Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 34 952
  • 773
  •   1
Отговори
# 345
Не знам кое е нахално,но явно предложената сума е малка за хамалогията.

# 346
  • Бургас
Ми нахално е.
Не само чистачки. И друго се търси и положението е отчайващо. А в същото време претенциите са до небето.
От дълги години преподавам в университет. На всеки следващ випуск си казвам, че скоро конкуренция няма да имам. Нито един от моите клиенти няма да работи с тях. Вече стигаме дотам да се образоваме за елементарни неща, които би следвало да се учат в училище - като например какво е административното устройство на държавата.
Опитах се да назнача една девойка. Работата е свързана с много командировки. "Ама аз нямам книжка". "Ама с автобус не мога, щото ми става лошо, пък с влак не обичам да пътувам".
Но иначе иска заплата като моята. Еми няма как да стане.

# 347
Ставаше дума за онези със социалните помощи. А за чистенето ако никой не се навива за толкова входовете имат избор - да чистят само или да вдигнат заплащането. И това не нормалният подход.

# 348
"Ама аз нямам книжка".
Или "Аз мога да карам само автоматик" Simple Smile

# 349
На запад отдавна,отдавна могат да карат само автоматик.
Цитат
Вече стигаме дотам да се образоваме за елементарни неща, които би следвало да се учат в училище - като например какво е административното устройство на държавата.
Знам и без да съм преподавател.Такава е държавната политика:парите следват ученика.Обаче вижте какви балове им правят.....Колко са щастливи родителите,повече от абитурентите.После така или иначе висшето образование им е вързано в кърпа.Все някъде ще се запишат.От доста години благодарение на този принцип,някои факултети в СУ не са закрити.Сподели ми го работещ там.

# 350
"Ако мислите,че днешните абитуриенти са прости -това значи само едно,че още не сте видели родителите им......"
Паулу Коелю

# 351
Ако под Запад се има предвид САЩ съм съгласен. В Западна Европа не е точно така има и с ръчни скорости и автоматик. Аз лично за градско каране не бих си причинил ръчни скорости вече. Та наистина е нормално да има хора които могат само автоматични.
Иначе нормално да няма желаещи за чистачки. Работата е тежка и ниско платена. Опашка ли да има? Относно статистиката за доходите. Вдигат се с не знам си колко. Да ама разходите с двойно повече. Красота.

# 352
Колко пък да е тежка работата да иде и да измие един вход по което време иска в уречен ден? В Лидл складовите работници са по-добре платени, но започват в тъмни зори и работят плътно. И дават малко под средната заплата, а пак имат проблем с персонала.

Мъжът ми е в човешки ресурси - претенциите не са само на "младите". А масово хора на средна възраст, някога си учили нещо, от години отказват да учат нещо ново и да си променят навиците.

Погледнете обективно разходите си - всичко се е вдигнало двойно ? От кога?

# 353
  • София, Bulgaria
Как беше приказката " Кучетата си лаят, керванът си върви" .
Вчера си пия кафенцето с един колега и естествено бистрим пазара. Ама го гледам един такъв много щастлив, иска нещо да ми се похвали. Накрая изплю камъчето. Депозирал преди година и половина 5 ап. на схемата 10/90 и сега ги продал, по 25К евро  разлика е направил на ап., чисто!  Сделките си ги направил по схемата с тристранно споразумение. Иначе казано, вложил 50К и за година и половина си върнал 50К и 125К  печалба. Да са му честити!
Вече има нужният му капитал да развие бизнеса си и да го качи на по-високо ниво.

# 354
Естествено, че хората ще имат претенции. Не четете ли какви са цените на гарсониерите дори. Как ако му давете подаяние, той ще може да има покрив някога над главата си. Сега ще кажете, ами да е учил за да не чисти входове. Да, ама не. Търсенето определя правилата, както и при имотите. На някои може да им се иска да могат за 100К да си купят тристаен с гараж в София както беше преди 10 години , но не става.
Така и с пазара на труда. Щом няма кой да събира кофите за 1000 лева, ще му се плаща 2 хиляди. Ако 1 на хиляда иска да върши тази работа, а 900 на хиляда искат да са мениджъри, юристи, инфлуенсъри, риалити звезди и подобни. Никой не иска да върти геврека в градския транспорт, никой не иска да кара тира и да е далеч от дома си 9 месеца в годината. Затова и без висшУ , труда на такива се заплаща.
Забравете вече , че може да се експлоатира труда на хората, както е било преди и без осигуровки да работят и извънредни и т.н
Даже и до Непал стигнахме за да спасяваме сезона по морето.
В същото време гледах един влогър от Габрово и месец от студентската му бригада в щатите.
Пълни подробности и на рецепция седеше, но най вече като камериер работеше, като охрана на събития в хотела и каквото му кажат. Няма не искам.
За сметка на това всичко по правилата за извънреден труд и за този си труд изкарваше над 20 долара на час плюс извънредни, плюс бакшиши и накрая му се връзваха по около 4К долара спестени на месец, защото и за спане и за храна почти нищо не даваше.
Кога този човек ще дойде да върши същата работа по бг хотелите, като нито извънредни ще получава, нито ще го осигуряват на нещо различно от минимална.
И тези хора също гледат какви са цените на имотите и те искат да имат семейства

# 355
Изводът е че ръстът на заплатите е неизбежен. Иначе няма да има кой да работи и биснесите ще закъсат.
Вчера излезе таблица със средните заплати в държавната администрация естествено без допълнителното стимулиране.
Ами хич не са им малки заплатите.

# 356
Плачат за прогресивен данък, но МРЗ в Белгия е 2029 евро, не 480. Когато станем наистина "богати"  - може.

# 357
За почистване на вход търсете фирма, на абонамент.

Иначе за трудовите навици и разбирания на младежта - така е, много по-различни са от предишните поколения. Което е добре за по-възрастните работници и служители с  по-ниското ниво на дигитални умения, да имат и те допълнителни точки отнякъде. Днешните реалности не са като... вчерашните Simple Smile

# 358
  • Бургас
Цените на гарсониерите преди 20 години бяха още по-високи от днес на база МРЗ, ама вместо  да защитавам великата шаячна правда по форумите, се хващах да работя и на други места, че да имам пари за вноските по кредита. Както впрочем и днес много хора правят. Хората със собствен и малък бизнес почиват по един ден, и не винаги. Или работят до късно, ако имат поръчки.
И  входове ще мия, ако наистина нямам какво да ям или не мога да си платя сметките.
Щом имат претенции, значи не е чак толкова зле положението на "бедните".

# 359
Плачат за прогресивен данък, но МРЗ в Белгия е 2029 евро, не 480. Когато станем наистина "богати"  - може.
Хубава компания сте си избрали ...
https://www.investor.bg/a/540-danatsi-i-byudzhet/391860-plosak-i … ak-polzi-i-minusi
В момента от страните, които останаха с плосък данък, България е в компанията на Беларус, Руската федерация и още 3-4 други държави. В цял свят сме не повече от 6-7 държави, които прилагаме плосък данък.
.....
Дори и Русия скоро може да не е в тази групичка, защото сега усилено говорят за прогресивен данък и там, за да си финансират нуждите без да има голямо недоволство. Там се обсъжда над 200 хиляди рубли да са потърпевшите, това е около 2К евро.
Мнозинството от държавите с прогресивен данък в същото време не са с еднакъв стандарт на живот.
Нали не мислите, че България е най , най зле в световен план.
Като стандарт и начин на живот дори сме към благоденстващите народи по света. Само тук се втълпява, че сме от най бедните , а в действителност сме в златната среда и има доста по-зле от нас.
И като достъпност до имоти и като покупателна способност.
Важното обаче е този прогресивен данък да се направи с мисъл и да не се основава, аз получавам 4К , нека започва от 4001 нагоре.
Може от 3 до 4К да е 15%
Може от 4-6 да 20%
А може и да е само над 10К, че да не обхване депутатските заплати от 9999 и представителните в плик

Общи условия

Активация на акаунт