Отговори
# 60
+3 ми се струва супер ниско на мен Simple Smile) Направо мечта. Всичко е въпрос на това откъде почваш. Simple Smile+3 ще ги свали, сигурна съм! До +5 често се коригират при израстване.

Но при нас не е имало такова нещо с кислорода -- беше му подадено за малко при самото раждане. Та май при нас не е от това. Ние нямаме обяснение за нашия случай, но е много екстремен. Аз даже не знам за такъв случай сред познатите си с такива диоптри, такава огромна разлика в диоптрите между двете очи, такава ниска начална острота. Хубавото е, че в самото начало нямахме знанието и информацията, за да видим колко е зле положението, че с тази острота 5% има риск от ослепяване, а докато разберем, то се беше подобрило. Simple Smile) Аз в началото изобщо не знаех какво значи острота, мързеливо око и тн. И по-добре. Но и аз вярвам, че ще смъкваме диоптри, ще възстановим остротата, нищо, че е по-екстремно при нас.
Но най-важното е всеки да води детето си преди 4 г на очен лекар, със или без симптоматика, защото при нас би било фатално, например, а симптоми ясни нямахме.
Аз не съм запозната при вас точно какво е. Имам позната вече жена и майка. Която като дете е имала много голяма разлика в диоптъра на едното и е било +8 на другото -1 или -2 . Астигматизъм и някакви други неща. Помня ,че като дете носеше очила с гумичка на едното око. Не лепенка тогава майка ми ми беше казала,че тя ще се оправи.  Носи лещи сега, но заради - са а + е коригиран. Но за онова време не се срещаха много дечица с очила, докато сега има много за съжаление.

# 61
Камъче, да, много деца с проблеми със зрението, наистина!!! Не знам дали ги забелязвам, заради моето дете, но много често виждаме. Моят син даже ако види батко с очила, подхожда приятелски, отива да си показва очилата, да се хвали, че били като лупа, чувства ги сродни. Той, честно казано, няма никакви комплекси за очилата, засега.

При познатата ти е било още по-фрапантно, даже и от при нас, но ето, че е коригирала +!

# 62
Бебетата се слагат в кувьоз заради хипоксия, а не заради хипогликемия/тук се вливат глюкозни сиропи/. И това,  че бебето е родено с голямо тегло, не значи, че белия му дроб е зрял. И аз исках секцио две седмици по-рано, заради други проблеми и заради това, че предвидиха тегло от 3,600, но АГ като ми каза за зрелостта на белия дроб и се отказах.  Родих след 15 дни и бебето тежеше 4200 кг.
+3 е нисък диоптър.  Плюсовите диоптъри падат, особено през пубертета.  И най- лошото е ако минат в минусови, те растат през пубертета.  Така, че.....аз не се радвах на малкия плюсов диоптър на детето си, като се има в предвид,  че аз съм/или бях/ с голям минусов диоптър.
Съветът ми е, когато детето е със закрито око наистина да извършва дейности свързани с фината моторика, да чете, да рисува. Важно е да има двуочно зрение детето. То е дете и не се знае какво го очаква в бъдеще.
Като човек, носещ очила от малка и с растящи минусови диоптъри и честа смяна на очила мога да кажа, че сложиш ли нови очила и виждаш добре, всички предразсъдъци остават назад.  Навремето в класа бях само аз с очила. В класа на сина ми бяха 5 деца, класната и тя. Избрах класа по този показател.  Ходих при директора с молба да е точно в този клас и като му казах доводите си ме попита дали съм психолог. Аз самата исках да съм спокойна, че той ще се чувства добре. Към днешна дата очилата ги приема като аксесоар и откакто стъклата са обикновени има 2 чифта резервни и си ги редува да ги носи.

# 63
Това с кувьозите е била масова практика в миналото, явно на места се практукува и сега. Доколкото помня недоносеността на бебето в съчетание с кислород с висока концентрация уврежда ретината.  В миналото има деца с напълно компрометриано зрение поради тези причини. Правилното решение било очите на бебетата им да се закриват с маска ( да стоят затворени). Така се елиминира фактора кислород с висока концентрация и остава само вродения дефект от незрялостта.

# 64
Аз не казвам,че съм искала да родя по-рано. Така ме насочиха,защото от 6ти месец лежах за задържане. Но последния нямах проблеми с това.  (Но това е друга тема).
Това което ни каза докторката ,че когато двете очички стигнат +0.5 ги махаме. Или поне аз така разбрах. 🫨 За да не свиква с очилата. Винаги трябвало да има съпротивление очи и мозък. Но не  голямо. Някакви такива неща ми обяснява ,но хич не ги разбирам лекарските изрази. Та така си го обясних аз на прост език .

# 65
Да, на детето ми изписват очила с по-нисък диоптър, за да смъква диоптъра. Аз не мисля, че всеки малък + преминава в -. Аз имах малък плюс като дете, а от тогава съм със зрение на космонавт, въпреки, че живея пред компютъра от 15 годишна и маниакално чета от 2ри клас.
Моето дете не е слагано в кувиоз, подадено му е еднократно кислород, според епикризата. Имаше съвсем зрели дробове, не е имал хипо или хипергликемия, просто са се презастраховали. Апгар числото му беше много високо, роди се съвсем доносен. Не знам дали това еднократно подаване на кислород може да е увредило нещо в окото.

А според вас,  нашите +6 ли +8 ли могат ли да бъдат изцяло свалени? Какви  са шансовете за такова голямо израстване?
Аз сега съм се концентрирала върху остротата. Избрахме да правим 5 пълни дни закриване 1 почивка, а не 8 часа закриване. Доста тежко звучи, но детето ми и на това свикна.

Ние всъщност много полегато сме почнали по 3-4 часа, после по 6. в статия на професор Оскар четох, че при острота под 50 процента трябва целодневна оклузия. Но все пак хубавото е, че при 5 процента виждане, целодневна оклузия е мн по-гадно, отколкото сега с 40 процента. Та немската лекарка предложи или по 8 часа или 5 дена целодневна с един ден пауза и ние избрахме по-агресивния вариант, защото него препоръчва и Оскар в статията си Simple Smile)). Аз реших да отидем и при проф. Оскар да ни види. С тази целодневна оклузия се надявам да преизпълним петилетката и детето да вдигне над 50-60 процента до март Simple Smile)).

Добавям ето какво пише:
Апгар 1 Мин 7.5 на 5 Мин 9
Поставен в условие на кислородотерапия и топлинен комфорт.
Това кувиоз ли значи???
Възможно ли е на детето да му е увредена ретина или нерв от тази терапия и как можем да разберем? Чета, че има общо с налянагето на самия кислород, който се подава...ох много се ошашках, какво точно значи ретинопатия и възможно ли тя да е причината за слабото зрение на оченцето?

Последна редакция: сб, 16 ное 2024, 10:50 от MariyaHris

# 66
А след колко време с носене на очила падна диаптера?
ре–ге, различно е при децата, защото очните ябълки растат и се удължават. Заради това с далекогледството нещата стоят различно, особено с детското, а не със старческото. Това са различни състояния....До 3 диоптъра далекогледство при деца се израстват доста често...за преминаване към късогледство не знам, но по принцип то точно в пубертета често се развива късогледство, пак заради промените при растежа на окото. Изобщо, не може да се смесват процесите при възрастните и при децата, защото при възрастните растеж няма. Но колкото са по-високи диоптрите при далекогледство, толкова по-малък бил шансът за каквото и да е подобрение, не знам защо, но може би заради изключването на окото от мозъка и неговото неизползване, или пък защото  при високото далекогледство структурните причини са някакви по-сериозни. нямам представа защо, но това пише по научните статии....

Споделям напълно мнението. Няма общо между причините за старческото и детското далекогледство. При моята дъщеря от + 5 диоптъра, открити на 2 г., почти нищо не остана. Предполагам,че съвсем скоро дори ще изчезне напълно, тъй като тя все още расте, и то интензивно.

Общи условия

Активация на акаунт