Любители на котки - Тема 195

• 36 319
  • 751
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна
Някой ако има котка с астма, да ми напише. Ей така внезапно ли се получава астмата и има ли температура по това време? Според рентген изглежда това.
Тигрето не спира да кашля, въпреки лекарствата, които сложиха. Ей сега си я по държах, мърка и кашля едновременно.
Повече кашля даже отпреди да отидем на лекар.

# 211
Аминка, страшно се радвам за Слънчи и Джери. Пиши ми, моля те другия месец, ако искаш да ти донеса един от tractive-ите.
Пускахме днес мъжките при женските, душкаха напред-назад без да нападат, ще видим по-натам как ще е.
И един Ади, размазан от щастие:

# 212
Блеки, която не обича да позира.

# 213
Ясно,че котките обичат да се катерят и навират в труднодостъпни места,но защо се катери по нас?Не ни оставя за миг😁
Също,имат ли любими звуци,мелодии....
Хари кротува от 9.00 до 13.00 ч и въобще не плака.Наблюдавах го през камера😁

# 214
Много благодаря на всички ви за окуражението! Вчера успях да изкъпя само Бимбо и за сега изглежда да има ефект. Бях разредила шампоана според инструкциите в едно малко бурканче, което той успя да счупи и се наложи банята да приключи да оставим да изсъхне за да пуснем прахосмукачката, защото стъкълцата се разпиляха навсякъде. Този уикенд ще изкъпя и старшата, само да е хубаво времето, че тя не дава да пуска сешоар около нея и я подсушаваме само с кърпи.

Ето ги от вчера сутринта, втренчени в едно врабче кацнало на простора отвън.
Скрит текст:

# 215
Някой ако има котка с астма, да ми напише. Ей така внезапно ли се получава астмата и има ли температура по това време? Според рентген изглежда това.
Тигрето не спира да кашля, въпреки лекарствата, които сложиха. Ей сега си я по държах, мърка и кашля едновременно.
Повече кашля даже отпреди да отидем на лекар.
Моята сениорка уж е с астма (от 2020 я има кашлицата), но слава богу при нея кашлицата е на периоди, не е постоянна. На рентген се вижда засилен белодробен рисунък. Не съм се сещала да ѝ меря температурата, когато е била в такъв период, но със сигурност мога да кажа, че спеше по повече.
Трябва да ѝ олекне от лекарствата. За небулизации казаха ли ти нещо? Някъде в миналата тема бях споделила инфо относно симптомите на астма и начини на лечение. Самата аз не съм приложила лечение, защото просто не е постоянно с кашлица.

# 216
  • Варна
Елена и тя е с работна диагноза астма. Получи се на дърти години при нея. Започна уж от време на време да се дави и кашля през нощта, докато не стана ежедневно по няколко пъти през деня и нощта. Няма температура. Първия път се успокои веднага след инжекцията и я държа близо 2 месеца. Наскоро пак я водихме, разреди много пристъпите, но се случва да се закашля, изглежда сега е сезонът на алергиите и по-трудно се овладяват нещата.
Стейси, сега се върнах да прочета, не ми се връзва температура с астма. Къде ходихте? За мен има и нещо друго, бронхит или нещо такова... Астмата може да е вирус-индуцирана.

# 217
  • на брега на морето
Ясно,че котките обичат да се катерят и навират в труднодостъпни места,но защо се катери по нас?Не ни оставя за миг😁
Също,имат ли любими звуци,мелодии....
Хари кротува от 9.00 до 13.00 ч и въобще не плака.Наблюдавах го през камера😁
Предполагам, че търси топлина и закрила от тяло, сега вие сте неговия свят. Котенцата обичат да се гушкат. Дайте му някаква мека малка играчка, някои котки обичат.
Любими звуци - пълненето на купичката с храна например, въпроси Искаш ли да папкаш, искаш ли ам-ам, ти коте ли си или куче, ей такива неща Simple Smile Никога не го обиждайте, не му викайте и не го пляскайте, за бой да не говорим. Ако искате да му се скарате само с твърд тон. Казвайте му всеки ден, че е сладък, игрив, красив, че го обичате. Котките разбират много.

# 218
  • София
Ето тази биоразградима тоалетна ползвам за котките :

Добра е, но.... бързо свършва.
Ще я пробвам, но  малко ме е страх в тоалетната да хвърлям, прочетох упътването, по-добре е да се използва в градината за тор, може и в тоалетната, но в малки количества, пише.
От колко време я ползваш, сигурно ли е, че не задръства тоалетни?

Не запушва, не задръства тоалетната. Купувам я от Зоо център в Мега Мола, но може би я има и на друго места и може да е по-евтина даже.
Понякога я пускат на по-ниска цена, а понякога /доста рядко / 3 на цената на 2 бр.

Последна редакция: пн, 27 май 2024, 17:26 от Amiamo

# 219
Здравейте, пред блока ми имаше доста бездомни котки даже си имаха кътче с къщички, хората ги хранехме. Имаше 9-10 котки, но от вчера не виждам нито една и се притеснявам. Знаете ли как мога да разбера дали не е имало кампания за кастрация?

# 220
  • София
amy_nka, специално за теб да отбележа, че в Джулайвет определено ми казаха да продължавам с Фелимазол 2,5, и то 2 пъти на ден. И че ЩЖ товари бъбреците.
Мъжът ми обясни какво да правя, пратили са ми и изследванията на мейл. Беше спокойно, нямаше хора, дори май не са ми таксували  взимане на кръв, само ПКК и Т4.

# 221
Здравейте, пред блока ми имаше доста бездомни котки даже си имаха кътче с къщички, хората ги хранехме. Имаше 9-10 котки, но от вчера не виждам нито една и се притеснявам. Знаете ли как мога да разбера дали не е имало кампания за кастрация?
Питайте в общината или във фейсбук групи на вашия град.

# 222
amy_nka, специално за теб да отбележа, че в Джулайвет определено ми казаха да продължавам с Фелимазол 2,5, и то 2 пъти на ден. И че ЩЖ товари бъбреците.
Мъжът ми обясни какво да правя, пратили са ми и изследванията на мейл. Беше спокойно, нямаше хора, дори май не са ми таксували  взимане на кръв, само ПКК и Т4.
При какви (нови) стойности на Т4? Аз всъщност не бях сигурна, дали това, което правиш (дни да даваш и дни да не даваш) не е противопоказано, т.е., дали няма да има ефект "бумеранг", затова те посъветвах да не чакаш много време за контролно измерване на Т4 при тази доза от 2,5*2.
За това, че лечението на хипертироидизма изкарва на яве скрита ХБН и че трябва внимателно да се следи при котки с ХБН съм на 100% сигурна, тъй-като навсякъде има инфо, че GFR (гломерулната филтрация на бъбреците, т.е., потока кръв към бъбреците е увеличен при котки с хипертироидизъм, при което може да се постигне обратния ефект, като се излекува котката до еутироидна - намалява се потока кръв и бъбреците се затрудняват да работят.
Не знам какво са имали предвид с "ЩЗ товари бъбреците". Хипертироидизмът товари сърцето основно, до степен, че ако не се лекува, котката може да загине от инфаркт. Затова и се препоръчва да се направи ехокардиография на котка с нелекуван/неконтролиран хипертироидизъм.
Има още какво да научим. Ето, аз моята сениор я водих онзи ден на контролни, след като месец не съм ѝ давала Фелимазол. От хипер за две седмици 2,5*2 го беше докарала на хипо (от 5,7 на <0,5)  и аз я виждах, че нещо не ѝ е добре. Сега на новите изследвания е качила тироксина до 7,5 и ѝ се виждаше ясно симптоматиката, която се възобнови някъде към третата седмица след спиране на лечението - нервничи, на моменти мяука силно, събужда ме по няколко пъти през нощта за храна, на често търси храна през деня, спи по-малко през деня... От 110 креатинин след две седмици лечение с 2,5*2 Фелимазол ктеатинина скочи на 240. След 1 месец пауза - креатинин 120.
Просто не е шега работа това лечение и трябва да се проследи. Ветът от Асгр също не очакваше такива резултати (от хипер на хипо) при моята сениорка и беше съгласен с решението ми, да зануля, да изследваме отначало, за да сме сигурни, че някой от резултатите не е фалшив. Сега започнахме лечение на по-ниска доза и след две седмици пак ще проследим Т4.

# 223
  • Варна
Тигрето е по-добре. Ейй, май наистина астма ще се окаже!
Обаче само за два дни лечение диша по-добре. На инжекции е, и също на инхалации в клиниката, по 20 минути на ден. Утре пак ще ходим да ѝ сложат инжекциите.
Кръвните изследвания са като на здрава котка.
Днес кашля и се дави само около 2 часа.
И да похваля Тигрето-държи се мъжки при разните манипулации. Само завира главичка в мен и търпи.
И май не е било внезапно. Присещам се, че понякога е дишала тежко и с коремче, ама понеже е игрива млада котка, не съм мислела, че има нещо.

# 224
Добро утро 😀 Кафе ли ще правим?

Общи условия

Активация на акаунт