохме  детенцето си в Плевен.
Страшно съм доволна , оказа се ,че наистина е с толкова голям диоптър.
Още от бебе, от това ,че е била на кислород (така ни обясни докторката) често се случвало при децата.
Бях леко казано шокирана,защото това дете нито се спъваше,нито е показвала по някакъв начин ,че не вижда.
Нонсе разплаках като сложихме очилата и тя ми каза, (мамо дърветата имат листа и небето не е само синьо ) Sad .
Има висок астигматизъм 1,5.
За диоптъра ни каза,че ако ги носи постоянно ще успее да го свали ,но не гарантира за астигматизма ,че ще е до 0.
Март месец ще ходим отново на половин година ще ни вика. И ще каже дали има нужда от лепенки . Факт ,че с очилата кривенето го няма.

# 56
Нонсе разплаках като сложихме очилата и тя ми каза, (мамо дърветата имат листа и небето не е само синьо

и на мен ми се насълзиха очите като го прочетох...

# 57
А колко време е било детето на кислород? Моето се роди голямо и доносено, но понеже при мен имаше данни за гестационен диабет, въпреки, че беше супер контролиран и всичко, го сложиха на кислород, но за много кратко и, според мен, по-скоро без нужда, защото, според епикризата, не е имал данни за хипогликемия.
Аз питах тук изрично възможно ли е да е от раждането някаква травма нещо с окото, отрекоха, но сега с вашия постинг и аз се замислям.

И при нас не е имало знаци за това, че детето дефакто гледа с едно око само...

Честно казано, сега се ядосвам, че раждах в България, защото правят много интервенции, които не са нужни и не са безвредни...Ако от това му е оченцето на детето така, думи нямам.

# 58
А колко време е било детето на кислород? Моето се роди голямо и доносено, но понеже при мен имаше данни за гестационен диабет, въпреки, че беше супер контролиран и всичко, го сложиха на кислород, но за много кратко и, според мен, по-скоро без нужда, защото, според епикризата, не е имал данни за хипогликемия.
Аз питах тук изрично възможно ли е да е от раждането някаква травма нещо с окото, отрекоха, но сега с вашия постинг и аз се замислям.

И при нас не е имало знаци за това, че детето дефакто гледа с едно око само...

Честно казано, сега се ядосвам, че раждах в България, защото правят много интервенции, които не са нужни и не са безвредни...Ако от това му е оченцето на детето така, думи нямам.
Ами при мен беше задължително секцио. Но доста далеко от термина ми го назначиха . Уж се родила и изплакала но после ми съобщиха ,че е спряла да диша и я сложили на кислород. Слава Богу си е живо и здраво детенцето. Стоя 2 дни плътно и на 3тия малко. Но и слагаха други неща още 2 седмици.
Това което ми обясни тази докторката ,че налягането в очите се вдига. И дечицата се раждат с около +3 диоптър и до 3 годишна възраст той спада. Но от кислорода при нея се е бил вдигнал на +5 +6 и е спаднал до +3 . Но поне ми даде надежда ,че един ден ще ги свали.

# 59
+3 ми се струва супер ниско на мен Simple Smile) Направо мечта. Всичко е въпрос на това откъде почваш. Simple Smile+3 ще ги свали, сигурна съм! До +5 често се коригират при израстване.

Но при нас не е имало такова нещо с кислорода -- беше му подадено за малко при самото раждане. Та май при нас не е от това. Ние нямаме обяснение за нашия случай, но е много екстремен. Аз даже не знам за такъв случай сред познатите си с такива диоптри, такава огромна разлика в диоптрите между двете очи, такава ниска начална острота. Хубавото е, че в самото начало нямахме знанието и информацията, за да видим колко е зле положението, че с тази острота 5% има риск от ослепяване, а докато разберем, то се беше подобрило. Simple Smile) Аз в началото изобщо не знаех какво значи острота, мързеливо око и тн. И по-добре. Но и аз вярвам, че ще смъкваме диоптри, ще възстановим остротата, нищо, че е по-екстремно при нас.
Но най-важното е всеки да води детето си преди 4 г на очен лекар, със или без симптоматика, защото при нас би било фатално, например, а симптоми ясни нямахме.

Общи условия

Активация на акаунт